Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 00:05 - Грях, смърт и Спасение
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 2595 Коментари: 0 Гласове:
1



Сестри и братя,

Брат Павел е направил прекрасен кратък урок, който ще ви покаже какво е станало, защо и какви шансове имаме.

Да започнем от самото начало.

Битие 2: 9 И Господ Бог направи да произраства от земята всяко дърво, що е красиво на глед и добро за храна, както и дървото на живота всред градината и дървото на познаване доброто и злото.

Виждаме, че в началото има два вида дървета – дървета за ядене КАКТО И дървото на живота и дървото за познаване на доброто и злото. Явно, че има някаква разлика, изглежда тези две други дървета не са плодни дървета за ядене. Това са Исус и Сатана, както може би някои знаят. Ако не, можем лесно да докажем това нещо.

16 И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш;
17 но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.

Ето още от начало виждаме глупостта на човешкия вид. Имали сме една едничка устна заповед от Бога, която сме нарушили. Можело е да ядат от всяко дърво освен от Сатана – тоест можело е да ядат дори от дървото на живота и да се научат да живеят завинаги. В този случай под ядене разбира се, се има предвид да ядем с ума си, тоест да консумираме думите. Думите на Исус са дух и живот, а Сатана е баща на лъжата. Някои хора казват, че Адам и Ева са яли ябълки. Яденето на ябълки не е грях и не дава никакво знание! Не може един трезво-мислещ човек да приеме това за истина! Ако можеше аз да се науча на нещо  с ядене на ябълки, защо дори да се науча да чета и да пиша?! Забележете какво каза Сатана на Ева:

Битие 3:1 А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?  

Първо – змиите не говорят. Второ – кога сте видели жена да се радва на красотата на змия?
Забележете как Сатана пита: „Истина ли е, че ви каза така?” Значи вече е знаел, защото задава директен въпрос! Това е все едно да попитам някой: Здрасти Петре, как се казваш?


2 Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем;
3 но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете.
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;

Някои ще кажат, че Сатана не е излъгал, защото те не умират в същия ден – напротив, тези хора грешат.
2 Петрово 3:8 Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.

Адам не премина 1000-та години. В интерес на истината никой не премина границата от 1000 години – най-дълго живелия човек е Матусал, който умира на 969 години, което също е в рамките на един ден. Бог не лъже и не е казал един ден просто ей така, за спорта.

Да видим какво точно са яли Адам и Ева:

Осия 10:13 Орахте нечестие, пожънахте беззаконие, Ядохте плода от лъжата; Защото си уповал на своя си път, На многото си силни мъже.
Това говори достатъчно само по себе си, братя и сестри. Адам и Ева, са яли плода на лъжата.

Много е важно да сме наясно с едно нещо. Ако не беше греха на Адам и Ева – никой нямаше да умира. Нито дори и животните, предполагам. Смъртта е следствие на грехопадението. След като Адам и Ева ядоха от плода на лъжата Бог трябваше да убие животно и им даде кожите да се облекат.

Битие 3:21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.

Също така след грехопадението достъпа ни до дървото на живота (Исус) бива ограничен, за да не можем да научим как да живеем вечно. Представете си какво главоболие би било да имаш хиляди безсмъртни зли същества, които могат да се размножават. Бог всичко е предвидил!

22 И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, -
23 затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която бе взет.
24 Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.

И апостол Павел също ни казва:

Римляни 6:23 Защото заплатата на греха е смърт...

До тук братя и сестри видяхме, че сами сме си виновни за това, че умираме. Първият път поради греха си е можело да живеем до максимум от хиляда години. После отново поради увеличението на греха ни Бог намалява човешкия живот до 120 години. После за трети път го намалява до 70, където има повече сила до 80. Животните между другото също започват да умират заради нас и заради греха. След потопа дори започваме да ги ядем, а и те започват да се гонят за храна. Но по време на Милениума Господ Исус ще възстанови живота както е бил преди Потопа. Животните ще пасат трева, а хората ще живеят по стотици години. И не само тези страдания сме причинили ние – дори и земята е проклета заради нашия грях. И още нещо - лишени сме от присъствието на Бога. Понеже Бог е свят е трябвало да отиде на небето. А причината за цялото това страдание е човека.

Добре разбрахме, че греха ни е причината за всичко това. Но какво значи грях? Много хора казват различни неща, но малко хора знаят, че в Библията си има точно определение. Ето го:

1 Йоаново 3:4 Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие;

Виждаме, че грехът е беззаконие. Но ще запита някой – само една заповед ли имаха Адам и Ева? Да не говорят със Сатана? Аз не мисля, че е така, защото и Каин знаеше, че е направил нещо нередно когато уби Авел, защото се криеше и излъга, че не знае къде е брат му. Човек понякой път лъже от страх.  И така изглежда е имало „не убивай” и „не лъжи” (и вероятно не само) преди Моисей. Както е имало и чисти и нечисти животни преди Моисей, тъй като Бог казва на Ной да вземе по определен брой от едните и от другите от другата страна на потопа. Казвам това само за да ви покажа, братя и сестри, че нашия Бог „Христос е един и същи вчера днес и довека”! Каквото е било в началото, същото е днес.
Видяхме, че грехът е беззаконие, че заплатата за греха е смърт. В Стария Завет жертвоприношенията са били временния закон, който покрива това нещо, чрез смъртта на животните. Но те не са достатъчни. Защо?

Евреи 10:4 Защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове.       
5 Затова Христос, като влиза в света, казва: - "Жертва и принос не си поискал, Но приготвил си Ми тяло;

И сега дори да звучи лошо. Жал ми е за животните, които са умирали заради нашите грехове. Но ми е много по-жал, че нашия Бог е слязъл от небето да се жертва за нас. И това е благодатта – термин, който много християни погрешно използват. Благодатта е точно това, възможността да се поправим! Ние заслужаваме да бъдем затрити!  Но аз знам защо Бог ни е дал шанса. Защото Бог е праведен и нямаше да затрие и целия Содом заради 10 праведника и понеже не намери толкова се смили само над Лот и му помогна да избяга. Защото всички измряха при потопа, освен праведния Ной и семейството му – единствения праведен човек на земята. И така - праведния Бог ще спаси праведните, които искат и търсят доброто и правдата. Защото:

Исая 51:5 Правдата Ми наближава, Спасението Ми се яви, И мишците Ми ще съдят племената; Островите ще ме чакат, И ще уповават на мишцата Ми.
6 Подигнете очите си на небето, И погледнете на земята долу, Защото небето ще изчезне като дим, И земята ще овехтее като дреха, И ония, които живеят на нея, подобно ще измрат; Но Моето спасение ще трае до века, И правдата Ми няма да се отмени.
7 Слушайте Мене, вие, които знаете правда, Люде, които имате в сърцето си закона Ми; Не бойте се от укорите на човеците, Нито се смущавайте от ругатните им.

И така братя и сестри, идвам към края на мисълта си. Най-важното нещо, което исках да подчертая в това есе (или каквото и да го наречем) е момента с покаянието. Исках да провокирам християните да се замислят за всичките тегоби на свето, за да разберат, че ние сме виновниците и трябва търпеливо да понесем каквото ни очаква, докато се върне Исус. Всичко, което сме сторили някога ще се върне към нас един ден, като бумеранг. И на тези, които нарушават закона искам да кажа, че няма да се отърват - могат само временно да се разминат със заплатата си. Веднага щом разберем, че ние именно сме причината за цялото това страдание – включително и на нашия Бог – тогава няма как да не изпитаме чувство на вина. А с чувството на вина идва и желанието за промяна – да не вършим това, което докарва страданието (греха, който е беззаконие), да пазим закона, да правим това, което е угодно на Бога. Писано е:

Второзаконие 11:1 Люби, прочее, Господа твоя Бог и пази винаги заръчванията Му, повеленията Му, съдбите Му и заповедите Му.

И Исус повтаря собствените си думи:

Йоан 14:15 Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.

И невероятното е, че има изход от това нещо – има изход от смъртта!

Марк 1:4 Иоан дойде, който кръщаваше в пустинята, и проповядваше кръщение на покаяние за опрощаване на греховете.

Можем да се изчистим от греховете, сестри и братя – мъжете първо трябва да се обрежем, но това е друга тема – но ако съжаляваме за всичките неприятности, които сме създали, можем да ги изтрием и да започнем наново и макар и да умрем – пак можем да живеем завинаги! Ако влезем под кръвта на Исус той поема греховете ни. Но ако не – Той няма да плаща за неправедните – те сами ще плащат за себе си в огненото езеро. Ето – това е невероятната любов на Бог! Да не забравяме, братя и сестри, какво е направил Бог за нас и как трябва да му се отплатим:

2 Йоаново 1: 6 И любовта е това: да ходим по Неговите заповеди. Тая е заповедта, в която трябва да ходите, както сте чули отначало.       
7 Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист.

Яков 1: 21 Затова, като отхвърлите всяка нечистота и преливаща се злоба, приемайте с кротост всаденото слово, което може да спаси душите ви,           
22 Бивайте и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.                       
25 Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянствува, той, като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си.

Също да не забравяме и, че монетата има две страни:

Римляни 6:23 Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.


Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име!
да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето така и на земята;
Дай ни днес ежедневния хляб;
и прости ни дълговете, както и ние простихме на нашите длъжници;
и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия, защото царството е Твое, и силата и славата, до вековете. Амин.


Слава на Бог в името на Исус, Амин!

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2171804
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031