Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2021 21:48 - 15 ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ И ЕВАНГЕЛСКИЯ СЪВЪРШЕН НРАВСТВЕН ЗАКОН
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 954 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 15 ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ И ЕВАНГЕЛСКИЯ СЪВЪРШЕН НРАВСТВЕН ЗАКОН

   Човешката душа е арена на непрекъсната борба между доброто (Исус) и злото (дявола). Бог е вложил в душата на хората способност, която помага на човека. Тя се нарича съвест. Другото й име е глас Божий. С този вътрешен нравствен закон разумният човек се издига над животните, защото може да различава доброто от злото.

   Чудна е тайната на съвестта! Тя е независима от нас сила, която ни съди, когато грешим. Измъчва ни с угризения, за да ни доведе до покаяние.

   Но случва се, човек да пренебрегне гласа на съвестта и да се насочи към греха. Тогава тази спирачка се оказва недостатъчна. Когато грехът се повтаря, съвестта се претъпява.

   Затова още в Стария Завет Бог е дал на Мойсей Десет заповеди за човечеството. Те стоят в основата на християнската нравственост. Приличат на буквара, който учи детето на грамотност. Сочат ясно и разбираемо основните истини за доброто и за злото. Боговдъхновени са и укрепват съвестта - естествения нравствен закон у човека.

   Първите четири заповеди са за отношението на човека към Бога (как да го обичаме), а останалите шест - за отношението на човека към ближния (как да го обичаме). Божиите заповеди са като десет лекарства за изранената от греха душа.

   В Новия Завет те са обобщени две заповеди.

   Попитан коя е първата и най-голяма заповед, Христос отговорил:

"Възлюби Господа, Бога твоето, със всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичкия си разум! Тази е първата и най-голяма заповед. А втората, подобна на нея, е Възлюби ближния си като себе си!" Матей. 22:37-39

   Христос издига над всичко закона за любовта към Бога и към човека. Да обичаш ближния като себе си е връх на любовта. Никой човек не желае да го лъжат, ограбват или клеветят. Следователно трябва и той да не лъже, да не краде, да не клевети. Това е просто и лесно за разбиране. Ако се приложи, изглажда човешките взаимоотношения, осъществява закона на любовта.

   На първо място обаче е поставена любовта към Бога. Той е наш Небесен Баща, дал ни е всичко и заслужава да бъде обичан най-много.

"Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене" Матей 10:37

   Това е естествено. И детето обича най-много родителите си, които са го създали и се грижат за него.

   Бог е Любов! Този, който обича Бога, може истински да обича и ближния си. Връзката с Бога е благодатна. Той дава сили за любов и на слабия човек.

   Любовта към Бога и към ближния е истинска, когато се изпълняват Божиите заповеди. Тези две прояви на любовта са свързани помежду си.

ДЕСЕТТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ В СВЕТЛИНАТА НА ХРИСТОВИЯ НРАВСТВЕН ЗАКОН ЗА ЛЮБОВТА КЪМ БОГА И КЪМ БЛИЖНИЯ

ПЪРВАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД

image

   Йехова, Вечният, Самосъществуващият, Несътвореният, Който сам е Източник и Поддържител на всичко, единствен има право на върховна почит и поклонение. На човека се забранява да отдава първото място в своите чувства или служба на какъвто и да е друг обект. Ако поддържаме нещо толкова скъпо, което се стреми да отнеме от любовта ни към Бога или ни попречи да Му отдаваме дължимата служба, ние си правим от него бог.

   Бог е необхватен за човешкия ум. Знаем за Него само толкова, колкото Той е благоволил да ни открие за Себе Си, колкото можем да поберем в нашето ограничено съзнание. С Него диша и живее нашата душа. 

"Скритото принадлежи на Господа нашия Бог, а откритото принадлежи на нас и на чадата ни до века, за да изпълняваме всичките думи на тоя закон." Второзаконие 29:29 

   Въпреки че Той е непостижим за нас, ние Го търсим и искаме да знаем повече за Него. Той е храна, питие и въздух за душата ни.

   Никой човек не се наема да изпие целия извор, но пие от него, защото чувства жажда. Не може да изяде всички плодове на една овощна градина, но вкусва от тях с удоволствие, колкото може да побере стомахът му. Така е и със знанието за Бога.

    В първата от Десетте Божии заповеди Бог казва: „Аз Съм”. Това значи, че Той е Личност. Много непросветени, като не могат да отрекат Бога, казват за Него: Има една сила. Но Бог не е сила. Той е Личност, с която можем да влизаме в молитвено общение. И електричеството е сила, но с нея не можем да общуваме. Бог е Личност, а човекът, сътворен по Негов образ и подобие, е също личност.

   От знанието за Бога произтича и задължението да го почитаме. Понеже човека се състои от душа и тяло, то богопочитанието е двустранно: вътрешно и външно. Във вътрешното взема участие душата, а във външното - тялото.

   Богопочитанието е съзнателно и благоговейно общуване на човека с Бога, на творението с Твореца.  

   Вътрешното богопочитание е с молитвата, а външното богопочитание - с изповядването Му пред хората, с посещение на храма, с добри дела в името Божие.



Тагове:   исус,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1058264
Постинги: 1101
Коментари: 19
Гласове: 698
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031