Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2014 05:04 - ДЕСЯТЪК И ДАРЕНИЯ-ОТПАДНАЛО ЛИ Е НЕЩО
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сестри и братя,

Предлагам ви прекрасен урок на Израел, който ще ви даде ясно представа, защо десятъка е валиден и днес и какво са даренията.
Съвсем определено десятъците не са отпаднали-иначе как ще бъде възможно Църквата на Бога да се развива и да разнася Божието Слово както е. Но тук става въпрос за Църквата на Бога. Мнозина от вас отивате на църкви нямащи общо с Бога и давате пари за това, което не е хляб. Същото е като да отидете в супермаркета и да дадете 100 лева за хранителни продукти, а да излезете без никакви пордукти. Никой от вас не прави това-нали? Но давате парите си за слово, което няма нищо общо с Бога и чрез което не можете да спасите себе си.

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота.
Ние ви учим на всичко. Но това е урок, който не обичам да ви преподавам често. Но цялото нещо е, че Господ е поставил това в Библията и ние трябва да го знаем. Когато за първи път дойдох в истината, бях много ядосан на проповедниците защото събират десятъци. Но като видях, че повечето пари идваха от моят джоб, се убедих, че ако искаме да вършим Божията работа-трябва да имаме и средства за това. И една сестра ми каза-според Библията-ние трябва да плащаме десятъци. Реших да изследвам това нещо и разбрах, че не мога да направя всичко сам. И ето-тогава започнахме да нарастваме.
Някои казват, че десятъците са само за Левитите и ние не трябва да искаме десятъка. Спомням си един брат, който говореше в Църквата против десятъците, но в същото време от вън беше горещо, а в църквата-студено заради еър къндишъна. Изгоних го навън да види какво е ако няма тези десятъци. С други думи-как ще имаш дори и сграда за да преподаваш Словото, ако нямаш пари.
Ние плащаме стотици хиляди долари за да имате класовете и сградите.
Изреждам парите които сме платили за отделните групи-нямам тук цялата информация-твърде много е. Ние сме световна операция. Цял свят ни гледа на интернета. И ето само някои от нещата дето купуваме и имаме разходи. Купили сме сградите в Чикаго-56000 долара и много повече от това, Втората сграда в Чикаго-над 900000 долара. Атланта-около 600000 долара. Далас-171000 долара. После трябваше да поправим сградите. Каламазу-97000 долара. Мемфис-над 400000 долара и също и втора сграда в Мемфис. Минеаполис, Мемфис, Мемфис отново, Бъфало-Ню Йорк, някои сметки са почти половин милион. Мисисипи-четвърт милион. Ривърдейл-само земята-над 860000 долара-там, където ще строим църква за над 5000 души-ще ни струва много милиони. За 2012-120000 долара само за някои от разходите. Само за да летим до класовете дето са из цяла Америка-около 14500 на година. За бензина, за хотел. Телефона е над 69 хиляди на година. За да можете да ни слушате и да не плащате, както и да имаме телефони. Само за да имаме Празниците на година само за Чикаго е 40000 долара. Веновете с които ходим по различните места да преподаваме Словото –над 400000 долара-ние сме ги купили и ние плащаме тези пътувания, Подобренията на Атланта-над един милион. За Ривердейл-където строим новата сграда-над 6 милиона само до сега.
И това са само някои от нещата които ние плащаме. Ние имаме огромен бюджет. И всичко, което получаваме е вашите десятъци и дарения. Ние нямаме нищо от правителството и понеже се занимаваме стриктно с Божието Слово-не получаваме нищо от правителството. Дори и не ви говоря за електронните съоръжения. Навсякъде имаме същото-същите апаратури както и в Чикаго. Ето къде отиват десятъците ви. И ако поставим всичко друго заедно-сигурно е над 1.5 милиона още над това, което ви казах. Никой от нас тук не е платен от десятъците-защото ние работим за нашето спасение. И ако някой попита за заплата-ще бъде махнат веднага. Ние не получаваме помощ от никъде! Защото ако получим-тогава те ще ни диктуват какво да говорим. Това тук не може да стане! А ние плащаме дори и застраховките за тези сестри и братя които работят за нас на пълночасов работен ден-имаме и такива хора. Нашите разходи са по-големи от тези на някои малки градове. Ние учим милиони хора на Божието Слово. И вие сте тези които ни давате тази възможност.
Някои казват-да се донесе царевица или нещо друго. Кога сте си купили билет за самолет с царевица?
Ние сме част от световна организация. Дори не ви говоря за Зимбабве или Аляска. И това е минимум 1.5 милиона долара. И ето-когато поставяте два долара пред Бога-добре е ако сте получили 20 долара.
Ние използуваме парите на Бога за бизнеса на Бога.
Ще започнем урока от Малахия 3 глава-това е единствените стихове дето вашите проповедници ви четат-заради техните заплати.

6 Защото, понеже Аз Господ не се изменявам, Затова вие, Яковови чада, не загинахте.

И понеже Господ не се изменя-ние сме живи и до днес. Иначе нямаше да има никой от Израел.

7 От дните на бащите си Вие се отклонихте от наредбите Ми, и не ги опазихте. Върнете се при Мене, и Аз ще се върна при вас, Казва Господ на Силите. Но вие думате: В какво да се върнем?

Как да се върнем-ето отговора:

8 Ще краде ли човек Бога? Вие обаче, Ме крадете. Обаче думате: В какво Те крадем? В десетъците и в приносите.
При нас всички братя имат работа и ако утре не дадете нищо за Бога-ние пак ще имаме храна.
9 Вие сте наистина проклети, Защото вие, да! целият тоя народ, Ме крадете. 10 Донесете всичките десетъци във влагалището, За да има храна в дома Ми, И опитайте Ме сега за това, Казва Господ на Силите, Дали не ще ви разкрия небесните отвори Да излея благословение върху вас, Тъй щото да не стига място за него.

Господ казва това и трябва да го вярваме. Ако нямаме никакви десятъци-не бихме могли да построим нищо, не бихме могли да пращаме братята да ви учат. Не бихме могли да ви говорим Словото по интернета и телефона. Разберете това-вие трябва да правите това-вие трябва да давате десятъците, защото ги давате на Бога.
И десятъците не са между вас и проповедника, но между вас и Бога! И ако проповедника ви не ви говори Божието Слово-махнете се от там. Понякога хората напускат някои църкви защото разбират, че са ги лъгали. И казват-ограбиха ме там. Но не-вие сте плащали за Бога-а какво е правил пастора с парите-това е между него и Бога! И Бог знае, защо сте плащали десятъците и как сте били ограбени.
Притчи 3 глава. Господ вижда всичко, което вършим. Започнете да давате десятъка си и ще видите как Господ ще ви благослови! Ето-ние не сме гладни, не сме болни, разширяваме се на всякъде. Но-не давайте парите си за това, което не е хляб-не давайте на пастори които не ви проповядват Божието Слово както е!

1 Сине мой, не забравяй поуката ми, И сърцето ти нека пази заповедите ми, 2 Защото дългоденствие, години от живот И мир ще ти притурят те.
И ако пазиш това, което ти казвам, ще живееш дълго.
9 Почитай Господа от имота си И от първаците на всичкия доход.

Не служете на Бога само с устата си, но почитайте Бога и с всичките си първаци-от всичко, давайте първото на Бога.

10 Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие, И линовете ти ще се преливат с ново вино.
С други думи-тогава Бог ще ви благослови. Почитайте го с първите плодове, покажете, че се интересувате от работата на Бога, че искате да подържате тази работа. И Господ ще се погрижи за вас.
Израел винаги е обирал Господа. Нека видим 2 Летописи 31 глава-Господ казва тези неща. Ако не можете да служите на Бога и чрез това, което изкарвате-Той ви го дава-защо му служите? Вие също имате задължения! И Господ ви заповядва да правите това.

2 Тогава Езекия определи отредите на свещениците и на левитите, според разпределенията им, всекиго според службата му, и свещениците и левитите, за всеизгарянията и примирителните приноси, за да служат и да славословят и да хвалят в портите на Господния стан.

Езекия се е опитвал да постави всичко в ред.

4 Заповяда още на людете, които живееха в Ерусалим, да дават дела на свещениците и на левитите, за да се затвърдят в Господния закон.
Предишната администрация е била забравила всичко това и не се е грижела за работата на Бога.
5 И щом се издаде тая заповед, израилтяните донесоха много от първите плодове на житото, виното, дървеното масло, меда и на всичките земни произведения; донесоха още в изобилие и десетъците от всяко нещо.
Хората са искали да правят това, но не е имало, кой да ги води в предната администрация.
6 И израилтяните и юдейците, които живееха в Юдовите градове, също и те донесоха десетъците от говеда и овци, и десетъците от светите неща, които бяха посветени на Господа техния Бог, и туриха ги на купове.

Хората носеха така много, че станаха купове.

9 Сетне Езекия запита свещениците и левитите за куповете. 10 И първосвещеник Азария, от Садоковия дом, в отговор му рече: Откак почнаха да донасят приносите в Господния дом, яли сме до насита, и остана много; защото Господ е благословил людете Си; и останалото е тоя голям склад.
Хората донесоха много и сега-десятъците наистина са възстановени. И сега свещениците наистина могат да се заемат с Божията работа. Когато хората донесоха много-Царят заповяда да се сложи в складове. И вижте-това е било във всяко поколение. Когато десятъците паднат-Божието дело спира. Вижте-десятъците са между вас и Господа.
Нека видим Неемия 13 глава-Господ го е сложил за наша информация. Всеки иска да се ползува от благата на десятъците, но никой не иска да даде.

1 В същия ден, като четяха Моисеевата книга и людете слушаха, намери се писано в нея, че амонците и моавците не трябваше никога да влизат в Божието общество,
Дори и Божието Слово се е било изгубило
2 защото не посрещнаха израилтяните с хляб и вода, а наеха против тях Валаама, за да ги прокълне; обаче нашият Бог обърна проклятията в благословение.

Валаак е наел Валаам да прокълни Израел-и това са вашите братовчеди-синовете на Лот. Господ не е забравил това нещо.

3 И като чуха закона, отлъчиха от Израиля всичките чужденци смесени с него. 4 А въпреки това, свещеник Елиасив, който надзираваше стаите на дома на нашия Бог, като беше сродник на Товия,

Товия е амонец. Когато намерите истината както е-трябва да се отделите от фалшивата религия. Тук ние не допускаме фалшива религия.

5 приготви за него голяма стая, гдето по-напред туряха хлебните приноси, ливана, вещите и десетъците от житото, от виното и от дървеното масло, които бяха определени за левитите, за певците и за вратарите, също и приносите за свещениците.
Този човек е ръководел Храма. И Неемия е видял това и е бил наистна разочарован.

8 И стана ми много мъчно; за това, изхвърлих вън от стаята всичката покъщнина на Товия.

Защото този Товия е използувал Храма за свое жилище

9 Тогава заповядах, та очистиха стаите, и пак внесох там вещите на Божия дом, хлебните приноси и ливана. 10 После забелязах, че дяловете на левитите не били им давани, така щото левитите и певците, които вършеха работата на служенето, бяха побягнали всеки в селото си.

И понеже никой не даваше десятъците, Левитите напуснаха службата си. И никой не вършеше Божието дело. И кой се настани в Храма-противниците на Господа. Защото Израел не се погрижи за Божията работа.

11 Тогава изобличих по-главните мъже, като рекох: Защо е оставен Божият дом? И събрах побягналите служители та ги поставих на мястото им. 12 Тогава целият Юда донесе във влагалищата десетъка от житото, от виното и от дървеното масло.

Тогава хората започнаха да носят десятъците си. А Израел беше нарушил заповедта на Бога-да дават десятъците на Левитите, за да могат тези да вършат Божията служба. При нас ние имаме това право, но сме се отказали от парите! А мнозина от вашите пастори ви използуват за да живеят широк живот-а не за да ви преподават Така казва Господ!
Господ казва, че работника заслужава своята заплата-и Господ ще се погрижи за това.
Ще видим 1 Коринтяни 9 глава. Казвам ви, че когато става въпрос за десятъците, ние не ги получаваме, не за друго, но ние така сме решили, защото работим за нашето спасение.

1 Не съм ли свободен? Не съм ли апостол? Не видях ли Исуса, нашия Господ? Не сте ли вие моето дело в Господа?

Павел казва, че е апостол на всички хора дето не са от Израел.

4 Нямаме ли право да ядем и да пием за сметка на църквите? 5 Нямаме ли право и ние, както другите апостоли, и братята на Господа, и Кифа, да водим жена от сестрите?

Имаха властта да имат и съпруги и пари от работата и всичко.

7 Кой войник служи някога на свои разноски? Кой насажда лозе и не яде плода му? Или кой пасе стадо и не яде от млякото на стадото? 8 По човешки ли говоря това? Или не казва същото и законът?

Господ е казал това, а не Павел.

9 Защото в Моисеевия закон е писано: "Да не обвързваш устата на вола, когато вършее". За воловете ли тук се грижи Бог, 10 или го казва несъмнено заради нас? Да; заради нас е писано това; защото който оре, с надежда трябва да оре; и който вършее, трябва да вършее с надежда, че ще участвува в плода.

Ако работиш на лозето-ще имаш поне от плода му.

13 Не знаете ли, че тия, които свещенодействуват, се хранят от светилището? и че тия, които служат на олтара, вземат дял от олтара? 14 Така и Господ е наредил, щото проповедниците на благовестието да живеят от благовестието.

Кой е наредил това-Господ е! Той е решил така. Защото иска всеки, който върши Неговата работа, да се концентрира върху работата. А това, което е написано е за наша полза. Днес проповедниците имат най-доброто от всичко, но не ви дават нищо. Проповедници-ако ви плащат, учете хората на истината!
Нека видим Филипяните 4 глава. Странно е, когато стане въпрос за служба на Бога, когато някой направи нещо, да иска да му бъде платено.

10 Аз много се радвам в Господа, че сега най-после направихте да процъфти изново вашата грижа за мене; за което наистина сте се грижили, ала не сте имали благовремие.

Павел е пътувал много. Бил е майстор на шатри, но не е могъл да разшири бизнеса си, защото е вършел Божието дело.

11 Не казвам това поради оскъдност; защото се научих да съм доволен в каквото състояние и да се намеря. 12 Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.

Тези от нас които служим на Бога-трябва да разберем, че това може да се случи и на нас. Но нека сме наясно-Давид го каза-никога Божии служител не е гладен и неговите деца не просят за хляб.

16 защото и в Солун един-два пъти ми пращахте за нуждата ми. 17 Не че искам подаръка, но искам плода, който се умножава за ваша сметка.

Не защото заслужавам подарък, но плода на работата, която върших сред вас. И Господ ви наблюдава. И ще ви благослови в зависимост от това, какво ще направите вие. Плащането на десятъците е за ваше добро-не за нечие друго! И когато забравите за Бога, ето какво ще стане с вас-Агей 1 глава. Добре е да знаете тези неща. Добре е да се видите сами. Може би нещо не е в ред. Вижте-ако сте служители на Бога-и винаги има проблем-трябва да проверите себе си. Защото Бог не изоставя своите служители.

1 Във втората година на цар Дария, в шестия месец, на първия ден от месеца, Господното слово дойде чрез пророк Агея към управителят на Юда Зоровавел Салатииловия син, и към великият свещеник Исус Иоседековия син и рече: 2 Така говори Господ на Силите, казвайки: Тия люде думат: Не е още времето, което щяло да дойде, времето да се построи Господният дом.

Всеки е намирал извинение защо да не се построи Домът на Бога.

3 Затова Господното слово дойде чрез пророк Агея и рече: 4 Време ли е сами вие Да живеете в своите с дъски обковани къщи, Докато тоя дом остава пуст?

А време ли е за вас да живеете в пълен комфорт, а да не обръщате внимание на Дома на Бога?

5 Сега, прочее, така казва Господ на Силите: Помислете за постъпките си.

И вижте сега какво става поради това, което правите

6 Посяхте много, но малко събрахте; Ядете, но не се насищате; Пиете, но не се напивате; Обличате се, но никому не му е топло; И надничарят приема заплатата за да я тури в скъсан мешец.

Каквото и да вършите-все не е достатъчно и сте губещи.

7 Така казва Господ на Силите: Помислете за постъпките си. 8 Качете се на гората та докарайте дърва И постройте дома; И Аз ще благоволя в него, И ще се прославя, казва Господ. 9 Очаквахте за много, а, ето, излезе малко; И когато го донесохте у дома си, Аз духнах на него. Защо? казва Господ на Силите. Поради Моя дом, който остава пуст, Докато вие тичате всеки в своята къща.

Виждате ли това? Вие се трудите здраво, очаквате добър плод от труда си, но идва съвсем малко-защо? Господ ви казва защо.

10 И тъй, поради вас небето задържа росата си, И земята възпира плода си; 11 Защото аз повиках суша На земята и по горите, На житото, на виното, и на дървеното масло, На всичко що произвежда земята, На човеците и на добитъка, И на всичките трудове на човешките ръце.

И тогава Господ развали всичко, което вие правите. Защото вие не искате да давате десятъците си и да работите за Бога. И говори за всяко поколение-защото всяко поколение трябва да се погрижи за Божието дело! Когато ви казвам да давате десятъците, то е за ваше добро-на мене те не ми трябват.
Лука 12 глава-Господ е поставил тези примери заради нас.

16 И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. 17 И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си. 18 И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си.

Този човек явно е имал повече от колкото му е било нужно.

19 И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. 20 А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде?

Нищо не може да ни спаси от Господа. И този човек би трябвало да каже-Господ ме е благословил-аз ще върна десятъка, за да се разпространява Божието Слово навсякъде. И никой мъртвец не е занесъл нищо със себе си в земята.

21 Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.

И това става с всеки, който търси само богатството и не се обръща да служи на Бога чрез богатството си.
Ще видим 2 Летописи 24 глава. Господ е представил всичко така, че да разберете-трябва да обърнете внимание първо на Неговият бизнес. Всичко останало иде после.

4 След това, Иоас си науми да обнови Господния дом. 5 И тъй събра свещениците и левитите, та им рече: Излезте по Юдовите градове, та съберете от целия Израил пари за да се поправя дома на вашия Бог от година до година, и гледайте да побързате с работата. Обаче, левитите не побързаха. 6 Тогава царят повика началника на работата Иодай, та му рече: Защо не си изискал от левитите да съберат от Юда и Ерусалим данъка, определен от Господния слуга Моисей да се събира от Израилевото общество, за шатъра на свидетелството? 7 (Защото нечестивата Готолия и синовете й бяха разстроили Божия дом; още и всичките посветени неща в Господния дом бяха посветили на ваалимите).

Единствената жена, която е управлявала Израел и е била зла като е карала хората да се кланят на Ваал. А свещениците не са направили нищо по този въпрос. И в тези последни дни е същото. Всичките десятъци отиват за фалшиви богове. Но не е така при нас тук.

8 Прочее, по царската заповед направиха един ковчег, който туриха извън, при вратата на Господния дом. 9 И прогласиха в Юда и в Ерусалим да принасят Господу данък наложен върху Израиля от Божия слуга Моисей в пустинята. 10 И всичките първенци и всичките люде се зарадваха и донасяха и туряха в ковчега догде се напълнеше.

Хората искаха да вършат Божието дело.

11 И когато левитите донасяха ковчега при царските настоятели, и те виждаха, че имаше много пари, царският секретар и настоятелят на първосвещеника дохождаха та изпразваха ковчега, и пак го занасяха и поставяха на мястото му. Така правеха от ден на ден, и събираха много пари. 12 И царят и Иодай ги даваха на ония, които вършеха делото на служенето в Господния дом; и тези наемаха зидари и дърводелци за да обновят Господния дом, още и ковачи и медникари за да поправят Господния дом.

И това същото правим и ние. Купуваме сгради и ги поправяме-даваме пари на тези които ще ги поправят. За да можем да вършим Божието дело. Ние сме построили всичко това и го направихме с радост. Само разрешението ни за да построим тази нова мега църква струваше 200000 долара! Някаква си хартия! Плановете бяха 80000.

14 И когато свършиха, донесоха останалите пари пред царя и Иодай, и с тях направиха съдове за Господния дом, съдове за служене и за принасяне жертви, темянници, и други златни и сребърни съдове. Така, непрестанно принасяха всеизгаряния в Господния дом през целия живот на Иодая.

И така-те направиха всичко, което беше нужно за да служат на Бога. И те бяха щастливи да вършат Божието дело.
2 Коринтяни 9 глава. Ако наистина служите на Бога-ще вършите това, което се иска от вас. Вие виждате какво имаме днес като Църквата ан Господа, но как сме стигнали тук?

1 А за даване помощ на светиите излишно е да ви пиша, 2 понеже зная вашето усърдие, за което се хваля с вас пред македонците, че Ахаия още от лани е приготвена; и вашата ревност е подбудила по-голямата част от тях.

Тези хора имаха ревност за Бога.

5 И тъй, намерих за нужно да помоля братята да идат по-напред при вас и да приготвят предварително вашата по-отрано обещана милостиня, за да бъде готова като милостиня, а не като изнудване. 6 А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно ще и да пожъне; а който сее щедро, щедро ще и да пожъне. 7 Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.

Давате според както ви е благословил Господ. Дал ви е 100 долара-дайте му 10. Господ обича да му давате с радост. Но ако не-не му давайте, но не очаквайте да ви благослови.
И ето-Господ наблюдава всичко-Марко 12 глава. При нас никога няма да видите таблата да минава за да събере пари. Ако трябва да ви молим да се погрижите за Божията работа-то явно ние не си гледаме работата както Бог изисква.

41 И като седна Исус срещу съкровищницата, гледаше как народът пускаше пари в съкровищницата; и мнозина богаташи пускаха много. 42 А една бедна вдовица дойде и пусна две лепти, сиреч, един кодрант. 43 И повика учениците Си и каза им: Истина ви казвам, тая бедна вдовица пусна повече от всичките, които пускат в съкровищницата;

Не е количеството, което имате-Господ знае това. Ако ума ви е на правилното място-вие ще направите това, което трябва.

44 защото те всички пускат от излишъка си, а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот.

Исус обърна внимание на това събитие. Той знае всичко. И ви казва, че разбира и знае всичкото.
Нека видим пример за това, как Господ се грижи за тези които вършат неговото дело-1 Царе 17 глава

1 А тесвиецът Илия, който бе от галаадските жители, рече на Ахаава: В името на живия Господ, Израилевия Бог, Комуто служа, заявявам ти че през тия години няма да падне роса или дъжд освен чрез дума от мене. 
2 И Господното слово дойде към него и рече: 
3 Иди от тука, обърни се към изток, и скрий се при потока Херит, който е срещу Иордан. 
4 Ще пиеш от потока; а на враните заповядах да те хранят там. 

Ще пиеш от потока и враните ще те хранят.

5 И той отиде та стори според Господното слово; защото отиде и седна при потока Херит, който е срещу Иордан. 
6 И враните му донасяха хляб и месо заран, и хляб и месо вечер; а той пиеше от потока. 

Това е за да видите, че Господ винаги ще се погрижи за своите служители дори и по начин, който и не предполагате. И ако служите на Господа-каквото и да става-Той ще ви спаси. Но понеже нямате вяра-не служите на Господа.

7 А след известно време потокът пресъхна, понеже не валя дъжд по земята. 
8 Тогава Господното слово дойде към него и рече: 
9 Стани, иди в Сарепта сидонска и седи там; ето, заповядах на една вдовица там, да те храни. 

Господ му беше приготвил ново място

10 И тъй, той стана та отиде в Сарепта. И като дойде при градската порта, ето там една вдовица, която събираше дърва; и той извика към нея и рече: Донеси ми, моля, малко вода в съд да пия. 
11 И като отиваше да донесе, той извика към нея и рече: Донеси ми, моля, и залък хляб в ръката си. 

Тогава е имало голям глад в земята

12 А тя рече: Заклевам се в живота на Господа твоя Бог, нямам ни една пита, но само една шепа брашно в делвата и малко дървено масло в стомната и, ето, събирам две дръвчета, за да ида и да го приготвя за мене и за сина ми да го изядем и да умрем. 

Така малко е, че ми трябват само две пръчки за да го приготвя и да умрем

13 А Илия й рече: Не бой се; иди, стори както каза; но омеси от него първо за мене една малка пита та ми донеси, а после приготви за себе си и за сина си; 

Този пророк е имал нерви да й каже това...

14 защото така казва Господ Израилевият Бог: Делвата с брашното няма да се изпразни, нито стомната с маслото ще намалее, до деня, когато Господ даде дъжд на земята. 
15 И тя отиде та стори според каквото каза Илия; и тя и той и домът й ядоха много дни. 

И тя знаеше, че това е Божието Слово и повярва. Защото вярваше в Бога. Това е, което трябва да разберете-Господ познава своите служители и ще се погрижи винаги за тях!
Нека видим Битие 14 глава-това е времето на Содом и Гомора. Имали са война с други Царе и са загубили. А проблема на онези Царе-взели са и племенника на Авраам-Лот. Иначе щеше да им се размине. И Авраам ги победи-дори и това, че бяха 5ма Царе-не ги спаси. Защото Бог беше с Авраам.

14 А като чу Аврам, че брат му бил пленен, изведе своите триста и осемнадесет обучени мъже, родени в неговия дом и гони неприятелите до Дан. 15 И през нощта, той и слугите му, като се разделиха против тях, поразиха ги и ги гониха до Хова, която е от ляво на Дамаск. 16 И възвърна всичкия имот, върна и брата си Лота с имота му, както и жените и людете. 17 И като се върна Аврам от поражението на Ходологомора и на царете, които бяха с него, Содомският цар излезе да го посрещне в Савинската долина, (която е Царевата долина). 18 Така и Салимският цар Мелхиседек, който беше свещеник на Всевишния Бог, изнесе хляб и вино

Това е Исус преди да стане Исус Христос. И вижте какво донесе-хляб и вино. Спомнете си какво направи на последната Пасха-вино и хляб. Не беше нещо ново-но нещо от самото начало. Нищо ново под слънцето!

19 та го благослови, казвайки: Благословен да бъде Аврам от Всевишния Бог, Създател на небето и на земята; 20 благословен и Всевишният Бог, който предаде неприятелите ти в твоята ръка. И Аврам му даде десетък от всичко.

И Авраам даде на Мелхиседек десятък от всичкото. Защото той беше Свещеника. Тогава Левитите още не са съществували. Господ винаги е бил тук-заповедта е вечна. Винаги плащайте десятъка на Бога!
Нека видим и Евреите 7 глава-защото във всяко поколение Господ иска неговите хора да си вършат работата.

1 Защото тоя Мелхиседек, салимски цар, свещеник на Всевишния Бог, Който срещна Авраама, когато се връщаше от поражението на царете и го благослови, 2 комуто Авраам отдели и десетък от всичката плячка - тоя, който е първо, по значението на името му, цар на правда, а после и салимски цар, цар на мир,

Виждаме каква част трябва да се дава. И още-колко Царе на мира можете да имате-един!

3 - без баща, без майка, без родословие, без да има или начало на дни, или край на живот, но оприличен на Божия Син, остава за винаги свещеник.

Дори и когато Левитите се явиха и Господ ги направи свещеници-те трябваше да рапортуват именно на Исус. Защото Той представяше всичко на Отец. Мелхиседек и Исус са една и съща Личност!

4 А помислете, колко велик беше тоя човек, комуто патриарх Авраам даде и десетък от най-добрата плячка. 5 Защото, докато ония от Левиевите потомци, които приемат свещенството, имат заповед по закона да вземат десетък от людете, сиреч, от братята си, ако и тия да са произлезли от чреслата на Авраама, 6 той, обаче, който не е произлязъл от техния род, взе десетък от Авраама и благослови този, комуто бяха дадени обещанията. 7 А безспорно по-долният се благославя от по-горния.
8 И в единия случай смъртните човеци вземат десетък, а в другия - тоя, за когото се свидетелствува, че живее. 
9 И, тъй да кажа, сам Левий, който взема десетък, даде десетък чрез Авраама; 
10 защото беше още в чреслата на баща си, когато Мелхиседек срещна Авраама. 

Е как тогава ще ми кажете, че понеже вече няма Левити-не трябва да давате десятъка? Вижте кога Авраам даде десятък-когато Леви още не беше и роден. Авраам е знаел, че трябва да даде десятъка на Господа.
Нека видим първите десятъци-Битие 4 глава. И тези две момчета са знаели, че трябва да направят това.

1 И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С помощта на Господа придобих човек. 
2 Роди още и брата му Авела. Авел пасеше стадо, а Каин беше земледелец. 
3 И след време Каин принесе от земните плодове принос на Господа. 

Кайн е знаел, че трябва да принесе нещо на Господа-но е взел нещо си.

4 Тъй също и Авел принесе от първородните на стадото си и от тлъстината му. И Господ погледна благосклонно на Авела и на приноса му; 

Авал е взел от най-доброто, което е имал, за да принесе на Господа.

5 а на Каина и на приноса му не погледна така. Затова Каин се огорчи твърде много и лицето му се помрачи. 

И ето как Господ се отнася към тези които дават с радост и тези които не им се дава нищо. Глупави пастори казват, че Господ не е приел дарението на Кайн защото не било от животните. Няма нищо общо с това, но има общо с отношението ни към Бога.

6 И Господ рече на Каина: Защо си се разсърдил? и защо е помрачено лицето ти? 
7 Ако правиш добро, не ще ли бъде прието? Но ако не правиш добро, грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; но ти трябва да го владееш. 

Кайн обаче не овладя греха и извръши пъвото убийство-от ревност. Защото не искаше да приеме, че брат му наиситна беше приет от Господа, а той-не. И къде е бил Леви по това време? 4 души е имало тогава на планетата! Адам, Ева, Кайн и Авел. Какъв ти Леви? Това ви показва колко глупави са хората, като казват, че десятъците са отпаднали, защото Леви вече не е свещеник на Господа.
Нека видим Битие 28 глава
1 Тогава Исаак повика Якова, и, като го благослови, поръча му, казвайки: Да не вземеш жена от ханаанските дъщери.
Това е когато Яков бягаше от брат си-Исав.
2 Стани, иди в Падан-арам, в дома на майчиния ти баща Ватуил, и от там вземи жена, от дъщерите на вуйчо ти Лавана.
10 Яков, прочее, излезе от Вирсавее и отиде към Харан. 11 И, като стигна на едно място, пренощува там, защото слънцето беше залязло; и взе от мястото един камък та го тури за възглавница, и легна да спи на това място. 12 И сънува, и ето стълба изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.

Тогава Яков видя това видение. И тогава разбра:

13 И Господ стоеше над нея, и каза: Аз съм Господ, Бог на баща ти Авраама, и Бог на Исаака; земята на която лежиш ще дам на тебе и на потомството ти.

Господ се представи тук и обеща на Яков нещо тук.

16 А като се събуди Яков от съня си, рече: Наистина Господ е на това място, а аз не съм знаел. 17 И убоя се, и рече: Колко е страшно това място! Това не е друго освен Божий дом, това е врата небесна.

Бетел-Ветил

18 На сутринта, като стана Яков рано, взе камъка, който си беше турил за възглавница, изправи го за стълб, и изля масло на върха му. 19 И наименува онова място Ветил ; а преди името на града беше Луз. 20 Тогава Яков се обрече и каза: Ако бъде Бог с мене, и ме опази в това пътуване, по което отивам, и ми даде хляб да ям и дрехи да се облека, 21 така щото да се завърна с мир в бащиния си дом, тогава Господ ще бъде мой Бог, 22 и тоя камък, който изправих за стълб, ще бъде Божий дом; и от всичко, що ми дадеш, ще дам десетък на Тебе.

Тук Яков направи обрек за Бога. И няма връщане на зад вече. И къде са Левитите тогава? Яков още не е имал дори и деца.
Вижте-когато направите обрек на Господа-ТРЯБВА да го изпълните! Иначе ще имате голям проблем. Второзаконие 23 глава

21 Когато направиш обрек на Господа твоя Бог, да не забравяш да го изпълниш; защото Господ твоят Бог непременно ще го изиска от тебе, и неизпълнението му ще ти се счете за грях. 
22 Но ако се въздържаш от да се обричаш, няма да ти се счита за грях. 
23 Каквото излиза из устните ти, пази го и го върши според както си обрекъл на Господа твоя Бог, сиреч, доброволния принос, който си обрекъл с устата си. 

И ако обещаеш, но не извършиш-ето какво става: Деянията 4 глава

32 А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа; и ни един от тях не казваше, че нещо от имота му е негово, но всичко им беше общо. 
33 И апостолите с голяма сила свидетелствуваха за възкресението на Господа Исуса; и голяма благодат почиваше над всички тях. 
34 Па и никой от тях не беше в лишение; защото всички, които бяха стопани на ниви или на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото, 
35 и слагаха я при нозете на апостолите; и раздаваше се на всекиго според колкото имаше нужда. 

Хората са имали голяма ревност за Бога. Но нека видим какво става когато някой се опита да измами Господа-Деянията 5 глава. Но не е възможно-Господ винаги знае какво става.

1 А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот, 
2 и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите. 

Това е проблем-защото никой не го е насилвал да продаде имота. Но след като го е продал и е обрекъл на Господа цената-не може да задържа нищо!

3 А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата? 
4 Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога. 

Хората не са знаели какво е направил Анания, но Господ е знаел.

5 И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това. 
6 И по-младите мъже станаха, обвиха го и го изнесоха та го погребаха. 
7 И като се минаха около три часа, влезе жена му, без да знае за станалото. 
8 И Петър я попита: Кажи ми за толкова ли продадохте нивата? И тя рече: За толкова. 
9 А Петър й рече: Защо се съгласихте да изкусите Господния Дух? Ето нозете на тия, които погребаха мъжа ти, са на вратата, и ще изнесат и тебе. 
10 И тя на часа падна до нозете му и издъхна; а момците, като влязоха, намериха я мъртва, и изнесоха я, та я погребаха до мъжа й. 

И ето какво стана-и двамата човеци умряха. Не се опитвайте да измамите Господа! Сестри-следвайте мъжете си докато следват Господа. Но ако те тръгнат против Бога-не бива да ги следвате! Иначе и вие ще платите същата цена.
Защото ако се върнете от обрека си-вижте какво ще стане-Еклисияст 5 глава. Господ е много опасен-не си играйте с него. И да видим, кой е бил този Дух в Деянията 5 глава.

4 Когато направиш обрек Богу, Не се бави да го изпълниш, Защото Той няма благоволение в безумните; Изпълни това, което си обрекъл.

Ако обречете нещо на Бога-и не го изпълните-вие сте глупави. Защото няма къде да се скриете от Бога!

5 По-добре да се не обричаш, Отколкото да се обречеш и да не изпълниш. 6 Не позволявай на устата си да вкарат в грях плътта ти; И не казвай пред Божия ангел, че е било по небрежение; Защо да се разгневи Бог на гласа ти, И да погуби делото на ръцете ти?

Вижте-когато влезете в Завет с Бога-дори и десятъка става нещо от Завета.
Левит 27 глава. Ако ще служите на Бога-служете му както Той иска. Понякога ще вършите велики неща-ако му служите както той иска.

26 Но никой да не посвещава първородното между животните, което, като първородно, принадлежи Господу; говедо или овца, Господно е.

Кайн не е знаел това. Авел го е знаел и за това даде от първото и най-доброто. И виждаме резултата.

30 Всеки десетък от земята, било от посевите на земята, или от плода на дърветата, е Господен; свет е Господу.
31 Ако някой поиска да откупи нещо от десетъка си, нека придаде петата част на цената му.

На 100 долара ще е 20 долара. Тоест-следващият път като даваш десятъка, трябва да дадеш и за предишният път, плюс една пета от горе.

32 И всеки десетък от черда и от стада, десетъкът от всичко що минава при преброяване под жезъла, да бъде свет на Господа. 33 Да не издирва посветителят добро ли е животното или лошо, нито да го промени; но ако го промени някога, то и едното и другото, което го е заменило, да бъдат свети; животното да се не откупува. 34 Тия са заповедите, които Господ заповяда на Моисея за израилтяните на Синайската планина.

Кой даде тази заповед-Господ! Не е Закона на Моисей-на Господа е! И е ЗАПОВЕД!
Ако някой от вас иска да служи на Бога, но има съпруг/съпруга, които не искат да се дава от техните пари-вие давайте от вашите. Другото е между тях и Бога.
Дори и когато Исус вървеше по тази земя-имаха торба и събираха пари за работата. Йоан 12 глава

2 Там му направиха вечеря, и Марта прислужваше; а Лазар беше един от тия, които седяха с Него на трапезата.
3 Тогава Мария, като взе един литър миро от чист и скъпоценен нард, помаза нозете на Исуса, и с косата си отри нозете Му; и къщата се изпълни с благоухание от мирото.

Това беше жена с много грехове, но това, което извърши показа на Исус, че тя се е покаяла.

4 Но един от учениците Му, Юда Искариотски, който щеше да Го предаде, рече: 5 Защо не се продаде това миро за триста динария, за да се раздадат на сиромасите?

Юда е мислел за бедните ли? Вижте какво пише

6 А това, рече не защото го беше грижа за сиромасите, а защото бе крадец, и като държеше касата вземаше от това, което пускаха в нея.

Исус избра Юда за да има кой да го предаде.

7 Тогава Исус рече: Оставете я; понеже го е запазила за деня на погребението Ми.

Исус носеше и пари със себе си за да могат да купуват някои неща. Но имаше ли нужда от тези пари-Матей 17 глава

24 А когато дойдоха в Капернаум, събирачите на двете драхми за храма се приближиха при Петра и казаха: Вашият учител не плаща ли двете драхми? 25 Той рече: Плаща. И когато влезе в къщи, Исус го изпревари и му рече: Какво мислиш, Симоне? земните царе от кои събират данък или налог? от своите ли хора, или от чужденците? 26 А когато каза: От чужденците, Исус му рече: Като е тъй своите им са свободни. 27 Но, за да не ги съблазним, иди на езерото, хвърли въдица, и измъкни рибата, която първо се закачи, и като разтвориш устата й ще намериш един статир; вземи го и дай им го за Мене и за тебе.

Вижте-Исус не се нуждаеше от пари. Той знаеше всичкото богатство по дъното на морето. И е заповядал на рибата да донесе тази монета. И дай на Петър тази пари. Но това е писано заради нас. Ние трябва да се погрижим за неговото дело.
Псалм 50. Вижте-това е за наша полза-да даваме с радост десятъка. Това е за да ни научи на нещо важно. И това е заповед.

7 Слушайте, люде Мои, и ще говоря, - Израилю, и ще заявя пред тебе: Бог, твоят Бог съм Аз. 8 Не ща да те изоблича поради жертвите ти, Нито поради твоите всеизгаряния, които са винаги пред Мене, 9 Не ща да приема юнец от къщата ти, Нито козли от стадата ти; 10 Защото Мои са всичките горски зверове, И добитъкът, който е по хиляди хълмове.

Всичко е на Господа.

11 Познавам всичките планински птици, И полските зверове са в ума Ми. 12 Ако огладнеех, не щях да кажа на тебе; Защото Моя е вселената и всичко що има в нея.

Вижте това! Всичко е на Бога и той знае къде е всичкото. И тогава ни пита да дадем за делото, чрез което и други хора ще дойдат при Господа.
 
13 Ще ям ли Аз месо от юнци? Ще пия ли кръв от козли? 14 Принеси Богу жертва на хваление, И изпълни на Всевишния обреците си;
Нуждае ли се Господ от тези неща които правеха Израиляните поради греховете си? НЕ! Само трябва да изпълним обреците си.
15 И призови Ме в ден на напаст; И Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш.

И тогава Господ ще ни избави от всичко. Ние трябва да се погрижим за неговият бизнес. Дайте му 10 процента от това, което Той ви дава. Когато Господ ни казва да направим нещо-също и ни казва какво ще направи Той за нас.
Нека видим Исаия 66 глава

1 Така казва Господ: Небето Ми е престол, И земята е Мое подножие; Какъв дом искате да построите за Мене? И какво ще бъде мястото на Моя покой?
2 Защото Моята ръка е направила всичко това, И по тоя начин всичко това е станало, казва Господ; Но пак, на този ще погледна, На оня, който е сиромах и съкрушен духом, И който трепери от словото Ми. 

Господ е сътворил всичкото. И Господ търси тези които се страхуват от Словото му и искат да вършат неговото дело.
И ето какво изисква Господ от нас-още от началото-Изход 25 глава. И спомнете си-Господ контролиира всичкото! Но иска ние да извършим определени неща.

1 Тогава Господ говори на Моисея казвайки: 2 Кажи на израилтяните да Ми съберат принос; от всеки човек, който на радо сърце би дал, ще приемете приноса за Мене.

Господ иска доброволно да даваме това, което трябва.

8 И да Ми направят светилище, за да обитавам между тях. 9 По всичко, което ти показвам - образа на скинията и образа на всичките й принадлежности, - така да я направите.

Хората трябва да вършим определени неща. Какво ви казва Господ-иска да му направите място, където Той ще идва и ще говори с вас. Същото нещо е с Църквата. И ако не отивате в Църквата на Бога-никога няма да научите какво иска от вас Господ. И за това трябва да плащаме тези десятъци-за да се разширява Божието Слово и Божието дело да просперира. Иначе няма да имаме сграда, компютри, съоръжения, дори и топлина и еъркъндишън-нищо. Няма да можем да пътуваме и да разнасяме Божието Слово до други места-нищо няма да можем да вършим за Бога.


Благодаря ви за вниманието!
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 1548391
Постинги: 947
Коментари: 1328
Гласове: 327
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930