Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2013 02:49 - Исус Христос каза, че знака, че той е Месията е, че ще е 3 дни и 3 нощи в гроба
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 2856 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2013 02:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Три дни и три нощи

Здравейте сестри и братя,

Искам да ви представя и още по този важен въпрос-материял, който не идва от Израел-Църквата на Бога, но напълно съвпада с Библията и поради тази причина-и с ученията на Божията Църква. Това ще ви покаже още веднъж, че светът се пробужда за истината! И ще ви покаже още, че е доста наближило второто идване на нашият Господ!
За какво се касае? За това, че и други стигнаха до същата истина, която църквата на Израел проповядва от много години-че Исус Христос не беше положен в гроба в петък и не възкръсна в неделя!!!
Статията е от списанието Добри новини или в оригинал Good News-http://www.gnmagazine.org. в броя за март-април.

Исус не е бил убит на кръста в петък и не е възкръснал в неделя!

Как можем да сместим три дни и три нощи от петък следобяд до неделя сутринта? Фактът е, че не можем. Тогава каква е истината за кога Исус беше прикован на кръста и кога възкръсна?

Скот Ашли

Около един милиард протестанти и още милиард католици вярват, че Исус Христос е бил убит на кръста в петък следобяд-така нареченият “Good Friday”-и е възкръснал в неделя при изгрева на слънцето-ден и половина след смъртта си.
Но когато сравним това с което Исус сам каза относно колко дълго ще бъде в гроба, намираме основно противоречие. Колко дълго каза сам Исус, че ще бъде в гроба? Матеи 12:40-40 Защото, както Йона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.
Много важно е да се разбере контекста в който Исус Христос каза това. Фарисеите и книжниците искаха от него някакво чудо, за да докаже, че той именно е Месията-Помазаника. Но той им каза: 39 А Той в отговор им каза: Зло и прелюбодейно поколение иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на пророк Йона.
И това беше единственният знак, който Исус даде, че именно той е Месията.

Традиционното време не се получава вярно. (Или времето за което твърдят, че Исус беше в гроба не отговаря на Библията)

Абсолятно ясно е според евангелията, че Исус умря и неговото тяло беше набързо погребано-поставено в гроба късно следобед, точно преди слънцето да залезе, когато Съботата настъпваше-Иоан 19:30-42. Според традиционното броене от Good Friday до Easter Sunday-което е Великдена в България (Бел пр.), от петък залез слънце до събота залез слънце е един ден и една нощ. От събота нощта до неделя сутринта е още една нощ, като по този начин имаме две нощи и един ден. От къде тогава можем да вземем още една нощ и още два дни, за да се получат три дни и три нощи-според което каза Исус, че ще престои в гроба?
Това определено е проблем. Повечето теолози и библейски учени се опитват да заобикалят това място и да не дават обяснения, като твърдят, че и най-малката част от един ден или нощ определят едно денонощие.... И така те казват, че последните минути на петъка следобяд са били първият ден, целият ден събота е вторият ден и първите няколко минути на неделята са третият ден. Звучи логично-нали?
Проблемът е, че не става! Защото по този начин се показват само три дена и две нощи, а не три дена и три нощи. Освен това Иоан в 20 глава, 1 стих ни казва, че “на първият ден от седмицата Мария Магдалина отишла на гроба много рано, докато е било още тъмно и е видяла, че камъкът от гробната врата е бил махнат.
Схванахте ли проблема тук? Иоан ни казва, че е било все още тъмно, когато Мария е отишла на гроба в неделята и го е намерила празен. Исус беше възкръснал вече-много преди започването на деня. И тъй като не е бил в гроба при изгряването на слънцето, не можем да броим денят на неделята. По този начин ние оставаме с част от деня на петък, денят и нощта на съботата и част от нощта на неделята. Това прави един пълен ден и част от другият ден, и една пълна нощ и част от другата нощ-ВСЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪЛНЕ ДЕН И ЕДНА ПЪЛНА НОЩ НЕ ДОСТИГАТ ЗА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО ГОВОРЕШЕ ИСУС.
Съвсем Ясно е, че нещо не е така... Или Исус е сгрешил в говоренето си по въпроса, или брэенето на три дни и три нощи от Good Friday-Easter Sunday (петък следобяд до недел през нощта) не е вярно. Съвсем определено тези две твърдения не могат да бъдат верни в едно и също време-или Исус е казал истината, или те. Кое тогава е вярното?

Ключът за разгадаването на тази загадка

Ключът за тази загадка е в това, да разберем правилно кога започва денят и кога свършва според Господ, както да разберем и Божиите празници дадени ни в Библията, и най-вече как е било през годината когато се е случило това събитие.
Преди всичко трябва да разберем, че Господ не започва и свършва денят в 12 часа през нощта. Според Битие 1 глава, 5 стих денят започва с вечерта и завършва със следващата вечер. Вечерта и утрото са първият ден. Същата формула Господ употреби за останалите шест дена на сътворението.
В Левит 23 глава, където Господ дава всичките си свети празници и Съботи, Той подчертава ясно, че те трябва да се пазят от вечер до вечер-Левит 23: 32-или с други думи от залез до залез, когато слънцето залезе и започне вечерта.
Ето защо Йосиф от Ариматея и Никодим-последователи на Исус-бързаха да го погребат преди да залезе слънцето-Иоан 19:39-42. Съботата започваше със залеза на слънцето-стих 31-когато всяка работа трябваше да се прекрати.

Два вида Съботи водят до объркване

Иоан ни казва в 31 стих на 19 глава: 31 И понеже беше денят на приготовлението, за да не останат телата на кръста в съботата, защото онази събота беше велика, юдеите помолиха Пилат да им пречупят краката и да ги махнат оттам.
В Юдейската култура от това време готвенето и почистването на къщата трябваше да се извършат в деня преди съботата, за де не се работи в събота-денят за почивка от Господа. Този ден се е наричал “Приготовителен” ден. Съвсем ясно е, че Исус беше прикован на кръста в денят преди съботата.
Въпросът е: КОЯ СЪБОТА?
Повечето хора предполагат, че Иоан е писал за седмичната събота, която се пази от петък-залеза на слънцето до събота-залеза на слънцето. И поради това допускане, повечето хора мислят, че Исус е умрял в петък и в края на петъка е бил погребан, от където идва и терминът Good Friday-Добрият или Разпети петък.
Повечето хора нямат никаква представа, че Библията говори за два вида съботи-нормалните седмични съботи които се падат след петъка или-седмият ден на седмицата (някои хора дори смятат, че неделята е седмият ден на седмицата, но това не е така според Бог) и седем годишни съботи които са описани в Левит 23 глава и също са споменати в различни пасажи на Библията и които може да се паднат във всеки ден от седмицата. И поради факта, че традиционното християнство отдавна е престанало да пази тези празници (както и съботата) за много векове хората не могат да разберат какво ни казват евангелията-при това съвсем ясно. И разбира се, не знаят, че никога не се е случвало Good Friday-Easter Sunday! Повечето хора дори и не могат да видят, че Иоан подчертано ни казва, че съботата която започна веднага след смъртта на Исус е била една от тези 7 годишни съботи. Обърнете внимание на Иоан 19: 31-обяснението е, че тази събота беше Голяма Събота-термин, който е използуван нарочно за да се отдели от седмичната събота.
И така-какъв беше този Висок Ден, който следваше веднага след смъртта на Исус и неговото погребение?
Евенгелията ни казват, че вечерта преди да умре Исус пазеше Пасхата със своите ученици. Матеи 26:19-20; Марк 14:16-17; Лука 22:13-15. Това означава, че той беше разпънат на Пасхата. (Позволете ми и аз да добавя нещо тук, братя и сестри. Не един и два пъти съм ви показвал от Библията, че Исус именно беше пасхалното агне и трябваше да умре именно на Пасхата-той е агнето което ни спасява-носи греховете ни. Бел.пр.)
Левит 23 глава, която дава Господните Празници ни казва, че денят след Пасхата е специялен празник-Първият ден на Безквасните хлябове-5 и 6 стих. Първият ден на този празник е Свято събрание и на него не може да се върши никаква работа. Това е първият ден от седемте Божии празника през годината. Няколко Библейски коментари, енциклопедии и речници отбелязват, че Иоан е имал предвид годишна събота, а не седмична събота. Пасхата започва със залеза на слънцето и завършва със залеза на слънцето на другия ден, когато тази годишна събота започва е всъщност Първият Ден на Безквасните Хлябове. Исус пази Пасхата със своите ученици, после беше арестуван и в същият ден беше разпънат-след като беше разпитан от Първосвещеника и Пилат. И точно преди залеза на слънцето-все още е денят на Пасхата-беше положен в гроба-точно преди да започне Безквасни Хлябове-първият ден.
Левит 23 глава ни казва за реда на тези празници и Евангелията потвърждават същото нещо.

Исус разпънат в сряда, а не в петък

Няколко компютърни програми ни дават възможност да видим в кои дни се падат Божиите празници по времето на всяка година. Тези програми ни показват дори и годината 31-когато е бил разпънат Исус и в какъв ден е бил разпънат. Пасхата е била във вторник вечерта-което е началото на срядата и залеза на слънцето в сряда е било началото на Първият Ден на Безквасните Хлябове. Или Висока събота. Исус е бил разпънат и положен в гроба в сряда следобяд, а не в петък. Можем ли да намерим допълнителни доказателства в Евангелията? Абсолютно!
Нека да обърнем внимание на детайлите дадени ни в Марк 16:1 А когато се мина съботата, Мария Магдалена, Мария, майката на Яков, и Саломия купиха благоуханни масла, за да отидат и да Го помажат.
По това време, ако тялото на любим човек е било положено в гроб, вместо да бъде погребано в земята, приятелите и семейните обикновенно са поставяли силни аромати около тялото в гроба, за да намалят ефекта от разлагането му. И тъй като тялото на Исус беше положено в гроба точно преди настъпването на съботата, жените не са имали възможност да отидат и да купят тези аромати-в събота всички магазини са били затворени. Но Марк ни казва, че те са купили ароматите след като е минала съботата.
Но обърнете внимание и на друг детайл в Лука 23:55-56. 55 А жените, които бяха дошли с Него от Галилея, вървяха отзад и видяха гроба и как беше положено тялото Му.
56 И като се върнаха, приготвиха благоуханни масла и миро; и в съботата си почиваха според заповедта.

Виждате ли проблем тук? Марк пише, че жените са купили благоуханните масла след като е минала съботата! Лука ни казва, че те са приготвили маслата след което са си почивали в съботата според заподведта. Според което прочетохме, те са купили маслата след съботата и след това са ги приготвили преди съботата в кято са си почивали според заповедта. Имаме пълно противоречие между тези две евангелия, освен ако става въпрос за две съботи. И в действителност, след като разберем всичко за двата вида съботи, проблемът изчезва напълно.
Марк ин казва, че след Високата Събота, която започнала в сряда вечерта при залез слънце и е приключила в четвъртък със залеза на слънцето, жените са отишли и са купили благоуханните масла за да помажат тялото на Исус. После Лука ни казва, че те са приготвили ароматите-което явно е станало в петъка и след това са си почивали в съботата според заповедта.
Като сравняваме детайлите в двете описания можем ясно да видим, че се касае за две различни съботи, като е споменат и работен ден между тях-петъка. Първата Събота беше Висока Събота-Първият Ден на Безквасните Хлябове, който се е падал в четвъртък. Втората събота е седмичната събота-седмият ден.
В оригиналните гръцки евангелия е записано, че две съботи са били включени в това описание. В Матей 28:1 където Матеи ни пише, че жените са отишли на гроба след съботата всъщност превода е след съботите! Много от различните преводи на Библията показват съвсем ясно това.
(Позволете ми братя и сестри да добавя нещо и от мене. Вижте добре Матеи 27 глава от 62 стих. 62 И на следващия ден, който беше след деня на приготовлението, главните свещеници и фарисеите се събраха при Пилат и казаха:

Ако петъка беше денят в който разпънаха Исус, то как може следващият ден да е денят след приготовлението-според мнозината нали е събота? Но явно не е! При това вижте следващият стих-те твърдят, че Исус щял да възкръсне след 3 дни. Както вече видяхте, от петък до края на съботата няма три дни...

63 Господарю, спомнихме си, че онзи измамник приживе каза: След три дни ще възкръсна.
64 Затова заповядай гробът да се пази здраво до третия ден, да не би учениците Му да дойдат и да Го откраднат, и да кажат на народа: Възкръсна от мъртвите. Така последната измама ще бъде по-лоша от първата.
65 Пилат им каза: Вземете стража. Идете и го пазете, както знаете.
66 И те отидоха и завардиха гроба, като запечатаха камъка и поставиха стражата.

Тук дори и не говорим, че ако този ден беше събота, те дори и не биха отишли при Пилат да говорят с него, та едва ли щяха да запечатват камък на гроба на Исус! Фарисейти никога не биха направили това, ако беше събота! Бел.пр.)

Кога беше възкресен Исус

Ние видяхме вече, че Исус беше разпънат на кръста в сряда-преди да започне първата годишна Събота. Но кога беше възкресен?
В Иоан 20:1 както показахме по-рано ни се казва, че “на първият ден на седмицата Мария Магдалина отиде на гроба докато беше още тъмно. И Иоан ни казва, че Мария е намерила гроба празен. Съвсем очевидно е, че Исус не е бил възкресен при изгрева на слънцето в неделята. Кога в такъв случай е бил възкресен? Отговорът е съвсем прост ако просто четем внимателно Евангелията и повярваме на думите на самият Исус. Матей 12:40-40 Защото, както Йона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.

Както вече показахме, Исус беше поставен “в сърцето на земята” точно преди залеза на слънцето в сряда. Всичко, което трябва да направим сега е да преброим. Един ден и една нощ ни отвежда в четвътък точно преди залеза на слънцето. Другият ден и другата нощ ни отвеждат в петък при залез слънце. Третият ден и нощ ни отвеждат в събота при залез слънце.
Според думите на самият Исус той щеше да бъде възкресен на третия ден-около залез слънце. Дали това отговаря на Божието Слово? Да-защото както видяхме, Той беше вече възкръснал когато Мария дойде на гроба-докато беше все още тъмно-в неделя сутринта. Никой не беше свидетел на неговото възкресение, което стана в запечатан гроб, пазен от войници, но самите думи на Исус ни казват, че възкръсна както Той беше казал. И както и да опитвате не е възможно да поместите три дни и три нощи между късният петък и неделя сутринта преди изгрев слънце.. Тогава излиза, че традицията Good Friday-Easter Sunday просто не е вярна и не е според Библията. Но когато видим всичките детайли и ги сравним с думите на Исус разбираме, чие всичко е точно така и съвпада съвършено.

Нека не се потдаваме на религиозни традиции и учения които не са подкрепени от Библията. Готови ли сте да следвате Гопод както Той изисква от вас-според Божието Слово, което е Библията, а не според човешки традиции?

Братя и сестри, прилагам още два материяла които ще ви помогнат да разберете добре написаното.

Библейската хронология на разпъването и възкресението на Исус

Вторник: Исус яде Пасхата с учениците си при започването на 14 Нисан и направи новият завет-Матей 26:26-28. След това Исус беше предаден от Юда и го заведоха пред Първосвещеника.

Сряда: Исус беше разпънат около 12 часа след обяд. Матей 27:46-50. Този ден беше приготовителен ден за Годишната Събота-Безсквасни Хлябове. След 3 часа, Исус умря-около 3 часа след обяд. Съботата-Годишната-започна със залеза на слънцето. Марк 15:42; Лука 23:54; Иоан 19:31. Тялото на Исус беше положено в гроба точно преди залез слънце-Матеи 27:57-60

Четвъртък: Това е Високата Събота-Първият Ден на Безквасните Хлябове. Иоан 19:31; Левит 23:4-7. Това е денят след приготовитленият ден-Матеи 27:62 Този празник завършва със залеза на слънцето в четвъртък.

Петък: Високата събота сега е преминала. Жените купиха благовонията, преди да си почиват в съботата-седмичната. Съботният ден започва в петък със залеза на слънцето. Петъка е работен ден. Марк 16:1; Лука 23:56.

Събота: Жените си почиваха в съботата според Писанията. Лука 23:56; Изход 20:8-11.
Исус възкръсна около залез слънце-точно три дни и три нощи след погребението му, като изпълни пророчеството на Йона и потвърди, че той именно е Месията-както каза на фарисеите.
Тук добавям нещо ново-което не съм писал до сега-лично от мене: Исус трябваше да възкръсне в седмият ден-което е Съботата-в краят й, защото в осмият ден-което беше следващата неделя плът и кръв не може вече да има. С други думи-Исус трябваше да възкръсне в новото си духовно тяло и това не можеше да стане освен ако не настъпваше осмият ден. По този въпрос ще говорим допълнително...

Неделя: Жените донесоха на гроба приготвените масла докато беше още тъмно. Лука 24:1; Иоан 20:1. И намериха, че Исус не беше вече в гроба. Матеи 28:1-6; Марк 16:2-6; Лука 24:2-3; Иоан 20:1. Исус не възкръсна в неделя сутринта, но в края на съботата.

И още нещо, братя и сестри-документ от първите векове, който потвърждава същото нещо-Исус беше в гроба три дни и три нощи-от сряда до събота.

Вековен документ показва доказателство за разпъването в сряда

Марио Сигли

Знаете ли, че има историческо доказателство за разпятието в сряда? Дори и да е било от минимално значение по времето на ранната царква и при това е било в разрез с ученията на Рим, има документи които потвърждават Пасхата през онази година да е била във вторник вечерта-което е започването на срядата и че Исус е бил разпънат в сряда, като е възкръснал в събота.
Около 200 година е съществувал документ, който е бил според апастолска инструкция и се е наричал Дидаскалия Апостолорум, който споменава за Пасхата на Исус Христос и неговите ученици, състояла се във вторник вечерта. Трябва да се отбележи, че дните са се брояли както ги брои и Библията-седмицата започва с неделята и тя е първият ден на седмицата (А всъщност, дните тогава не са имали имена, но само съботата е имала име. Дните са били: първия ден на седмицата, втория ден на седмицата... шестият ден на седмицата. По-късно дните са получили имената на Римски богове или Римски цифри. Бел.пр.). Дните започват при залез слънце.
Този документ казва: “След като ядохме Пасхата на третият ден от седмицата (което е вторник вечерта) отидохме на планината на Маслините; и в тази нощ те хванаха нашият Господ Исус. И на следващият ден, който беше четвъртият ден на седмицата (сряда) той остана в къщата на Първосвещеника Каиафа.
Парадоксалното е, че после текста твърди,че Исус е бил разпънат в петък-правещо голямо объркване относно дните и датите, тъй като Библеиското описание ясно показва, че Исус беше разпънат в деня след Пасхата. Въпреки това объркване, документа ясно показва, че всички са знаели, че тази Пасха е била във вторник вечерта, което автоматично дава времето на разпъването на Исус в сряда.
Епифаниус (367-403 година АД)-бишоп на Саламис, писал, че Срядата и Петъка са дни на пост до деветия час защото Исус бил арестуван в сряда и разпънат в петък. И както можем да видим, дори и това, че натежаващото мнение за разпъването на Исус показва петъка, срядата е била позната като денят в който са арестували Исус.
През 5 век празнуването на Истъра-Великдена-е било повсеместно. Но църковният историк от това време Сократ отбелязва в книгата си “Разлики в използуването във връзка с Великдена”, че някои християни празнуват възкресението в събота, вместо в неделя. Или както той е представил въпроса: “Някои на изток пазят празника в събота.”
Бишоп Грегори от Турс (538-594) макар, че сам вярвал в неделното възкресение, отбелязал, че мнозина вярвали, че Исус е възкръснал в седмият ден на седмицата-събота. Той пише: “Според нашето вярване, възкресението на Господа е било на първия ден, а не на седмият, както мнозина твърдят.”
И така, вместо монолитно знание и вяра по този въпрос е имало объркване в първите векове по въпроса. Още повече, тези записи потвърждават, че малцинство от християните са разбирали много добре Пасхата и че се е състояла във вторник вечерта, а Исус е бил разпънат в сряда и е възкръснал в края на деня в събота.


Преводите направих днес: Март 25 2006 година.

С уважение
Георги
 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. stefanianicky - Bog e Lubov
02.03.2013 19:47
Da spored men tova koeto pro4etox e istina
цитирай
2. bojiislujitel - Истина е разбира се-но светът не я ...
02.03.2013 23:25
Истина е разбира се-но светът не я знае, а и нещо повече-Християнският свят изобщо не е наясно с тази истина. Исус не лъже-никога! И ако е казал, че ще бъде три дни и три нощи в гроба-това е така. Те обаче явно не могат да броят и до три...
цитирай
3. anonimen65 - e pa doniakude
03.03.2013 02:43
suglasna sum che e imalo godishna subota?kakuv praznik vsuchtnost e bila tazi godishna subota?suglazna sum che kkato svejdate neshtata nedostiga da se svurje,no puk kak vie shte mi kajete kude sa noshtite vuv vashite dni ot zalez sluntse do drugia zalez sluntse.izliza che samo 3 dni sa.iavno e che niakoi zdravo e zamel sedite.chela sum che niakoga sa stavali da se moliat v 2 chasa sled polunisht kakvo ako ot tozi chas zapochval denia?nima e vajno koga i kak ne e li vajno da pomnim pasim i jiveem taka kato ni e uchil.obichai i vraga si i ne reagirai purvosignalno n audara s udar,ako triava oburni i drugata buza,no s razum da se rshi problema.oko za oko ne e reshenieto.omrazata porajda omraza.
цитирай
4. bojiislujitel - Три дни и три нощи-как се броят те? ...
07.03.2013 14:55
Три дни и три нощи-как се броят те?
Пасхата е била през онази година в сряда. Тоест-със залеза на слънцето вторник-започва срядата. Исус яде Пасхата с учениците си и през онази нощ го хванаха, а през деня го разпънаха. Наближавал е четвъртъка когато Йосиф е получил тялото на Исус от Пилат и го е погребал-преди да залезе слънцето, защото това е Висока събота и е Празник. Започват Дните на Безквасните Хлябове. И така-започваме да броим: четвъртък нощта-една нощ. Четвъртък деня-един ден. Петък нощта-втората нощ. Петък денят-вторият ден. Събота нощта-съботата разбира се започва със залеза на слънцето в петъка-трета нощ. Събота денят-трети ден. Исус е възкръснал в края на деня-съботата!!! Точно по пророчествата.
А защо трябва да знаем истината ли? Защото само истината ще ни заведе във вечният живот и никоя лъжа не е от истината!
А избора е личен: ако не желаете да живеете вечно-това си е ваше право. Но ако желаете-трябва да вършите определени неща-иначе не става.
Що се касае до любовта-тя се изразява в пазенето на Законите на Бога!! Другото е лъжа или самоизмама.
цитирай
5. anonimen65 - znachi pod
16.03.2013 21:50
noshti da razbirame denonoshtie?za men Bojiite zakoni sa 3 taka kakto vajat za obiknovenia chovek.dobra misul pomisli za choveka do teb.dobra duma kaji na choveka do teb.dobro delo napravi za chooveka do teb. tova ne znachi za priiatel suprug i t.n. a choveka koito sluchaino v momenta e do teb.
цитирай
6. bojiislujitel - Дай дефиниция на "добро&q...
27.03.2013 03:36
Дай дефиниция на "добро"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172537
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031