Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 18:12 - Закона-Духовен и Свят
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 874 Коментари: 1 Гласове:
2



Сестри и братя,

Днес всички ви казват, че няма вече закон! Ние не сме под закон вече-ние сме под благодат. И не разбират, че законът под който не сме вече е законът за жертвоприношенията. Този закон беше закован на кръста. Но това беше закон, който Господ не искаше на първо място. А обикновеният човек, който казва, че не сме вече под закон, дори и не знае 10те заповеди!
Ако казват, че няма закон, то тогава няма и грешници-не можете да имате едното без другото.
Когато става въпрос за закона, Господ не го предаде на посредник-Той го даде директно. Това идва да ви покаже колко важно беше това за Господа!
Ще започнем от Изход 19 глава и ще се занимаем с това, за да опровергаеме тези които говорят, без да имат разбиране по тези въпроси.
И както ще видим, само на две места Господ даде това, на което държеше най-много лично. Първият път е когато направи завет с Израел и вторият път-когато реши да направи Нов Завет-той го направи сам. Този път додйде в човешки вид-както предрече Моисей за него-че Господ ще издигне Пророк както Моисей и него трябва да слушаме във всичко.
Ще започнем от 1 стих.
19:1 В третия месец след излизането на израилевите синове от египетската земя, на същия ден дойдоха в Синайската пустиня.
2 И се вдигнаха от Рафидим и дойдоха в Синайската пустиня, и разположиха стан в пустинята и там Израил разпъна шатрите си срещу планината.
10 И ГОСПОД каза още на Мойсей: Иди при народа, освети го днес и утре и нека изперат дрехите си,
11 и нека бъдат готови за третия ден, защото на третия ден ГОСПОД ще слезе на Синайската планина пред очите на целия народ.
Господ казва, че Той лично ще дойде и ще говори на хората. Той има нещо, което иска лично да им каже.
17 Тогава Мойсей изведе народа от стана, за да посрещне Бога; и застанаха в подножието на планината.
18 А Синайската планина беше цяла в дим, защото ГОСПОД слезе на нея в огън. И димът й се издигаше, като дим от пещ, и цялата планина се тресеше силно.
19 И тръбният глас ставаше все по-силен. Мойсей говореше и Бог му отговаряше с глас.
Господ дойде директно на планината! И нека да видим, какво ще каже Той.
20:1 Тогава Бог изговори всички тези думи, като каза:
Моисей каза всички тези думи? Не! Господ каза всички тези думи. Искам да разберете, че не е Моисеев закон, но е законът на Господ! Защото Господ е, който даде законът.
2 Аз съм ГОСПОД, твоят Бог, който те изведох от египетската земя, от дома на робството.
3 Да нямаш други богове освен Мен!
4 Да не си правиш кумир#или: идол, образ на божество от камък, дърво или метал# или каквото и да било подобие на нещо, което е на небето горе или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
Първото нещо което ви казва е: никой няма над Господа! И не можете да правите никакви идоли или подобия на каквото и да било под земята; над земята или във водата. Как тогава можете да влезете в католическа църква (или православна църква) и да гледате всичките тези идоли? Имате ангели; имате жена там; имате някой, който е представен на кръст... Това са идоли, братя и сестри! Ето защо Господ говори от огъня и не се виждаше за да не можете да правите никакви негови изображения. И да не можете да кажете: това е Господ!
5 да не им се покланяш, нито да им служиш, защото Аз, ГОСПОД, твоят Бог, съм Бог ревнив, който въздавам вината на бащите върху синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят,
Казва: аз съм ревнив Бог! Гледаме индийците, че се покланят на кобрите-и им се присмиваме; гледаме американските индианци, че се покланят на бизоните-и им се смеем; а после идвате в къщи и се покланяте на снимката на стената, на която вие казвате, че е Исус... Каква е разликата? Идолът е идол! Господ даде много точно всичко, което каза.
6 а оказвам милост към хиляди поколения на онези, които Ме любят и спазват Моите заповеди.
Господ мрази тези които го мразят и показва милост към тези които го любят. Някои си въобразяват, че Господ обича всички-съвсем не! Господ казва, че ако вървиш срещу него, Той ще върви срещу тебе. Но никой не слуша.
Вижте-никой не обича да се занимава със заповедите, защото изведнъж виждат, че Господ изисква подчинение.
7 Да не изговаряш напразно Името на ГОСПОДА, своя Бог, защото ГОСПОД няма да остави ненаказан онзи, който изговаря напразно Името Му.
8 Помни съботния ден, за да го освещаваш.
Нека да ви покажа, кое е важно за Господ и в какъв ред.
Първо, той ви казва, че няма нищо по-важно от Него и ви казва как да се държите с Него. Следва съботният ден. Всичките тези неща, дето са създали хората като тяхна религия до днес, са за боклука! Казват: съботата е на юдеите; неделята е християнската събота... Как така се водите християни? Как можете да приличате на Христос, след като Христос-по обичая си-отиваше в синагогите в съботен ден? Никъде не прочетох в Библията, че Исус отиде дори веднъж в синагогата в първият ден на седмицата-неделята. И когато Исус отиваше в синагогите, той вършеше нещо наистина странно-той четеше Библията! Знаете ли какво го правеше най-странно? Той е Този, който продиктува тази Книга. Защо тогава Той четеше Библията? За да ни даде съобщение на всички нас-четете Библията!
9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си работи,
10 а седмият ден е събота на ГОСПОДА, твоя Бог.
Събота на Юдеите?... Не. Събота на ГОСПОДА!
... Да не вършиш в него никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът ти, който е вътре в портите ти;
Казва: никой не трябва да върши никаква работа-всеки, който е свързан с тебе не трябва да върши работа!
И или вярваш Божието Слово и живееш според него; или го оставяш и живееш както си искаш. Но ще дойде времето да се плати...
11 защото в шест дни ГОСПОД направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина. Затова ГОСПОД благослови съботния ден и го освети.
Виждате ли-Господ отдели 7 ден и го благослови. Защото всеки от тези дни представлява нещо. И 7 ден представлява 1000та години през които ще царува Исус на земята и ще учи всички.
Но не можете да чуете това в обикновените църкви. Защо? Защото те не учат никого за съботата-те са я сменили. И за това и не разбират тези неща. Ако те знаеха за съботата и учеха хората за нея, те биха учили хората и за тези 1000 години. И нямаше да вървите на небето... Защото Божието Царство ще е тука-на земята-за 1000 години. И когато тези 1000 години преминат, ще дойде Отец. Всичко, което са ви казвали до сега е просто грешно. Ако дори бяхте обърнали внимание само на заповедите, щяхте да знаете, че е грешно това, което ви казват.
12 Почитай баща си и майка си,
Това е следващото важно за Господа нещо!
... за да се продължат дните ти на земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава.
За да живеете дълго. Вижте-всеки, който не може да почита баща си и майка си които са от плът и кръв, не може да почита Бога! И е без условия тука. Не казва да почиташ баща си и майка си ако са такива или други. Ако баща ти не се е държал с тебе както трябва-пак трябва да го почиташ. Ако майка ти не те е гледала както трябва и не ти е осигурила което е трябвало-трябва да я почиташ. Може би майка ти е била проститутка-трябва да я почиташ. Може би баща ти е бил пияница и те е биел-трябва да го почиташ. Ти си задължен да ги уважаваш. И ако те са такива или други-това е между гях и Господ. Но в минутата в която ти не ги почетеш-става между тебе и Господ! Това е което стана с Моисей-той не свърши това, което му нареди Господ и за това не влезе в обещаната земя.
13 Не убивай.
14 Не прелюбодействай.
15 Не кради.
16 Не свидетелствай лъжливо против ближния си.
17 Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито магарето му, нито каквото и да било нещо, което е на ближния ти.
Казва: не убивай; не кради и не прелюбодействай; не пожелавай... Често виждам много хора, като видят някого, който има скъпа къща или скъпо палто, или скъпа кола и казват: какво си мисли пък този, че е. Това са тези, на които им е била дадена възможност да получат всичко това. Защо ти пожелаваш това, с което Господ е благословил тях? И започвате да се сърдите на Господа. Защо не си ме благословил, Господи? Но вместо това, като видиш съседа, че има повече, прослави Бога! Не пожелавай нещата на съседа. Ние току що прочетохме 10те заповеди. Има ли нещо лошо в тях? Може ли някой да ми каже? Тогава защо всички ритат срещу тях? Може би защото някои служат на Сатана. Това е единственният, който има проблем с Божият закон. Питам хората: каква е тази омраза срещу закона? Мислите, че не го мразят ли? Отидете в която и да е църква в неделя и им кажете, че трябва да спазват закона. Веднага ще ви изхвърлят и ще ви кажат, че сте глупак...
18 И целият народ гледаше гърмовете, пламъците, гласа на тръбата и димящата планина; и като видяха, хората се разтрепериха и застанаха надалеч.
Хората се уплашиха до смърт. Но Моисей стоя там до края на всичко, за да им даде заповедите.
19 И казаха на Мойсей: Ти ни говори и ние ще слушаме; а Бог да не ни говори, за да не умрем!
И точно поради това Исус дойде после в плът и кръв. Други стихове ще ви кажат, че Господ каза на Моисей, че ще издигне пророк точно както него. И това е Исус-и той е точно както Моисей. Исус беше ТОЧНО КАКТО Моисей.
20 Но Мойсей каза на народа: Не се бойте. Бог дойде, за да ви изпита и за да бъде страхът от Него пред лицето ви, за да не съгрешавате.
Господ иска да имате страх от Него, за да го слушате и да не съгрешавате.
21 Така народът стоеше надалеч. А Мойсей се приближи до мрака, където беше Бог.
22 Тогава ГОСПОД каза на Мойсей: Така да кажеш на израилевите синове: Вие сами видяхте, че ви говорих от небето.
23 Да не си правите нищо покрай Мен; сребърни богове и златни богове да не си правите.
Не сте ме видяли и не си правете никакви подобия на Мене.
Нека да видим, дали Израиляните спазваха тази заповед. Ще отидем на Изход 31 глава
18 И като свърши да говори с Мойсей на Синайската планина, ГОСПОД му даде двете плочи на свидетелството, каменни плочи, написани с Божия пръст.
Моисей беше на планината за 40 дни и нощи и Господ му каза много неща, но 10те заповеди Господ написа лично на каменните плочи. Но докато Моисей беше на планината, нека да видим какво правеха Израиляните. Изход 32 глава
1 А когато народът видя, че Мойсей се забави да слезе от планината, народът се събра при Аарон и му каза: Стани, направи ни богове, които да ходят пред нас;
Чакайте малко сега! Господ току що им каза, че не иска да си правят никакви богове.
... защото на този Мойсей, човека, който ни изведе от египетската земя, не знаем какво му стана.
Изведнъж те забравиха, кой беше Моисей. Чрез него Господ съсипа Египет; той раздели Червеното море. И те го наричат «този Моисей»?
2 Аарон им каза: Извадете златните обици, които са на ушите на жените ви, на синовете ви и на дъщерите ви, и ми ги донесете.
Виждате ли Аарон да им се съпротивлява-не! Той беше Първосвещеника и не им се съпротиви...
3 И целият народ извади златните обици, които бяха на ушите им, и ги донесоха на Аарон.
4 А той взе всичко от ръцете им, издяла форма с длето, и направи изляно теле. И те казаха: Тези са боговете ти, Израилю, които те изведоха от египетската земя!
Ето защо вярвам, че хората вярват във всички лъжи дори и днес. Те сами свалиха обеците и гривните от себе си; дадоха ги на Аарон и го гледаха, докато правеше златното теле и тогава казаха, че това са боговете, които са ги извели от Египет и те го вярваха. Така и днес гледам някои от проповедниците: те излизат с някакви най-абсурдни изказвания... Казвам си: тези хора дето ги слушат би трябвало да са съвсем глупави, за да повярват тези неща. Но след като прочетох какво направиха Израиляните със златото от ушите си, напълно разбирам. Те знаеха от къде дойде това теле.
5 И като видя това, Аарон издигна олтар пред него и Аарон провъзгласи, като каза: Утре ще бъде празник на ГОСПОДА.
Аарон не само, че направи това теле; той дори обяви и празник за него на следващият ден! Какъв бог можеше да бъде това теле-то беше направено от златото, дето те му дадоха, като го извадиха от ушите и ръцете си. Но това са тези хора. Няма чудно защо се държиме както се държиме.
6 И на следващия ден станаха рано и пожертваха всеизгаряне и принесоха примирителни жертви. После народът седна да яде и да пие, и стана да играе.
7 Тогава ГОСПОД каза на Мойсей: Иди, слез, защото твоят народ, който си извел от египетската земя, се поквари.
Вижте: Господ дори вече не иска и да каже, че това са негови хора. Сега той казва на Моисей, че той ги е извел от Египет. Нека да видим какво направи Моисей.
15 И така, Мойсей се обърна и слезе от планината с двете плочи на свидетелството в ръката си, плочи написани и от двете страни; от едната и от другата страна бяха написани.
16 Плочите бяха Божие дело и написаното беше Божие писание, начертано на плочите.
17 А Иисус Навиев чу гласа на народа, който викаше, и каза на Мойсей: Боен глас има в стана.
18 А той каза: Това не е глас на вик за победа, нито глас на вик за поражение, а глас на пеене чувам аз.
19 И като се приближи до стана, видя телето и игрите. И гневът на Мойсей пламна и той хвърли плочите от ръцете си и ги строши под планината.
Вижте какво направи Моисей-той разбра веднага, че те нарушиха закона! В днешно време проповедниците нямат това поведение. Без значение какво ще направите, те ви казват, че Господ ще ви прости... Но как Божии човек може да види какво става и да не се разгневи?
И така, Моисей счупи плочите със заповедите. Ако Господ не искаше Неговите заповеди да се знаят от хората, това можеше да е краят им. Но нека да видим какво се случи. Нека да видим Изход 34 глава и да видим, дали Господ промени мнението си по отношение на заповедите.
1 И ГОСПОД каза на Мойсей: Изсечи си две каменни плочи като първите и ще напиша на тези плочи думите, които бяха на първите плочи, които ти строши.
Какво излиза? Че Господ не се отказа да даде заповедите си! И нареди на Моисей да направи каменни плочи точно както първите и Той ще напише отново СЪЩИТЕ ЗАПОВЕДИ!
2 Бъди готов за сутринта и на сутринта се качи на Синайската планина и застани пред Мен там, на върха на планината.
Нека да видим, дали Господ му говори деректно или имаше някой друг, който да говори на Моисей.
4 И Мойсей изсече две каменни плочи като първите и на сутринта стана рано, изкачи се на Синайската планина, както му заповяда ГОСПОД, и взе в ръката си двете каменни плочи.
5 И ГОСПОД слезе в облака, застана там до него и провъзгласи Името ГОСПОД.
Господ сам дойде! Защото това беше много важно съобщение и Господ лично го представи.
27 И ГОСПОД каза на Мойсей: Напиши си тези думи, защото според тези думи Аз направих завет с теб и с Израил.
28 И Мойсей стоя там с ГОСПОДА четиридесет дни и четиридесет нощи, без да яде хляб и да пие вода. И ГОСПОД написа на плочите думите на завета, десетте заповеди.
Кои бяха думите на Завета? 10те заповеди! Хората не разбират значението на думата «Завет». Това е договор между две страни. Ако направиш това, аз ще направя това...
И нека да видим, как стана всичко това. Нека да отидем на Второзаконие 10 глава, защото искам да разберете, кой точно изписа заповедите.
10:1 И в онова време ГОСПОД ми каза: Изсечи си две каменни плочи като първите и се изкачи при Мен на планината, и си направи дървен ковчег.
2 И Аз ще напиша на плочите думите, които бяха на първите плочи, които ти строши, а ти ги сложи в ковчега.
Кой ще напише думите? Господ!
3 И аз направих ковчег от акациево дърво, изсякох две каменни плочи като първите и се изкачих на планината с двете плочи в ръката си.
4 И Той написа на плочите като писаното преди - десетте заповеди, които ГОСПОД ви изговори на планината отсред огъня в деня на събранието; и ГОСПОД ми ги даде.
Господ написа същите 10 заповеди които бяха на първите плочи и които Той сам каза на хората. Мислете братя и сестри! Господ първо ги каза на хората; после ги написа лично на двете каменни плочи; Моисей се разгневи и счупи първите плочи; и Господ накара Моисей да направи нови каменни плочи и Той лично написа 10те заповеди отново на новите плочи. И вие искате да ми кажете, че законът е отпаднал! Господ суетен Господ ли е? Не! Той е съвършен Господ-той не прави грешки! И сам казва, че което е добро за едно поколение-добро е за всички поколения. И Господ не се изменя. Той изказва краят от самото начало! Същите заповеди които той изрече-вие трябва да ги спазвате. И всеки, който си мисли, че не трябва да ги спазва, няма ни най-малко понятие, кой е Господ. Нека да ви покажа какво приказвам. Нека да отидем на І Послание на Йоана 2 глава. Болшинството от хората нямат понятие от Господ; никога не са го познавали; повтарят безмислено името му на ляво и на дясно, като си мислят, че това е нещо. И ако им кажеш нещо за 10те заповеди, те ти казват, че 10те заповеди са приковани на кръста. Сега според тях всеки може да служи на Господа: крадеца може да му служи и да продължава да краде; убиеца може да му служи и да продължава да убива; прелюбодееца може да му служи и да продължава да спи с жените на съседите си... Няма значение кой и какъв си: само трябва да кажеш, че вярваш в Христос и ще бъдеш спасен. Всички дяволи вярват в Христос...
Ще започнем от 1 стих. И ако някой ви каже, че няма Господ; и ви каже, че няма нужда да пазите заповедите-вие му прочетете това!
2:1 Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако някой съгреши, имаме Застъпник при Отца - Иисус Христос Праведния.
2 Той е умилостивението за нашите грехове, но не само за нашите, а и за греховете на целия свят.
Касае се за несъзнателен грях. Господ знае, че ние не сме съвършенни! За това ни пише на друго място: ако съгрешите своеволно... Но ако съгрешим неволно, имаме Застъпник, който умря за нас. А ще видим също и дефиницията за греха.
3 И по това знаем, че сме Го познали, ако пазим заповедите Му.
Знаем, че познаваме Господа ако пазим заповедите му.
4 Който казва: Познах Го, а заповедите Му не пази, е лъжец и истината не е в него.
Трябва ли да ви обяснявам това? Коя част от «лъжец» не разбирате? И ако някой каже, че познава Господ и в същото време ви казва, че не трябва да пазите заповедите Му-независимо колко голяма е църквата му; независимо колко титли има; независимо колко хора го следват-е ЛЪЖЕЦ! И ИСТИНАТА НЕ Е В НЕГО. Това ви казва Книгата. И или ще я приемете; или ще я изхвърлите. Но ако я приемете, приемете я цялата!
5 Но който пази словото Му, Божията любов в него наистина е съвършена. По това знаем, че сме в Него.
6 Който казва, че стои в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил Христос.
Ако твърдите, че сте християни, то трябва и поведението ви да бъде като това на Христос. Но как може да сте като Христос? Вие ядете всичкото свинско, дето можете да намерите; Той никога не е ял свинско. Вие ходите на църква в неделя-Той винаги е бил в църквата в събота «според обичая си». Той ви казва, че всички дето са умряли, Той ще ги възкреси при последната тръба. Той не ви каза дори и един път, че ще ви вземе в небето-дори един път! Фактът е, че само Сатана иска да ходи на небето-Исаия 14 глава. А Господ ви казва, че от пръстта сте взети и в пръстта ще се върнете. И когато се върнете в пръстта, тогава сте си дошли в къщи. Сатана беше изхвърлен от небето-за това той иска да се върне там, защото там беше неговият дом. И ако вие искате да отивате на небето-за да се върнете в къщи-кой е вашият Господ? Сатана дяволът. Наричайте го както си искате-това е факта! Току що ви казах.
7 Възлюбени, не ви пиша нова заповед, а стара заповед, която сте имали от началото. Старата заповед е словото, което сте чули.
Йоан ви дава същите заповеди-нищо ново!
8 Но все пак, нова заповед ви пиша - това, което е истинно и в Него, и във вас, защото тъмнината преминава и истинската светлина вече свети.
9 Който казва, че е в светлината, а мрази брат си, той и досега е в тъмнината.
Според старият ред, ти можеш да мразиш брат си, но не бива да правиш нещо срещу него. Но сега вече, ако мразиш брата си, има проблем. Преди беше, че ако легнеш с жената на някого извършваш прелюбодеяние; сега Исус ни казва, че ако гледаме жена, за да я пожелаеме, вече сме съгрешили. Това е много по-сериозно. Исус го постанови! Това е нещо ново-не, че заповедите са се променили-сега вече нещата са както са. Защото сега вече имаме светлината-познанието. Те казват, че Исус прикова законът на кръста. Не-Той го прикова на вас! И не можете да го поклатите.
Но нека да намерим какво е грях. І Послание на Йоана 3:4
4 Всеки, който върши грях, върши и беззаконие; и грехът е беззаконие.
Който извършва грях, нарушава закона. Защото грехът е нарушаване на закона. Пиенето и пушенето не е грях!
Нека сега да видим дали има нещо лошо със закона. Посланието към Римляните 7 глава, 5 стих.
Мнозина не разбират писанията на Павел-както казва и Петър. Но не поради друго, но поради това, че познанието им е ограничено. Тука изглежда, че Павел пише срещу закона, но нека да видим това.
5 Защото, когато бяхме в плътта, греховните страсти, които се възбуждаха чрез закона, действаха в нашите телесни части, за да принасяме плод на смъртта.
Когато четем това, на пръв поглед изглежда, че законът е грях сам по себе си. Но ще видим как е. И казва: “докато бяхме в плътта”, което означава-докато бяхме в света и страстите на света. И тогава действието на греха, което беше определено чрез закона, работеше в нас.
Всичко ще се изясни.
6 Но сега ние сме освободени от закона, като умряхме за това, в което бяхме държани; така че да служим по новому, в Духа, а не по старому, по буквата.
Как може да сме освободени от закона? Но това което ви казва тука е, че сте освободени от закона защото сте се отказали от греховете на света и вървите в светлината-по дух. Или за да го изясним напълно: как може законът да има власт върху тези които не го нарушават? Казано е «не кради»! И ако аз не крада, нямам никакъв проблем-тази заповед не прави нищо срещу мене-аз я пазя! Разбира се същото се отнася и до всичките останали заповеди.
Павел трябваше да изясни това, за да няма съмнение и който иска да го разбере-да може.
7 Тогава какво да кажем? Законът грях ли е?
Точно това казват днес някои хора.
... Да не бъде! Но аз не бих познал греха, освен чрез закона; защото не бих знаел пожелание, ако законът не беше казал: «Не пожелавай.»
Павел казва: тогава законът грях ли е? Да не бъде! Защото как бих знаел греха, че е грях, ако нямаше закон, който да го определя като такъв.
Аз гледам тази сестра тука и ми харесва. Но законът казва: «не пожелавай жената на ближния си!» Как тогава мога да продължа да я гледам-ще спра да я гледам!
8 Но грехът, като използва възможността чрез заповедта, произведе в мен всякакво пожелание; защото без закон грехът е мъртъв.
Вижте, това «пожелание» е нечистота-всякаква! Когато чета закона виждам какви ли не мръсотии и се чудя: как Господ ме е оставил да живея. Но сега явно трябва да се променя.
9 И аз някога бях жив без закон, но когато дойде заповедта, грехът оживя, а пък аз умрях;
Как Павел би могъл да бъде мъртав-той е, който пише това послание тука? Грешникът Павел умря, братя и сестри!
10 и самата заповед, дадена за живот, ми се оказа за смърт.
Заповедите са дадени за да докарват живот.
11 Защото грехът, като използва възможността чрез заповедта, ме измами и ме умъртви чрез нея.
12 Така че законът е свят и заповедта - свята, справедлива и добра.
Как можете вие да кажете, че законът трябва да бъде прикован на кръста? Той е свят, той е справедлив и е добър. И всеки, който търси Господ и дойде до законът, ще умре и ще стане друг.
Господ е Господ на закона! И той е справедлив Господ. Той няма да ви накаже за това, което не знаете. Той ще ви накаже за това, което сте знаели и не сте изпълнявали. Но когато се сблъскате със закона и го приемете, започвате да се променяте.
13 Тогава това ли, което е добро, стана смърт за мен? Да не бъде! Но грехът, за да се показва, че е грях, ми причини смърт чрез това добро нещо, така че чрез заповедта грехът да стане много по-греховен.
Грехът е определен от закона. И колкото повече разбирам закона, толкова повече разбирам, колко грешен човек съм бил. И тогава аз просто се отказвам от това, да върша грехове. И това е всичко, което трябва да направите, за да станете Божии служители: да се откажете от греховете си. Не трябва да правите невероятни ритуали; не трябва да преминавате през невероятни състояния на душата-както някои хора... Всичко което трябва да направите е да се откажете да вършите грехове. И няма значение колко грешни сте били; няма значение за колко време сте били грешни-откажете се от греховете си!
14 Защото знаем, че законът е духовен; а пък аз съм от плът, продаден под греха.
Това е нещо, което трябва да разберете: че законът е духовен, а вие сте от плът. В деня, в който дойдете до това разбиране, вие ставате различна личност. И не само, че започвате да ходите в светлината, но вие ставате и любящ човек; прощаващ човек; толерантен човек-давате пространство на хората да се покаят. След като разберете, че законът е духовен. Но вие и аз сме продадени под греха.
21 И така, намирам този закон, че при мен, който желая да върша доброто, злото присъства.
Как може да е това? Защото имате и друг закон-законът на греха. Когато сте готови да вършите добро, по някога се получава зло. И се чудите-как стана това? Никога не го и помислях така?
Защото слабостта в плътта довежда до това.
22 Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон;
23 но в частите на тялото си виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми и ме заробва под закона на греха, който е в частите ми.
Казва: аз се наслаждавам на Божия закон! Това ви го казва Павел. Павел никога не се е и опитал да убие която и да е от заповедите. Хората не разбират какво казва Павел, като им казва, че не са под закон, но са под благодат-той говори за законът за жертвоприношението.
Павел казва, че има в тялото си друг закон, който го води в плен, който воюва с духовният закон, който го кара да греши.
Някои хора казват, че има война между доброто и злото-между Господ и Сатана. Нека да ви кажа нещо: няма война между Бога и Сатаната! Господ е Създателя; Сатана е създаденият. Господ казва на Сатана да отиде и той отива; казва на Сатана да дойде и той идва. Казва му да стои и той стои. Господ изпрати Сатана да се разправи с Йов, защото Господ му разреши-за да покаже, че Йов е Божии служител. И му каза: можеш да правиш каквото пожелаеш с всичко, което Йов има, но не го докосвай! И Сатана не си позволи да докосне Йов. Сатана дойде отново при Господа, след като се провали в начинанието си и каза: « кожа за кожа, кост за кост-всеки ще даде всичко, за да опази живота си. Позволи ми да се докосна до него и той ще те похули в лице.» Господ му каза: направи което искаш, но не го убивай! Сатана не го уби.
Няма война между Бог и Сатана. Исус дойде в плът, вървеше из гробищата; видя онзи човек, дето имаше над 2000 нечисти духове. И те му казаха: «Ние знаем кой си ти. Да не си дошъл да ни съдиш преди да е дошло времето?» Той им каза да млъкнат-те веднага млъкнаха! И тогава го помолиха да не ги изпраща вън от страната, но да ги изпрати в свинете, дето бяха там. И Господ им разреши и те отидоха. Но преди да им разреши, те не смееха да мръднат. Знаете ли защо-защото няма никаква война-Той управлява!
И след като разберем, че Господ управлява и няма никаква война между него и дяволите-защото той е, който управлява, то идваме до последният извод: войната е между вашите две уши! На кого ще служите. Разбирате ли ме? На кого ще служите-това е войната. Трябва да го разберете, защото това е съвсем сериозно.
Павел каза: аз виждам друг закон, който воюва срещу ума ми. Но докато той разбира какво става, той служи на Господ, но по някога ние губиме разсъдъка си, допускаме пожеланието да вземе връх и ставаме луди... И като се събудим от това, оглеждаме се и виждаме какво сме направили. И се молиме на Господ цяла нощ... Защо? Защото сте изгубили разума си-дори и за момент.
Но вижте какво казва Павел!
24 Окаян аз човек!
Не перфектен човек; не и праведен.
... Кой ще ме избави от това тяло на смъртта?
Кой ще ме спаси от тази смърт? Хората четат това и казват: има дух в тялото... Ако Павел можеше да се измъкне от тялото си, точно сега изглежда, че е точното време... Не е ли? Но не може да мръдне-това показва, че те не разбират което пише тука.
25 Благодаря на Бога чрез Иисус Христос, нашия Господ! И така, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на закона на греха.
Благодаря на Господ, че докато съм с ума си и съзнанието ми е фокусирано, аз служа на Божият закон.
А с плътта си съм готов да греша-щом падна от закона, веднага отивам директно в света...
Това се случва неперекъснато с хората. Те не разбират, че светът се обръща все повече и повече срещу тях, щом се приближават до Господа. Сатана ви печели, защото вие се потдавате на пожеланието. Но веднъж щом сте разбрали закона и се стараете да го следвате, той ви губи. И сега войната спира!
И така, Господ дойде и даде на своите хора законът. И каза на Моисей: според тези думи ще сключа завет с вас. И даде 10 заповеди. Но Израел наруши тези заповеди. Тогава какво ще направи Той? Ще направи нов завет. Нека да видим за какво става въпрос. Ще видим Еремия 31 глава.
31 Ето, идват дни заявява ГОСПОД, когато ще сключа с израилевия дом и с юдовия дом нов завет.
С кого ще направи Господ новият завет? С Израел и с Юда. Не пише никъде за други народи...
32 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа от египетската земя, защото те престъпиха завета Ми, въпреки че Аз им бях Господар#или: съпруг#, заявява ГОСПОД.
33 Но ето заветът, който ще сключа с израилевия дом след онези дни, заявява ГОСПОД, ще положа закона Си във вътрешностите им
Чакай малко! Ще закова закона на кръста... Не! Но казва, че ще го напише във вътрешностите.
... и ще го напиша на сърцата им; и ще им бъда Бог и те ще Ми бъдат народ.
И ще го запиша в сърцата им. Какво означава това? Че Господ ще им изреже надписи на сърцата ли? Не! Ще ви научи. Как пишете закон или кавото и да е, което трябва да разберете в сърцата си? Като слушате, като ви учат. Означава-в съзнанието ви.
Нека да видим дали има някаква разлика в Новият Завет




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. bojiislujitel - Нека да отидем на Послание към Ев...
19.01.2013 18:14
Нека да отидем на Послание към Евреите 8 глава.
7 Защото, ако онзи първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.
Как може Господ да даде завет, който е лош?
8 Но като ги укорява, казва: ?Ето, идат дни, казва Господ, когато ще сключа с израилевия дом и с юдовия дом нов завет:
А, значи с тях ще направи завет! С тях Господ направи и първият завет. Но какъв ще бъде този втори завет?
9 не такъв завет, какъвто направих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа от египетската земя; защото те не останаха в завета Ми и Аз не се погрижих повече за тях, казва Господ.
Новият Завет е различен-по какво?
10 Защото ето заветът, който ще направя с израилевия дом след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в ума им и ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат Мой народ.
А-а! Ето каква е разликата! Същият закон, но този път написан в умовете им. Защото при първият, те трябваше да носят закона изписан по дрехите си и имаха закона в кутия на главите си. Законът беше написан на всякъде, та да могат да го прочетат, ако тръгнеха да вършат нещо нередно.
Сега обаче вече СЪЩИЯТ ЗАКОН Е ИЗПИСАН В УМОВЕТЕ ИМ.
Тогава от къде са взели това, че законът е прикован на кръста?
Нека да отидем на Матей 22 глава, защото хората днес казват, че сме под Божията любов.
35 И един от тях, законник, за да Го изпита, Му зададе въпрос:
Това е човек, който знае превъзходно закона.
36 Учителю, коя е най-голямата заповед в закона?
37 А Той му каза: «Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си ум.»
Това същото го прочетохме в началото на 10те заповеди.
38 Това е най-голямата и първа заповед.
Това нещо ново ли е? Ще отидем и ще провериме и отново ще се върнем тука. Ще отидем на Второзаконие 6 глава.
4 Слушай, Израилю! ГОСПОД е нашият Бог; ГОСПОД е един!
5 Да възлюбиш ГОСПОДА, своя Бог, с цялото си сърце и с цялата си душа, и с всичката си сила!
Звучи подобно-нали? Но нека сега да видим какво всъщност означава да обичаш Господ. Нека да отидем на Иоан 14 глава и да видим.
15 Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.
Какво от това трябва да ви обясня? Има ли нещо което трябва да ви обясня?
А какво трябва да правите, за да стоите в тази любов. Иоан 15:9.
9 Както Отец възлюби Мен, така и Аз възлюбих вас; стойте в Моята любов.
10 Ако пазите Моите заповеди, ще стоите в любовта Ми, както и Аз опазих заповедите на Своя Отец и стоя в Неговата любов.
Каква е другата страна-ако не пазите Неговите заповеди?... Но ако пазите заповедите му, ще стоите в любовта му. И Исус трябваше да пази заповедите на Отец за да стои в неговата любов-така също и вие трябва да пазите заповедите на Исус, за да бъдете в неговата любов. И съвсем не етрудно да разберете това.
14 Вие сте Ми приятели, ако вършите, каквото ви заповядвам.
Значи, приятели сте ми ако вършите това, което ви заповядвам-казва Господ. Но какво ще стане, ако не вършите това, което ви заповядва? Какво ще направите ако хората ви казват, че законът не съществува вече? Ще им кажете точно това, което прочетохме сега.
Но нека да се върнем на Матей.
39 А втора, подобна на нея, е тази: «Да възлюбиш ближния си както себе си.»
Има ли нещо ново тука? Но това хората го използуват, за да убият закона.
Нека да видим Левит 19 глава и после ще се върнем отново тука.
16 Да не обикаляш между народа си като клеветник и да не се надигнеш против кръвта на ближния си. Аз съм ГОСПОД.
18 Да не отмъщаваш и да не храниш злоба против синовете на народа си, а да обичаш ближния си както себе си. Аз съм ГОСПОД.
Да обичаш ближния си както себе си! Значи Моисей го е написал. Няма нищо ново.
Но нека да намерим какво е любовта тогава. Нека да отидем на Римляни 13 глава.
8 Не дължете на никого нищо освен взаимна любов; защото, който люби другиго, е изпълнил закона.
Значи, ако обичате един друг, изпълнили сте закона. Значи, ние сме все още под закона-нали.
9 Понеже заповедите: «Не прелюбодействай; не убивай; не кради; не пожелавай»; и коя да било друга заповед се обобщават в тези думи: «Да любиш ближния си както себе си.»
Това е съвсем просто-нали.
10 Любовта не върши зло на ближния, следователно, любовта е изпълнение на закона.
Току що прочетохме какво е любовта-изпълнението на закона! Ако любиме ближните си не бихме им направили нищо лошо. Това е факта. Това е което означава, че сме под закона на любовта. Но кога започна този закон на любовта? В началото. Нищо ново.
Нека да се върнем на Матей 22 глава.
40 На тези две заповеди висят целият закон и пророците.
На тези две заповеди висят и закона и пророците! Братя и сестри, ако обичате Господ, ще го слушате ли; ще изпълнявате ли което ви нарежда? И ако обичате съседа си, ще му направите ли нещо лошо? Тогава сте изпълнили целият закон. Нека да идеме на Матей 5 глава.
17 Да не мислите, че съм дошъл да отменя закона или пророците? Не съм дошъл да отменя, а да изпълня.
Как може някой да не може да разбере това.
18 Защото, истина ви казвам: докато премине небето и земята, нито една йота, нито една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
Имаме ли още небе и земя? Как може да не разбирате това нещо?
19 И така, който отмени една от тези най-малки заповеди и научи така хората, най-малък ще се нарече в небесното царство;
И няма значение коя заповед сте нарушили! Вие сте грешници. Защото ако нарушите една заповед-нарушили сте всичките! А какво означава да си «най-малък» в Божието царство? Означава, че ще си в Огненото Езеро. Защото и то ще е там.
И така, Господ казва, че не идва да разруши, но да изпълни. Нека да видим това-нека да отидем на Исаия 48 глава. Трябва да знаете с кого си имате работа. Защото същият, който даде закона на хората, Той ще съди всички по този закон.
12 Чуй Ме, Якове, и Израилю, Моят призован: Аз Съм, Аз съм първият, да, Аз съм и последният.
Казва: аз искам да ме чуете. Аз съм първият и последният. И ще видим, кой е Той.
13 Да, Моята ръка основа земята и десницата Ми разпростря небесата; извиквам ги и се представят заедно.
16 Приближете се до Мен, чуйте това! Още отначало не съм говорил скришно;
Казва: от самото начало няма нищо скрито-няма мистерия. Аз говорих ясно.
... от времето, когато стана това, Аз съм там. И сега Господ БОГ ме изпрати и Неговият Дух.
Чакай сега-кой е тогава Той? Исус, братя и сестри!
17 Така казва ГОСПОД, Изкупителят ти, Светият Израилев: Аз съм ГОСПОД, твоят Бог, който те учи за твоя полза, който те води по пътя, по който трябва да ходиш.
18 О, да беше послушал заповедите Ми! Тогава мирът ти щеше да бъде като река и правдата ти - като морските вълни;
Само ако беше слушал Моите заповеди и ги беше пазил! И нека да видим, какво става, когато пазиш заповедите на Господ.
Нека да отидем на Откровението 22 глава
13 Аз съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят.
Не прочетохме ли същото? Той-Исус е първият Господ с когот сме си имали работа и Той ще бъде и последният Господ, с когото ще си имате работа докато сте в този човешки вид. Защото когато Отец дойде няма да има вече плът и кръв! Плът и кръв не могат да наследят Божието Царство. Защо? Защото няма да бъдат тука. Тогава вие ще сте Богове.
14 Блажени тези, които изперат дрехите си (които вършат заповедите), за да имат право на дървото на живота и да влязат през портите в града.
Не ви ли каза Павел, че заповедите докарват живот? Нека да отидем на Второзаконие 30 глава и да видим. Хората не разбират, какво означава когато Господ казва : «в този ден ви казвам...»
Означава, че което Господ е казал е вечно-не се изменя.
15 Ето, днес аз поставих пред теб живота и доброто, смъртта и злото,
16 като ти заповядвам днес да любиш ГОСПОДА, своя Бог, да ходиш в Неговите пътища и да пазиш заповедите Му, наредбите Му и правилата Му, за да живееш и да се умножаваш, и ГОСПОД, твоят Бог, да те благослови в земята, в която влизаш, за да я завладееш.
Какво представи Господ пред тях-нещо, което даваше живот? Заповедите! Това е което трябва да пазите, за да живеете.
19 Призовавам небесата и земята като свидетели против вас днес,
Повиква вечни свидетели!
... че поставих пред вас живота и смъртта, благословението и проклятието. Затова, избери живота, за да живееш, ти и потомството ти,

Какво представи Господ пред тях-нещо, което даваше живот? Заповедите! Това е което трябва да пазите, за да живеете. Прескочи на 19 стих.

19 Призовавам небесата и земята като свидетели против вас днес,

Повиква вечни свидетели!

... че поставих пред вас живота и смъртта, благословението и проклятието. Затова, избери живота, за да живееш, ти и потомството ти,

Представих пред вас живота и смъртта, благословението и проклятието-изберете живота и живейте!
Ето как разбираме, какво казва Исус на Петър, че Сатана го е изискал, но Той се е молил за него, да не падне в изкушение и да наруши заповедите.
Кой е този, който представи това пред вас? Нека да прочетем-нека да отидем на
І Послание към Коринтяните 10 глава. Ще започнем от 1 стих.

10 Не искам, братя, да не знаете, че нашите бащи са били всички под облака и всички са минали през морето,
2 и всички в Мойсей са се кръстили в облака и в морето,
3 и всички са яли една и съща духовна храна,
4 и всички са пили от едно и също духовно питие, защото пиеха от духовната Канара, която ги придружаваше - и тази Канара беше Христос.

Кой беше това-Исус! Значи Исус е дал 10те заповеди; Исус извика Моисей да се яви на планината за да му даде заповедите; след като Моисей счупи първите плочи, Исус го повика отново и написа собственоръчно закона отново с пръста си на новите плочи. Е как тогава законът може да не е вече?
Нека да ви покажем цялото нещо. Нека да идеме на Еклисиастис 12 глава. И ще започнем от 13 стих.

13 Нека чуем свършека на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека –

Трябва ли да ви обяснявам това? И това е всичко! Което трябва да правите. Трябва да пазите Божиите заповеди!

14 защото Бог ще доведе всяко дело на съда над всичко скрито, било то добро или зло.

Нищо няма да остане скрито-дори и това, дето си мислите, че никой не ви е видял-и то ще излезе на яве. И какво ще направи Господ тогава-той ще ви го представи и нека да видим по кое време ще стане това. Откровение 20 глава. И ще започнем от 11 стих.

11 И видях един голям бял престол и Седящия на него, от Чието лице побягнаха земята и небето и не се намери място за тях.
12 Видях и мъртвите, големи и малки, да стоят пред престола; и се разгънаха едни книги; и се разгъна и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бяха съдени според написаното в книгите - според делата си.

И всичко което сте направили когато и да е ще ви се прочете и ще ви съдят според вашите действия. Някои ви казват, че не трябва да вършите нищо за да се спасите. Вижте добре какво пише тука и предценете сами. Не трябва да пазите закона-не трябва да правите нищо: те искат да ви отнемат вечният живот. Защото ако не пазите закона, няма да имате вечен живот. Защото законът е предназначен да докарва живот.
Братя и сестри, избавете се от това изпорчено поколение!

Отче наш, който си на небесата, да се свети твоето име; да дойде твоето царство; да бъде твоята воля, както на небето, така и на земята; дай ни днес ежедневният хляб; и прости ни дълговете както и ние простихме на нашите длъжници; и не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от лукавия (защото царството е твое, и силата, и славата, до вековете. Амин.)
Слава на Господ; Слава на Господ; Слава на Господ в името на Исус Христос!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2171833
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031