Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 16:52 - Името на Отец
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1598 Коментари: 0 Гласове:
2



Сестри и братя,

Представям ви важна тема-нещо, което най-вероятно никога не сте чували или чели до днес. Става въпрос за името на Отец, което име Отец заповяда чрез ангел Гавриил да занесе на Мария и така да бъде кръстен синът й и същото име Исус Христос даде и на ангела, който изпрати после и когото познавате като Утешителят. Но кое е това име-ще научите днес. Имената имат значение-какво е значението на най-великото име-все още не знаем.
Брат Павел се е постарал да преведе тази тема от английски, за което му благодаря! 

Представям ви превода на урока "What Is The Father"s Name" на църквата на Божия Израел - приятно четене!
Урока на английски се намира тук: http://theisraelofgod.com/Text%20Lessons/What%20Is%20The%20Father%27s%20Name.pdf

Едно от първите неща при раждането на дете е да му се даде име. Някои по името на баща им, дядо им или дори някой, на когото се възхищават. Много родители избират такова, което просто им звучи добре. Ако се загледаме в имената от Библията, виждаме че всяко от тях си има специално значение. Имената от Библията казват нещо за самия човек. Битие 3:20 И човекът (Адам) наименува жена си Ева, защото тя беше майка на всички живи. На еврейския език Ева значи „живеещата”. В Битие 17:5, Господ дава името Авраам на Аврам. „Не ще се именуваш вече Аврам, но името ти ще бъде Авраам; защото те направих отец на множество народи.” Авраам значи „баща на много нации” или баща на множество.
Понякога специфични характеристики са подсказани от името като например Исав („космат”). Има дори и имена, които са свързани с Господ. Еврейската дума за Бог(ове) е „Елохим”, чиято абревиатура „Ел” намираме в много от имената – Даниел (Господ ми е Съдия), Исмаел (Бог ще чуе), Емануел (Бог с нас) са само няколко примера. Имената винаги са се давали или при раждането или при обрязването на 8-мия ден, както в случая на Исак (Битие. 21:3-4).
Но какво е името на Господ? Как се обръщаме към Създателя на всичко и автора на живота? „Кой е утвърдил всичките земни краища? Как е името му, и как е името на сина му? Кажи, ако го знаеш!” (Притчи 30:4) Някои църкви го наричат Йехова, Джа, Яхве, Господар, Великият Дух от небето. Ако има нещо да се казва за името на Господ, то със сигурност Библията може да ни го каже.
Според писанията Исус е името на Отец, защото сам казва „Аз дойдох в името на Отца Си, и не Ме приемате; ако дойде друг в свое име, него ще приемете.” (Йоан 5:43) Което значи, че името на Отец е Исус! Дори в молитвата си към Отец Исус казва „Изявих името Ти на човеците, които Ми даде от света.” (Йоан 17:6) Също така казва „Отче праведни, светът не Те е познал, но Аз Те познах; и тия познаха, че Ти си Ме пратил. И явих им Твоето име, и ще явя, та любовта, с която си Ме възлюбил, да бъде в тях, и Аз в тях.” (Йоан 17:25-26)
Друго много важно име, което трябва да разгледаме е Йехова (или Яхве). Изход 6:2-3 споменава името на Господ като Йехова. Казва че Господ се е явявал на Авраам, Исак и Яков под името Бог Всемогъщи (El Shadday на еврейски) , но не са го познавали под името Йехова. Еврейските букви за Йехова са същите като в Изход 3:15 за „Господ”. Тогава дали това може да е Исус? Да – определено Е! Исая 12:2 казва „Ето, Бог ми е спасение; Ще уповавам, и не ще се боя; Защото Господ Иеова е моя сила и песен, И Той стана мое спасение.” (виж Йоан 4:42 и Филипяни 3:20). Понеже няма как Библията да си противоречи, Исус Христос и Йехова са едно и също. В Стария Завет е Йехова, а в Новия е Исус.
Исус е Богът говорил с Авраам, Исак, Яков, Моисей, и всички пророци, но те не са знаели името Исус. Относно Моисей и децата на Израел в пустинята Библията казва „защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тая канара бе Христос” (1 Коринтяни 10:1-4) Исус дори казва ”Ерусалиме! Ерусалиме! ти, който избиваш пророците, и с камъни убиваш пратените до тебе, колко пъти съм искал да събера твоите чада, както кокошката прибира пилците си под крилата си, но не искахте!” (Матей 23:37) Говори в минало време. Дори в Йоан 1:18 казва: „Никой, кога да е, не е видял Бога; Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви.” В такъв случай, ако никой никога не е виждал Отец значи Моисей и Израел са видели Исус (Йехова) в Изход 24:9-11. Исус също казва, че преди Авраам да е бил роден, някъде около 1800 година пр. Хр. Исус е бил там. Ето какво казва Исус на група евреи „Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва. Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял? Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм. Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде]. Тези примери ясно показват, че Исус е съществувал дълго преди раждането си в плът, когато е ходил по земята като човек.
Друго нещо, което си струва да бъде споменато, е начина, по който името Господ се отнася към Йехова. В Изход 3:13-15, Моисей пита Бог какво да каже на народа, като попитат какво е името на Бога на бащите им. Господ отговаря „АЗ СЪМ КОЙТО СЪМ”. Това е преведено от еврейските думи Ехейе Ашер Ехейе. Ашер е относително местоимение еквивалент на думата „that”, което на Български може да бъде „онзи”, „когото”, „който” и т.н. Ехейе е first person conjunction (не знам каква част на речта е това) на глагола „Hayah” и значи „да съществува”, „да дойде”. Значи имаме присъствие – някой, който съществува вечно, някой който е. Господ каза на Моисей, „При това, Бог рече още на Моисея: Така ще кажеш на израилтяните: Господ, Бог на бащите ви, Бог Авраамов, Бог Исааков, и Бог Яковов, ме изпрати при вас. Това е Името Ми до века, и това е Името Ми из род в род.” (Изход 3:15)
В повечето случаи (не всички) в Стария Завет името Господ е преведено от Еврейското Адонай, което значи „Върховен Господар”. Поради страх от произнасяне Името на Господ се възродил обичай да се заменя името с адонай, когато се говори за него. Самата дума за Господ има връзка с буквите йод, хе и вав, еквивалент на Y H W H (ЙХВХ). Тези букви са познати като Тетраграматона (четирибуквието). На Английски понякога се пише J H W H. При написването на Еврейски първоначално са пишели само съгласните букви без гласни. Въпреки този факт повечето учени се съгласяват с произнасянето на тетраграматона като Яхве – Yahweh, или Йехова - Yehowah (или Яхова – Yahowah). На английски, ако се замени Y с W с техните еквиваленти J и V се получава JHVH или Jehovah, което се ползва в английските преводи.
Сега вече знаем значението на Яхве (Йехова), и въпреки това някои все още ще твърдят, че така трябва да го наричаме. Същият този Яхве взе върху себе си семето на Авраам и му беше дадено името Исус. „А вие се молете така: Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име!” (Матей 6:9) Също в Йоан 17:11 Исус казва „Не съм вече на света, а тия са на света, и Аз ида при Тебе, Отче свети, опази в името Си тия, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние.” Откровение 14:1 И видях, и, ето, Агнето стоеше на хълма Сион, и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им. И името ще е Исус, защото Той дойде в Името на Отец. Виж Йоан 5:43.
Някои сигурно не са убедени, че Йехова е името на Сина, а не на Отец. В Псалм 118:14, 21-22 четем „Сила моя и песен моя е Господ, И Той ми стана избавител, Ще Те славословя, защото си ме послушал, И станал си ми избавител. Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Стана глава на ъгъла” Камъкът, който е глава на ъгъла е Исус Христос! Ето как знаем:Деяния 4:10-12: да знаете всички вие и всичките Израилеви люде, че чрез името на Исуса Христа Назарянина, Когото вие разпнахте, Когото Бог възкреси от мъртвите, чрез това име тоя човек стои пред вас здрав. Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла.

Исус е единственото Име дадено ни за спасение. Защо? Защото Исус е името на Отец: (Филипяни 2:9-11) Затова и Бог го превъзвиши, и Му подари името, което е над всяко друго име; така щото в Исусовото име да се поклони всяко коляно от небесните и земните и подземните същества, и всеки език да изповяда, че Исус Христос е Господ, за слава на Бога Отца.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172076
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031