Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2015 00:44 - ЗАКОНА ЗА ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯТА-ЗАБРАВЕНИЯТ ЗАКОН
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.10.2015 01:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Псалм 24:1-6

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота. Аз обичам да казвам това: "Божията събота"! Днес ще се занимаем с този закон за жертвоприношението-законът, който не е познат на света. Защото хората използуват писанията на Павел за да се опитат да унищожат царският закон. Ние ще използуваме основните точки, чрез които те се опитват да убият закона. (става въпрос за 10 заповеди!) Светът е забравил за Закона за Жертвоприношенията. И ако Царският Закон е отменен-то в целият свят няма никакви грешници. Ще започнем от Римляните 6 глава. Вижте, аз винаги сам знаел, че Новият Завет е продължението на Старият и е в пълно съгласие със Старият Завет. Ще започнем с 14 стих-те го използуват за да опитат да премахнат закона. И защо именно този стих? Защото те не разбират, че има повече от един закон. Именно това ще ви докажем днес.

14 Защото грехът няма да ви владее, понеже не сте под закон, а под благодат.

Казва: грехът няма да ви владее, защото сте под благодат. И това би трябвало да е краят на всичко. Не е нужно да пазите закона, защото сте под благодат. Вие сте под благодатта на Исус Христос, под неговата кръв. Той ви е изкупил от всеки грях-сегашен и бъдещ чрез кръвта си. Но нека продължим да четем на татък.

15 Тогава какво? Да грешим ли, защото не сме под закон, а под благодат? Да не бъде!

Ако не сте под закон, то защо Павел дори споменава за греха ( в смисъл, че щом няма закон-няма грях)?

16 Не знаете ли, че на когото предавате себе си като послушни слуги, слуги сте на онзи, на когото се покорявате - било на греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда?

Какво означава това? Означава ли, че ти все още можеш да сгрешиш смъртно? Не знаете ли, че на когото служите, на него и се покорявате-било на греха или на послушанието. Тук явно имаме повече от това, което изглежда на пръв поглед. Защото ако благодатта е отменила Господният закон, то ние имаме проблем: не знаем какво да правим; не знаем, какво да спазваме! Ако няма закон-не е възможно да го нарушим. Тогава всички сме праведни-защото не можем да съгрешаваме. Трябва напълно да разясним този въпрос. Нека да видим Посланието към Галатяните 3 глава-там и ще видим отговора

1 О, неразумни галатяни, кой ви омая така - вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпънат? 2 Това само желая да науча от вас: чрез дела изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез слушане с вяра?

Когато видите думите: «чрез дела по закона» веднага ви кара да се усъмните в нещо. Вярата не говори. Но става въпрос за Божието Слово в което сте повярвали. Защото кое ме спира да убия някой брат, да го обера или да спя с жена му? Или е това, че не си позволявам да извърша грях-да наруша закона?

6 както с Авраама, който повярва в Бога, и му се вмени за правда?

Авраам повярва в Словото на Бога.

7 Тогава познайте, че тия, които упражняват вяра, те са Авраамови чада;

Ако повярвате в Божието Слово ставате духовни деца на Авраам. Дховното семе ще получи безсмъртие.

8 и писанието, като предвидя, че Бог чрез вяра щеше да оправдае езичниците, изяви предварително благовестието на Авраама, казвайки: "В тебе ще се благославят всичките народи".

Всички деца на Авраам щебъдат благословени

10 Защото всички, които се облягат на дела изисквани от закона, са под проклятие, понеже е писано: «Проклет всеки, който не постоянства да изпълнява всичко писано в книгата на закона.» 11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно, защото праведният чрез вяра ще живее." Вижте добре братя и сестри какво казва: «праведният ще живее чрез вяра!»

А всеки, който е повесен на дърво е проклет. Но първо нека да видим за каква проклетия става въпрос и как сме се оказали повесени на дървото. Защото ако законът не съществува вече, как сте се озовали на дървото?

13 Христос ни изкупи от проклятието на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: Проклет всеки, който виси на дърво"

И как човек се озовава повесен на дърво-Второзаконие 21 глава. Христос стана проклет заради нас и беше повесен на дърво.

22 Ако някой е извършил грях, заслужаващ смърт, и бъде убит, и го окачиш на дърво, Грях заслужаващ смърт! 23 тялото му да не остане през нощта на дървото, Хората не разбират защо Исус трябваше да бъде свален от дървото преди залеза на слънцето ... а непременно да го погребеш на същия ден - защото обесеният е под Божие проклятие - за да не оскверниш земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава като наследство. Защото всеки, който е повесен на дърво е проклет пред Господа!

Братя и сестри, ние имаме проблем тука. Имаме закон, който би трябвало да е заменен с благодатта. Но ние все още виждаме някой повесен на дърво, защото е нарушил закона... Галатяни 3 глава

15 Братя, (по човешки говоря), едно завещание, даже ако е само човешко, веднъж потвърди ли се, не се разваля, нито на него се прибавя нещо, от никого. 16 А обещанията се изрекоха на Авраама и на неговия потомък. Не казва: "и на потомците", като на мнозина, но като за един: "и на твоя потомък", Който е Христос. 17 И това казвам, че завет, предварително потвърден, от Бога, не може да бъде развален от закона, станал четиристотин и тридесет години по-после, така щото да се унищожи обещанието

Кой е този Закон, който е дошъл 430 години след Авраам? Закона за Жертвоприношенията. Царският Закон е бил винаги. Зная това, защото знаем, че Сатана е съгрешил. И Кайн излъга Господа, че не знае какво е станало с брат му. Защо излъга? Защото е знаел Закона-че не трябва да убива. Дори и Авраам като отиде в Египет излъга, че Сара е сестра му, а не е жена му. И Фараона пожела да се ожени за Сара, защото мислеше, че не е жена на Авраам. Но като разбра-уплаши се, че е могъл да наруши закона. Вижте-всички след Ной са знаели закона.

18 Защото, ако наследството е чрез закона, не е вече чрез обещание; но Бог го подари на Авраама с обещание. 19 Тогава, защо се даде закона? Прибави се с цел да се изявяват престъпленията, докле да дойде Потомъкът, на Когото биде дадено обещанието; и беше прогласен от ангели чрез един ходатай.

Закон бил прибавен поради греховете! Мислете какво четем тук. Добавен! И е бил добавен когато Израел съгреши против Бога. Но тогава-какво е грях? Мисля, че е време за нас да намерим какво е грях, според Библията. Защото докато не знаем дефиницията на греха, не бихме могли да вървим напред. І Послание на Иоан 3 глава-дефиницията за греха. Защото ако не разберете какво е грях, не можете да разберете и закона; не можете да разберете и какво е да си под благодат; фактът е, че едва ли ще разберете което и да е.

4 Всеки, който върши грях, върши и беззаконие; защото грехът е беззаконие.

С други думи, грехът е нарушаване на закона-10 заповеди. Но ако нямате закон, какво можете да нарушите? И ако няма какво да се наруши, то изобщо в този свят няма грешници-всеки е свят... Не можете да кажете, че законът е премахнат и в същото време да се обърнете и да кажете на някого, че нарушава закона, че е грешник. И ако грехът е нарушаването на Закона, то за какъв прибавен закон става въпрос?
Нека да видим Римляните 5 глава

12 Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха - смъртта, и така смъртта премина във всичките хора, понеже всички съгрешиха;

Грехът влезе в света чрез един човек-и това беше Адам. Чрез него дойде и смъртта. Защото смъртта не беше в света, докато Адам не съгреши.

13 защото грехът беше в света и преди закона, но когато няма закон, грях не се счита; Какво имаме тук? Имаме грях и преди закона. Но грях не се вменява, ако няма закон.

Какво ни казва това? Че преди дори и законът за жертвоприношенията да дойде в света, Господните заповеди бяха тук. Имаме два закона! Царският Закон и човекът го наруши. И понеже заплатата на греха е смърт и Господ трябваше да убие човека, то за да не го убие, даде Закона за Жертвоприношенията и те убиваха животни. Римляните 7 глава. Защото ако няма закон, Господ не може да съди никого. Предполагам, че точно това им е целта: ако няма закон, никой не може да ги съди за нищо и всеки може да прави каквото си иска.

7 Тогава какво да кажем? Законът грях ли е? Да не бъде! Вие не мислите, че законът е грях, нали?

Отидете в която и да е църква и им кажете: пазете закона! Те ще ви изхвърлят веднага.

7... Но аз не бих познал греха, освен чрез закона;

Вижте какво ви казва! Защо ви го казва? Защото ще ви каже и още.

7... защото не бих знаел пожелание, ако законът не беше казал: "Не пожелавай."

Ако законът не съществуваше, можех да си пожелавам колкото си искам. И можех да пожелая жената на този брат-природно нещо за мене, но законът казва: не пожелавай!

8 Но грехът, като използва възможността чрез заповедта, произведе в мен всякакво пожелание; защото без закон грехът е мъртъв.

С други думи, чрез закона, грехът взе предимство. Защо чрез заповедите грехът работи? Защото законът казва: това не е добре, братко, или това. И изведнъж, след като си мислех, че съм свят, оказа се, че съм нечист.

9 И аз някога бях жив без закон, но когато дойде заповедта, грехът оживя, а пък аз умрях;

Вижте какво казва: аз бях жив грешник-в същото време и жив, и грешник. Както казва Павел: «аз умирам дневно...» Защото ми отне много дни, да умра към греха.

10 и самата заповед, дадена за живот, ми се оказа за смърт. Братя и сестри, малцина разбират какво казваше Моисей, когато даде заповедите на хората.

Той каза: « аз ви представям този ден живота и смъртта; доброто и злото; изберете живота и живейте!» Какво представи пред хората? Заповедите. Защото заповедите водят в живота. И старият човек въввас трябва да умре.И да станете нов човек, пазещ заповедите на Господа. Нека сега да видим кой е този друг закон, който беше добавен поради престъпването на първият закон-Галатяните 3 глава-искам да ви покажа какво пише Павел. Защото хората ползуват писанията на Павел, за да изхвърлят пророците през прозореца; за да изхвърлят Исус през прозореца. Ще видим този закон, който беше добавен поради престъпването на царският закон и който трябваше да ни доведе при Исус

21 Тогава законът против Божиите обещания ли е? Да не бъде!

Господ никога не е дал обещание на Израел, което да е било срещу който и да е закон.

21... Защото, ако беше даден закон, който да можеше да оживотворява, то наистина правдата щеше да бъде от закон.

Братя и сестри, ние току що прочетохме, че заповедите бяха за да ни докарат живот. Но този закон тук, нямаше нищо в себе си, което да докара живот. Разбирате ли какво четете тук? Това ни показва, че имаме два закона: единият е определен да дава живот; другият дори не може да даде живот. Кой е този закон, който дава живот? Заповедите. Не каза ли Павел това?

22 Но Писанието затвори всичко под грях, така че обещанието чрез вяра в Исус Христос да се даде на тези, които вярват.

Защото няма никой под небето на тази земя, който да не е извършил грях-никога не е имало такъв човек, освен Исус Христос. Ето защо когато Исус дойде, неговата смърт беше за доброто на всички.

23 А преди да дойде вярата, ние бяхме под стражата на закона, затворени до времето на вярата, която щеше да се открие.

Преди да дойде вярата-това означава-преди да повярвате в Божието Слово, братя и сестри. Но как проповядват днешните пастори? Че вярата идва така, като че ли ще се появи някой с два куфара и ще каже: «Добър ден. Аз съм вярата и дойдох...» Но това което прочетохме просто означава, че преди да започнете да вярвате в Господ, преди да започнете да вярвате, вие е трябвало да убиете вашата крава-за да ви забави във вашите грехове. Но това е което е същността на жертвоприношението-да ви забави в греховете ви и да имате шанса да живеете. Защот жертвоприношението не може да отнеме греха само по себе си. А всеки знае, че най-бързият начин да забавиш някого да не нарушава закона е да му отнемеш парите. Колкото повече нарушаваш закона, толкова по-скъпо ти струва. И изведнъж ще си кажеш: така ще стигна до просешката тояга, ако продължа да нарушавам закона.

24 Така че законът стана за нас възпитател, за да ни доведе до Христос, за да се оправдаем чрез вяра.

С други думи, този закон съществуваше докато Исус се появи на сцената.

25 Но след идването на вярата не сме вече под ръководството на възпитател.

След като дойде вярата в Исус, вече ще живеем чрез вяра в него и не чрез убиване-жертвоприношение-на животни. Вие не сте повече под закона за жертвоприношенията, братя и сестри. Вие трябва да живеете чрез вяра. И ако не живеете чрез вяра, ще умрете поради безверие в Бога. Поради греха на Адам и Ева, някой трябваше да умре-Господ уби животни и направи дрехи от кожа за тях. А този Закон за Жертвоприношенията трябваше да ни доведе до Исус Христос-не и след него! Защото сега започнахме да вярваме в Божието Слово и ако делата ни са според вярата-не трябва да убиваме вече животни.
Послание към Евреите 10 глава

1 Защото законът, съдържайки в себе си само сянката на бъдещите добрини, а не самия образ на нещата, не може никога чрез едни и същи жертви, които непрекъснато се принасят, година след година, да направи съвършени онези, които пристъпват да жертват.

Вижте: Господ представяше само сянка на добрите неща които идваха. Не е ли това детеводител? Това не бяха самите неща. Защото никога тези жертви не можеха да покрият греховете. Защо? Защото законът за жертвоприношенията не може да даде живот-той само сочеше към живота. Вижте, веднъж след като сте се очистили, би трябвало да нямате повече грях, но защо не беше така?

4 защото не е възможно кръвта от юнци и от козли да отстрани греховете. Ето защо не можеше да ви направи съвършенни-защото не можеше да отнеме греха.

Всичките тези хора, дето убиха поради греховете си толкова крави, все още си оставаха грешни и продължаваха да грешат отново, и отново. И които имаха много стада, не беше проблем за тях... Но не трябва да бъде така: Господ не харесваше това, защото знаеше, че много хора си играят с неговия закон. Затова и дойде Исус Христос-за да прекрати това.

5 Затова Христос, като влиза в света, казва: Жертва и принос не си поискал, но приготвил си Ми тяло; Кой е той-Исус.

Преди това беше Бога, който е сътворилвсико.Никой не може да убие Бог. Дори и ангелите не могат да умрат. И затова Отец му приготви тяло, с което да дойде и да умре за нас.

6 всеизгаряния и жертви за грях не са Ти угодни. И казва: и нямаш удоволствие в жертви и всеизгаряния.

Господ наистина не изпитва удоволствие от това. Защото когато хората грешаха, те принасяха животни в жертва и мислеха, че всичко е на ред. Но на ред ли беше? Нека да видим Еремия 6 глава-защото тези жертви никога не можеха да премахнат греха.

19 Слушай земьо! Ето, Аз докарвам злото върху този народ, плода на помислите им; защото не послушаха думите Ми и закона Ми, а го отхвърлиха.

Израел отхвърли Божието Слово и за това Господ докара зло върху тях

20 Защо Ми е ливанът, който донасят от Сава, и благоуханната тръстика от далечна земя? Всеизгарянията ви не са Ми приятни и жертвите ви не са Ми угодни. Казва: защо ми е всичко това?

Аз не примам всеизгарянията ви! Защо? Защото не изпълнявате закона ми. Крадете от съседа си; спите с жена му; свидетелствувате лъжливо против сестра си; не почитате баща си и майка си; и тогава принасяте жертви... Защо? Те не ви помагат с нищо!
Нека да видим Еремия 7 глава. Отивате на църква в неделя, скачате и пеете и се радвате, но нарушавате Закона. Е как ще ви чуе Господ?

21 Така казва Господ на Силите, Израилевият Бог: Притурете всеизгарянията си на жертвите си, И яжте месото и от тях. 22 Защото не говорих на бащите ви и не им заповядах за всеизгаряния и жертви в деня, когато ги изведох от египетската земя;

Казва: аз не им заповядах да правят всеизгаряния и да принасят жертви когато ги изведох от Египет.

23 а това слово им заповядах и казах: Слушайте гласа Ми и Аз ще ви бъда Бог, и вие ще Ми бъдете народ; и ходете по всичките пътища, които ви заповядвам, за да ви бъде добре.

Казва: заповядвам ви да изпълнявате моите заповеди, за да ви бъде добре. С други думи: вярвайте! Какво е вяра: да ми вярвате за всичко, което ви казвам. Но вие ми показвате, че не ми вярвате-защото не изпълнявате закона ми и защото нарушихте закона ми, трябваше да ви дам нещо друго. Но нека да видим какво им каза Господ, когато ги изведе от Египет.
Второзаконие 10 глава. А вие не знаете нищо, но тичате наоколо и говорите на хората, че не трябва да пазят закона. Но тогава се обръщате и наричате някого «грешник». Въпросът, който аз винаги задавам е: каква е разликата между праведният и грешника? Законът е разликата. Няма закон-няма грях.

1 И в онова време ГОСПОД ми каза:

Господ казва на Израел как той и Моисей общуват.

1... Изсечи си две каменни плочи като първите и се изкачи при Мен на планината, и си направи дървен ковчег. Защо?

Защото Моисей се качи на планината първия път и Господ със собствената си ръка написа 10 заповеди и ги даде на Моисей. Моисей слезе от планината и като видя как Израел се беше обърнал към други богове, толкова се ядоса, че счупи плочите. Сега Господ му каза да се върне отново на планината но този път той ще приготви плочите, а Господ ще напише същото което написа първият път.

2 И Аз ще напиша на плочите думите, които бяха на първите плочи, които ти строши, а ти ги сложи в ковчега.

Господ казва на Моисей, че ще напише същото което написа и първият път-нищо различно.

3 И аз направих ковчег от акациево дърво, изсякох две каменни плочи като първите и се изкачих на планината с двете плочи в ръката си. 4 И Той написа на плочите като писаното преди - десетте заповеди, които ГОСПОД ви изговори на планината отсред огъня в деня на събранието; и ГОСПОД ми ги даде.

Господ написа същото нещо, което беше казал на планината Синай. Обърнете внимание на това което четете братя и сестри! Господ приказва лице с лице с Израел и им каза 10 заповеди. После каза на Моисей да се качи на планината и ги написа на камък. Ето защо бяха за винаги-вечни-написани на камък. Моисей се разгневи, като видя какво вършеше народът му и счупи плочите. Тогава Господ му каза, да се качи отново на планината. Три пъти Господ даде този същият закон-три пъти!

12 И сега, Израилю, какво иска от теб ГОСПОД, твоят Бог, освен да се боиш от ГОСПОДА, своя Бог, да ходиш във всичките Му пътища и да Го любиш, да служиш на ГОСПОДА, своя Бог, с цялото си сърце и с цялата си душа, 13 и да спазваш заповедите на ГОСПОДА

И да правиш какво? Да спазваш заповедите на ГОСПОДА! Трябва ли да интерпретирам това? Кое е трудно да се разбере тука? Да обичаш Господа, твоят Бог с цялото си сърце; с цялата си душа; с цялата си сила! И да спазваш заповедите му!

13... и наредбите Му, които днес ти заповядвам за твое добро?

Казва: «днес»! Господ е съвършен, Той не прави грешки. Той наказва и по някога прави настройка-за да не убие всички-както направи със закона за жертвоприношенията. Но не прави грешки. Това, което Господ накара Моисей да напише е добро за всички поколения. Защото когато Моисей остави перото, нямаше нищо което да се добави: всички останали строиха на основата която той положи. И така: какво изисква Господ от вас? Да пазите заповедите му. Не прочетохме ли точно това сега?
Нека да отидем на Изход 24 глава-искаме добре да видим този закон, а също и да видим колко важно е да го разберете. Защото е забравен от хората закон. Ако хората знаеха как Господ държи на своите заповеди, те не биха ги отхвърляли така лесно и с лека ръка. Тука не говоря за обикновенните хора-говоря за пастирите-водачите на стадото. Защото те именно трябва да ви учат на закона, но никой не иска да изучава закона-знаете ли защо? Защото законът не само контролира хората; законът контролира и тези, които го проповядват. И по някога това е сериозен проблем. Господ каза: когато ви изведох от Египет исках от вас само едно нещо: да се подчинявате на гласа ми, да ме обичате и да пазите моите заповеди. Нека да видим какво още направи Моисей

3 Тогава Мойсей дойде и каза на народа всичките думи на ГОСПОДА и всичките Негови наредби на закона и целият народ едногласно отговори и каза: Всичко, което е казал ГОСПОД, ще вършим!

Израел казаха,че ще пазят всичко, което Господ заповяда. Обърнете внимание: ние не говорим за жертви тука. Защото това беше жертвоприношение и всеизгаряния при приемането на завета. Народът не жертваше в този случай поради нечии грехове, но принесоха животни в жертва пред Бога във връзка с приемането на закона-законът беше подписан с кръв

4 И Мойсей записа всичките думи на ГОСПОДА. И на сутринта стана рано и издигна олтар под планината и дванадесет стълба според дванадесетте израилеви племена.

Законът беше вече написан на камък, но Моисей го нсаписа отново: четем го от Библията. 5 И изпрати млади мъже от израилевите синове и те принесоха всеизгаряния и пожертваха на ГОСПОДА телци за примирителни жертви. Вижте: няма никакви жертви за грях тук.

6 А Мойсей взе половината от кръвта и я сложи в тасове, а другата половина от кръвта поръси върху олтара. 7 После взе книгата на завета и я прочете, като народът слушаше. И те казаха: Всичко, което е казал ГОСПОД, ще вършим и ще бъдем послушни!

Какво направи Моисей? Взе от кръвта и поръси с нея, и за последен път прочете книгата на хората. И те казаха: всичко което Господ нареди, ще вършим! Господ не ги принуди-те сами потвърдиха това, те пожелаха да вършат това по собствената си воля. И сега не остана нищо, освен да се изпълнява договора. (Договора между Господ и хората.)

8 Тогава Мойсей взе кръвта и поръси върху народа и каза: Ето кръвта на завета, който ГОСПОД направи с вас според всички тези думи.

Сега вече Моисей взе кръвта и поръси всичките хора-след като те казаха, че ще изпълняват всичко, което Господ нареди-за да е ясно на всички в какъв завет влизат. И така, това е кръвта на завета, който Господ направи между себе си и вас. С други думи не можете да направите договор с някого, ако не обещаете нещо. Вие сте обещали на Господа да изпълнявате думите му; той ви обещава да ви направи вечни. Много от хората дори и не се замислят по това. И като извърши това, завета беше сключен.
Нека да видим 25 глава на Изход. Те вече са съгласни да изпълняват заповедите и думите на Господа и сега Господ казва, че ще обитава между тях.

1 Тогава ГОСПОД говори на Мойсей и каза: 2 Кажи на израилевите синове да Ми съберат принос; от всеки човек, който би дал на драго сърце, да приемете приноса за Мен. 8 И да Ми направят светилище, за да обитавам между тях. 9 По всичко, което ти показвам - образа на скинията и образа на всичките й принадлежности - така да я направите.

Господ иска сега да обитава между хората

10 Да направят ковчег от акациево дърво, дълъг два лакътя и половина, широк лакът и половина и висок лакът и половина.

Вижте колко точни указания дава Господ и държи да се изпълни точно така.

17 Да направиш умилостивилище#Евр. дума произлиза от глагол, който означава покривам, закривам, но обикновено се използва в смисъла на умилостивявам, прощавам.# (В Библията на Кинг Джеймс се говори за мърси сит-умилостивителен трон. С други думи, тронът на който ще седи Господ, когато посети народа си. Бел.пр.) от чисто злато, два лакътя и половина дълго и лакът и половина широко.

Това е тронът на Господа.

18 И да направиш два херувима от злато, изковани да ги направиш, на двата края на умилостивилището.

Тези херувими са неговите ангели които винаги са около него-още от Едемската градина. Винаги, когато Господ се появява някъде, тези ангели са с него, за да ви покажат, че това наистина е умилостивителният трон: защото Господ ще седи там-той е Дървото на живота. И също ни показват, че още нямаме достъп до Господа. Защото още сме в греховете си.

19 Да направиш един херувим на единия край и един херувим на другия край; херувимите да направите част от самото умилостивилище на двата му края.

Исус е дървото на живота!

22 Там ще се срещам с теб; и отгоре на умилостивилището измежду двата херувима, които са върху ковчега на свидетелството, ще говоря с теб за всичко, което ще ти заповядам за израилевите синове.

Господ каза, че ще се среща с Моисей в Светилището. Вижте, много хора не разбират, че Господ даде заповедите на Моисей, но за останалото-Моисей трябваше да ходи в шатъра. Господ казва: Ти Моисей ще идваш в щатъра и ще ти давам всичко, което трябва да предадеш на хората. И нека да видим дали това се случи.
Изход 26 глава

30 Да издигнеш скинията според образеца й, който ти беше показан на планината. 31 И да направиш завеса от синьо, мораво, червено и препреден висон; изкусно изработена да я направиш, с херувими.

Показва ви, че Дървото на живота все още не е достъпно за нас.

32 И да я окачиш със златни куки на четири обковани със злато стълба от акациево дърво, които да стоят на четири сребърни подложки. 33 Под куките да окачиш завесата и да внесеш там, отвътре завесата, ковчега на свидетелството, така че завесата да ви отделя святото място от пресвятото.

Казва: Искам да направиш скинията както ти наредих; искам да поставиш и завесата както ти наредих. И искам да поставиш ковчега на свидетелството както ти заповядах и да го поставиш зад завесата-в най-святото място. Тези двете места са отделени.

34 И да положиш умилостивилището върху ковчега на свидетелството в пресвятото място. Хората не разбират, че

Господ е наредил да се построи тази голяма палатка и всичките заповеди са идвали от там-от Светая Светих, където той идвал.
Числа 7 глава

89 И когато Мойсей влезе в шатъра за срещане, за да говори с Бога, тогава чу гласа, който му говореше отгоре от умилостивилището, което беше върху ковчега на свидетелството между двата херувима; и му говореше.

Какво направи Моисей? Той отиде в шатъра за да чуе Господ какво ще му нареди. И застана зад завесата, защото зад завесата беше умилостивилището. И пише: Моисей чу гласа на Господа от трона на умилостивението-между херувимите. Представете си на ум голяма палатка; имате завеса в средата на палатката. От едната страна на завесата е Святото място, но от другата страна на завесата, където е ковчегът на завета-това място се нарича най-Святото място. И така свещенникът ще идва всеки ден пред завесата, ще прави жертвоприношения и ще попръсква с кръвта. Но в деня на Умилостивението свещенникът трябва да влезе зад завесата. И така, Павел ви казва това. Защо тази завеса е така важна? Защото жертвоприношението-принасянето на животни в жертва за грях-е изградено около нея. И така, тази завеса означава твърде много.
Левит 4 глава

1 Господ още говори на Моисея, казвайки: 2 Говори на израилтяните, като кажеш: Ако някой съгреши от незнание, като стори нещо, което Господ е заповядал да се не струва, - 3 ако помазаният свещеник съгреши, така щото да се въведат людете в престъпление, тогава за греха що е сторил нека принесе Господу юнец без недостатък в принос за грях.

Каквото е за хората, същото е и за свещеника

4 Нека приведе юнеца при входа на шатъра за срещане пред Господа, нека положи ръката си на главата на юнеца и нека го заколи пред Господа. 5 Тогава помазаният свещеник да вземе от кръвта на юнеца и да я принесе при шатъра за срещане;

Смо помазаният свещеник може да направи това-никой друг. Защото е кръвен договор.

6 и свещеникът да натопи пръста си в кръвта, и от кръвта да поръси пред завесата на светилището седем пъти пред Господа. И ще натопи пръста си в кръвта и ще попръска 7 пъти завесата отделяща Светая от Светая Светих. 7 пъти! Защото Господ даде на човека 7 дена-7000 години и човекът наруши заповед още първият ден. А какво става ако цялата нация съгреши?

13 Ако цялото общество израилтяни съгрешат от незнание, като сторят нещо, което Господ е заповядал да се не струва, та стават виновни, а това нещо се укрие от очите на обществото,

Винаги става въпрос за грях от незнание! Винаги е било така. Господ ви оставя възможност да се спасите по определен начин. Но ако съгрешите умишлено-нямате и шанса за спасение.

14 когато се узнае грехът, който са сторили, тогава обществото да принесе юнец в принос за грях и да го приведе пред шатъра за срещане; 15 и старейшините на обществото да положат ръцете си на главата на юнеца пред Господа; и да заколят юнеца пред Господа. 16 Тогава помазаният свещеник да внесе от кръвта на юнеца в шатъра за срещане; 17 и свещеникът като натопи пръста си в кръвта, да поръси пред завесата седем пъти пред Господа.

И ето-свещеника ще извърши същото нещо и какво ще стане:

20 И с тоя юнец да направи така както направи с оня, който беше принос за грях; така да направи и с тоя юнец; и свещеникът да направи умилостивение за тях, и ще им се прости.

И ето защо е кръвта-ако съгрешите от незнание-кръвта трябваше да ви спаси от смъртта.
Левит 16 глава-само веднъж в годината Първосвещеника влиза в Светая Светих

2 Господ каза на Моисея: Кажи на брата си Аарона да не влиза на всяко време в светилището, което е отвътре завесата, пред умилостивилището, което е върху ковчега, за да не умре; защото Аз ще се явявам в облак върху умилостивилището. 3 Ето как да влезе Аарон в светилището: с юнец, в принос за грях и овен за всеизгаряне. 4 Да се облече в осветения ленен хитон, да има ленените гащи на тялото си, да се опаше с ленения пояс и да носи ленената митра на главата си; те са светите облекла; и след като окъпе тялото си във вода, нека се облече с тях. 5 И от обществото на израилтяните да вземе два козела в принос за грях и един овен за всеизгаряне.

Тези два козела представят Исус

14 Също да вземе от кръвта на юнеца и с нея да поръси с пръста си умилостивилището откъм изток; а пред умилостивилището да поръси от кръвта седем пъти с пръста си. Сега вече той е в Светая Светих и все още трябва да поръси кръвта по завесата 7 пъти. Защото човекът греши постоянно-всеки ден.

15 Тогава да заколи козела на приноса за грях, който е за людете, и да внесе кръвта му отвътре завесата, и с кръвта му да направи както направи с кръвта на юнеца, като поръси с нея над умилостивилището и пред умилостивилището. 16 Така да направи умилостивение за светилището, поради нечистотите на израилтяните, и поради престъпленията им и всичките им грехове; така да направи и за шатъра за срещане, който стои помежду им всред нечистотиите им.

Всеки ден свещеника е заставал пред завесата, но само един
път от годината е минавал от другата страна на завесата. Нека видим, какво е станало със завесата когато Исус е умрял-Матей 27 глава. Ако само четехте Библията, не бихте имали тези лъжеучения днес.

50 А Исус, като извика пак със силен глас, издъхна. 51 И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,

И вижте какво стана със завесата когато Исус умря на кръста. Какво стана с Жертвоприношенията? Бяха прекратени! И сега вече няма място да се пръска кръвта. И тогава-няма нужда да се убиват животни. И така-в момента на смъртта на Исус Христос, Закона за Жертвоприношенията беше отменен. Нека да видим още за тази завеса-Послание към Евреите 9 глава. Павел говори за същото нещо. Ние трябва да разгледаме всичко това за да разберем разликата между закона за жертвоприношенията и Божиите заповеди. Защото трябва да разберете, че има два закона, като единият беше добавен поради нарушаването на другият-10 заповеди. Ако не разбирате тези два закона, вие не можете да разберете какво е грях; не можете да разберете с кой закон приключи Исус; нямате и понятие.

11 Но понеже Христос дойде като Първосвещеник на бъдещите добрини през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, тоест не от настоящото творение, и не чрез кръвта на козли и на телета, а чрез Собствената Си кръв, 12 Той влезе веднъж завинаги в Светилището и придоби за нас вечно изкупление.

Когато Исус дойде, той трябваше да направи същото, което правеше и Първосвещенникът. Той трябваше да направи жертва също, но той направи истинското жертвоприношение-той умря за нас. И като беше възкресен от Отец, върна се на поста си на Първосвещеник и постоянно се застъпва за нас пред Отец.

24 Защото Христос не влезе в светилище, направено от човешки ръце, което е образ на истинското, а в самите небеса, за да се яви сега пред Божието лице заради нас;

Когато Исус умря, той не отиде да седне зад някаква завеса в храма-той отиде директно при Отец на небето. И седна от дясната страна на Отец, за да бъде в присъствието на Отец заради нас. С други думи, той се застъпва за нас, та да не ни убие Отец на място. Той върши работата на Първосвещенникът-да се моли за хората. Но докато Исус не беше дошъл, докато не беше умрял, тази работа продължаваше и всеки Първосвещенник, всяка година, през цялата година трябваше да извършва тази работа-да пръска с кръвта завесата. И когато попръскваше кръвта, той обясняваше на грешника, че Господ му прощава. Но Господ се измори от това нещо и дойде та приключи с това, като принесе себе си в жертва. Нека до отидем на Псалм 40. Господ не обичаше жертвоприношението на първо място и можем да се обзаложим, че всяко нещо, което Господ не обича няма да бъде за дълго време.

6 Жертва и принос Ти не си пожелал; отворил си уши в мен; всеизгаряне и принос за грях не си поискал. 7 Тогава казах: Ето, идвам; в свитъка на книгата е писано за мен. 8 Драго ми е, Боже мой, да изпълнявам Твоята воля; Да! законът Ти е дълбоко в сърцето ми. Казва: жертва и принос не си пожелал.

Ние прочетохме това-в Еремия 7 глава. Казва: вижте, когато изведох вашите бащи от Египет, аз дори и не споменах жертвоприношението. Всичко което казах на хората да правят беше да се подчиняват на гласа ми и да пазят заповедите ми. Те не го направиха. Тогава Господ добави друг закон-законът за жертвоприношенията. Защото единствената задача, която имаше този закон беше: да ви забави в действията ви. Защо? Защото не можеше да промени съзнанието ви, братя и сестри. Ако имам 16 крави, мога да извърша 15 гряха и после ще си отгледам отново 16 крави. Господ знае всяка мисъл, която е в главите ви. Послание към Евреите 10 глава

6 Всеизгаряния и приноси за грях не Ти са угодни. 7 Тогава рекох: Ето, дойдох, (В свитъка на книгата е писано за Мене), Да изпълня Твоята воля, о Боже" -

Обърнете внимание-поради греха!

8 Като казва първо: Жертви и приноси, и всеизгаряния, и жертви за грях не си поискал, нито са Ти угодни"

Не прочетохме ли точно това преди малко? - които се принасят според закона – Кой закон? Закона за жертвоприношенията.

9 а после казва: Ето, дойдох да изпълня волята Ти", Той отменя първото, за да постанови второто; Не прочетохме ли, когато каза това: дойдох да изпълня волята ти, Боже.

Но дойде да отнеме първото-кое? Първият завет. Хората крадяха, лъжеха, убиваха животни и продължаваха да лъжат. И ви казва: аз не харесвам това. Защото вие не се подчинявате на моят закон, но все пак ще стоите пред мене и ще убивате овца, казвайки: прости ми греха. И в същото време знаете, че ще грешите и следващата седмица, защото имате още овце. Отчени Закона за Жертвоприношенията и направи Нов Завет. Сега Царският Закон е записан в сърцата ни.

10 според която воля ние сме осветени чрез принасянето на тялото на Исус Христос веднъж завинаги.

Казва: дойдох да изпълня твоята воля. Как направи това? Като принесе себе си в жертва-веднъж и за винаги-за греховете на хората.

11 И всеки свещеник, като стои и служи всеки ден, принася много пъти едни и същи жертви, които никога не могат да отмахнат греховете;

Това е което ви казвам. Защото по някога свещенникът ги питаше: пак ли си тука, синко? Не принесохме ли вече жертва за греха ти? Да, но ето-имам и друга овца..., хайде, извърши жертвоприношението!

12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна завинаги отдясно на Бога;

Когато Исус дойде. Той беше човек-направен само малко по-долу от ангелите, но пострада чрез смърт. Ето защо той трябваше да има човешко тяло. И така, като направи едно единственно жертвоприношение, като умря веднъж за греховете на хората, той отиде обратно на небето и седна от дясната страна на Отец.

18 А където има прощение за тези неща, там няма вече принос за грях.

А-а! Значи няма по-вече принос за грях. Ето защо, когато Исус умря, завесата на храма се съдра. И нямаше повече принос за грехове.

19 И така, братя, като имаме дръзновение да влезем в светилището чрез кръвта на Исус, 20 през един нов и жив път, който Той е открил за нас през завесата, тоест плътта Си,

Исус стана сега тази завеса и вместо да говорите през завесата с Отец, сега говорите чрез Исус с Отец. Ето защо Исус ви казва: каквото и да поискате от Отец в моето име, ще го получите. Исус дори и един път не каза, да се молим на него: каза да се молим на Отец в неговото име. С други думи: аз съм новата завеса-вие трябва да дойдете чрез мене при Отец. В 10 глава на Евангелие от Иоана ви казва, че ако не дойдете чрез него, сте престъпници и крадци.

21 и като имаме велик Свещеник над Божия дом, 22 нека пристъпваме с истинно сърце в пълна увереност на вярата, след като сърцата ни са били поръсени, за да се очистят от зла съвест, и тялото ни е било измито в чиста вода; Когато

Исус дойде, той не направи нещо ново. Той ни върна съвсем в началото-в началото, когато трябваше да вярват в Господа, за да се спасят. Сега, след като преминахме през цялата тази работа с жертвоприношенията и пръскането на кръвта върху завесата и всичко останало, ние се връщаме в самото начало-когато трябваше просто да се вярва. Павел не е първият, който каза, че праведният чрез вяра ще живее-Авакум беше. С други думи, ако не вярвате в Господ, нямате нищо общо с него. Когато Исус дойде и умря в плътта, той ви казва: вижте, животните няма да умират заради вас повече-вие ще трябва да умрете заради вас си. И тогава-какво ще се случи, ако ние съгрешиме?

26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме приели познаването на истината, не остава вече никаква жертва за грехове,

Ако съгрешите по собствена воля, след като сте получили знанието за истината, няма вече жертвоприношение за грях. Трябва ли да бъдете с висше образование от голям университет, за да разберете това? Това е законът, който Господ премахна.

27 а едно страшно очакване на съда и на едно огнено негодувание, което ще изпояде противниците.

Римляните, 10 глава. Вижте, когато хората прочетът това, те решават, че ние вече не трябва да пазим закона. Но вие ще видите различието. Знаете ли защо? Защото вие сте го научили. Едно нещо, което харесвам: когато дойдете тук, братя и сестри, може да не разберете всеки детайл от урока, който минаваме, защото отнема време докато израстнете до определено ниво на разбиране, но едно нещо е сигурно-вие ще разберете основното нещо, за което сте дошли тука.

1 Братя, моето сърдечно желание и молбата ми към Бога за Израил е те да бъдат спасени. 2 Защото свидетелствам за тях, че те имат ревност за Бога, само че не е според познаването.

Павел право каза за това. Вижте всички църкви-пълни са! Няма къде да паркираш. През цялата неделя-много ревност имат! Защото трябва да имаш голяма ревност за Господа, за да прекараш цял ден в църквата. Но казва (Павел)-но нямат познанието. 3 Понеже, като не познаваха Божията правда и като искаха да установят своята собствена, не се покориха на Божията правда. И когато си игнорант за правдата от Бога, има нещо, което трябва да направиш-да създадеш своята правда. Защото отхвърляш правдата от Бога. Това е, което Израел направи.

4 Защото Христос е краят на закона за правда на всеки, който вярва. Говори за Израел. Израел игнорират Божията правда и искат да установят своята правда. Казва: защото Христос е краят на закона за всеки, който вярва.

На кой закон Исус е краят според това, което четете днес? На закона на жертвоприношенията. И го доказа, защото когато умря, завесата се раздра от горе до долу. И ние наистина не сме под закон, но под благодат, но под кой закон не сме? Под закона за жертвоприношенията. А в същото време ние сме под благодатта на Исус. Защо? Защото ние не сме направили нищо, за да се спасим. Ако вие твърдите, че пазите закона поради каквато и да е друга причина освен от страх от последиците, аз ще ви обвиня в грях, защото лъжете. Исус беше единственният, който винаги вършеше съвършено всичко и не грешеше. Именно за това и се нарича Светият на Израел. И друг Свят не съм видял до сега. И така, жертвоприношението беше учителят, който трябваше да ни доведе до Исус. Но веднъж като Исус дойде, този закон умря. Сега вие стоите чрез вашата вяра. С други думи, ако сте законоизпълнител, ще живеете чрез вярата си.
Данаил 9 глава-той също ви е казал, че Исус ще прекрати този Закон за Жертвоприношенията.

25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.

Исус Христос е Месията

26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения

Исус Христос умря поради нашите грехове. И през 70 Година Генерал Тит е разрушил Ерусалим

27 И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица, а в половината на седмицата ще направи да престанат жертвата и приносът; и един, който запустява, ще дойде яздещ на крилото на мерзостите; и гняв ще се излее върху запустителя до определеното време.

И Исус Христос ще потвърди завета в една седмица и в средата на седмицата ще предизвика жертвоприношенията да престанат. Средата на седмицата е сряда, но също и е средата на времето за което Исус учеше хората на Словото-3.5 години. Вижте как съвършенно е това. И така-всички тук сега знаят, че Закона, който е отпаднал е Закона за Жертвоприношенията. И благодатта е свободният дар, който Господ ви даде и ако пазите всичко, което Той иска-ще се върнете при Дървото на живота. Искам да ви покажа, какво ще ви даде Исус-което той не взе. Откровението 2 глава

7 Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите: На този, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е [всред] Божия рай.

И ето какво ще ви даде отново-за да имате достъп до живота. Това е този свободен дар. Дава ви възможност да станете безсмъртни. Адам ви отне тази възможност-Исус Христос ви я даде отново. И всичко, което се иска е да се подчините.
І Царе 15 глава. Вижте, Господ винаги знае как да си върне. Това е което хората не разбират. А трябва да разберат за Израилевият Бог-той обича да си върне. Той ще ви чака и ще ви чака, и когато най-малко очаквате, той ще дойде и ще вземе своето. Добре е да научите за него, братя и сестри.

1 И Самуил каза на Саул: ГОСПОД ме изпрати да те помажа за цар над народа Му, над Израил; затова чуй сега гласа на ГОСПОДНИТЕ думи. 2 Така казва ГОСПОД на Войнствата: Спомних си какво направи Амалик на Израил, как застана на пътя му, когато Израил идваше от Египет. Господ ще ви напомни, че се е погрижил преди за вас, но ще ви постави на мястото, на което принадлежите. 3 Иди сега и разбий Амалик, и изпълни над него проклятието. Не го щади, а убий от мъж до жена, от дете до кърмаче, от говедо до овца, от камила до магаре.

Господ обясни на Саул съвсем подробно какво трябва да направи-всичко което дишаше, трябваше да умре. Хората не разбират това, но така действа Господ. Хората не знаят още, какво е война: почакайте докато дойде Господ и започне Арамагедон.

9 Но Саул и народът пощадиха Агаг и най-доброто от дребния добитък

Чакай малко! Те оставиха главата-царят жив. ... и говедата, угоените, агнетата и всичко, което беше добро, и не искаха да изпълнят над тях проклятието. А над всичкия добитък, който беше негоден и слаб, над него изпълниха проклятието. Те не послушаха Господ,н но вижте какво се случи!

13 И Самуил дойде при Саул и Саул му каза: Благословен да си от ГОСПОДА! Изпълних ГОСПОДНОТО слово!

Виждате ли? Хората го правят през цялото време: вижте какво каза Самуил!

14 Но Самуил каза: Какво е тогава това блеене на овце в ушите ми и мучене на говеда, което чувам? 15 А Саул каза: Докараха ги от амаличаните, защото народът пощади най-доброто от овцете и говедата, за да пожертва на ГОСПОДА, твоя Бог; а над останалите изпълнихме проклятието.

Изведнъж излиза, че са докарали тези животни за да ги пожертвуват пред Господа. Но когато Самуил попита, Саул се държеше така, като че ли Самуил е глупак. Вижте обаче какво казва Самуил!

22 И Самуил каза: ГОСПОД наслаждава ли се на всеизгарянията и жертвите колкото на послушанието на ГОСПОДНИЯ глас? Ето, послушанието е по-добро от жертвата и покорството - от тлъстината на овни.

Виждате ли! Току що прочетохме, че да се слуша Господ е по-добро от всичките жертви: да се подчиниш на Господа-това е важното. Ако човекът би се подчинил на Господа-не би имало грях и смърт.

23 Защото непокорството е като греха на окултизма и упорството - като безбожие и идолопоклонство.

И така, какво изисква от вас Господ, братя и сестри? Да му се подчинявате и да пазите заповедите му. Жертвоприношенията никога не са му били угодни. И така, кой закон вече не е в сила? Законът за жертвоприношенията. Но 10те заповеди братя и сестри и всичко около тях-те са валидни както винаги са били. Същото е и с диетичният закон. Ако Господ не се интересуваше какво ще ядете, защо на първо място ви е дал този закон? И той ще се занимава с вас и по този въпрос. И така, езичниците никога не са узнали за този закон за жертвоприношенията-защо? Защото Господ никога не им го е давал. Няма какво повече да добавя по въпроса, освен: благодаря ви за времето!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172484
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031