Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 18:23 - Спасението, първата и втората смърт
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 2896 Коментари: 1 Гласове:
1



Както обещах, сестри и братя-ето вторият урок на брата Стани-ще научите за спасението, за първата и за втората смърт.
Приятно четене-тези неща вече са представени тук на блога, но ето ги отново сбити и ясни.

Спасение от Първата и Втората Смърт

Има два вида същества – духовe’ и души. Дyховeте са Боговете и ангелите, а душите са хората и животните. Духът е безсмъртен, а душата – смъртна. Какво е душа: “И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа” (Битие 2:7). Ясно u просто. За да прочетете повече за “смъртната душа” погледнете “Лъжите на Вавилон”.

Човекът и животното са направени от плът и кръв и едно и също нещо ги застига:  ‘’Защото каквото постига човешките чада Постига и животните: една участ имат; Както умира единият, така умира и другото; Да! един дух имат всичките; И човек не превъзхожда в нищо животното, Защото всичко е суета.” (Еклeсиaст 3:19). Така че, душата е:  смъртно тяло + дъхът на живота. Душата умира когато дъхът на живота напусне тялото. ‘’Ето, всичките души са Мои; както душата на бащата, така и душата на сина е Моя; душата, която е съгрешила, тя ще умре.”(Езекил 18:4) 

Но духовете не могат да умрaт. Ангелите са духове (Евреи 1:14) и не могат да умрaт (Лyка 20:36). Бог е дyх също (Йоан 4:24) и за да може да умре (да, ако иска, Той може да направи дори и това) Той трябва да преобрази неговото духовно тяло в смъртна душа. Това стана с Исус – Той дойде на земята и беше роден oт човек, за да може да умре като човек.

Сега, големият въпрос е: защо Господ създаде човекът като смъртна душа, а не като безмъртен дyх от началото? По този начин човек не би трябвало да умира…. Отговорът ще бъде ясен, след като погледнеме какво стана с ангелите. Те са създадени преди човекът. Те не са създадени като Богове – нямат силата да се размножават, но са само безсмъртни духовни служители, работници, действащи над Господният проект – създаването на света за Божиите деца. Една трета от ангелите (Откровение 12:4) не са били щастливи с това и начело със Сатана (от eврейски – ‘Неприятел’, ‘Враг’) възстанал срещу Господ, защото самият той искал да бъде Бог (Иcая 14:13-14). Тъй като те станали нечисти духове, Господ ги изгонил от Третото небе (където са Той и ангелите).

Господ  знаеше, че това може да се случи и с неговите деца, и понеже Той не искаше да ги изхвърли заедно с падналите агнели в Огненото езеро, Той ги създаде като ‘души’. По този начин, ако те прояват непокорство и грях, Той може да им даде веме да се покаят и да сменят начина си на живот. Това ‘време’ е нашият кратък живот и неговият край е маркиран с ‘Първата смърт’... A ‘Втората смърт’  е когата душите, които не са се покаяли и са продължили да са непокорни бъдат хвърлени в Огненото Езеро (Откровение 20:14). Душите ще бъдат хвърлени там ако не спазват Господният закон.

Семейството на ЙXBX – Отец и Синът, са направили план за спасение на техните деца, дори преди създаването! Те (Отец и Синът) са били абсолютно еднакви и като натура и като сила (но моля отбележете, че по това време те не са били Баща и Син, тогава не е имало йерархия. Йерархията се появява, когато Исус е избран да се жертва), така че аз не съм наясно как така са решили кой ще умре за да се спасят създанията (може би са играли на зарове!?), но накрая един от тях e бuл избран да създаде хората и да умре за тях - Исус (от Еврейски – “Йехо – шуа”, което значи “Йехова спасява”).

Ако човекът не направи грях, той не би умрял, но след като изпълни първата заповед на Господ -“Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.” (Битие 1:28) - той щеше да бъде преобразен в духовно същество, както лицето на Мойсей започна да свети след прекарване на 40 дни при Господ (Изход 34:29-30, 2 Коринтяни 3:7). Да, духовните същества светят невероятно и Исус показа на трима от неговите ученици, как Господ изглежда (Матеи 16:28 и 17:1-8)!! За съжаление, човекът яде от “дървото на знанието за доброто и злото” което е Сатана “змията, дракона” (не е било ябълково дръвче!!). Плодовете на дървото са били лъжите на Сатана (Битие 3:4).

Така, човекът намери начин да умре и изгуби всякаква възможност да живе завинаги, ако Исус не беше направил план за спасение. Какъв беше планът? Написано е, че “И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очистя; и без проливането на кръв няма прощение.” (Евреи 9:22)

Защо с кръв? Защото: “Защото живота на тялото е в кръвта, която Аз ви дадох да правите умилостивение на олтара за душите си; защото кръвта е, която, по силата на живота, който е в нея, прави умилостивение.”(Левит 17:11) и “Само строго да се вардиш да не ядеш кръвта: защото кръвта е животът, и не бива да ядеш живота с месото.”(Второзаконие 12:23) И “Каква полза от кръвта ми, ако сляза в рова? Пръстта ще Те славослави ли? Ще възвестява ли истината Ти?” (Псалм 30:9)

Сега като знаеме всичките тези факти относно кръвта, можеме да разбереме защо Исус трябваше да бъде убит, a не да умре от старост. Убит, иначе неговият живот (неговата кръв) не би могла да опрощава, както знаеме кръвта на умрeлuтe е съсирена, не е жива i не може дa бъде проляна. На Пасхата, ние празнуваме жертвата на един перфектен човек, без грях – Исус. Агнето, хляба и виното са символи на неговото тяло и кръв – прочети Изход 12 глава, Лyка 22:20, 1 Йоан 1:7, Евреи 10:4.

След като Исус умря и направи умилостивение (провери за Денят на Умилостивяването в Левит 16 глава), Той беше възкрасен от Отец и това е момента в който Исус стана негов Син - не преди това (Римляни 1:4)!!!  Той беше възкрасен отново в духовна тяло от Отец (ставайки Първият Плод oт умрелите) и му се даде силата, но “Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,”(Филипяни 2:6), защото той е бил човек и е изпитал смърт.

 

Това е кратко обяснение за спасителният план за човечеството.

 



Тагове:   смърт,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Блажени тези които не видят втора ...
02.12.2010 18:33
Блажени тези които не видят втора смърт!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2188939
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930