Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 16:39 - ЖЕНИТБА И ПОВЕДЕНИЕ В СЕМЕЙСТВОТО
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1184 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сестри и братя,

Превеждам този урок защото е изключително важен още повече като виждаме какво става в наши дни със най-малката клетка от която е изградено обществото. Бог създаде мъжа и от него взе ребро и създаде жената. Тоест-жената е част от мъжа. И Бог им заповяда да се плодят и да населят света-тази Земя. Бог ги създаде мъжко и женско. Така и всичките животни. Така определи Господ и така и трябва да бъде-защото нито две същества от мъжки пол могат да създадат поколение, нито две такива от женски род. Само мъж и жена-мъжко и женско могат да се плодят и да създават поколение. И всичко останало е против Бога. И факта е, че ако днес Бог все още не наказва хората за това, което вършат, наказанието никак няма да се забави и дори нещо повече-вече е съвсем близо.
Нека видим как започна от началото:
Битие 1:

27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. 28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята. 29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
Бог създаде човека за да се наплоди и го благослови. И ето я първата заповед, която Бог даде на човека-да се плоди и да обладае земята. Тук трябва само да спомена, че точната дума е

И така-нека видим как точно Господ създаде жената, защото до сега видяхме, че създаде само мъжа-мъжа беше създаден първо.

Битие 2:

replanish-която означава да засели земята отново. И това е съвсем логично, защото преди човека на тази земя са били динозаврите, които Господе унищожил. И те, заедно с предишният свят сега ни служат за горива и много други неща, но това е отделна тема сама по себе си.18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник. 19 И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана. 20 Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери. 21 Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. 22 И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека.
Какво виждаме тук-Бог създаде жената, която да е помощник на мъжа от едно от ребрата на мъжа. Тоест-жената е всъщност част от самият мъж! За това когато мъж и жена легнат заедно за да правят секс-стават отново едно тяло! Тук има повече от това, което се вижда на пръв поглед, сестри и братя. Защото тялото помни своето! И когато мъж и жена се съединят, дори и на най-микро нивото техните две тела стават едно-отново, както беше в началото. Това е велика тайна, сестри и братя и ако човек осъзнае тази тайна-едва ли мъжете биха легнали с всяка жена без да се замислат по този въпрос и без да имат първо истинска любов към нея, както и сестрите също. Защото сега този човек става част от вас-за винаги. Поради това именно по-късно Исус Христос каза на фарисеите, че което Бог е съчетал-човек да го не разлъчва-ще видим и това. Причината-защото като легнат заедно, мъжът и жената отново стават едно тяло.

23 А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета. 24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.

Тези последните думи Исус ги повтори на фарисеите-спомняте си ги...

Матей 19:

3 Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха: Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина? 4 А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: 5 "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" 6 Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва. 7 Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне? 8 Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така.
Хората говорят за Моисеевият Закон-Моисей никога не е давал закони! Законите ги дава Господ-Моисей ги представяше на хората и ги пишеше на книга. Но това е едно изключение-тук Моисей им даде разрешение-дори не и закон и Исус Христос обясни това. И не-Моисей не беше прав, защото допусна нещо, което Бог не беше разрешавал.

22 Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; 23 защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).

Възможно ли е, сестри и братя да има църква на която Исус Христос да не е главата? Тоест-ако Исус Христос не е главата на църквата и именно той да ръководи тази църква-тя не съществува пред Бога!
По същият начин-възможно ли е да има семейство, което да няма глава? И тази роля е определена на мъжа. Има сестри които искат да бъдат в тази роля-те вървят против Бога. Има и братя които не желаят да бъдат в тази роля-те вървят против Бога! Главата на семейството трябва да ръководи семейството си и в добри и в лоши времена. И отговорността на мъжа е голяма-той трябва да се грижи да осигури това семейство-да не е гладно, да има покрив над главата си. Нещо повече-мъжете които са семейни трябва да не се интересуват какви пари носи в къщи жената-това е тяхно задължение-да осигурят прехраната и всичко необходимо на това семейство. Тяхното задължение никак не е малко, но вземете пример, братя от Исус Христос! Исус Христос даде дори и живота си за църквата!
И така, сестри-вашето задължение е да се подчинявате на мъжете си-но това е до тогава докато мъжът ви не тръгне открито против Бога! Тогава вие не бива да отивате под същото осъждане-защото този мъж ще бъде наказан от Бога! И това са частни случаи за които ще поговорим още...

24 Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.

Всички обичате писанията на апостол Павел-четете ли това тук? Павел ви казва отново, сестри-трябва да се подчинявате на мъжете си!

25 Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,

Мъже-ето и вашето задължение-трябва да обичате жените си до толкова, че да сте готови да умрете за тях! И нима вашите жени не са част от вас-вече видяхме, че са! Вижте-Исус Христос умря за църквата-това сме длъжни и ние да направим-ако се наложи-за жените си. Но тук веднага казвам-ако жените ни не изпълняват условието, което се отнася до тях-тогава нещата са коренно различни. Но тогава изобщо няма семеъство, което живее в мир и разбирателство! Тогава живота е ад. Дали мъж ще е готов да умре за жена си, която винаги е била против него във всичките му решения-а те са били добри за семейството-не вярвам... Както виждате, сестри и братя-двете условия не вървят едно без друго!

28 Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби. 29 Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата;

Някои братя обичат да се събират с компании, пият, връщат се в къщи пияни и посягат на жените си да ги бият. Това не трябва да е така, братя! Кой от вас ще вземе чука и ще се удари с все сили по челото-не вярвам да има такъв! Или ще си удари един як юмрук в ченето? Но ако не правите това-защо посягате на тялото си-защото жената е част от вашето тяло! Дори когато я обиждате без причина-не знаете ли, че обиждате своето тяло? Кой от вас ще застане пред огледалото и ще започне: "ах ти мръсно говедо, не мога да те гледам! Махни се от пътя ми за да не ти откъсна главата като на пиле!..." Не вярвам някой от вас да направи подобно нещо. Но го правите срещу тялото си, когато онеправдавате жените си!

30 понеже сме части на Неговото тяло [от Неговата плът и от Неговите кости]. 31 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът". 32 Тая тайна е голяма; но аз говоря това за Христа и за църквата. 33 Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си.

Нека сега видим какво трябва да е поведението на мъжа и на жената в едно семейство-след като вече видяхме как се създава семейството.Нека видим какво ни пише най-мъдрият човек, живял някога на този свят-Соломон

Притчи 18:22 Който е намерил съпруга намерил е добро И е получил благоволение от Господа.

Някои от вас все още търсят своята съпруга в този живот. И вижте какво става днес в света-да не говорим за България. Някои американци били в България наскоро и после казали на моя позната, че бългаските момичета били красиви, но всичките се обличали като... проститутки.
Днес не е лесно да си намери човек свестен партньор в живота. Но вижте какво казва Соломон-когато мъж намери съпруга-благословен е от Бога. А тук трябва да кажа и още нещо: братя, не бързайте да се водите по физическата красота на жената-водете се по ума й! Защото физическата красота е временна-умът й е за цял живот. И ако харесвате начина по който тя мисли и как вижда света, то чак тогава следващата стъпка би трябвало да е физическо сближение! И намерите лил съпруга, която е наистина част от вас-Господ ви е благословил!

Притчи 19:14 Къща и богатство се оставят наследство от бащите, Но благоразумна жена е от Господа.

Братя-търсете благоразумната жена за да ви е лек живота! И ако се водите по физическата красота, излагате се на много проблеми в живота! И вижте какво казва Божието Слово за разумната жена!

Притчи 31:10 Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни.
11 Сърцето на мъжа й уповава на нея; И не ще му липсва печалба.

Какво по-добро от това, да вярвате на съпругите си? Докато други изневеряват на мъжете си, вие знаете, че вашата никога няма да го направи! Други копаят под мъжете си и подкопават целият си дом-вашата никога няма да направи това!

12 Тя ще му донася добро, а не зло, През всичките дни на живота си.
13 Търси вълна и лен, И работи с ръцете си това що й е угодно.

Но вижте и още: 25 Сила и достолепие са облеклото й; И тя гледа весело към бъдещето.

26 Отваря устата си с мъдрост, И законът на езика й е благ.
27 Добре внимава в управлението на дома си, И хляб на леност не яде.
28 Чадата й стават и я облажават; И мъжът й я хвали, казвайки:
29 Много дъщери са се държали достойно, Но ти надмина всичките.
30 Прелестта е измамлива и красотата е лъх; Но жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена.
31 Дайте й от плода на ръцете й, И делата й нека я хвалят в портите.
 
Нека видим и Притчи 12:

4 Добродетелната жена е венец на мъжа си; А оная, която докарва срам, е като гнилота в костите му.

Жена, която върши всичко против волята на мъжа си и която постоянно търси поводи за кавги е като болка в костите-някои от вас може би знаят какво е това...
Вижте какво стана с един от Божиите люде на Библията-Цар Давид. Дъщерята на Саул-първият Цар на Израел го обикна, но вижте каква беше тя:
І Царе 18:

20 А Сауловата дъщеря Михала обичаше Давида, и като известиха това на Саула, стана му угодно.
21 И рече Саул: Ще му я дам, за да му бъде примка, и за да се дигне върху него ръката на филистимците. Затова Саул каза на Давида втори път: Днес ще ми станеш зет.

Саул вече мразеше Давид и прекрасно познаваше дъщеря си-и реши тя да съсипе Давид.
Но ето какво стана после: ІІ Царе 6:

14 И Давид играеше пред Господа с всичката си сила; и Давид беше препасан с ленен ефод.
15 Така Давид и целият Израилев дом пренесоха Господния ковчег с възклицание и с тръбен звук.
16 А като влизаше Господният ковчег в Давидовия град, Михала, Сауловата дъщеря, погледна от прозореца, и като видя, че цар Давид скачаше и играеше пред Господа, презря го в сърцето си.
17 И донесоха Господния ковчег та го положиха на мястото му, всред шатъра, който Давид беше поставил за него; и Давид принесе всеизгаряния и примирителни приноси пред Господа.
18 И когато Давид свърши принасянето на всеизгарянията и примирителните приноси, благослови людете в името на Господа на Силите.
19 И раздаде на всичките люде, сиреч, на цялото множество израилтяни, мъже и жени, на всеки човек, по един хляб и по една мера вино и по една низаница сухо грозде. Тогава всичките люде си отидоха, всеки в къщата си.
20 А когато Давид се връщаше, за да благослови дома си, Михала, Сауловата дъщеря, излезе да посрещне Давида, и рече: Колко славен беше днес Израилевият цар, който се съблече днес пред очите на слугините на служителите си, както се съблича безсрамно един никакъв човек!
21 А Давид каза на Михала: пред Господа, Който предпочете мене пред баща ти и пред целия негов дом, за да ме постави вожд над Господните люде, над Израиля, да! пред Господа играх.
22 И ще се унижа още повече, и ще се смиря пред собствените си очи; а от слугините, за които ти говори, от тях ще бъда почитан.
23 Затова Михала Сауловата дъщеря остана бездетна до деня на смъртта си.
 
Вижте какво пише Петър в І Послание 3:

1 Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си,
2 като видят, че вие се обхождате със страх и чистота.

Има не един случай, когато в едно семейство първо единият чува гласа на Господ, който вика всички ни на покаяние и вечен живот. И понякога това е жената. И когато жената се обърне към Бога-много често мъжа наблюдавайки как нейното поведение става по-друго от това, което е било до преди, разбира, че това се дължи на обръщането на неговата жена към Бога и кой знае-един ден и той може да реши да провери защо и как. Имаме и не малко случай такива в Израел, сестри и братя.

7 Също и вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот, за да не става препятствие на молитвите ви.

Защото и жената и мъжа са направени за да бъдат заедно! И никак единият или другият не е оправдан от Бога по отношение на вечният живот, но само ако индивида не желае и да чуе за Бога-защото тогава самият индивид се онеправдава.
Нека видим малахия-последният от порорците на Старият Завет-и братя-добре обърнете внимание на това, което ви казва Господ тук! Защото не може да наричате себе си християни и да вършите това, за което говори Малахия!!
Малахия 2:

13 Правите още и това: Покривате олтара на Господа със сълзи С плач и с въздишки, Поради което Той не поглежда вече приноса, Нито го приема с благоволение от ръката ви.
14 И пак казвате: Защо? Защото Господ стана свидетел Между тебе и жената на младостта ти Към която си постъпил невярно, При все че ти е съпруга и заветната жена,
15 Защото не направи ли Той двамата един човек, Ако и да имаше още от духа на живота? И защо един? За да очаква набожно потомство. Затова внимавайте в похотите си, И никой да не постъпва невярно към жената на младостта си.
16 Защото, казва Господ, Израилевия Бог: Аз мразя напускане, - И онзи, който покрива дрехите си с насилие, Казва Господ на Силите. Затова внимавайте в похотите си, Да не би да постъпвате невярно.
 
Нека видим и апостол Павел по този въпрос в І Коринтяни 7:

10 А на жените заръчвам, и то не аз, но Господ: Жена да не оставя мъжа си;
11 (но, ако го остави, нека остане неомъжена, или нека се помири с мъжа си;) и мъж да не напуща жена си.
12 А на другите казвам аз, не Господ: Ако някой брат има невярваща жена, и тя е съгласна да живее с него, да не я напуща.
13 И жена, която има невярващ мъж, и той е съгласен да живее с нея, да не напуща мъжа си.
14 Защото невярващият мъж се освещава чрез жената, и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж; инак чадата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са свети.
15 Но, ако невярващият напусне, нека напусне; в такива случаи братът или сестрата не са поробени на брачния закон. Бог, обаче, ни е призвал към мир.
16 Защото отгде знаеш жено, дали не ще спасиш мъжа си? или отгде знаеш мъжо, дали не ще спасиш жена си?

И нека обърнем внимание на факта, че това го казва Господ чрез апостола-първата част! Докато втората част на това съобщение апостола ни казва, че това той го казва! Има разбира се логика-абсолютно и вече го поясних.
Сега нека обърнем внимание и на поведението и възпитанието на децата
Притчи 23:

19 Ти, сине мой, слушай и бъди мъдър, И оправяй сърцето си в пътя,
20 Не бъди между винопийци, Между невъздържани месоядци,
21 Защото пияницата и чревоугодникът ще осиромашеят, И дремливостта ще облече човека с дрипи.
22 Слушай баща си, който те е родил, И не презирай майка си, когато остарее.
23 Купувай истината и не я продавай, Тоже и мъдростта, поуката и разума.

И ако децата изпълняват това-цял живот няма да изпаднат в проблемите в които изпадат тези които не слушат. Не ни ли казва още Словото, че лошите другари покваряват добрите нрави? Но ако децата са възпитани в разум, ще се пазят от лоши другари. Всичко започва от семейното възпитание! Но къде са родителите днес-обръщат ли внимание на децата си? И когато едно семейство не може да функционира-не са ли децата дето страдат най-много?
І Послание на Тимотей 5:

8 Но ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош.
Такъв човек е по-лош и от невярващите!
А какво става с мързеливите
Притчи 24:

27 Нареди си работата навън, И приготви си я на нивата, И после съгради къщата си.
30 Минах край нивата на ленивия И край лозето на нехайния човек,
31 И всичко бе обрасло с тръни, Коприва беше покрила повърхността му, И каменната му ограда беше съборена.
32 Тогава, като прегледах, размислих в сърцето си, Видях и взех поука.
33 Още малко спане, малко дрямка, Малко сгъване на ръце за сън, -
34 И сиромашията ще дойде върху тебе, като крадец И немотията - като въоръжен мъж,

А това става когато някой се грижи за семейството си-Господ вижда това и тогава не крие намеренията си от такъв човек.

Битие 18:

17 И Господ рече: Да скрия ли от Авраама това, което ще сторя,
18 тъй като Авраам непременно ще стане велик и силен народ и чрез него ще се благословят всичките народи на земята?
19 Защото съм го избрал, за да заповяда на чадата си и на дома си след себе си да пазят Господния път, като вършат правда и правосъдие, за да направи Господ да стане с Авраама онова, което е говорил за него.

Сега-за отношението на децата към родителите защото днес то също не е това, което Господ изисква да бъде, но също и поведението на родителите не е това, което трябва да бъде

Ефесяни 6:

1 Деца, покорявайте се на родителите си в Господа;
2 "Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание),
3 "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята".
4 И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно.

Притчи 20:

20 Светилникът на този, който злослови баща си или майка си, Ще изгасне в най-мрачната тъмнина.

Изход 21:

15 Който удари баща си или майка си непременно да се умъртви.
17 Който хули баща си или майка си непременно да се умъртви.

Притчи 22:

6 Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.
15 Безумието е вързано в сърцето на детето, Но тоягата на наказанието ще го изгони от него.

Притчи 13:

24 Който щади тоягата си, мрази сина си, А който го обича наказва го на време.

Притчи 23:

13 Да не ти се свиди да наказваш детето, Защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре. 14 Ти, като го биеш с пръчката, Ще избавиш душата му от ада.

И ако не го наказваш когато заслужава наказание, ти отглеждаш човек, който утре може да обърне оръжие и срещу тебе, да не говорим за проблемите в които скоро ще се окаже!
Но ако го наказваш с време и поради това, което е извършило, ти спасяваш това дете от много проблеми, както и определяш старините си като спокойни.

Еклисияст 9:

1 Защото всичко това вложих в сърцето си, Да издиря всичко това, Че праведните и мъдрите и делата им са в Божията ръка; Няма човек, който да знае Дали любов или омраза го очаква; Всичко е неизвестно пред тях.
7 Иди, яж хляба си с радост, и пий виното си с весело сърце, Защото Бог вече има благоволение в делата ти. 8 Дрехите ти нека бъдат винаги бели, И миро да не липсва от главата ти. 9 Радвай се на живота с жената, която си възлюбил, През всичките дни на суетния си живот, Които ти са дадени под слънцето, - През всичките дни на твоята суета; Защото това ти е делът в живота И в труда ти, в който се трудиш под слънцето.

Това е по отношение на семейството и поведението в него, сестри и братя. Надявам се, че някой разбра нещо от този урок-а урока никак не е труден!


Благодаря ви за вниманието!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2173191
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031