Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2016 00:02 - РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЖИЕТО СЛОВО ОТ АПОСТОЛ ПАВЕЛ
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1313 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.03.2016 01:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Псалм 50:16-22

Сестри и братя,

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота!
Искам да ви представя Исаия 28 глава за минута.

9 Кого, казваш ти, ще научи той на знание? И кого ще направи да разбере каквото чуе? Отбитите от мляко ли? Отлъчените от гърди ли? Учението, което е в тази Библия! 10 Защото дава заповед след заповед, Заповед, след заповед, Правило след правило, правило след правило, Тук малко, там малко.

Ето как трябва да изучавате Библията-заповед по заповед, правило по правило, тук малко-и там малко. Така се изучава Библията
А сега нека видим, какво означава самата дума"диспенсейшън"-действие, при което се дава. Действие на раздаване или разпространение!

Това е според речника. Нещо дадено или раздадено-разпространено. Днес ще видим точно в този урок, какво означава тази дума.
Преди време бях в автобуса-аз карам автобус. И имаше един пастор там. Питах го, какво е благовестието? И той не можеше да ми отговори... Обикновените християни не знаят, какво означава думата благовестие. Първо трябва да намерим, какво е това благовестие, което Исус и всички апостоли говореха.
Ще започнем урока от Марк 1 глава

14 А след като Иоан биде предаден на властта, Исус дойде в Галилея и проповядваше Божието благовестие, казвайки:

Ето какво е благовестието-идването на Царството!

15 Времето се изпълни, и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието;

Времето дойде и Царството на Бога е наближило-повярвайте в това!

16 А когато минаваше край галилейското езеро, видя Симона и брата на Симона, Андрея, че хвърляха мрежи в езерото, понеже бяха рибари.

Нека видим Матей 4 глава-ще видим, какво поучаваше Исус. Невероятно е, колко много хора не знаят, какво е благовестието. И те ми казват, че аз греша... И ние тук трябва да знаем, какво проповядваме. Ако някой запита християните какво е благовестието-те не могат да кажат.

17 От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство.

Първото нещо, което каза Исус е-покайте се! Защото наближи Царството от небето. И сега наистина е съвсем близо.

18 И като ходеше край галилейското езеро, видя двамата братя, Симона, наречен Петър и брат му Андрея, че хвърляха мрежа в езерото, понеже бяха рибари. 19 И казва им: Дойдете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци.

Еремия 16:16 пророкува, че Исус ще направи апостолите ловци на човеци.

20 И те веднага оставиха мрежите и отидоха след Него. 21 И като отмина от там, видя други двама братя, Якова Заведеев и брат му Иоана, че кърпеха мрежите си в ладията с баща си Заведея; и ги повика. 22 И те на часа оставиха ладията и баща си, и отидоха след Него. 23 Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, и поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете.

Исус вървеше по Галилея и влизаше във всяка синагога и поучаваше хората. И какво проповядваше-благовестието-идването на Царството! Ето какво е благовестието! Да-и лбовта и други неща са тук, но това е основното. От Битие до Откровението-всички говорят за идването на Божието Царство!

24 И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели.

Нека видим, какво е проповядвал Йоан дето кръщаваше-Матей 3 глава

1 В ония дни дойде Иоан Кръстител и проповядваше в Юдейската пустиня, като казваше: 2 Покайте се понеже наближи небесното царство.

Какво проповядваше-същото нещо, което Господарят проповядваше! Божието Царство наближи!

3 Защото този беше, за когото се е говорило чрез пророк Исаия, който казва: "Глас на един, който вика в пустинята: Пригответе пътя на Господа, Прави направете пътеките за Него".

Матей 10 глава-когато Исус избра12 апостоли-какво им каза да правят. Цялата Библия говори за идването на Божието Царство.

1 И като повика дванадесетте Си ученици, даде им власт над нечистите духове, да ги изгонват, и да изцеляват всякаква болест и всякаква немощ.

Исус им даде власт и те имаха власт.

2 А ето имената на дванадесетте апостоли: първият, Симон, който се нарича Петър, и Андрей, неговият брат; Яков Заведеев, и Иоан, неговият брат; 3 Филип и Вартоломей; Тома и Матей бирникът; Яков Алфеев и Тадей; 4 Симон Зилот и Юда Искариотски, който Го предаде. 5 Тия дванадесет души Исус изпрати и заповяда им, казвайки: Не пътувайте към езичниците, и в самарянски град не влизайте;

И нека видим какво им заповяда да говорят! Първо им каза да не отиват при езичниците! Тогава още поучението не беше за езичниците!

6 но по-добре отивайте при изгубените овце от Израилевия дом.

Изпрати 12 апостоли до Израел само.

7 И като отивате, проповядвайте, казвайки: Небесното царство наближи.

И какво трябваше да проповядват-че Божието Царство наближи. Същото нещо. И им каза да проповядват само на изгубените овце от Израел. Ще ви покажем, кой отиде да проповядва на езичниците. Той тряваше да разпръсне знанието-това беше неговата "диспенсейшън"! Не да отхвърли закона, но да проповядва благовестието. И ако нямате закон-нямате и грях, защото греха е нарушаването на закона.

8 Болни изцелявайте, мъртви възкресявайте, прокажени очиствайте, бесове изгонвайте; даром сте приели, даром давайте. 9 Не вземайте нито злато, нито сребро, нито медна монета в пояса си,

Спомнете си, че каза на 12 да отиват само при изгубените от Израел-това беше тяхната задача-да разпръсват знанието само на Израел.
Лука 9 глава

1 И като свика дванадесетте, даде им сила и власт над всички бесове, и да изцеляват болести. 2 И изпрати ги да проповядват Божието царство и да изцеляват болните.

Ето какво трябваше да правят 12те. Да проповядват Божието Царство.

3 И каза им: Не вземайте нищо за път, ни тояга, ни торба ни хляб, ни пари, нито да имате по две ризи. 4 И в която къща влезете там седете, и от там тръгвайте на път. 5 И ако някои не ви приемат, когато излизате от оня град отърсете и праха от нозете си за свидетелство против тях.

Това е страшно нещо... То е много сериозно. Когато бях млад, отидох да говоря в една църква и като им заговорих, те ме изхвърлиха. И аз си изтрих и подметките на обувките против тях. Може би не трябваше да правя това.То е много страшно.

6 И те тръгнаха и отиваха по селата и проповядваха благовестието и изцеляваха на всякъде.

И те проповядваха благовестието-идването на Божието Царство

11 А множествата като разбраха това, отидоха подире Му; и Той ги посрещна с готовност, и им говореше за Божието царство, и изцеляваше ония, които имаха нужда от изцеление.

И Исус говореше за Божието Царство. И сега да сложим и Павел в картината. Мнозина мислят, че Павел е бил един от 12 ученици. Но той не е от 12.
Нека видимПавел-Деянията 9 глава. В самото начало, Павел гонеше Божията Църква. И ето сега момента в който беше променен.

1 А Савел, като още дишаше заплашване и убийство против Господните ученици, отиде при първосвещеника. 2 и поиска от него писма до синагогите в Дамаск, че, ако намери някой от тоя Път, мъже или жени, да ги докара вързани в Ерусалим.

И искаше да арестува всички вярващи в Христос.

3 И на отиване, като наближаваше Дамаск, внезапно блесна около него светлина от небето. 4 И като падна на земята, чу глас, който му каза: Савле, Савле, защо Ме гониш?

Представяте ли си го това? И какво каза Павел:

5 А той рече: Кой си Ти, Господи? А Той отговори: Аз съм Исус, Когото ти гониш. Трудно ти е да риташ против ръжена. 6 Но стани, влез в града, и ще ти кажа какво трябва да правиш.

Представете си Павел в този момент-какво е преживял!

7 А мъжете, които го придружаваха, стояха като вцепенени, понеже чуха гласа, а не видяха никого.

Те не са видели никого, а са разбрали,че нещо невероятно става.

8 И Савел стана от земята, и когато отвори очите си, не виждаше нищо; и водеха го за ръка та го въведоха в Дамаск.

И Господ е ослепил Павел. Той е Савел.

9 И прекара три дни без да види и, не яде, нито пи.

И ако същото би се случило с мене-и аз нямаше да ям нищо...

10 А в Дамаск имаше един ученик на име Анания; и Господ му рече във видение: Анание! А той рече: Ето ме, Господи. 11 И Господ му рече: Стани и иди на улицата, която се нарича Права и попитай в къщата на Юда за един тарсянин на име Савел; защото, ето, той се моли; 12 и е видял един човек на име Анания да влиза и да полага ръце на него, за да прогледа. 13 Но Анания отговори: Господи, чул съм от мнозина за тоя човек, колко зло е сторил на Твоите светии в Ерусалим.

Анания знаеше, кой е Павел и какво върши. "Господи-ти знаеш ли този Павел какво върши? Може би трябва да те информирам и тебе за него..."

14 И тука имал власт от главните свещеници да върже всички, които призовават Твоето име.

И това ще стане отново-във великата скръб. Някои от вас си мислят, че ще преминат през нея. Но аз се страхувам от това и искам да съм в мястото на безопасност. Но ако искате да научите за това-идвайте тук и ще ви покажем. Защото ние сме свещениците на Господа.

15 А Господ му рече: Иди, защото той ми е съд избран да разгласява Моето име пред народите и царе и пред израилтяните;

Господ избра Павелза да разпръсква знанието на езичниците! Павел беше определен за това. Това е неговата "диспенсейшън". Но преди това, Господ даде ключа на някого. Ключът отваря или затваря нещо-нали? И Петър беше първият, който отвори вратата на първият езичник.

16 защото Аз ще му покажа, колко много той трябва да пострада за името Ми.

Матей 16 глава-и ще видим как Петър отключи вратата за езичниците. Петър имаше ключа и тряваше да отвори вратата, та Павел да дойде после и да поучава езичниците.

13 А Исус, като дойде в околностите на Кесария Филипова, попита учениците Си, казвайки: Според както казват хората, Човешкият Син Кой е? 14 А те рекоха: Едни казват, че е Иоан Кръстител; други пък - Илия; а други - Еремия, или един от пророците. 15 Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз? И какво казвате вие? 16 Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог.

Кой каза това-Петър.

17 Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.

Отец ти е открил това, Петър-син на Йон.

18 Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.

Не върху Петър-Църквата не е построена върху Петър, но е върху Исус.

19 Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.

Ще ти дам ключа и ти ще отвориш вратата за езичниците. Петър покръсти първият езичник.
Нека видим сега, как вратата се отвори за езичниците-Деянията 10 глава. Ключа отваря нещо затворено-нали? Павел нямаше ключа-Петър имаше обаче този ключ.

1 Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк.

Корнилий е италиянец. Той е първият езичник дошъл в Църквата под Новият Завет.

2 Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостини на людете, и непрестанно се молеше на Бога.

Той е билмного добър с Израел. Но не е знаел, кой е Господ. Господ знае нашето сърце и дали наистина го търсим или само претендираме. И никой не може да го измами.

3 Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие! 4 А Той, като се взря в него, уплашен рече: Що е, Господи? И ангелът му каза: Твоите молитви и твоите милостини възлязоха пред Бога за спомен. 5 И сега изпрати човеци в Иопия да повикат едного Симона, чието презиме е Петър.

Прати да повикат Петър. Защото Петър има ключа.

6 Той гостува у някой си кожар Симон, чиято къща е край морето, [той ще ти каже що трябва да правиш]. 7 И като си отиде ангелът, който му говореше, той повика двама от слугите си и един благочестив войник от тия, които редовно му служеха; 8 и като им разказа всичко, прати ги в Иопия.

Хората четат това и казват-ето, Господ е отменил Диетичният Закон. Но нека четем и ще видим, дали това има общо с Диетичният Закон или не.

9 А на следния ден, когато те пътуваха и наближаваха до града, около шестия час Петър се качи на къщния покрив да се помоли. 10 И като огладня, поиска да яде; но докато приготвяха, той дойде в изстъпление, 11 и видя небето отворено и някакъв съд, като голяма плащаница, да слиза, спускана чрез четирите ъгъла към земята. 12 В него имаше всякакви земни четвероноги и пълзящи животни и небесни птици. 13 И дойде глас към него: Стани, Петре, заколи и яж. 14 А Петър рече: Никак, Господи, защото никога не съм ял нищо мръсно и нечисто.

Петър никога не е нарушил Диетичният Закон.

15 И пак дойде към него втори път глас: Което Бог е очистил, ти за мръсно го не считай.

Господ очистваше езичниците за да ги доведе в Църквата.

16 И това стана три пъти, след, което съдът се вдигна веднага на небето. 17 А докато Петър беше в недоумение, какво значеше видението, което беше видял, ето, изпратените от Корнилия човеци, като бяха разпитали за Симоновата къща, застанаха пред портата. 18 и повикаха та попитаха: Тука ли гостува Симон, чието презиме е Петър? 19 И докато Петър още размисляше за видението, Духът му рече: Ето, трима човека те търсят.

Петър разбираше, че Господ не му казваше, че може да яде нечисти животни. И не разбираше още, какво е това видение. Но ангелът му каза, че ето-трима мъже те търсят.

20 Стани, слез, та иди с тях; и никак не се съмнявай, защото Аз съм ги изпратил. Ангела ги е пратил 21 И тъй, Петър слезе при човеците и рече: Ето аз съм оня, когото търсите. По коя причина дойдохте? 22 А те рекоха: Стотникът Корнилий, човек праведен и който се бои от Бога, и с добро име между целия юдейски народ, биде уведомен от Бога чрез един свет ангел да те повика у дома си и да чуе думи от тебе. 23 Тогава той ги покани вътре да ги нагости. И на сутринта той стана та излезе с тях; а някои от братята от Иопия го придружиха.

И ето-Петър отиде при езичник.Спомнете си, че Господ казана апостолите да не отиват при езичниците. Но ето-Петър трябва сега да отвори вратата, защото той има ключа.

24 И на другия ден влязоха в Кесария; а Корнилий ги чакаше, като беше свикал роднините си и близките си приятели. 25 И когато влизаше Петър, Корнилий го посрещна, падна пред нозете му и се поклони.

Това се случи с брат Кент и мене също. Поучавахме един брат и изведнъж той падна пред краката ми и ми се поклони. Това не може да стане! Скочих и избягах... А днес някои се кланят на папата и му целуват пръстена...

26 А Петър го дигна, казвайки: Стани; и сам аз съм човек. 27 И разговаряйки се с него, той влезе и намери мнозина събрани. 28 И рече им: Вие знаете колко незаконно е за юдеин да има сношение или да дружи с иноплеменник; Бог, обаче, ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист.

Вижте това-било е против закона Юдеин да отива при езичниците-дори и да говори с езичник. Петър знаеше, какво беше заповядал Господ преди. Но сега ето-Господ вече викаше и езичниците, а Петър имаше ключа. И ето-не става въпрос за храна! Господ знаеше, че Петър няма да отиде приезичници. Затова прати ангела и му показа 3 пъти това видение. За да разбере Петър какво става. Тогава езичниците се считаха за нечисти.
Сега да видим как Павел ще започне своята работа-Деянията 13 глава

1 А в антиохийската църква имаше пророци и учители: Варнава, Симеон, наречен Нигер, киринеецът Луций, Манаин, който беше възпитан заедно с четверовластника Ирод и Савел. 2 И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух рече: Отделете ми Варнава и Савла за работата, на която съм ги призовал.

Светият Дух каза да отделят Варнава и Павел-защото те имаха да вършат нещо. Господ щеше да ги прати при езичниците. Вратата вече е отворена.

3 Тогава, като постиха и се помолиха, положиха ръце на тях и ги изпратиха. 13 А Павел и дружината му, като отплуваха от Пафа, дойдоха в Перга Памфилийска; а Иоан се отдели от тях и се върна в Ерусалим. 14 А те заминаха от Перга и стигнаха в Антиохия писидийска; и в съботния ден влязоха в синагогата и седнаха.

Вижте-те пазеха съботата! Съботата никога не е отменена.

15 И след прочитането на закона и пророците, началниците на синагогата пратиха до тях да им кажат: Братя, ако имате някоя увещателна дума за людете кажете. 16 Павел, прочее, стана та помаха с ръка, и рече: Израилтяни, и вие, които се боите от Бога, слушайте.

Ние винаги говорим с издигнати ръце...

17 Бог на тоя Израилски народ избра бащите ни и издигна народа, когато престояваха в Египетската земя, и с издигната мишца ги изведе из нея.

Павел ще обясни цялото нещо

18 И за около четиридесет години ги води и храни в пустинята. 19 И като изтреби седем народа в Ханаанската земя, раздели им тяхната земя да им бъде наследство за около четиристотин и петдесет години. 20 След това им дава съдии до пророка Самуила. 21 После поискаха цар; и Бог им даде Саула, Кисовия син, мъж от Вениаминовото племе, за четиридесет години. 22 И него като отмахна, издигна им за цар Давида, за когото свидетелствува, казвайки, "Намерих Давида, Иесеевия син, човек според сърцето Ми, който ще изпълни всичката Ми воля".

И вие трябва да имате същият ум както Давид-да следвате Господа каквото и да ви струва това. Точно както Давид.

23 От неговото потомство Бог, според обещанието Си, въздигна на Израиля Спасител, Исуса,

Исус е различен спасител. Израел постоянно правеше проблеми и Господ постоянно им даваше избавители. Но този Спасител е различен. Той трябва да ви спаси от вас самите.

24 след като Иоан, преди Неговото идване, беше проповядвал кръщението на покаяние на целия Израилски народ. 25 И като свършваше попрището си, Иоан казваше: Според както мислите, кой съм аз? Не съм Оня, Когото очаквате; но, ето, подир мене иде Един, Комуто не съм достоен да развържа обувката на нозете. 26 Братя, потомци от Авраамовия род, и които измежду вас се боят от Бога, нам се изпрати вестта на това спасение. 27 Защото ерусалимските жители и техните началници, като не Го познаха, а без да разберат пророческите думи, които се прочитат всяка събота, изпълниха ги като Го осъдиха.

Те не познаха Господа. Дори и след като беше сред тях. И за съжаление така е и днес. Този Исус на когото те служат-той не е Исус от Библията. Този-техният-е бял със сини очи... Но Библията казва, че нозете на Исус са като бронз прегорял в пещта-което е черно.

28 Без да намерят в Него нещо достойно за смърт, пак изискаха от Пилата да бъде убит.

Пилат дори разбираше, че Исус не е виновен! И дори изми ръцете си, защото знаеше, че Исус е невинен и не искаше кръвта на Исус да бъде на него. А Израел каза-нека кървта му да бъде на нас и на нашите деца. Къде е кръвта на Исус-и до днес е върху вас и децата ви...

29 И когато изпълниха всичко, що бе писано за Него, снеха Го от дървото и положиха Го в гроб. 30 Но Бог Го възкреси от мъртвите. 31 И Той в продължение на много дни се явяваше на тия, които бяха възлезли с Него от Галилея в Ерусалим, които сега са свидетели за Него пред людете.

Павел говори тук истината както е. Проповядва им.

32 И ние ви донесохме блага вест за обещанието дадено на бащите ни, 42 Когато си излизаха [из юдейската синагога, езичниците] ги молеха да им се проповядват тия думи и следващата събота.

Дори и езичниците знаеха, че съботата е определена да бъде пазена! Всички са пазили съботата! Била е променена през 321 година от Император Константин.

43 И когато се разиде синагогата, мнозина от юдеите и от благочестивите прозелити тръгнаха след Павла и Варнава; които, като се разговаряха с тях, увещаваха ги да постоянствуват в Божията благодат.

И те са разбрали-Павел проповядва много добре.

44 На следващата събота се събра почти целият град да чуят Божието слово.

На следващата събота! И езичниците разбира се са били мнозинството.

45 А юдеите като видяха множествата, изпълниха се със завист, опровергаваха това, което говореше Павел и хулеха.

И ето сега-завистта. Миналата събота харесваха това, което говореше Павел, но сега не?

46 Но Павел и Варнава говореха дързостно и рекоха: Нужно беше да се възвести първо на вас Божието учение; но понеже го отхвърляте и считате себе си недостойни за вечния живот, ето обръщаме се към езичниците.

Беше необходимо Бъжието Словода бъде проповядвано първо на Израел. Но понеже те се отказаха-Павел се обърна да разпръсва Божието Слово на езичниците. Това именно беше задачата на Павел-да разпръсне Божието Слово сред езичниците.

47 Защото така ни заповяда Господ, казвайки: "Поставих Те за светлина на народите, За да бъдеш за спасение до края на земята"

Нека видим Римляните 11 глава

1 И тъй, казвам: Отхвърлил ли е Бог Своите люде? Да не бъде! Защото и аз съм израилтянин, от Авраамовото потомство, от Вениаминовото племе.

Вижте какво казва Павел. Господ не е отхвърлил Израел.

2 Не е отхвърлил Бог людете Си, които е предузнал. Или не знаете що казва писанието за Илия? как вика към Бога против Израиля, казвайки: 3 "Господи, избиха пророците Ти, разкопаха олтарите Ти, и аз останах сам; но и моя живот искат да отнемат".

Същото стана и с Павел-нали? Израел го гонеше. Така ще гонят и всички които са с Господа.

4 Но що му казва божественият отговор? - "Оставил съм Си седем хиляди мъже, които не са преклонили коляно пред Ваала". 5 Така и в сегашно време има остатък, избран по благодат. 6 Но, ако е по благодат, не е вече от дела, иначе благодатта не е вече благодат [а ако е от делата, не е вече благодат, иначе делото не е вече дело]. 8 както е писано: "Бог им даде дух на безчувствие, очи - да не виждат и уши - да не чуват".

И до днес Израел не иска да слуша и да вижда.

9 И Давид казва: - "Трапезата им нека стане за тях примка и уловка, Съблазън и въздаяние; 10 Да се помрачат очите им, та да не виждат, И сгърби гърба им за винаги".

Ние не искаме да видим нищо. Защо сме тук, защо сме били роби, от къде сме дошли? От Африка ли? Африка е Континент. Ние дори не се интересуваме...

11 Тогава казвам: Спънаха ли се, та да паднат? Да не бъде! Но чрез тяхното отклонение дойде спасението на езичниците, за да ги възбуди към ревнивост.

Ние винаги гледаме към езичниците и им завиждаме

12 А, ако тяхното отклонение значи богатство за света и тяхното отпадане - богатство за езичниците, колко повече тяхното пълно възстановяване! 13 Защото на вас, които бяхте езичници, казвам, че, понеже съм апостол на езичниците, аз славя моята служба,

Аз съм апостол на езичниците-казва Павел. И неговата служба е да разпръсва Словото.
Глатяните 2 глава

1 Тогава след четиринадесет години, пак възлязох в Ерусалим с Варнава, като взех със себе си и Тита. 2 (А възлязох по откровение). И изложих пред братята благовестието, което проповядвам между езичниците, но частно пред по-именитите от тях, да не би напразно да тичам или да съм тичал. 3 Но даже Тит, който бе с мене, ако и да беше грък, не бе принуден да се обреже; 4 и то поради лъжебратята, които бяха се вмъкнали да съгледват свободата, която имаме в Христа Исуса, за да ни поробят; 5 на които, ни за час не отстъпихме да им се покорим, за да пребъде с вас истината на благовестието. 6 А тия, които се считаха за нещо, (каквито и да са били, на мене е все едно; Бог не гледа на лицето на човека), - тия именити, казвам, не прибавиха нищо повече на моето учение; 7 а напротив, когато видяха, че на мене беше поверено да проповядвам благовестието между необрязаните, както на Петра между обрязаните,

Кои са необрязаните-езичниците-това е поверено на Павел, както на Петър беше поверено да отключи тази врата. И след това само Павел проповядваше на езичниците.

8 (защото, който подействува в Петра за апостолство между обрязаните, подействува и в мене за апостолство между езичниците), 9 и когато познаха дадената на мене благодат, то Яков, Кифа и Иоан, които се считаха за стълбове, дадоха десници на общение на мене и на Варнава, за да идем ние между езичниците, а те между обрязаните.

И апостолите са подкрепили Павел. А Господ даде на Павел благодат за да разпространява Божието Слово на езичниците.
Деянията 20 глава-дали Павел е говорил нещо различно от Божието Слово?

16 Защото Павел бе решил да отмине Ефес, за да не се бави в Азия, понеже бързаше, ако му беше възможно, да се намери в Ерусалим за деня на Петдесетницата. 17 А от Милит прати в Ефес да повикат църковните презвитери, 18 И като дойдоха при него, рече им: Вие знаете по какъв начин, още от първия ден, когато стъпих в Азия, прекарах цялото време между вас 19 в служене на Господа с пълно смиреномъдрие, със сълзи и с напасти, които ме сполетяха от заговорите на юдеите;

Павел е бил фарисей и в началото е гонел Църквата. Сега Юдеите искат да го вържат и заведат в Ерусалим

20 как не се посвених да ви изявя всичко що е било полезно, и да ви поучавам и публично и по къщите, 21 като проповядвах и на юдеи и на гърци покаяние спрямо Бога и вяра спрямо нашия Господ Исус Христос. 22 И сега, ето, аз заставен духом, отивам в Ерусалим, без да зная какво ще ме сполети там, 23 освен че Светият Дух ми свидетелствува във всеки град, казвайки, че връзвания и скърби ме очакват. 24 Но не се скъпя за живота си, като че ми се свиди за него, в сравнение с това, да изкарам, пътя си и служението, което приех от Господа Исуса, да проповядвам благовестието на Божията благодат.

Павел е проповядвал благовестието-Божието Царство. Нищо различно.

25 И сега, ето аз зная, че ни един от вас, между които минах та проповядвах Божието царство, няма вече да види лицето ми.

Деянията 28 глава

17 И подир три дни той свика по-първите от юдеите и, като се събраха каза им: Братя, без да съм сторил аз нещо против народа ни, или против бащините обичаи, пак от Ерусалим ме предадоха вързан в ръцете на римляните;

Павел казва, че не е променил нищо-нито 10 заповеди, нито Дитечиният Закон, нито Пасхата и Празниците.

18 които, като ме изпитаха, щяха да ме пуснат, защото в мене нямаше нищо достойно за смърт. 19 Но понеже юдеите се възпротивиха на това, принудих се да се отнеса до Кесаря, а не че имах да обвиня в нещо народа си. 20 По тая причина, прочее, ви повиках, за да ви видя и да ви поговоря, защото заради това, за което Израил се надява, съм вързан с тая верига. 21 А те му казаха: Нито сме получавали ние писма от Юдея за тебе, нито е дохождал някой от братята да ни извести, или да ни каже нещо лошо за тебе. 22 Но желаем да чуем от тебе какво мислиш, защото ни е известно, че навсякъде говорят против това учение. 23 И като му определиха ден, мнозина от тях дойдоха при него там гдето живееше; и от сутринта до вечерта той им излагаше с доказателства Божието царство и ги уверяваше за Исуса и от Моисеевия закон и от пророците.

Той им доказваше за Божието Царство! Павел проповядваше същото нещо-няма промяна. Можете ли вие да проповядвате Исус от Моисеевият Закон-първите 6 Книги на Библията? Аз мога.

24 И едни повярваха това, което говореше, а други не вярваха.

Евреите 2 глава

1 Затова ние сме длъжни да внимаваме провече на туй, което сме чули, да не би да го изгубим някога.

Виждал съм много братя които дойдоха в истината и после заспаха... И изгубиха истината. Всеки от нас може да падне-внимавайте!

2 Защото, ако словото, изговорено чрез ангели, стана твърдо и всяко престъпление и непокорство получи справедлива отплата, 3 то как ще избегнем ние, ако пренебрегнем едно толкова велико спасение, което, от начало прогласено от Господа, се потвърди между нас от тия, които бяха го чули; 4 като му свидетелствуваше и Бог чрез знамения и чудеса, чрез разни велики дела и чрез раздаване Светия Дух по волята Си? 5 Защото не на ангели подчини той бъдещия свят, за който говорим;

Това бъдещо Царство-Господ не е поверил дории в ръцете на ангелите. И нека сега видим благовестието за идването на Царството на Бога-Лука 1 глава. Това е Царството, което ние проповядваме. А обикновените хора дори и не разбират, че има Царство на Сина и после чак Царството на Отец. Ние ще видим сега Царството на Сина.

26 А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град наречен Назарет, 27 при една девица, сгодена за мъж на име Иосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. 28 И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе, [благословена си ти между жените]. 29 А тя много се смути от думата му, и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав. 30 И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. 31 И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус.

Името Исус дойде от небето чрез ангел.

32 Той ще бъде велик, и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Отец ще му даде трона на Давид.

Къде е бил трона на Давид-в Ерусалим, тук, на земята.

33 Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край.

Сина има Царство? Ето какво проповядваме ние-това е благовестито на Царството! И ние знаем за идващото Царство на Сина.
Исаия 9 глава

6 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.

Говорим за същият Син-за когото ангела информира Мария. И Той ще управлява цялата земя. И ще установи мир на земята.

7 Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават На Давидовия престол и на неговото царство, За да го утвърди и поддържа, Чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това.

Ангела каза на Мария, че Исус ще седи на трона на баща си Давид и ще управлява целият свят. Това е благовестието, което ние проповядваме. И когато Господ Исус постави всичко в ред-ще предаде Царството на Отец.
И ето сега Отковението 11 глава-при седмият тромпет Господ Исус ще дойде на земята и ще прави война. Ще избие много хора по целият свят. Той не идва мирно и тихо този път. Християните не познават Исус-той е много опасен.

15 И като затръби седмият ангел, станаха силни гласове на небесата, които казваха: Световните царства станаха царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува до вечни векове.

Това е Царството на Исус, което идва първо.

16 И двадесетте и четири старци, седящи пред Бога на престолите си, паднаха на лицата си и се поклониха Богу, казвайки: 17 Благодарим Ти, Господи Всемогъщи, Който си, и Който си бил, загдето си взел голямата Си сила и царуваш. Ти взе царствата на този свят и сега управляваш. 18 Народите се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите, и да дадеш наградата на слугите Си пророците и на светиите и на ония, които се боят от Твоето име, малки и големи, и да погубиш губителите на земята. 19 И отвори се Божият храм, който е на небето, и видя се в храма ковчега на Божия завет; и настанаха светкавици и гласове, гръмове и трус и силен град.

Откровението 20 глава-занимаваме се само с Царството на Сина. Господ даде 6 дена да работи. На седмият ден трябва да почиваме-това е денят, който Господ благослови и отдели от другите 6. Един ден за Бога е 1000 наши години. И така-Господ ни е дал 6000 години да управляваме тази земя. И на седмите 1000 години Исус ще управлява-това е Божията почивка. Ето защо пазим съботата-значението й е огромно. Показва тези 1000 години-денят на почивката. Милениума. Когато дявола ще бъде отстранен и няма да има влияние над човеците.

1 И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига. 2 Той улови змея, старовременната змия, която е дявол и сатана, и го върза за хиляда години,

Защо 1000 годни? Защото това е един ден за Бога и представя съботата.

3 и, като го хвърли в бездната, заключи и я запечата над него, за да не мами вече народите, преди да се свършат хилядата години, след което той трябва да бъде пуснат за малко време. 4 И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години.

И видя престоли-не само един! И на тях ще седят праведните и те ще съдят. Това е, за което се борим ние-да бъдем от тези които ще съдят, а не от тези които ще бъдат съдени. И ще сме в първото възкресение и ще управляваме заедно с ИсусХристос.

5 Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.

Значи има и второ възкресение-мнозина не знаят това.

6 Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години. 7 И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си, 8 и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, - чието число е като морския пясък. 9 И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде. 10 И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове.

На всяка цена трябва да се спасим от това-вечни мъки в огненото езеро.

11 След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. 12 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.

И всеки ще бъде съден според делата си! Всеки сам отговаря за себе си и къде ще прекарва вечността. И сега вие пишете бъдещата си съдба-бъдете внимателни какво правите!

13 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.

Те ви казват, че дела не са нужни-какво пише тук?

14 И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това - присъдата за в огненото езеро е втората смърт. 15 И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро. И ако името ви не е в Книгата на живота-ще бъдете пратени в огненото езеро.
1 Коринтяни 15 глава-как ще дойде Царството на Отец.

20 Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите. 21 Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. 22 Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят. 23 Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови.

Христос е пъвият плод! Явно е-ще има още много други.

24 Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила.

И в края на 1000 години, Исус, който ще е покорил всичко ще предаде Царството на Отец и така, Царството ще е вечно.

25 Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си. 26 И смъртта, най-последен враг, и тя ще бъде унищожена, 27 защото Бог "е покорил всичко под нозете Му". А когато ще е казал, че всичко е вече покорено, (с явно изключение на Този, Който Му е покорил всичко), 28 когато казвам, ще Му е било покорено всичко, тогава и Сам Синът ще се покори на Този, Който Му е покорил всичко, за да бъде Бог все във все.

И тогава Отец ще приеме Царството и то ще е вечно. Откровението 21 глава-ето сега Царството на Отец.

1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. 2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. 3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях. 4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.

Йоан 3 глава-Исус говори за Царството на Отец.

1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. 2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. 3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство.

Това е Царството на Отец
Ефесяните 3 глава

1 Затова аз, Павел, затворник за Исуса Христа заради вас езичниците, - 2 понеже сте чули за нареденото(-даденото да разпространявам-)от Божията благодат(-диспенсейшън), която ми е дадена заради вас, 3 че по откровение ми стана известна тайната, (както и по-преди вкратце ви писах, 4 от което, като прочитате, може да разберете моето проумяване в Христовата тайна),

За каква тайна става въпрос тук?

5 която в други поколения не биде известна на човешкия род, както сега чрез Духа се откри на Неговите свети апостоли и пророци,

Ето сега тайната:

6 а именно, че езичниците са сънаследници, като съставляват едно тяло, и са съпричастници на [Неговото] обещание в Христа Исуса чрез благовестието,

Спомнете си, че Исус каза на 12 да не отиват при езичниците, но само при Израел. Това е било тайна за Израел-чеи езичниците ще са заедно с тях в Царството.

7 на което станах служител според Божията благодат, - дар, който ми е даден по действието на Неговата сила.

И Господ направи Павел служител и му даде да учи езичниците. Това означава думата диспенсейшън.

8 На мене, най-нищожния от всички светии, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство; 9 и да осветлявам всичките в наредбата относно тайната, която от векове е била скрита у Бога, създателя на всичко,

Ето ви тази голяма тайна-и другите народи ще влязат в Царството и ще бъдат с Исус Христос и с Отец.
Колосяните 1 глава

25 на която аз станах служител, по Божията наредба, която ми бе възложена заради вас, да проповядвам напълно словото на Бога,

Ето същото значение-Господ даде на Павел да проповядва на езичниците. Това е значението на думата диспенсейшън

26 сиреч, тайната, която е била скрита за векове и поколения, а сега се откри на Неговите светии; 27 на които Божията воля беше да яви, какво е между езичниците богатството на славата на тая тайна, сиреч, Христос между вас, надеждата на славата.

Надявам се, че някой разбра урока!

Благодаря ви за вниманието!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2171761
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031