Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 09:30 - Гореща новина за един от убийците на студента Стоян Балтов
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 540 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

дата: 30.11.2020

Споделете !  

Почти 3 години снимката и данните на Светлозар Стоилов липсват от страницата на Интерпол, сега обаче е вкаран в списъка на издирваните най-опасни престъпници

Eвропол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните престъпници на стария континент, пише "Труд". Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, заподозрени или осъдени за тежки престъпления, между които и българина Светлозар Стоилов - един от убийците на студента Стоян Балтов.

Делото за убийството до дискотека “Амнезия” в Студентски град се точи цели 6 години, а двама от тримата подсъдими успяха да избягат зад граница. Трагедията се разигра на 5 декември 2008 г.

Стоян Балтов и двама негови приятели били на купон в новооткритото заведение и малко след 1 ч решили да се прибират. Нищо не предвещавало трагедията, която щяла се разиграе след минути. На метри от дискотеката тримата били застигнати от 7-8 момчета, изхвърлени от охраната на “Амнезия” и настроени за скандал. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой и гоненица между блоковете. Група от трима биячи жестоко налагала Стоян, а по-късно съдебните лекари ще открият, че 11 от ударите били нанесени в главата и шията с тъпи и твърди предмети, с юмруци и ритници. Нападателите не се спират дори, когато студентът паднал на земята и спирал да мърда. Част от фаталните ритници са в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание.

Жертвата и нападателите не се познавали и нямало мотив за такова зверство, твърдят полицаи. За убийството бяха обвинени трима души - Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Покрай разследването и делото имаше куп въпросителни, на фактите бяха изяснени и Върховният касационен съд на 19 декември 2014 г. все пак прати тримата убийци зад решетките за по 18 години. За двама от тях се оказа късно - Вили и Светлозар вече бяха напуснали страната. Месец преди това братът на жертвата разпраща сигнали до МВР и прокуратурата, че убийците се канят за да избягат зад граница, но получава уверението, че това няма как да се случи и всичко е под контрол. Както обикновено, обещанията се оказват напразни. Когато трябва да влязат зад решетките, Вили и Светлозар вече са изчезнали. По загадъчни причини обаче, за издирване е обявен само Георгиев. Почти 3 години снимката и данните на Стоилов липсват от страницата на Интерпол и едва ли щяха да се появят там, ако близките на жертвата не бяха вдигнали медиен шум. Не е ясно кой точно е опънал чадър над него, но и по време на разследването той не беше вкаран в ареста, въпреки, че беше посочен от свидетели като човек, нанасял най-жестоките удари на жертвата. “За този Светлозар Стоилов - прокуратурата трепери над него, не дават дума да се издума. Лично се срещнах с прокурорката по нашето дело. Казах й: Мисля, че Светлозар Стоилов също трябва да бъде обвинен. Подскочи два боя, делото ще се разводни”, твърдеше в началото на процеса през 2009 г. майката на жертвата - Зарка Димова. И за много неща се оказва права. Софийска градска прокуратура още в началото на процеса му наложи мярка за неотклонение “парична гаранция”, което го остави на свобода до внасянето на делото в съда.

И досега е загадка къде се укрива Стоилов. Преди три години е имало данни, че човек, много приличащ на него, е бил забелязан в София, но полицаите така и не успели да потвърдят сигнала. В затвора вече пета година изтърпява присъда единствено Александър Данаилов. Близките на Балтов осъдиха за 100 000 лв. обезщетение държавата, че делото не е приключило в нормален срок, а се проточи цели 6 години, както и за това, че двама от тримата убийци бяха оставени да избягат. През 2010 г. дискотека “Амнезия” бе съборена, защото се установи, че сградата е незаконна, а по план на нейно място трябвало да има параклис.
image
Александър Данаилов (вляво) вече е зад решетките, Вили Георгиев (в средата) е в ЮАР на свобода, а Светлозар Стоилов още не е открит. Убиецът от дискотека “Амнезия” Вили Георгиев е избягал от България със заем от 100 000 лева. Парите били изтеглени от баща му няколко месеца преди приключване на делото на първа инстанция и досега не е ясно дали е имал предварителна информация, че ще бъде оправдан и ще може да отпътува от страната.

През 2013 година Софийският градски съд произнася присъдите на убийците от “Амнезия”. Светлозар Стоилов и Александър Данаилов трябва да лежат зад решетките по 18 г., но са пуснати с парични гаранции на свобода, докато се произнесе втората инстанция. Георгиев е оправдан, защото е признал, че е ударил само по рамото жертвата и няма доказателства, че е участвал активно в побоя. Такива обаче намира няколко месеца по-късно Софийският апелативен съд, той е признат за виновен и също получава 18 г. затвор. Когато полицаи отиват на домашния му адрес, обаче от него няма и помен. През 2017 г. разследващи успяват да уловят следите на Георгиев. Той е открит и задържан на 20 август 2018 г. в Република Южна Африка, бивша ЮАР. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпраща искане за екстрадиция до тамошния министър на правосъдието. Делото е разгледано от съда в Порт Елизабет. Две години оттогава се очаква да бъде издадена заповед за екстрадиране на Вили Георгиев и той да бъде предаден на българските власти, за да излежи присъдата си. В ЮАР Георгиев е на свобода с мярка “подписка” и най-вероятно вече се е покрил. Дори съдът да постанови екстрадицията му едва ли ще бъде намерен.



www.tinyurl.com/y6t5hekt



Тагове:   арест,   убийство,   присъда,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055857
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930