Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 17:31 - Старият Завет ли? Новият Завет ли? Но те са един и същи Завет
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1433 Коментари: 0 Гласове:
2



Трите Завета

Сестри и братя,
Повечето хора не разбират, че Господ е Господ на завет. За да можете да му угодите, вие трябва да влезете в завет/договор с него: има условия които трябва да изпълняват и двете страни. И повечето хора не разбират, че всеки, който служи на Господа винаги гледа на обещанията, а ако това е случаят, то как така Господ няма да търси обещание от вас? Точно както е бизнес сделка: отивам в магазина дето се продават коли и казвам-дойдох да купя кола от вас. ОК-искаш да купиш кола. Струва... Не-не! Не съм казал, че ще я плащам... Представяте ли си го?
С други думи братя и сестри, ние искаме нещо от Господ и искаме да го получим, но в същото време не искаме да вършим нищо от наша страна.
За да служим на Господ, трябва да влезем в завет с него.
Господ направи три главни завета, във връзка със спасението на човека и ще видим, че всичките тези договори, бяха направени чрез Израел.
И така, Господ ни е дал три договора и те всичките са съвършенно в сила дори и днес.
Ще започнем от Еремия 31 глава. Хората обичат да вършат това, което те искат. Но Господ не иска тези неща. И трябва да намерим какво изисква Господ от своите служители. Вижте, Господ не ни е създал за да страдаме-когато той ни е създал, той е искал най-доброто за нас. Ние сме допуснали греха и от там на татък всичко е тръгнало от зле към по-зле за нас.
.
29 В онези дни няма вече да казват: Бащите ядоха кисело грозде, а зъбите на децата скоминясаха.
30 А всеки ще умира за собственото си беззаконие; всеки човек, който яде кисело грозде, неговите зъби ще скоминясат.

Преди е било: ако главата на семейството сгреши, всички са плащали с живота си за това. Господ променя това нещо тука.

31 Ето, идват дни заявява ГОСПОД, когато ще сключа с израилевия дом и с юдовия дом нов завет.

С кого ще направи Господ новият завет? С израилевият дом и с юдовият дом. Господ никога не е правил завет с никого другиго.

32 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа от египетската земя, защото те престъпиха завета Ми, въпреки че Аз им бях Господар#или: съпруг#, заявява ГОСПОД.

Казва: няма да го направя, както когато ги изведох от Египет.

33 Но ето заветът, който ще сключа с израилевия дом след онези дни, заявява ГОСПОД, ще положа закона Си във вътрешностите им и ще го напиша на сърцата им; и ще им бъда Бог и те ще Ми бъдат народ.

Това ще бъде новият завет. Господ казва: аз ще ги уча! Защото ако преди законът беше написан на камък, то сега вече ще бъде написан в умовете им и този закон ще им даде вечен живот и безсмъртие.
Как поставяш закон в умовете на хората? Като ги учиш на него!

34 И няма вече да учат всеки ближния си и всеки брат си и да казват: Познайте ГОСПОДА! - защото те всички ще Ме познават, от най-малкия от тях до най-големия от тях, заявява ГОСПОД.

Защото след като хората знаят закона, какво има по-вече да ги учиш. Въпросът се касае до учение и научаване. Божието Слово е също така: въпрос е да се научи и като го знаеш, ще знаеш кое е лошо и кое е добро за тебе.
През целият ни живот са ни учили, че Господ е отхвърлил Юдеите и сега езичниците са станали Божий народ. Но Господ ни казва чрез пророците, че не ни е отхвърлил и апостолите потвърждават това.
Евреите 8 глава

7 Защото, ако онзи първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.
8 Но като ги укорява, казва:

Вижте: проблемът не е бил със завета-проблемът е бил с хората.

... Ето, идат дни, казва Господ, когато ще сключа с израилевия дом и с юдовия дом нов завет:

С кого ще сключи завет? С Израилевият дом и с домът на Юда. Защото Господ ни казва, че от всичките народи само Израел познава и никой друг!

9 не такъв завет, какъвто направих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа от египетската земя; защото те не останаха в завета Ми и Аз не се погрижих повече за тях, казва Господ.
10 Защото ето заветът, който ще направя с израилевия дом след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в ума им

казват, че не сме вече под закон, но какво ни казва Книгата?

... и ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат Мой народ.

С други думи, той ще ви научи на неговият закон и тогава ще му бъдете народ, и той ще ви бъде Бог. Но до тогава, вие не сте му синове и дъщери.
Докато не приемем Господният закон не сме Божии Синове и Дъщери.

11 И няма вече да учат всеки съгражданина си и всеки брат си, като му казват: Познай Господа; защото всички ще Ме познават - от малък до голям между тях.

Тогава всички ще познават Господа. Това е едно от нещата които съвременните проповедници пропускат и дори не разбират. Защото всеки в събранието трябва да познава Господа-от първият и до последният, но проповедниците не искат това-защо? Защото ако всички знаят Божието Слово, то всеки ще може да провери проповедника... И ако проповедникът иска хората да го следват където той пожелае, то той ги държи в неведение. И вярвайте ми: обикновените хора, които отиват на църква за да чуят за Господ си излизат по-тъпи от колкото са влезли...

12 Защото ще покажа милост към неправдите им и греховете им и беззаконията им няма да помня вече."
13 А като каза «нов» завет, Той обяви първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване.

Казва: прави старият завет да изчезне и аз мога да ви кажа: той вече е изчезнал. Защото два завета не могат да съществуват заедно. Единият завет беше по реда на Левитите; другият-по реда на Мелхиседек. Те не могат да съществуват заедно. Католическата църква е и по двата. Хем казват, че са християни; хем вършат всичко, което се върши според Левитският ред. Те се опитват да бъдат и по левитският, и по реда на Мелхиседек.
Нека да отидем на Матей 26 глава. Тука Господ оповестява Новият Завет с Израел.

26 И когато ядяха, Иисус взе хляб, благослови и го разчупи, и като го даваше на учениците, каза: Вземете, яжте: това е Моето тяло.
27 Взе и чашата и като благодари, даде им я и каза: Пийте от нея всички!
28 Защото това е Моята кръв на (новия) завет, която се пролива за мнозина за прощаване на греховете.

Завет и договор е едно и също. Господ каза: Това е моята кръв на Новият Завет, която се пролива за мнозина.
Нека да видим, за какъв завет става въпрос-Захария 11 глава. Господ ни казва, че този завет е станал много отдавна. Израел наруши завета, но дори и след това, трябваше да продължи, докато Господ сам наруши завета.
Захария 11 глава-Господ решава да се разправи със своите хора и да няма милост спрямо тях.

4 Така казва ГОСПОД, моят Бог: Паси овцете обречени на клане,
5 чиито купувачи ги колят и не се мислят за виновни,

Кои са тези овци? Израел. И са ги избивали през всичките поколения и никой не го е грижа.

... а продавачите им казват: Благословен да е ГОСПОД, защото забогатях! - и пастирите им не ги жалят.

И хората които продаваха Израиляните като роби станаха богати от това. Няма милост от Господа.

6 Затова няма вече да пожаля жителите на земята, заявява ГОСПОД. И ето, Аз предавам хората всеки в ръката на другия и в ръката на царя му; и те ще разсипят земята, и Аз няма да избавям от ръката им.

Как може някой да ви жали, ако Господ вече не ви жали?

7 И аз пасох овцете обречени на клане, наистина най-окаяните овце! И си взех две тояги; едната нарекох Благост, а другата нарекох Връзки; и пасох стадото.
8 И изтребих тримата пастири в един месец. И душата ми се отегчи от тях, а и тяхната душа се отврати от мен.

Казва три пастиря-това са последните трима царе които Израел някога е имал. Те мразеха Господ и той също ги мразеше. Хората казват: Господ не мрази никого-какво обаче казва Книгата? Господ казва, че душата му се отвръщава от тях-това е повече от омраза. И Господ ги отряза наведнъж и то много бързо. Последният просъществува само 6 месеца.

9 И казах: Няма да ви паса; което умира, нека умира и което загива, нека загива, а останалите нека ядат едно на друго месото си!
10 И взех тоягата си Благост и я счупих,

Коя е тази тояга, която е наречена Благост? Исус, братя и сестри. И ще ви покажа, какво говоря.

... за да унищожа завета, който бях сключил с всичките народи.

Казва, че е направил това за да може да счупи завета, който е направил с всички хора. За кое време говори?

11 И в онзи ден се унищожи; и така окаяните от овцете, които внимаваха на мен, познаха, че това беше слово от ГОСПОДА.

Тези които имаха знанието знаеха за това. Защото пророците вече бяха говорили за деня, в който Господ щеше да направи всекидневната жертва да престане.

12 Тогава им казах: Ако ви се вижда добро, дайте ми заплатата ми, а ако не, недейте. И те ми претеглиха заплатата ми - тридесет сребърника.

Кой е този, който беше предаден за 30 сребърника? Исус! И вижте: не казва дайте ми неговата заплата, но казва: дайте ми заплатата! Защото Исус е този с когото винаги сме си имали работа.

13 И ГОСПОД ми каза: Хвърли ги на грънчаря - славната цена, с която бях оценен от тях!

Вижте: те взеха тези пари и купиха Грънчаровата нива с тях когато Юда ги донесе обратно. Те казаха, че не могат да сложат парите обратно в съкровищницата на храма, защото са пари за кръв. Хайде стига! Те бяха, които платиха за тази невинна кръв с тези пари. Те бяха част от храма, ето защо и целият храм стана замърсен!
И вижте: Господ казва, че е била добра цена, цената с която е бил оценен. Ако Господ казва, че 30 сребърника са добра цена дадена за него, то каква е вашата цена?
И така, след като счупи тоягата, която беше «Благост», Господ вече можеше да промени Завета.
Нека да отидем на Евреите 10 глава и да видим същото отново. Защото след като Старият Завет беше премахнат, Господ постави Нов.

1 Защото законът, съдържайки в себе си само сянката на бъдещите добрини, а не самия образ на нещата, не може никога чрез едни и същи жертви, които непрекъснато се принасят, година след година, да направи съвършени онези, които пристъпват да жертват.

Братя и сестри, това е което хората гледат и не могат да разберат. И това е законът, който Господ премахна-законът за жертвоприношенията. Защо? Защото този закон беше според Старият Завет.

2 В противен случай не би ли престанало принасянето на жертвите, защото тези, които ги принасят, веднъж очистени, не биха имали вече никакво съзнание за грехове?
3 Но чрез тези жертви греховете всяка година се напомнят;

Хората извършваха по някога един и същи грях-защото им харесваше. И ако някой беше богат и имаше много волове, то не му пречеше да пожертвува по някой от тях заради греховете си. Но по този начин съвестта не се изчистваше. Иначе, както казва Павел, веднъж като се принесе жертвата всичко би трябвало да бъде забравено.

4 защото не е възможно кръвта от юнци и от козли да отстрани греховете.

Ето защо не можеше да помогне. Но защо Господ тогава направи този закон? Защото ги удряше по джоба. Ако ти губиш парите си по този начин-като жертваш от собствените си животни, рано или късно ще станеш така беден, че ще се замислиш-струва ли си да грешиш.

5 Затова Христос, като влиза в света, казва: ?Жертва и принос не си поискал, но приготвил си Ми тяло;

Господ знаеше, че кръвта на кози и бикове не можеше да премахне греховете на хората, но човек само можеше да ги премахне. Защото биковете и козите не са тези които вършат грехове-човекът е, за това човек трябваше да умре. Но Исус беше Господ! Тогава-как можеше да стане тази процедура? Като получи човешко тяло. Беше му приготвено тяло и чак тогава можеше вече да умре. Защото Бог не може да умре; духовно същество не може да умре.

6 всеизгаряния и жертви за грях не са Ти угодни.
7 Тогава казах: Ето, дойдох - в свитъка на книгата е писано за Мен - да изпълня Твоята воля, о, Боже."

Господ никога не е имал удоволствие от жертвите. И ето-Исус трябваше да дойде, за да се прекрати това. И за него са писали всичките пророци-както той казва-в свитъка (разбирай от корица до корица!) е писано за него. Всичките пророци говорят за идването на Исус. Фактът е, че той казва, че ще направи нов завет с Израилевият дом и с Юдовият дом. Кога ще го направи-когато Исус дойде и умре!

8 Като казва първо: «Жертви и приноси, и всеизгаряния, и жертви за грях не си поискал, нито са Ти угодни» - които се принасят според закона -
9 а после казва: «Ето, дойдох да изпълня волята Ти», Той отменя първото, за да постанови второто;

За какъв закон става въпрос тука? За законът за жертвоприношенията.

10 според която воля ние сме осветени чрез принасянето на тялото на Иисус Христос веднъж завинаги.

Казва: аз отменям първото, за да постановя второто. Как Отец направи това? Като принесе в жертва тялото на Исус Христос. В денят в който Исус умря на кръста, беше краят на Старият Завет и беше началото на Новият Завет. В денят, в който Исус умря ня кръста, дойде краят на старият завет. Защо Новият Завет беше въдворен с кръвта на Исус? Защото трябва с кръв да се подпечата завета-без проливане на кръв, заветът няма сила.
Нека да видим това-Изход 24 глава

3 Тогава Мойсей дойде и каза на народа всичките думи на ГОСПОДА и всичките Негови наредби на закона и целият народ едногласно отговори и каза: Всичко, което е казал ГОСПОД, ще вършим!

Вижте: Моисей не дойде и не попръска с кръвта хората, та да са под завет. Първо той им обясни правилата на завета. Предаде им всичките думи, които каза Господ. И какво казаха хората: че ще изпълняват всичките думи на Господа.

4 И Мойсей записа всичките думи на ГОСПОДА. И на сутринта стана рано и издигна олтар под планината и дванадесет стълба според дванадесетте израилеви племена.
5 И изпрати млади мъже от израилевите синове и те принесоха всеизгаряния и пожертваха на ГОСПОДА телци за примирителни жертви.
6 А Мойсей взе половината от кръвта и я сложи в тасове, а другата половина от кръвта поръси върху олтара.
7 После взе книгата на завета и я прочете, като народът слушаше. И те казаха: Всичко, което е казал ГОСПОД, ще вършим и ще бъдем послушни!

Не само, че им каза думите, но когато те казаха, че ще ги изпълняват Моисей дори ги записа и на договор. Тогава взе кръв и попръска договора така, че договора стана подпечатан с кръв. И какво му отговориха хората? Че ще изпълняват всичките думи на този договор.

8 Тогава Мойсей взе кръвта и поръси върху народа и каза: Ето кръвта на завета, който ГОСПОД направи с вас според всички тези думи.

Чак тогава Моисей приключи-след като поръси с кръвта хората и им поясни, че това е кръвта на завета. Не е ли същото, което стана и при смъртта на Исус?
Тука Израел влезе в договор с Господа и каза, че ще изпълнява всичко според този договор. И ако Израел не изпълняваше, то какво трябваше да се направи с този договор? Договора беше нарушен. Тогава Господ каза, че ще трябва да направи нещо по-различно и който наруши завета-договора-той ще трябва да плаща. Погледнете: същото е и с всеки, който подписва бизнес договор. Ако подпишеш и нарушиш това, което си подписал-на което си се съгласил то ще търпиш последиците.
Нека да видим Евреите 9 глава, от 1 стих.
Вижте, хората не разбират силата на договора; не обръщат внимание какво пише там. И дори когато ги водят пред съда, те не схващат какво става. След като си подписал договор, то трябва да следваш правилата на този договор.

1 И наистина, и при първия завет имаше постановления за богослужение, както и земно светилище.
2 Защото беше направена скиния, в първата част на която бяха светилникът, трапезата и присъствените хлябове; която част се нарича Святото място;

Говори за земната скиния, но ние ще погледнеме и след това.
Прескочи на 11 стих!

11 Но понеже Христос дойде като Първосвещеник на бъдещите добрини през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, тоест не от настоящото творение,

Исус стана Първосвещенник, имаше различна скиния-такава, която не беше направена от Соломон.

... и не чрез кръвта на козли и на телета, а чрез Собствената Си кръв,
12 Той влезе веднъж завинаги в Светилището и придоби за нас вечно изкупление.

Не чрез кръвта на козли и телци, защото това беше без полза.
И така, той трябваше да използува различен метод. Какъв беше този метод-чрез неговата собственна кръв-така спаси света. Но спасението важи само за тези които вършат всичко, което изисква новият договор и трябва да държат всичките правила на договора през цялото време, а не само от време на време.

13 Защото, ако кръвта от козли и от юнци и пепелта от юница, с които се поръсваха осквернените, освещава, за да се очисти плътта,
14 колко повече кръвта на Христос, който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти вашата съвест от мъртви дела, за да служите на живия Бог!

Казва: ако кръвта на тези животни се използуваше, за да очисти тези които бяха извършили грях, то колко повече кръвта на Исус може да ги очисти? Която ЩЕ ОЧИСТИ ВАШАТА СЪВЕСТ. С други думи, вие трябва да промените мисленето си. Защото ако не го промените и продължавате да вършите това, което е противоположно на договора, то вие сте все още в греха си-вие все още действувате според законите на смъртта.

15 И затова Той е Посредник на един нов завет, така че чрез смъртта, станала за изкупване на престъпленията, извършени при първия завет, призваните да получат обещаното вечно наследство.

Ето как Исус стана Посредник на нов завет-чрез смъртта си. И така, Исус успя да ни спаси, така че който го слуша, да се радва на вечен живот-обещаното вечно наследство. Исус извърши своята задача-сега вие трябва да вършите вашата. Същото е и в брака-ако не спазвате задълженията си, то един ден този договор ще се разпадне.
Вижте, Господ е Господ на договор и забележете-всичко в света става по договори.

16 Защото, където има завещание#на гръцки същата дума като завет#, трябва да настъпи и смъртта на завещателя.

В този случай, за да стане завещанието в сила, завещателят трябва да умре. Животните принасяни в жертва представляваха кръвта на Моисей. Но Моисей не можеше да умре за никого. Защото Моисей беше Първосвещенник на старият завет. Моисей беше човек и беше грешен. Ето защо Исус трябваше да дойде и да умре-защото той стана завещателя на новият завет.

17 Защото едно завещание влиза в сила само след като има смърт, понеже то няма никаква сила, докато завещателят е жив.

Докато този, който дава завещанието-договора е жив, как можем да сме под това завещание?

18 Затова и първият завет не беше утвърден без кръв.
19 Защото, след като Мойсей провъзгласи всяка заповед от закона пред целия народ, той взе кръвта на телетата и на козлите с вода и червена вълна, и исоп и поръси както самата книга, така и целия народ, като казваше:

Дори и старият завет не можеше да бъде утвърден-подпечатан-без кръв. И хората се съгласиха да спазват всичко по него.

20 «Това е кръвта на завета, който Бог ви заповяда да спазвате.»

Това означава, че сега вече хората и Господ са едно. Защото това е смисълът на договора.

21 Освен това, по същия начин той поръси с кръвта и скинията, и всичките съдове за служение.
22 А според закона почти всичко се очиства с кръв и без проливането на кръв няма опрощаване.

Само кръвта може да ви очисти от греха. Дори спомнете си, когато Господ изведе Израел от Египет-те трябваше предишната нощ да убият агне и да намажат с кръвта стълбовете на вратите на къщите си-за да не ги погуби Господ. Кръвта ги спаси! Кръвта е, която очиства.
Ето защо Исус трябваше да умре, за да се пролее неговата кръв. Защото без проливане на кръв, няма опрощение на греховете.
Израел отхвърли този, който даде закона. Как можеш да уважаваш закона, ако не можеш да уважаваш този, който даде закона? И всичките дето наричат себе си християни, вървят на около без да имат договор-без дори и да искат да са в договор с Господ. Ходещи мъртъвци...
Захария 9

9 Радвай се много сионска дъще, викай от радост, ерусалимска дъще! Ето, твоят Цар идва при теб;

Няма нужда да ви казвам кой е той. Това е Исус.

11 А за теб, чрез кръвта на завета ти изведох затворниците ти от безводния ров.

В какъв ров сме, братя и сестри? В рова на смъртта. В който Сатана ни е поставил. Адам отне вашето право на дървото на живота и докато Исус не ни го върне, то ние сме ходещи мъртви жени и мъже. Но когато Исус умря и чрез кръвта си подпечата завета, тогава ние сме били спасени от безводния ров. Ето защо казва: чрез кръвта на завета ти изведох затворниците от безводният ров. Ето защо ви казах преди, че Пасхата е началото на спасението и когато дойде 8 ден-тогава вече ще сте спасени. Това е краят на вашият път.
Нека да отидем на І Послание към Коринтяните 15 глава

12 Но ако се проповядва, че Христос е възкресен от мъртвите, как някои между вас казват, че няма възкресение на мъртвите?

И ние все още имаме хора които твърдят, че няма възкресение на мъртвите...

16 Защото, ако мъртвите не се възкресяват, тогава и Христос не е бил възкресен;
17 а ако Христос не е бил възкресен, вашата вяра е суетна; вие сте още в греховете си.

И ако Исус не е възкръснал то всичко, което правим тука е суета-няма смисъл! Защо? Защото сме все още в греха си и с други думи-в смъртта.
Всичко се върти около Исус. Нека да потвърдим това от Римляните 5 глава

8 Но Бог доказа Своята любов към нас в това, че когато бяхме още грешници, Христос умря за нас.

Докато бяхме още грешници, Исус умря за нас.

9 Затова много повече сега, като сме оправдани чрез Неговата кръв, ще се спасим от гняв чрез Него.
10 Защото, ако бяхме примирени с Бога чрез смъртта на Неговия Син, когато бяхме неприятели, колко повече сега, като сме примирени, ще се избавим чрез Неговия живот!

Ще бъдем спасени чрез неговият живот. И ако Исус не е бил възкресен, то ние сме все още в рова, където няма вода... Ние сме мъртви!
Исус умря за нас-това той трябваше да извърши. И така, той ни поръси с кръвта си.
И така: как попадаме под неговият завет?
Нека да видим-Деянията 22 глава и ще прочетем когато Павел влезе под завета

12 И някой си Анания, човек благочестив според закона, с добро име сред всички живеещи там юдеи,
13 дойде при мен, застана и ми каза: Брате Савле, прогледай!

Обърнете внимание: името му е било Саул-Савел. Павел е станал, след като е тръгнал да проповядва на езичниците.

... И аз веднага прогледах и погледнах към него.
14 А той каза: Бог на бащите ни те е предназначил да познаеш Неговата воля и да видиш Праведника, и да чуеш гласа от Неговите уста,

Исус е избрал Павел за да разнася неговото Слово.

15 защото ще бъдеш Негов свидетел пред всичките хора за това, което си видял и чул.

Казва: пред всички хора! Павел нарича себе си «апостол на езичниците

16 И сега защо се бавиш? Стани, кръсти се и се умий от греховете си, като призовеш Името на Господа.

Какво прави кръвта на Исус? Отмива греховете! И ако желаете да се кръстите и сте наясно какво означава това и дойдете с чисто сърце и съвест и се кръстите, ще излезете от водата чисти за първи път в живота си. Защото всички сме родени в грях! Въпросът е колко дълго ще пхродължите да потдържате тази чистота. Ние знаем, че всеки пада, но разликата между грешните и праведните е, че праведните стават отново.
ІІ Петър, 1 глава

5 точно затова, като положите всяко старание, прибавете на вярата си добродетел, на добродетелта - познание,

Трябва да имате вяра-да вярвате на Господ. Тогава трябва да се изчистите.

6 на познанието - себеобуздание, на себеобузданието - търпение, на търпението - благочестие,
7 на благочестието - братолюбие и на братолюбието - любов.

Трябва да се научите как да бъдете братолюбиви! Вие не искате никой да ви нарича глупави-не наричайте никого така. Вижте, всичко иде по реда си. Научете се на себеобуздание-от там ще дойде и търпението. Днес хората са нетърпеливи-готови са да скочат на всеки, който им пресече пътя. Но ако се научите на себеобуздание, търпението ще дойде. Научете се и на благочестие и любовта към братята и сестрите ще дойде.

8 Защото, ако тези добродетели се намират у вас и се умножават, те ви правят да не сте безделни, нито безплодни в познаването на нашия Господ Иисус Христос.
9 Защото онзи, у когото те не се намират, е сляп, късоглед и е забравил, че е бил очистен от старите си грехове.

С други думи, ти си подготвен да вършиш още грехове и си забравил, че си бил вече под завет. А Господ казва, че не е възможно някой, който веднъж е опитал от Словото и е видял силата му, и е станал съучастник в смъртта на Исус, след като се е обърнал отново в пътя на греха, да бъде простен... Невъзможно е! Това ме плаши до смърт! Защото не можеш да бъдеш кръстен отново!

10 Затова, братя, постарайте се още повече да затвърдявате вашето призвание и избиране,

Хората мислят, че веднъж като си бил повикан, всичко е вече определено. Но какво казва Книгата-да се утвърждаваме в призванието и да не отпадаме. Това е борба всеки ден.
Нека да отидем на Евреите 10 глава отново

11 И всеки свещеник, като стои и служи всеки ден, принася много пъти едни и същи жертви, които никога не могат да отмахнат греховете;
12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна завинаги отдясно на Бога;
13 и оттогава насам чака, докато враговете Му се положат за Негово подножие.
14 Защото с един принос Той е усъвършенствал завинаги онези, които се освещават.
15 И Светият Дух също ни свидетелства за това; защото, след като е казал преди това:
16 «Ето заветът, който ще направя с тях след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в сърцата им и ще ги напиша в умовете им»; и после добавя:

Заведе ви отново на Еремия 34 глава! Господ казва, че ще постави завета си в ума ви-за да не го забравяте и да се оправдавате, че не сте имали възможност да го прочетете.

17 «И греховете им и беззаконията им няма да помня вече.»
18 А където има прощение за тези неща, там няма вече принос за грях.

Казва, че няма вече да помни греховете, но това още означава, че ако сега вече умишлено съгрешиш-знаейки, че не бива то вече няма жертва за грях! И ще ви покажа какво става ако продължавате умишлено в греха.

26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме приели познаването на истината,

Не става въпрос да сме съгрешили невинно, но ако знаем, че съгрешаваме и продължаваме.

... не остава вече никаква жертва за грехове,
27 а едно страшно очакване на съда и на едно огнено негодувание, което ще изпояде противниците.

Много хора не вярват това, но то е факт: касае се за Огненото Езеро.

28 Ако някой, който е престъпил закона на Мойсей, умира безпощадно при думата на двама или трима свидетели,
29 то колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи онзи, който е потъпкал Божия Син и е счел за просто нещо кръвта на завета, с която е бил осветен, и е оскърбил Духа на благодатта?

Когато някой нарушеше закона, той биваше убит с камъни. Мислите ли, че ще бъде по-лесно с Исус? Съвсем не! Защо? Защото сте под завет. Какъв завет? Новият Завет. Защото той ви даде този дар, но вие трябва да спазвате това, което ви казва.
Нека да видим, отново за този завет. Данаил 9 глава. Исус ни казва, че за него е писано в кориците на Книгата. Коя Книга? Старият Завет! От Битие до Малахия. Защото когато Исус беше на земята, нямаше Нов Завет написан още.
Данаил 9 глава

1 В първата година на Дарий, сина на Асуир, от рода на мидяните, който се възцари над царството на халдейците,
2 в първата година от царуването му аз, Даниил, разбрах от книгите броя на годините, за които беше ГОСПОДНОТО слово към пророк Еремия, че ще се изпълнят седемдесет години за запустението на Ерусалим.

Говори за истинското разрушение на Ерусалимл. Защото след като Навохудоносор го разруши е бил запустял за 70 години. Докато Израел се върнаха обратно-защо? Защото някой трябваше да построи храма за Исус-точно толкова просто.

3 И обърнах лицето си към Господа, Бога, за да Го потърся в молитва и молби, с пост и вретище, и пепел.

Защото по това време беше близо до изтичането на тези 70 години и все още нищо не изглеждаше, че ще се случи. И така Данаил разбра, че се касае за нещо много повече от тези 70 години и за това започна да се моли на Господ да му даде да разбере това пророчество.


21 докато още говорех в молитвата, мъжът Гавриил, когото бях видял във видението в началото, се докосна до мен, когато бях напълно изтощен#или: летейки бързо стигна до мен#, около часа на вечерния принос.
22 И ми даде да разбера и говори с мен, и каза: Данииле, сега излязох, за да те науча да разбираш.

Господ изпрати Гавриил, който е духът на истината.

24 Седемдесет седмици са определени за народа ти

А, отиде дори и след тези 70 години. Сега вече се касае за 70 седмици. Но ние няма сега да се занимаваме с това-имаме урок за тези 70 седмици.

... и за светия ти град за свършване на престъплението и за слагане на край на греховете, и за правене на умилостивение за беззаконието, и за въвеждане на вечна правда, за запечатване на видение и пророчество, и за помазване на Пресвятото място.

Казва: за свършване на престъпленията... Човекът все още греши, но 70 седмици са определени за хората за да извършат това. Като се поставят под кръвта на Исус. И дори и след това ще продължат да грешат, но не бива да е умишлено! И това е, което ще ви спаси-кръвта на Исус.

25 И така, знай и разбирай: От излизането на словото да се възстанови и съгради Ерусалим до Помазаника, Княза, ще бъдат седем седмици и шестдесет и две седмици; и ще бъде възстановен и съграден, с улици и окоп, и то в размирни времена.

Ние говорим за Исус и че ще се построи храмът отново. Това стана по времето на Неемия и Езра-когато поставяха тухлите с едната ръка и държаха меча с другата. И е било размирно време, но те са го построили.

26 И след шестдесет и две седмици Помазаникът ще бъде отмахнат и няма да има нищо. И народът на идващия княз ще разруши града и светилището; и краят му ще бъде чрез наводнение; и до края: война, определени опустошения.

Кои са хората на принца-Римляните са. Защото след като Исус умря, то кой разруши Ерусалим? Римляните-през 70 година. Те бяха хората на Сатана.

27 И той ще потвърди завет с мнозина за една седмица,

Кой ще потвърди завет за една седмица-Римляните или Исус? Разбира се, че Исус!

... а в половината на седмицата ще прекрати жертвата и приноса; и на крилото на мерзостите идва един запустител, докато решеното унищожение се излее върху запустителя.

Вижте, Книгата казва «запустител» Какво означава това-че този ще запусти.
Кой предизвика жертвоприношението да престане.
Нека да видим Матей 27 глава

45 А от шестия час тъмнина покриваше цялата земя до деветия час.
46 А около деветия час Иисус извика със силен глас и каза: Или, Или, лама савахтани? - тоест: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?
47 Някои от стоящите там, като чуха това, казаха: Той вика Илия.
50 А Иисус, като извика пак със силен глас, предаде дух.
51 И ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,

Братя и сестри, това е краят на Старият Завет и основаването на Новият Завет! Точно така бързо. Със смъртта на Исус-веднага едният Завет беше заменен с друг. Защото според старият, когато хората убиваха животно заради греховете си, свещенникът трябваше да вземе от кръвта и да попръска завесата 7 пъти с пръста си-за да поеме греха на човека. Но какво ще стане ако няма завеса? Няма къде да се попръсква кръвта. И така, ако няма къде да се пръска кръвта, защо ви е тогава да убивате животни. И ако няма да убивате животни, то защо ви е да имате свещенник по реда на Аарон, който беше определен точно за тази дейност.
Защото Новият Завет е вече в сила-Исус дойде за да потвърди завет с мнозина и предизвика жертвоприношението да престане в средата на седмицата-сряда.
Нека да видим Римляните 15 глава и да видим какво още каза

8 И аз казвам, че Иисус Христос стана Служител на обрязаните заради Божията истина, за да утвърди обещанията, дадени на бащите,

Това са обещанията дадени на бащите-Завета. Исус дойде да потвърди този завет. Той не направи нещо ново-той ПОТВЪРДИ ЗАВЕТА, КОЙТО ВЕЧЕ БЕШЕ НАПРАВИЛ С ТЯХ! Вижте: «направи» и «утвърди» са две различни неща.
Да «утвърди» означава да потвърди нещо, което е било вече прието. Да «направи» означава да създаде нещо, което не е съществувало преди.
И така, Исус утвърди завета, направен с бащите. Какъв Завет? Нека да отидем на Битие 17 глава

1 Когато Аврам беше на деветдесет и девет години, Господ се яви на Аврам и му каза: Аз съм Бог Всемогъщият#Ел Шадай#. Ходи пред Мен и бъди непорочен!
2 И ще поставя завета Си между Мен и теб и ще те умножа твърде много.
3 Тогава Аврам падна на лицето си; и Бог му говори и каза:
4 Ето, Моят завет е с теб и ти ще станеш отец на множество народи.
5 Няма вече да се наричаш Аврам#Отец висок#, а името ти ще бъде Авраам#Отец на множество#; защото те направих отец на множество народи.
6 Ще те направя много плодовит и ще произведа народи от теб, и царе ще произлязат от теб.
7 И ще утвърдя завета Си между Мен и теб и потомците ти след теб през всичките им поколения за вечен завет, че ще бъда Бог на теб и на потомството ти след теб.

Казва: ще утвърдя завета си между Мен и тебе и потомците ти-много нации! Вижте-трябва да сте в завета на Господ-иначе няма общо между него и вас.
Нека да отидем на Битие 22 глава. Сега ще видим, дали Авраам иска да бъде в този завет. Защото Господ иска да ви провери, дали ще направите това, което Той ви казва. И ако направите това, което той ви казва, то вие сте Божии служители и тогава Той ви е Господ.

1 След тези събития Бог изпита Авраам и му каза: Аврааме! А той каза: Ето ме.
2 И Бог каза: Вземи сега сина си, единствения си син, когото обичаш, Исаак, и иди в местността Мория и го принеси там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа!
6 И Авраам взе дървата за всеизгарянето и ги натовари на сина си Исаак, а той взе в ръката си огъня и ножа и двамата отидоха заедно.
7 Тогава Исаак продума на баща си Авраам и каза: Татко мой! А той каза: Ето ме, сине мой. И Исаак каза: Ето огъня и дървата, а къде е агнето за всеизгарянето?
8 И Авраам каза: Сине мой, Бог ще си предвиди агнето за всеизгаряне. И двамата вървяха заедно.
9 А като стигнаха на мястото, за което Бог му беше казал, Авраам издигна там олтар, нареди дървата и като върза сина си Исаак, го сложи на олтара върху дървата.
10 И Авраам протегна ръката си и взе ножа да заколи сина си.
11 Тогава Ангелът ГОСПОДЕН му извика от небето и каза: Аврааме, Аврааме! И той каза: Ето ме.

Авраам щеше да убие синът си. Но не се съмняваше, защото както Павел ни обяснява, той знаеше, че от това момче Господ ще направи много народи. И Авраам вярваше на Господ и знаеше, че Господ не може да лъже.

12 И Ангелът каза: Да не вдигнеш ръката си върху момчето и да не му направиш нищо; защото сега познах, че ти се боиш от Бога,

Господ казва, че поради това, което направи Авраам, сега вече Той знае, че Авраам се бои от Бога. Това ми показва, че Господ изпитва хората, за да види, дали са негови служители. Господ знае всичко; Той знае какво мислите. Но вижте какво още казва Книгата тука!

15 Тогава втори път Ангелът ГОСПОДЕН извика на Авраам от небето и каза:
16 В Себе Си се заклевам, заявява ГОСПОД, че понеже направи това нещо и не задържа сина си, единствения си син,
17 ще те благословя премного и ще умножа и преумножа потомството ти като небесните звезди и като пясъка на морския бряг, и потомството ти ще завладее портата на враговете си.

Авраам имаше двама сина-другият беше Исмаил. Но той не беше в завета. Помнете това-ако не сте синове и дъщери според завета, то не сте Божии!

18 В твоето потомство ще се благославят всичките народи на земята, защото си послушал гласа Ми.

В твоето потомство ще се благославят всичките народи.
Ето ви този първи завет-между Авраам и Господ. И какво беше условието с обещание на Господ: ако вършиш това, което ти казвам, всичките народи в света ще се благославят в твоето потомство. Исус дойде чрез потомството на кого-на Авраам.
Нека да отидем на Евреите 6 глава

13 Защото, когато Бог даваше обещание на Авраам, понеже нямаше никой по-голям, в когото да се закълне, се закле в Себе Си, като каза:
14 «Наистина ще те благословя премного и ще те умножа и преумножа."
15 И така, Авраам с дълготърпение получи обещаното.

Не прочетохме ли точно това?

16 Защото, както хората се кълнат в някой по-голям от тях и клетвата, дадена за потвърждение, е край на всеки спор за тях,
17 така и Бог, като искаше да покаже по-пълно на наследниците на обещанието, че намерението Му е неизменимо, си послужи с клетва,

Господ се закле в себе си.
И така, какво беше обещанието, което Господ даде на Авраам? Че всичките народи ще се благославят в неговото потомство. И този Завет е в сила и днес. Това е първият завет. И нито Исак; нито Яков го нарушиха-този завет е за винаги.
Нека да отидем на Деянията 13 глава и нека ви покажа, кога този завет влезе в сила.
32 И ние ви носим сега блага вест за обещанието, дадено на бащите,
33 че Бог го изпълни за нас, техните деца, като издигна Иисус; както е писано и във втория Псалм: «Ти си Мой Син, Аз днес Те родих.»

Изпълнението е в Исус-точно както казва в Псалм 2. Кога Исус стана Божии Син? При възкресението си и нито ден преди това. Но той обеща на Авраам, че всичките народи ще се благославят в него. Как? Исус умря, за да върне към живот всичките синове на Адам, като пое на себе си греховете им и даде кръвта си за тях. И тогава възкръсна и от този момент всичките хора могат да се спасят чрез него. В такъв случай всички хора се благославят чрез потомството на Авраам. Защо? Защото Авраам се подчини на Господ. Дори и до толкова, че беше готов да убие синът си за Господа.
И защото това стана, всичките хора по света могат да бъдат спасени.
И така, първият Завет ни е държал докато влезе в сила Новият Завет. Всъщност, този завет не е съвсем Нов... Той е бил установен преди много време. И нещо е било между тях. Аз ще го нарека Стар Завет, но дали е така?
Нека да отидем на Галатяните 3 глава

7 Тогава знайте, че тези, които са от вяра, те са Авраамови синове.

Ако вярвате в Господ, то вие сте Авраамови чада!

8 И Писанието, като предвидя, че Бог щеше да оправдае езичниците чрез вяра, предварително изяви благовестието на Авраам, казвайки: «В теб ще се благославят всичките народи.»

Четохме точно това-всички ще се благословят в Авраамовото потомство-Исус.

9 Така че тези, които са от вяра, се благославят заедно с вярващия Авраам.

Ако вярвате, вие ще сте благословени заедно с Авраам.

13 Христос ни изкупи от проклятието на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: «Проклет всеки, който виси на дърво»;
14 така че благословението дадено на Авраам да дойде чрез Христос Иисус на езичниците, за да приемем обещанието на Духа чрез вяра.
15 Братя - по човешки говоря - ако едно завещание#на гръцки същата дума като завет# е потвърдено, дори и да е само човешко, никой не може да го развали, нито да му прибави нещо.
16 А обещанията се изрекоха на Авраам и на неговия потомък. Не казва:
«и на потомците", като за мнозина, а като за един: «и на твоя потомък#букв.: семе, ед.ч.#», който е Христос.

Става въпрос за Исус!

26 Защото всички сте Божии синове чрез вяра в Иисус Христос,
27 понеже всички вие, които сте се кръстили в Христос, с Христос сте се облекли.

Чрез вярата си в Исус!

28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъж, нито жена, защото вие всички сте едно в Христос Иисус.
29 И ако сте Христови, то вие сте Авраамово потомство и наследници по обещание.

И ако сте Христови, то сте и Авраамово потомство, според обещанията. В такъв случай имаме само един завет, който спаси това създание-този, който Господ направи с Авраам. От този завет дойде Спасителят на създанието!
И така, ето ви трите Завета: един, който е Стар; един, който не е така Стар и един, който е наречен Нов, но когато се вгледате внимателно-имаме само един! Този, който беше направен с Авраам.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172925
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031