Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 22:13 - Църквата на Бога и езичниците
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1388 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Сестри и братя,

Този урок ще ви даде представа, коя е истинската църква на Господ, защо и как е станало, че някои преподават, че църквата била създадена на Петдесетницата в Ерусалим-твърдение, което няма нищо общо с истината! Прочетете урока без предубеждение-защото се касае до вашето лично спасение! И ако не сте предубедени, ще намерите, че са ви лъгали до сега!
Приятно четене.

Църквата и езичниците

 

Винаги е добре да бъдем тук-в църквата в събота, братя и сестри.

 

Ще се занимаем днес с този урок. Причината да направя този урок е същата поради която съм направил и другите уроци: хората говорят погрешно за Господ и просто не разбират какво върши Той.

 

Господната църква е била Израел, е Израел и винаги ще бъде Израел. И започвам да виждам, че някои от днешните проповедници достигат до тази истина. Гледах жена-проповедник по телевизията и ме шокира. Тя казваше, че е време да се занимаем с истината както е и че Господ има система, по която върши всичко. И че Израел са Неговите хора и не можем да отбегнем тази истина. После тя показа, че Старият и Новият Завет не могат да се разглеждат по отделно. Очуди ме от къде тази жена има това знание. От същото място, от където и други големи проповедници на САЩ са взели това, което показват напоследък... Но те ще разберат, че няма връщане на зад когато ние излезем на сцената напълно. Те виждат, че бурята идва; Израел е жив и рита и ние ще поправим всичко. Много от големите проповедници скачат на земята днес и се опитват да проповядват според истината-след като до сега са проповядвали не по нея...

 

До сега поставяхме малко неща на масата, но сега вече е време да поставим всичко на нея. И едно нещо виждам днес, което ме радва: хората започват да осъзнават, че Израел е все още Божията църква; хората започват да се откъсват от Римо-католическото християнство и започвам да виждам хора които са наистина християни. Защото да си християнин, означава да си като Христос. Как да са като Христос, като нарушават всичко, което Христос е казал? Защото всички които са починали, с изключение на Христос са още в земята. Трябва да се пази също и законът, защото и Исус го пазеше. Вие знаете, че царството ще бъде на земята. И вие знаете, че всеки, който е починал с изключение на Исус е все още мъртъв. Знаете, че трябва да пазите закона, защото и Исус го пазеше. Това означава да си като Христос-да си християнин.

 

Но никой не е научен на това, защото ние-проповедниците (Израел) е трябвало да спим за известно време. Това, което е проповядвано в света е Римското християнство.

 

Едно от нещата които те твърдят е, че църквата е създадена в деня на Петдесетницата и е изместила Израел. Но не църквата е изместила Израел, а езичниците са. Защото всичко, което днес наричаме “църква” и “християнско” е създадено от езичниците, започвайки от Рим. Всичко! Вие мислите, че Исус е бил роден на 25 декември-вижте в енциклопедиите и ще намерите, че това всъщност не е случаят. Кой е започнал тогава това-Рим. Вие мислите, че Исус е умрял в петък и е възкръснал в неделя сутринта-вижте в енциклопедиите. Къде е започнало това учение-в Рим. Мислите, че майка ви е на небето, след като е починала и лошият Иван е в ада-от къде е дошло това? От Рим. Това е противоположно на всичко, което пише в Библията. За това казвам на хората винаги: каква е логиката ви? Ако майка ви е вече в небето, каква е тогава причината да има възкресение-тя вече е възкръснала? Ако старият Иван е вече в ада, то тогава той е минал през съда.

 

Дори един голям проповедник от Тексас каза, че когато дойде съдният ден, Господ ще извади от Огненото езеро хората за да ги съди и ще ги върне обратно там... Но това е, което имаме днес в света. Няма смисъл днес в това, което говорят. Защо имаме обаче тези учения? Защото хората мислят, че езичниците са взели връх на Петдесетницата. И тогава те дори са започнали да казват, че ако някой не вярва, то той/тя са езичници. И казват, че ако някой не е от Юда-те са езичници. Братя и сестри, Левитите не са от племето на Юда-те езичници ли са? Те бяха свещениците на Бога. Юдеин означава само, че са от племето на Юда! Иначе Яков е имал Юда и 11 езичници...

 

Това, което ви казвам братя и сестри е, че те са обръкали всичко. Кои-тези които казват, че са взели връх на Петдесетница.

 

Ние ще видим, дали езичниците са застанали на върха на Петдесетница. Ще започнем от Деянията на апостолите 2 глава. Ще разгледаме това нещо, ще го разберем и ще намерим смисъла на всичко. Ще ви покажем също, че всичко, което са ви говорили тези хора, които уж са взели връх на Петдесетница е всъщност напълно погрешно. И всичко в името на Господ... Хората обаче не искат да си го признаят.

 

Ще започнем от 1 стих.

 

1 И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място.

2 И внезапно стана шум от небето като фученето на силен вятър и изпълни цялата къща, където седяха.

3 И им се явиха езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях.

4 И те всички се изпълниха със Свети Дух и започнаха да говорят други езици, както Духът им даваше да говорят.

 

Това не е мистерия за нас-ние знаем отговора на този въпрос, но няма да го обсъждаме сега. То е обект на друг урок. (Говорене на езици. Бел.пр.)

 

5 А в Ерусалим се намираха юдеи, богобоязливи мъже от всеки народ под небето.

 

Вижте добре-това бяха юдеи от всяка нация под небето. Те знаеха много добре кои бяха. И те бяха в Ерусалим по това време поради съвсем определена причина.

 

6 И като се чу този шум, се събра една навалица; и се смутиха, защото всеки един ги слушаше да говорят на неговия език.

7 И всички, смаяни и учудени, си говореха помежду си: Ето, всички тези, които говорят, не са ли галилеяни?

8 Тогава как ги слушаме да говорят всеки на нашия собствен език, в който сме родени?

 

Нещо стана на тази Петдесетница, което никога не се бе случвало до тогава. В Ерусалим за празника на Петдесетница бяха дошли юдеи от всички страни. Те всички говореха различни езици поради това, че бяха родени в тези страни. Както и аз говоря англииски по причина, че съм роден в САЩ. Но не съм натурално от САЩ. (Позволете ми и аз да доизясня нещо тука. Второ и трето поколение на българи родени в САЩ говорят перфектен англииски, но по принцип са си българи. Така е и с всички родени в САЩ-те си остават от народа към който са принадлежали бащите им, а са граждани на страната в която живеят. Бел.пр.)

 

Господ направи нещо тука-Той направи така, че галилеяните проговориха на техните езици.

 

И нека да видим още от кои народи имаше там.

 

9 Партяни, мидяни и еламити, жители на Месопотамия, Юдея и Кападокия, Понт и Азия,

10 Фригия и Памфилия, на Египет и онези страни от Ливия, които граничат с Киринея, посетители от Рим, и юдеи, и прозелити,

 

Като четът последното, хората казват: ето-имало е не само юдеи там. Но ние ще изследваме това наистиа сериозно.

 

11 критяни и араби ги слушаме да говорят на нашите езици за великите Божии дела.

 

Значи те ги чуваха да им се говори за Божиите дела на техните родни езици. Вие виждате същото много често-когато някой говори в събранието на ООН на собственият си език, но всички имат слушалки и чуват преводача...

 

12 И те всички се смаяха и в недоумение си казваха един на друг: Какво значи това?

13 А други се присмиваха и казваха: Те са се напили със сладко вино.

 

Разбира се, че от вино не може да се получи този ефект. Защото ако се напиете сериозно, не бихте могли да говорите дори и майчиният си език. Вижте какво обаче направи Петър!

 

14 А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и започна да им говори: Юдеи и всички, които живеете в Ерусалим, нека това ви стане известно и внимавайте в моите думи.

 

Към кого се обърна Петър? Към Юдеите и всички от Ерусалим. За да ви покажа какво казвам, нека да прескочим на 22 стих. Защото ние искаме да намерим кои бяха там по това време.

 

22 Израилтяни, послушайте тези думи: Иисус Назарянина, Мъж, засвидетелстван между вас от Бога чрез мощни дела, чудеса и знамения, които Бог извърши чрез Него между вас, както вие сами знаете;

 

Към кого се обърна Петър? Към Израиляните! Защото всички които бяха там на този ден бяха Израиляни. Защо всички тези Израиляни бяха там по това време?

Има нещо, което трябва да ви докажа и нищо не се е променило от тогава. Ще прочетем само един стих-16-Второзаконие 16 глава. Това е когато Господ каза на Израел да пазят Светите Празници.

 

16 Три пъти в годината всичките ти мъже да се явяват пред ГОСПОДА, твоя Бог, на мястото, което Той избере - на празника на безквасните хлябове, на празника на седмиците

 

Този-вторият празник е Петдесетница

 

... и на празника на колибите - и да не се явяват пред ГОСПОДА с празни ръце.

 

Това е заповед от Господа. Мъжете трябва да се явяват пред Господа и ако жените и децата не могат-мъжете трябва да се явят. Ето защо тези Израиляни бяха в Ерусалим, братя и сестри.

Това е законът. А вие сами знаете колко от така наречените християни днес празнуват тези празници. Дали католиците ги празнуват; или православните; а протестантите? Кой? Но ние ги празнуваме! Защо те не ги празнуват? Защото казват, че това са празници за юдеите. Но мислите ли, че отношението на света към Господа е било различно по онова време? Съвсем не. Ето защо никой не е дошъл в Ерусалим по времето описано тука, освен от Израиляните.

Какво правеха тогава те там? Те пазеха празникът на Петдесетницата, който е Празникът на седмиците. Те съвсем не се бяха събрали там заради Светият Дух.

Но това е което са ви казвали през целият ви живот...

Нека се върнем обратно на Деянията и ще започнем от 38 стих.

 

38 А Петър им каза: Покайте се и нека всеки от вас се кръсти в Името на Иисус Христос за прощаване на греховете ви; и ще приемете дара на Светия Дух.

 

Петър ги учи какво да правят. Сега те внимават какво казва Петър и разбират, че са извършили голям грях като са убили Исус.

 

41 И така, тези, които приеха словото му, се кръстиха; и в същия ден се прибавиха около три хиляди души.

 

Три хиляди души бяха обърнати към Бога за един ден-на първата Петдесетница, от както Исус си отиде на небето.

 

42 И те постоянстваха в учението на апостолите, в общуването, в разчупването на хляба и в молитвите.

 

Чие учение? На апостолите. А-а: не на учението от Рим? Това са Израиляни-те слушаха учението на апостолите-което всъщност е от Бога.

 

46 И всеки ден прекарваха единодушно в храма и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,

47 като хвалеха Бога и печелеха благоволението на целия народ. А Господ всеки ден прибавяше на църквата онези, които се спасяваха.

 

Господ прибавяше към църквата всеки ден тези които се спасяваха. И какви бяха те-Израиляни. Ще ви покажем, че нито един езичник не влезе в църквата по това време. Стриктно се говори за Израиляни. И вижте: 3000 се прибавиха за един ден. На нас ни отнема 30 години да прибавиме 10... Защото главите им са пълни с глупости и боклуци.

Нека да ви покажа какво стана с църквата след това-Деянията 6 глава. Ако искате да разберете какво стана с истинската църква, трябва да прочетете Деянията на апостолите много внимателно.

 

1 А през тези дни, когато учениците се умножаваха, възникна недоволство сред гръцките юдеи срещу еврейските за това, че техните вдовици били пренебрегвани във всекидневното раздаване на помощите.

2 Тогава дванадесетте свикаха всичките ученици и казаха: Не е добре ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези.

 

Апостолите знаеха, че този проблем трябва да се реши за да не стане по-дълбок и да отвърне някои от Словото.

 

3 Затова, братя, изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тази работа.

4 А ние ще постоянстваме в молитвата и в служението на словото.

 

Те решиха да изберат хора между тях пълни със Словото-това означава «пълни с Духа»-и мъдри които да се грижат за обслужването на всичките. И така да няма проблеми с гръцките юдеи.

 

5 И това предложение се хареса на цялото множество и избраха Стефан, мъж, пълен с вяра и със Светия Дух, и Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай, един прозелит от Антиохия,

6 които поставиха пред апостолите; и те, като се помолиха, положиха ръце на тях.

7 И Божието слово растеше и броят на учениците в Ерусалим се умножаваше твърде много; и голямо множество от свещениците се покоряваха на вярата.

 

Апостолите продължиха да проповядват Словото и мнозина се обърнаха към Бога. Къде? Точно в Ерусалим! За сега църквата нарастваше именно в Ерусалим и дори свещениците се обръщаха към Бога.

 

8 А Стефан, пълен с благодат и сила, вършеше големи чудеса и знамения сред народа.

9 Тогава се надигнаха някои от синагогата, наречена синагога на либертинците#потомци на някогашни еврейски роби#, и от киринейците и александрийците, и някои от Киликия и Азия и спореха със Стефан.

10 Но не можаха да противостоят на мъдростта и Духа, с които той говореше.

11 Тогава те тайно подучиха някои хора да кажат: Чухме го да говори хулни думи против Мойсей и против Бога.

 

Понеже те не можеха да оборят Стефан според Божието Слово, те решиха да лъжат.

 

12 И подбудиха народа, старейшините и книжниците и като го нападнаха, го уловиха и го докараха в Синедриона.

 

И това същото ще се случи и на вас-които вървите според Божието Слово.

Но нека да видим какво стана след това. Деянията 7 глава и ще започнем от 58 стих-защото искам да ви покажа кои бяха в Божията църква тогава и кога точно Бог призова и доведе в църквата и езичниците. (Тука позволете ми само да поясня, че «езичник» съвсем не означава нещо друго, но човек от определени народи-произлизащи от Яфет. Това са белокожите хора на тази земя. Бел.пр.)

 

И така, те заведоха Стефан пред Първосвещенника.

 

58 и го изведоха вън от града, и го замеряха с камъни. И свидетелите сложиха дрехите си при краката на един младеж на име Савел.

 

Знаете ли кой е Савел-това е този, когото наричаме Павел. По това време той дори не беше покръстен.

 

59 И хвърляха камъни върху Стефан, който се молеше и казваше: Господи Иисусе, приеми духа ми!

60 И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им считай този грях! И като изрече това, заспа.

 

Стефан знаеше какво правят тези хора. Те просто не бяха в състояние да оборят аргументите му и за това искаха да го убият. И те мислеха, че с това всичко ще приключи, но не...

Нека видим 8 глава на Деянията: искам да ви покажа стъпка по стъпка какво стана.

 

1 А Савел одобряваше убиването му.

 

Кой удобряваше убиването на Стефан? Савел, когото по-късно езичниците нарекоха Павел. А Савел беше от племето на Бениамин-кръстен по името на първият цар на Израел-Саул (На английски името му е точно като на Саул. Бел.пр.).

 

... И в онзи ден се надигна голямо гонение срещу църквата в Ерусалим; и те всички, с изключение на апостолите, се разпръснаха по юдейските и самарийските области.

 

Точно тогава именно църквата се разпръсна. И като отиваха на всякъде по околните страни, те проповядваха Евангелието. И нека не забравяме, че те всички бяха Израиляни.

 

2 А благочестиви хора погребаха Стефан и много го оплакваха.

3 А Савел опустошаваше църквата, като влизаше във всяка къща и отвличаше мъже и жени, и ги предаваше в тъмница.

 

Савел дори влизаше и в къщите и арестуваше всеки, който беше след Христос. А Римляните не се интересуваха какво правят Юдеите.

 

4 А тези, които се бяха разпръснали, обикаляха и благовестяваха словото.

5 Така Филип слезе в град Самария и им проповядваше Христос.

 

Те всички побягнаха и така Божието Слово се разнесе и в околните държави.

 

6 И множествата единодушно внимаваха в това, което им говореше Филип, като слушаха и виждаха знаменията, които вършеше.

26 А Господен ангел говори на Филип и каза: Стани, иди към юг, по пътя, който слиза от Ерусалим през пустинята за Газа.

27 И той стана и отиде. И ето, човек от Етиопия, скопец, велможа на етиопската царица Кандакия, който беше поставен над цялото й съкровище, беше дошъл в Ерусалим да се поклони

 

Как така този велможа от Етиопия беше отишъл в Ерусалим да се поклони? Защо? Защото той беше Израилянин! Ще кажете: Той е Етиопянин, брат Буи! Но аз не виждам никой бял да нарича себе си Етиопянин. Не виждам никой истински Юдеин да се нарича така също... Това което ви казвам, братя и сестри са фактите. Защото ще ви покажа, че ако този велможа не беше Израилянин, Филип не би му казал нищо. Но този човек беше отишъл да се поклони пред Господа. А хората още забравят, че не всички чернокожи са от един народ. Защото не всички, дето са чернокожи са дошли от Хам! Вижте какво направиха Хуто на Туците. Вижте какво става в Судан-чернокожи избиват чернокожи в името на религията-защо? Защото не са от един и същи народ.

 

28 и се връщаше, като седеше в колесницата си и четеше пророк Исая.

 

Какво четеше? Исаия.

 

29 А Духът каза на Филип: Приближи се и придружи тази колесница.

30 И Филип се завтече и го чу, като четеше пророк Исая, и каза: Разбираш ли това, което четеш?

31 А той каза: Как мога, ако не ме упъти някой?

 

Филип го попита прост въпрос и вижте какво отговори онзи. Как да разбера, ако не ме упъти някой човек? Това е което хората трябва да разберат: Господ изпраща хора да учат хората. Вие можете да четете, но ако някой не ви обясни, не бихте намерили истината.

 

... И помоли Филип да се качи и да седне с него.

 

35 А Филип отвори уста и като започна от това писание, му благовести за Иисус.

 

Вие можете да отидете на Исаия 53 глава и ще видите, че Исаия е писал стриктно за Исус. Хора които твърдят, че са Новозаветни християни, дори и не знаят, къде е писано, че «чрез неговите страдания ние бяхме излекувани». Защото е писано само на едно място-в Исаия 53 глава.

 

И така, Филип му обясни точно това писание.

 

Ние ще изследваме още нещо. Защото когато учениците се разпръснаха, те отидоха по други държави, но единствените на които проповядваха Словото бяха Израиляни. Нека видим Деянията 11 глава и ще ви покажа също кои бяха тези които Филип учеше. Ще започнем от 19 стих.

Защото когато правите изказване, че езичниците са взели връх в църквата на Петдесетница, някой трябва да покаже доказателствата. Аз от друга страна мога да ви покажа твърде много доказателства, че църквата и след онази Петдесетница си остана църквата, която винаги е била-Израел. И ако някой пита: защо ни трябва да знаем, коя е истинската църква-вие трябва да знаете в коя църква можете да научите истината. Точно както ако сте в пустинята и умирате от жажда, а някой ви каже: ето-долу в тази долина има вода и вие тръгнете, ако там няма вода вие вече сте твърде изтощени за да оцелеете след това... Умирате от жажда. Същото нещо е и с Божието Слово-хората умират от глад. Те са жадни за Божието Слово. Вие искате да знаете истината-трябва да отидете при хората които знаят истината. И това е все още Израел.

 

11 глава, 19 стих.

 

19 А онези, които се бяха разпръснали поради гонението, което стана заради убийството на Стефан,

 

Вече прочетохме, че след убиването на Стефан всички се разпръснаха.

 

... пътуваха чак до Финикия, Кипър и Антиохия, като на никой друг не възвестяваха словото, освен на юдеите.

 

Не проповядваха Словото на никой друг освен на Юдеите. Ще ви покажем защо. Защото не се касае тука за расизъм или нещо друго-те просто все още не знаеха, че това трябва да стане.

 

20 Между тях обаче имаше някои кипърци и киринейци, които, като пристигнаха в Антиохия, говореха и на гърците, като благовестяваха Господ Иисус.

 

На кои гърци? На Юдейските или Израелските гърци. Вижте: аз съм американец; имам сестра, която е от Хаити-тя е хаитянка. Имаме тука сестра, която е от Ямайка. Имаме сестри и братя от Барбадос-но те всички си имат тяхната националност. Каквото и да е гражданството им, те са все още Израиляни. Като четете тези стихове, трябва да намерите обяснението, за да не попаднете на погрешен път.

 

21 И ръката на Господа беше с тях и голям брой повярваха и се обърнаха към Господа.

22 И известие за това стигна в ушите на църквата в Ерусалим; и те изпратиха Варнава да отиде в Антиохия;

 

И когато това, че тези ученици обръщаха и мнозина в другите страни към Христос, стигна до църквата-която беше в Ерусалим, а не в Рим-братя и сестри, те им изпратиха помощ.

 

23 който, като дойде и видя Божията благодат, се зарадва и увещаваше всички да стоят в Господа с непоколебимо сърце.

24 Понеже той беше добър човек, пълен със Светия Дух и с вяра; и значително множество се прибави към Господа.

25 Тогава Варнава отиде в Тарс, за да търси Савел;

 

Варнава беше приятел със Савел. По това време Савел вече се беше обърнал към Бога. Но останалите Израиляни се пазеха все още от него. Защото той беше унищожил много християни.

 

26 и като го намери, го доведе в Антиохия. И цяла година те се събираха в църквата и научиха голямо множество. И първо в Антиохия учениците бяха наречени християни.

 

Сега: когато титлата «християнин» е дошла на бял свят, в Антиохия, все още нямаше нито един езичник в нея! Кой беше апостолът на езичниците? Савел. Той още дори не беше приел името Павел по това време. Защо? Защото той беше опасен човек. Той създаде твърде много проблеми. И обърнете внимание: тези хора не нарекоха себе си «християни»-другите хора ги нарекоха така. И те дори сами не се наричаха така.

Но нека видим как Савел се обърна към Исус: Деянията 9 глава. По времето когато Павел се обърна към Исус, той се бореше против църквата.

 

1 А Савел, като дишаше още заплахи и убийство срещу учениците на Господа, отиде при първосвещеника

2 и поиска от него писма до синагогите в Дамаск, така че ако намери някои от това учение - мъже или жени - да ги докара вързани в Ерусалим.

 

И той тръгна, след като получи писмото, за да унищожава църквата.

 

3 И на отиване, като наближаваше Дамаск, внезапно блесна около него светлина от небето.

4 И като падна на земята, чу глас, който му казваше: Савле, Савле, защо Ме гониш?

 

Павел беше най-големият разрушител на църквата по онова време.

 

5 И той каза: Кой си Ти, Господи? А Той отговори: Аз съм Иисус, когото ти гониш. Трудно е за теб да риташ срещу остен.

6 И той, треперещ и поразен, каза: Господи, какво искаш да направя? А Господ му каза: Стани и иди в града, и ще ти се каже какво трябва да правиш.

7 А мъжете, които го придружаваха, стояха като вцепенени, понеже чуха гласа, а не видяха никого.

8 И Савел стана от земята и като отвори очите си, не виждаше нищо; и като го водеха за ръка, го заведоха в Дамаск.

 

Господ знае как да предизвика вниманието на някого.

 

9 И три дни той не виждаше и нито яде, нито пи.

10 А в Дамаск имаше един ученик на име Анания; и Господ му каза във видение: Анание! А той каза: Ето ме, Господи.

11 И Господ му каза: Стани и иди на улицата, която се нарича Права и попитай в къщата на Юда за един от Тарс на име Савел; защото, ето, той се моли

12 и е видял (във видение) един човек на име Анания да влиза и да полага ръце на него, за да прогледа.

13 А Анания отговори: Господи, чул съм от мнозина за този човек - колко зло е сторил на Твоите светии в Ерусалим.

14 И тук той има власт от Първосвещеника да върже всички, които призовават Твоето Име.

 

Савел се е появил дори и в Дамаск за да връзва Божиите хора. И Анания се противеше на Господа да извърши това.

 

15 Но Господ му каза: Иди, защото той Ми е избран съд, за да носи Моето Име пред езичници, царе и израилеви синове.

 

От тук виждаме, кой е избрал Господ за да разнася името Му на езичниците. По това време Павел дори не беше се обърнал към Исус. А Исус го избра да прослави името му пред всички.

 

16 Защото Аз ще му покажа колко много трябва да пострада той заради Моето Име.

 

И това стана точно така. Никой не беше бит колкото Павел беше бит за Господа. Никой не беше бит с тояги, както Павел. И дори имаше проблем с очите си, и попита Господа три пъти да го излекува, но Господ му отказа. Това е човек, който полагаше ръце на болните и те се излекуваха; дори и мъртви възкресяваше. Но имаше проблем с личното си здраве.

 

Павел трябваше да страда, защото и много направи срещу църквата.

 

17 И Анания отиде и влезе в къщата; и като положи ръце на него, каза: Брате Савле, Господ ме изпрати, Иисус, който ти се яви по пътя, докато идваше, за да прогледаш и да се изпълниш със Свети Дух.

18 И веднага паднаха от очите му нещо като люспи и той прогледна; и стана и се кръсти.

19 И като прие храна, доби сила. И Савел преседя няколко дни с учениците в Дамаск.

20 И веднага започна да проповядва по синагогите за Иисус, че Той е Божият Син.

 

Изведнъж този, който разрушаваше църквата, започна да проповядва Исус.

 

21 И всички, които го слушаха, се удивляваха и казваха: Не е ли това този, който в Ерусалим съсипвал онези, които призовавали това име, и затова е дошъл и тук - за да ги закара вързани при главните свещеници?

 

Нека да видим какво стана.

 

26 И когато дойде в Ерусалим, той се опитваше да се присъедини към учениците, но всички се страхуваха от него и не вярваха, че е ученик.

 

Те не можеха да му повярват така лесно: човекът, който прати толкова много хора в затворите, който така усърдно разрушаваше църквата-не може да бъде той да е от към Бога.

Но нека видим какво стана-стих 31.

 

31 И така, по цяла Юдея, Галилея и Самария църквите имаха мир и се изграждаха,

 

Значи сега вече-след като Савел се обърна към Бога-църквата имаше мир. Явно Павел съвсем не е бил тиха личност...

 

... и като ходеха в страх от Господа и в утехата на Светия Дух, се умножаваха.

 

След като Павел се обърна към Бога, църквата започна да се разширява. Хората започнаха все повече и повече да вървят според Бога. Защото сега не трябваше да се пазят от Павел.

Сега: спомнете си, че Павел беше избран да бъде апостол на езичниците. До тогава не е имало нито един неизраилянин в църквата. Спомнете си, че Библията ни казва, че след като се разпръснаха по време на гоненията, юдеите тръгнаха по други държави, но не предаваха Словото на никой друг, освен на Израиляните.
Следва...

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. bojiislujitel - След като Павел се обърна към Бога, ...
29.09.2012 22:16
След като Павел се обърна към Бога, църквата започна да се разширява. Хората започнаха все повече и повече да вървят според Бога. Защото сега не трябваше да се пазят от Павел.
Сега: спомнете си, че Павел беше избран да бъде апостол на езичниците. До тогава не е имало нито един неизраилянин в църквата. Спомнете си, че Библията ни казва, че след като се разпръснаха по време на гоненията, юдеите тръгнаха по други държави, но не предаваха Словото на никой друг, освен на Израиляните.
Нека видим Галатяните 1 глава-Павел ще ни каже, какво му се е случило. Павел ще ни каже, че когато трябваше да учи всички, имаше един период от време, през който той не учеше всички други... Ще започнем от 11 стих.

11 Но аз ви известявам, братя, че евангелието, което ви благовестих, не е човешко;
12 понеже аз нито съм го приел от човек, нито съм го научил от човек, а чрез откровение от Иисус Христос.

Павел ви казва, че никой човек не го е учил. Павел е имал цялото знание на фарисеите. Той знаеше закона, както и всичко около онего. Спомнете си: Павел гонеше учениците на Исус, защото мислеше, че нарушават закона, което всъщност те не вършеха-Павел не разбираше това тогава.
Но Господ му показа истината.

13 Защото сте чули за моето някогашно поведение, когато бях в юдейската религия - как прекомерно гонех Божията църква и я разорявах;

Чули сте какво правех-казва Павел. Защото той наистина беше истински разрушител.
Прескочи на 15 стих!

15 А когато Бог, който още от утробата на майка ми ме беше отделил и призовал чрез Своята благодат,
16 благоволи да открие в мен Сина Си, за да Го проповядвам между езичниците, аз не се допитах до плът и кръв,

Казва: Господ ми показа, че трябва да проповядвам между езичниците. И Той ме е избрал за това.

17 нито се изкачих в Ерусалим при тези, които бяха апостоли преди мен, а веднага заминах за Арабия и пак се върнах в Дамаск.

Отишъл е в Арабия и ние не знаем за колко време е бил там.

18 По-късно, след три години, се изкачих в Ерусалим, за да се запозная с Кифа, и останах при него петнадесет дни;

След като се е върнал от Арабия е бил в Дамаск за 3 години, но ние не знаем за колко време е бил в Арабия. Хората не разбират това и дори не му обръщат внимание. Павел може би е бил в Арабия за години. И след като е бил 3 години в Дамаск, отишъл е в Ерусалим при Петър. (Кифа и Петър е едно и също. Бел.пр.)

19 но друг от апостолите не видях освен Яков, брата на Господа.
20 А за това, което ви пиша, ето, пред Бога ви уверявам, че не лъжа.

Павел ни казва истината. Защо ни казва това? Защото преди да отиде и да учи езичниците, той трябваше сам да се научи на Словото! Но какво ставаше с църквата по това време? Тя ставаше все по-голяма. И все още нямаше езичници в нея-само Израиляни! И езичниците все още не бяха получили и дума от Словото. Но ето, че Господ беше готов да приеме и езичниците. Но дали изпрати първо Павел? Не! Защото Петър беше първият, който отиде да предаде Словото и на езичниците. И Петър беше този, който беше поставен да води църквата. На него Господ даде ключа. И ето защо Павел трябваше да отиде първо при Петър също. И така, ако езичниците трябваше да чуят също за Бога, Петър трябваше първо да им предаде. Нека да отидем на Деянията 10 глава и да ви покажа какво казвам. Ще започнем от 1 стих. Това са първите езичници и се случи така, че те бяха италиянци. И къде се намира майката църква на езичниците? В Италия-Ватикана. Нищо чудно, че те се чувствуват първи сред езичниците.
Деяния 10:1

1 Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк.
2 Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостини на народа и непрестанно се молеше на Бога.

Този човек се боеше от Бога и се молеше винаги. И още-помагаше на юдеите. Той знаеше кой е Богът на Израел.

3 Около деветия час през деня той видя ясно във видение Божи ангел, който влезе при него и му каза: Корнилий!

Това ви показва още веднъж как действува Господ-чрез ангели които носят вестите от него.

4 А той, като се взря в него, уплашен, каза: Какво има, Господи? И ангелът му каза: Твоите молитви и твоите милостини възлязоха пред Бога за спомен.
5 И сега, изпрати мъже в Йопия и повикай Симон, който се нарича и Петър.
6 Той е отседнал у един кожар Симон, чиято къща е край морето.

Какво направи ангелът? Дали започна да учи Корнилий на Божието Слово? Не! Той го изпрати да повика Петър, който беше Израилянин, за да му говори според Словото. Защо? Защото Господ има определен ред на вършене на нещата и този ред не може да бъде нарушен.
Павел писа писма до езичниците-той писа тези писма до тях, а не те до него.
Господ обаче трябваше да потготви Петър за това, което Петър трябваше да извърши.
Прескочи на 9 стих!

9 А на следващия ден, когато те пътуваха и наближаваха града, около шестия час, Петър се качи на покрива на къщата да се помоли.
10 И когато огладня, поиска да яде; но докато приготвяха, той изпадна в състояние на видение
11 и видя небето отворено и някакъв съд да слиза към него, като голямо ленено платнище, спускано за четирите краища към земята.
12 В него имаше всякакви видове земни четирикраки, пълзящи и небесни птици.
13 И дойде глас към него: Стани, Петре, заколи и яж.

Господ даде на Израел диетичният закон-кои животни могат да се ядат и кои-не. Но това което ще видим тука съвсем не се отнася до храна. То има съвсем друго значение.
Петър знаеше, че Господ не се мени-за това той протестира срещу това. Той знаеше, че ако не е трябвало да се яде свинско преди, не може да се яде и сега.

14 А Петър каза: В никакъв случай, Господи, защото никога не съм ял нещо мръсно или нечисто.
15 И гласът пак дойде към него втори път: Което Бог е очистил, ти не го считай за нечисто.

Прескочи на 19 стих и да видим за какво се касаеше тука.

19 И докато Петър размисляше за видението, Духът му каза: Ето, трима мъже те търсят.
20 Стани, слез и иди с тях, без да се съмняваш ни най-малко, защото Аз съм ги изпратил.

Докато Петър се чудеше какво иска да му покаже Господ, ето, че се появиха тримата мъже. И ангелът му каза да отиде с тях и никак да не се съмнява. Защо използувах думата «ангел»? Защото не прочетохме ли преди, че ангел гомвори на Корнилий? И ако Духът каза, че той ги е изпратил, то кой ги изпрати всъщност? Ангелът. Защото Господ прави своите ангели духове.
Прескочи на 24 стих!

24 А на другия ден влязоха в Кесария. И Корнилий ги чакаше, като беше свикал роднините си и близките си приятели.
25 И когато Петър влизаше, Корнилий го посрещна, падна пред краката му и се поклони.
26 А Петър го вдигна, като каза: Стани; и аз самият съм човек.
27 И като разговаряше с него, той влезе и намери мнозина събрани.

Намери мнозина събрани за да чуят Словото. И вижте какво им каза!

28 И им каза: Вие знаете колко е незаконно за един, който е юдеин, да се събира или да ходи при някой, който е от друго племе, но Бог ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист.

Братя и сестри, юдеите не можеха да говорят с никоя друга нация. И както виждате, Петър разбра, че видението което му показа Господ съвсем не се отнасяше до храна, но се отнасяше до хора.
Спомнете си: църквата беше вече нарастнала. Но на този ден Петър разбра, че Словото трябва да се предаде и на езичниците. Защо Петър и другите апостоли имаха това отношение към езичниците? Нека да ви покажа защо. Нека да видим Матей 10 глава. Езичниците не искат да ви учат това-защото е против техните учения.
Ще започнем от 1 стих.

1 И като повика дванадесетте Си ученика, даде им власт над нечисти духове, да ги изгонват, и да изцеляват всякаква болест и всякаква немощ.

Прескочи на 5 стих!

5 Тези дванадесет души Иисус изпрати и им заповяда, като каза: Не пътувайте към езичниците и в самарянски град не влизайте;
6 а по-добре отивайте при изгубените овце от израилевия дом.

Виждате ли защо Петър каза, че е незаконно да влиза при езичници? Защото Исус им беше наредил да не отиват при никого другиго, но при Израиляните само. Ето защо Петър дори и не искаше да отива при езичници. Но когато той вече знаеше каквото трябваше да знае, тогава Исус му нареди да започне да учи и другите на същото Слово.
Ще се върнем отново на Матей, но нека да видим сега Битие 10 глава. Защото трябва да разсеем тази заблуда-кои са езичниците. Хората казват: ако не си Юдеин-ти си езичник; ако си невярващ-ти си езичник. Но нека да видим какво казва Библията-кои са езичниците.
Битие 10 глава. Хората казват, че църквата е взела надмощие над Юдеите на Петдесетница-това е най-голямата лъжа, която са казвали! Вие току що видяхте първият езичник, доведен в нея. А по това време църквата е била вече на всякъде по света. Те вече са били наричани християни. И по това време не е имало нито един езичник в църквата. Дори и Петър като видя колко неприятности си имаше после с Юдеите, реши повече да не отива при езичници...
Битие 10, стих 1-ще намерим точно кои са езичниците-вие навярно до сега никога не сте предполагали, че това са те.

1 Ето родословието на Ноевите синове Сим, Хам и Яфет - и на тях се родиха синове след потопа.
2 Синовете на Яфет: Гомер и Магог, и Мадай, и Яван, и Тувал, и Мосох, и Тирас.
3 А синовете на Гомер: Асханаз и Рифат, и Тогарма.
4 А синовете на Яван: Елиса и Тарсис, Китим, и Доданим.
5 От тях се населиха островите на езичниците в техните земи, всеки според езика си, според племето си, в народите си.

Кои са езичниците? Децата на Яфет. Кои са те? Ако потърсите в енциклопедиите и другата историческа литература, ще намерите, че това са белите хора. Или Европейците.
Видяхме ли религия тук? Това са езичниците-днес го научихте. И нека не забравяме, че Ной имаше и други двама синове.
И така, Исус нареди на своите апостоли да не отиват към езичниците-защо? Защото те управляваха света по това време (Както и днес. Бел.пр.). Езичниците управляват света от времето на Навохудоносор.
Нека да се върнем на Матей 15 глава и ще започнем от 21 стих.

21 И като излезе оттам, Иисус се оттегли в областта на Тир и Сидон.
22 И ето, една ханаанка излезе от онези места и извика, като казваше: Смили се за мен, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми е лошо обсебена от демон.

Това е ханаанка и Исус дори не й обърна внимание.

23 Но Той не й отговори нито дума. Учениците дойдоха и Му се молеха, като казаха: Отпрати я, защото вика след нас.
24 А Той в отговор каза: Аз не съм изпратен при други, освен при загубените овце от израилевия дом.

Исус й отговори директно, че не е изпратен до други, освен до Израиляните.

25 А тя дойде, кланяше Му се и казваше: Господи, помогни ми!
26 Той в отговор каза: Не е хубаво да се вземе хлябът на децата и да се хвърли на кученцата.

Исус я нарече «кучка». Но вижте какво отговори тя.

27 А тя каза: Да, Господи, но и кученцата ядат от трохите, които падат от трапезата на господарите им!
28 Тогава Иисус в отговор й каза: О, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде, както искаш. И от онзи час дъщеря й оздравя.

Исус погледна на нейната вяра и тя беше голяма. И нека не забравяме, че Той е Богът на цялото създание и всички ще дойдат при Него.
Нека да отидем на Деянията на апостолите 11 глава. А вече видяхме, че никой друг не беше определен в началото да чуе Божието Слово освен Израиляните.
Ще започнем от 1 стих.

1 И апостолите и братята, които бяха в Юдея, чуха, че и езичниците приели Божието слово.
2 И когато Петър влезе в Ерусалим, онези, които бяха от обрязаните, спореха с него, като казваха:
3 При необрязани хора си влизал и си ял с тях.
4 А Петър започна отначало и им разясни всичко подред, като каза:
5 Аз бях в град Йопия и като се молех, изпаднах в състояние на видение и видях видение: един съд, като голямо ленено платнище, слизаше от небето, спускан за четирите ъгъла, и дойде даже до мен.

Прескочи на 12 стих.

12 И Духът ми каза да отида с тях, без да се двоумя. А с мен дойдоха и тези шестима братя и влязохме в къщата на човека.

Не прочетохме ли вече, че ангел каза и на Корнилий и на Петър какво трябва да правят. Ето-сега виждаме, че Петър го нарича Дух.

13 И той ни разказа как видял в къщата си ангела, който застанал и му казал: Прати в Йопия да повикат Симон, който се нарича и Петър,
14 който ще ти каже думи, чрез които ще се спасиш ти и целият ти дом.

Какво ще ги спаси-Божието Слово, братя и сестри. Не някакъв Дух или нещо друго-Божието Слово.
Кое-инструкциите на Господ какво трябва да правиш и какво да не правиш.

15 И когато започнах да говоря, Светият Дух слезе на тях, както и на нас отначало.

Кое начало-денят на Петдесетницата.

16 Тогава си спомних словото на Господа, как каза: Йоан е кръщавал с вода, но вие ще бъдете кръстени със Свети Дух.
17 И така, ако Бог даде същия дар и на тях, когато повярваха в Господ Иисус Христос, както и на нас, кой бях аз, че да можех да се противопоставя на Бога?

Петър казва: как можех аз да се противопоставя на Господа?

18 Като чуха това, те се успокоиха и славеха Бога, като казваха: И така, Бог и на езичниците даде покаяние за живот.

Сега вече и апостолите и другите в църквата разбраха, че Господ дава спасение и на езичниците, както и на тях. Те не знаеха до тогава, че спасението не е само за Юдеите.
Нека да отидем на Деянията 13 глава, 1 стих.

1 А в църквата, която беше в Антиохия, имаше някои пророци и учители: Варнава и Симеон, наречен Нигер, киринеецът Луций, Манаин, който беше възпитан заедно с четверовластника Ирод, и Савел.
2 И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух каза: Отделете Ми Варнава и Савел за работата, за която съм ги призовал.

По това време Господ вече пожела да изпрати Варнава и Савел при езичниците.

3 Тогава, като постиха и се помолиха, положиха ръце на тях и ги изпратиха.

Прескочи на 13 стих.

13 А Павел и придружителите му, като отплаваха от Пафос, дойдоха в Перга Памфилийска; а Йоан се отдели от тях и се върна в Ерусалим.
14 А те заминаха от Перга и стигнаха в Антиохия Писидийска, и в съботния ден влязоха в синагогата и седнаха.
15 И след прочитането на закона и пророците началниците на синагогата изпратиха до тях да им кажат: Братя, ако имате някоя увещателна дума за народа, кажете.

Павел все още не беше отишъл при езичниците за да ги учи на Словото.

16 Така че Павел стана и като помаха с ръка, каза: Израилтяни и вие, които се боите от Бога, слушайте.
17 Бог на този израилев народ избра бащите ни и издигна народа, когато пребиваваха като чужденци в египетската земя, и с издигната ръка ги изведе от нея.
18 И в продължение на около четиридесет години ги търпя в пустинята.

Павел им показа точно как беше всичко-докато стигна до Исус Христос. И като стигна до Исус, остави ги. Прескочи на 42 стих.

42 Когато си излизаха (от юдейската синагога, езичниците) ги молеха да им се проповядват тези думи и следващата събота.

Павел разказа всичко докато стигна до Исус-стъпка по стъпка. И сега, езичниците искаха Павел да им говори същите неща, на другата събота.

43 И когато събранието в синагогата се разпусна, много от юдеите и от благочестивите прозелити последваха Павел и Варнава, които, като се разговаряха с тях, ги увещаваха да постоянстват в Божията благодат.
44 На следващата събота се събра почти целият град, за да чуе Божието слово.
45 Но юдеите, като видяха множествата, се изпълниха със завист и като противоречаха и хулеха, се противопоставяха на това, което говореше Павел.

Завист се появи в Юдеите, защото Павел и Варнава имаха мого голямо знание. Това е, което се проявява и днес-тези които знаят, трябва да бъдат нападани...

46 Но Павел и Варнава говориха дързостно и казаха: Нужно беше да се възвести първо на вас Божието слово; но понеже го отхвърляте и считате себе си недостойни за вечния живот, ето, обръщаме се към езичниците.

Павел от тук на там се обърна да учи езичниците.

47 Защото така ни заповяда Господ: «Поставих Те за светлина на народите, за да бъдеш за спасение до края на земята.»
48 И езичниците, като чуха това, се радваха и славеха Господното слово; и повярваха всички, които бяха определени за вечен живот.

Когато езичниците чуха Божието Слово, те се зарадваха и го приеха. И те не спореха, какво трябва да вършат, за да се спасят.

49 И Господното слово се разпространяваше по цялата тази област.

Нека да отидем на Исаия 49 глава, за да видим кака спасението за което говореше Господ, ще се разпространи до края на земята. Ще започнем от 1 стих за да видим на кого говори Господ тука.

1 Слушайте ме, острови, и внимавайте, далечни племена! ГОСПОД ме призова още от утробата, от скута на майка ми оповести името ми.

Кой говори тук? Исус.

2 Направи устата ми като остър меч,

Чия уста е като остър меч-на Исус.

... скри ме под сянката на ръката Си и ме направи излъскана стрела, скри ме в колчана Си.
3 И ми каза: Ти си Мой служител, Израил, в когото ще се прославя.

За кого говори тук? Не за Израел, но за този, чието име Израел носи-Исус. Спомнете си когато Господ срещна Яков, идващ обратно в земята, Господ го прекръсти от Яков на Израел. Това е когато Господ го осинови-защото когато осиновите дете, давате му своето име. И всеки, който дойде от Яков беше дете на Господ. Но това е друг урок и не можем да ви научим на всичко за един ден...

4 А аз казах: Напразно съм се трудил, напусто и за нищо съм изтощавал силата си. Но наистина правото ми е у ГОСПОДА и наградата ми е у моя Бог.
5 И сега, казва ГОСПОД, който ме образува от утробата за Свой служител, за да върна при Него Яков

Каква беше основната задача на Господ-да върне Яков при Бога. Ето защо Книгата ни казва, че Исус дойде при своите си, но своите му не го приеха.

... и да се събере при Него Израил - защото съм почитан в очите на ГОСПОДА и моят Бог е силата ми -
6 да, Той казва: Малко е да Ми бъдеш служител, за да изправиш племената на Яков и да върнеш опазените от Израил - ще те дам за светлина на народите, за да бъдеш Моето спасение до края на земята.

Кой искаше Отец да направи светлина на народите (В Кинг Джеймс пише «езичниците». Бел.пр.)? Исус. Павел цитира това същото писание. Със сигурност Исус е светлината, но чрез кого свети тази светлина? Чрез Израел-това е протокола. И това ще стане само ако те вървят в тази светлина-тоест ако имат това желание.
Нека да се върнем на Деянията 15 глава и ще започнем от 1 стих.

1 А някои слязоха от Юдея и учеха братята: Ако не се обрежете според Мойсеевия обред, не можете да се спасите.
2 И когато се получи доста голямо разногласие и спор между тях и Павел и Варнава, наредиха Павел и Варнава, и някои други от тях да се изкачат за този въпрос в Ерусалим, при апостолите и старейшините.

Когато аргумента стана много голям, те отидоха при апостолите в Ерусалим, за да се допитат до тях. Прескочи на 7 стих и нека да видим.

7 И след едно дълго съвместно разискване Петър стана и им каза: Братя, вие знаете, че преди доста време Бог избра между вас мен, така че чрез моите уста езичниците да чуят словото на благовестието и да повярват.

Кой беше първият апостол, дето Господ избра да проповядва на езичниците? Петър-не Павел! Но Павел дойде след това и довърши тази работа. Защо Петър не можеше да продължи тази работа? Нека да намерим отговора-ще отидем на Галатяните 2 глава. Исакм да ви покажа факта, че преди Петър да се заеме с езичниците, те бяха извън църквата-дори и не разговаряха с тях. Дори и Павел от начало, когато го молеха да ги учи в следващата събота-и той ги игнорираше...
Ще започнем от 1 стих.

1 Тогава, след четиринадесет години, пак се изкачих в Ерусалим с Варнава, като взех със себе си и Тит.
2 Но се изкачих по откровение и изложих пред тях благовестието, което проповядвам между езичниците, но насаме пред по-именитите от тях, да не би да тичам или да съм тичал напразно.

След 14 години Поавел трябваше да се върне при апостолите в Ерусалим и то при по-знаменитите. По това време църквата все още беше една църква. Когато Господ доведе езичниците в църквата, те станаха от Божият дом-една църква!
Прескочи на 9 стих.

9 и когато познаха дадената на мен благодат, Яков, Кифа и Йоан, които се считаха за стълбове, дадоха на мен и на Варнава десница на общение, за да идем ние между езичниците, а те - между обрязаните.

След 14 години те легализираха църквата, която Исус постави използувайки Петър-на когото беше дал ключа.

10 Искаха само да помним бедните - същото нещо, което и аз бях ревностен да върша.
11 Но когато Кифа дойде в Антиохия, аз му се противопоставих в очи, защото беше виновен.
12 Понеже, преди да дойдат някои от Яков, той ядеше заедно с езичниците, а когато те дойдоха, той се оттегли и странеше от тях, защото се боеше от обрязаните.

Това е Петър... И вижте какво правеше той. И Петър не странеше после от езичниците поради нещо което те и той ядяха-не става въпрос за нарушаване на диетичният закон, но странеше, защото се убоя от обрязаните Юдеи.

13 И заедно с него лицемереха и другите юдеи, така че и Варнава се увлече от лицемерието им.
14 Но като видях, че не постъпват правилно според истината на благовестието, казах на Кифа пред всички: Ако ти, който си юдеин, живееш като езичниците, а не като юдеите, защо принуждаваш езичниците да живеят като юдеите?

Не може да се прави това! Ти трябва да живееш както е право пред Господ и те също трябва да правят това. Кое: да пазят закона; да пазят диетичният закон; да пазят Божиите празници. Всичко, което е написано в Библията-всичко трябва да пазят.
И така-Павел каза на Петър: ако ти живееш като езичниците, защо ги принуждаваш да живеят като юдеите?
Защо езичниците трябваше да вършат всичко, както и Израиляните? Защото ние-Израиляните имаме Словото.
Нека да отидем на Римляните 3 глава. Вижте: всички днес искат до изхвърлят Израел от всичко, свързано с Бога. Първото нещо: вие не знаете кой е Израел; После-как можете да изхвърлите Юдеите или Израел от сцената, след като Господ ви казва, че ще управлява цялата земя от Ерусалим и дори и Отец ще дойде да пребивава в Ерусалим. И Неговото царство се казва Новият Ерусалим и в стените му са дванадесет порти с имената на дванадесетте Израилеви племена. И ако трябва да влезете в този град, трябва да минете през една от тези порти-с други думи, трябва да влезете чрез Израел! Това е духовната страна на този въпрос-и ако не дойдете чрез нас, то не можете да влезете въобще.
Ще започнем от 1 стих.

1 Тогава какво е предимството на юдеина или каква е ползата от обрязването?
2 Много, във всяко отношение. И първо, защото на тях се повериха Божиите слова.

Какво означава това-отговорите на въпросите на Господ се повериха на Израел. И ако не знаете отговора на някой въпрос-елате при нас и питайте-ние имаме отговора.
Нека да видим 147 Псалм-защото това са факти! Ще започнем от 1 стих.

1 Алилуя! Да, добро е да пеем псалми на нашия Бог. Да, хвалебната песен е хубава и приятна.

Прескочи на 19 стих.

19 Възвестява словото Си на Яков, наредбите Си и присъдите Си - на Израил.
20 Не е постъпил така с никой друг народ и те не са познали присъдите Му. Алилуя!

Кои не са познали присъдите му-всички други народи. Защото само на Израел ги е дал. Та как може друга нация да ги знае, ако ние не сме им ги дали?
Нека да идем на Амос 2 глава. Не е лесно да вършим това дело, братя и сестри. Защо? Защото всички са против нас-дори и някои от нашите собственни братя-Израиляни. Защото ние изгубихме това, което трябваше да вършим: ние отпаднахме от проповядването на Божието Слово.
А трябваше да учим всичките синове на Адам. Но те не искат да ги учим, защото толкова много лъжи са им казани, че вече не могат да приемат истината...
Ще започнем от 6 стих.

6 Така казва ГОСПОД: Заради три престъпления на Израил, да, заради четири няма да върна наказанието му - защото продадоха праведния за пари и бедния - за чифт сандали.

Ние сами си направихме всичко това на себе си. Прескочи на 9 стих.

9 А Аз изтребих пред тях аморееца, чиято височина беше като височината на кедрите, и който беше силен като дъбовете. И аз унищожих плода му отгоре и корените му отдолу.
10 И Аз ви изведох от египетската земя и ви водих четиридесет години в пустинята, за да наследите земята на аморееца.
11 И ви издигнах от синовете ви пророци и от юношите ви - назиреи. Не е ли така, синове израилеви? - заявява ГОСПОД.

Кого направи Господ пророци и назиреи-Израел! И това никога не се е променило.
Прескочи на Амос 3 глава, 1 стих.

1 Слушайте това слово, което ГОСПОД говори против вас, синове израилеви; против целия род, който изведох от египетската земя, като казах:
2 Само вас познах от всички родове на земята, затова ще ви накажа за всичките ви беззакония.

Трябва ли да обяснявам това? Господ познава само Израел от всичките народи на земята. И вижте-не се ли сбъдна това с нас? Вижте колко са наказанията ни; вижте кои пълнят затворите в тази страна. Защо-защото много ни беше дадено и много се изискваше от нас, но ние не разбрахме... Ние предпочетохме да вървим в нашите си пътища.
Нека се върнем на Евреите 8 глава и да ви покажа, че нищо не се е променило-Новият Завет не е отменил нищо от Старият. Вижте: Господ е праведен Бог. Когато ви накаже и ако се обърнете от греха си към правдата и към Него, Той ви прощава.
Ще започнем от 7 стих.

7 Защото, ако онзи първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.
8 Но като ги укорява, казва: «Ето, идат дни, казва Господ, когато ще сключа с израилевия дом и с юдовия дом нов завет:

С кого ще направи този завет? С домът на Израел и домът на Юда! Помните ли, кой беше апостолът на езичниците-Юдеин! И винаги е било така.

9 не такъв завет, какъвто направих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа от египетската земя; защото те не останаха в завета Ми и Аз не се погрижих повече за тях, казва Господ.
10 Защото ето заветът, който ще направя с израилевия дом след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в ума им и ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог и те ще бъдат Мой народ.

Това е Новият Завет: вместо да бъде изписан навсякъде, ще бъде в умовете ви. Няма да е необходимо вече да прочетете закона някъде написан, за да разберете, че не бива да вършите това...
Нека да видим Римляните 9 глава. Това е което ви пише Павел и искам да го разберете.
Ще започнем от 1 стих.

1 Казвам истината в Христос, не лъжа, и съвестта ми свидетелства с мен в Светия Дух,
2 че имам голяма скръб и непрестанна мъка в сърцето си.
3 Защото аз самият бих желал да съм отлъчен от Христос заради моите братя, моите роднини по плът;
4 които са израилтяни, на които принадлежат осиновението

Ние сме осиновените от Господа; ние носим неговото име-Израел. Ето защо, когато Моисей отиде пред фараона, каза му: Господ казва да пуснеш сина му-първородният му син. И ако не пуснеш първородният ми син, аз ще убия твоят първороден. Какво означава «Първороден»? Означава, че Господ ще осинови и всички други синове на Адам, но това ще стане през 1000 години-седмият ден. Но Израел вече е осиновен.

... и славата, и заветите,

Стар Завет; Нов Завет-на нас бяха дадени!

... и даването на закона,

Никой друг не го даде, но Господ го даде на нас.

... и богослужението, и обещанията;

Всичко беше дадено на нас. И ако вие искате да изхвърлите Израел на боклука, то вие искате да изхвърлите собственото си спасение.

5 чиито са и отците и от които по плът се роди Христос, който е над всички, Бог, благословен до века. Амин.

И отците, и дори Исус дойде от Израел.
Нека да видим Ефесяните 2 глава-Павел ще им каже какво става с тях. Ще започнем от 11 стих.

11 Затова помнете, че вие, някога езичници по плът, наричани необрязани от тези, които се наричат обрязани - с обрязване на плътта, което се извършва с ръце -
12 в онова време бяхте без Христос, отлъчени от израилевото гражданство и чужди на заветите на обещанието, без да имате никаква надежда и без Бог на света.

Преди Исус да дойде на сцената, езичниците нямаха никаква надежда.

13 Но сега в Христос Иисус вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христос.
14 Защото Той е нашият мир, който направи двете едно и събори средната стена, която ги разделяше,

Веднъж като наистина разберете Божието Слово-наистина, ще видите, че няма езикови бариери, няма националност-всички сме едни и същи и сме произлязли от един човек.
Прескочи на 18 стих.

18 Защото чрез Него и едните, и другите имаме достъп в един Дух до Отца.
19 И така, вие не сте вече странници и чужденци, а сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство;

Чрез Исус всички имаме едно гражданство и сме членове на Божието семейство.

20 защото сте съградени върху основата на апостолите и пророците,

Но ще дойдете чрез Израел при Бога и това никога не се е променяло.

... като Сам Христос Иисус е крайъгълен камък,

Нека да видим Деянията 7 глава. Братя и сестри: намерихме, че на Петдесетница никаква нова църква не е била създавана. Най-малкото пък църква на езичниците... Ще започнме от 35 стих.

35 Този Мойсей, когото бяха отхвърлили, като му казаха: Кой те постави началник и съдия? - него Бог чрез ръката на Ангела, който му се яви в къпината, изпрати и за началник, и за избавител.

Прескочи на 38 стих, за да видим кой беше Моисей.

38 Това е онзи, който беше в църквата в пустинята заедно с Ангела, който му говореше на Синайската планина,

Къде беше Моисей? В църкавата, създадена в пустинята от Господ. Защото църквата е Израел, била е Израел и винаги ще бъде Израел.

Благодаря ви за времето.

Отче наш, който си на небесата, да се свети твоето име; да дойде твоето царство; да бъде твоята воля, както на небето, така и на земята; дай ни днес ежедневният хляб; и прости ни дълговете както и ние простихме на нашите длъжници; и не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от лукавия (защото царството е твое, и силата, и славата, до вековете. Амин.)
Слава на Господ; Слава на Господ; Слава на Господ в името на Исус Христос!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2187456
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930