Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2018 20:39 - Все още ли вярвате, че сте свободни?
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.04.2018 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Господин Гущеров бил чорбаджия със стопанство и много роби. Един ден той разговарял със собственика на съседното стопанство и се оплаквал, че времената били тежки, че карал робите да работят по-здраво от всякога и имал проблем с някой, които опитвали неподчинение и бягство. Другият чорбарджия казал, че знаел един човек, който можел да помогне. Ден първи.
Един ден г-н Гущеров събрал заедно робите си, за да им поговори човек с име г-н Змийски. Преди да започне г-н Змийски просъскал на г-н Гущеров. Каквото и да кажа не ми противоречи или се плаши и ти обещавам, че ще сложа край на проблемите с твоите роби. Моето име е г-н Змийски, казал на робите, и това може да е най-щастливият ден в живота ви! От сега нататък вие няма повече да сте роби, а свободни хора! Г-н Гущеров бил толкова шокиран, че започвал да пристъпва напред, но г-н Змийски му жестикулирал да запази мълчание. Той замълчал, единствено защото другият чорбаджия дал високи препоръки за уменията на г-н Змийски. Повече няма да сте собственост на г-н Гущеров, продължил г-н Змийски, вие сте свободни! Повече няма да бъдете принуждавани да работите в полза на г-н Гущеров. Вече можете да работите за себе си! Робите започнали да шептят и да се гледат един друг. Много се усмихвали, други гледали озадачено. Всъщност вече сте свободни да напуснете плантацията когато желаете, казал г-н Змийски, но тъй като сме заобиколени от други стопанства ако си тръгнете е много вероятно друг чорбаджия да ви обяви за своя собственост, в момента в който сте стъпили в неговото стопанство. За това ви съветвам да не рискувате новата си свобода, постъпвайки толкова глупаво. Вместо това ви предлагам да останете тук, вече не като роби, а като доброволни участници и съдружници в това стопанство. Да, това вече е вашето стопанство. Г-н Гущеров си захапал езика, за да не му противоречи. Също за сега можем да оставим нещата под ръководството на г-н Гущеров, казал г-н Змийски, тъй като той е единственият с опит в ръководенето на стопанството, което е много сложно начинание. Но той няма да е повече ваш господар, а само работник в стопанството. Всъщност той сега ще използва своите организационни и управленски умения, за да служи на Вас! Каквито и проблеми да сте имали до сега, вече всички сте равни! И имате нужда един от друг, за да се получат нещата. Ако всички си сътрудничим и работим заедно, накрая всички ще се възползваме от печалбата заедно. В чест на този щастлив случай този нов символ на единство и сътрудничество. Това знаме което ще бъде емблемата на Новото Свободно Стопанство Гущерови. Той издигнал новото знаме, а повечето от слушателите били прекалено изумени, за да реагират. И това ще бъде новото ни мото, съобщил г-н Змийски. Ние работим заедно като свободни хора, за всеобщата ни полза, отдавайки почит на стопанството на Гущеров, което се бори за благоденствие, свобода и справедливост за всички! За да го отпразнуваме, сте освободени от работа до края на деня. Наслаждавайте се на свободата си и се върнете тук утре сутрин, свежи и подранили, за да можем да започнем да работим за страхотното и благородно ново начинание, като равни, свободни хора. Виждайки, че г-н Змийски говори сериозно, бившите роби аплодирали и викали радостно.
Ден Втори.
Всички искаме това стопанство да върви добре, казал г-н Змийски в началото на следващата среща, за да имаме изгода за всеки. Всички знаем че е нужно много усилие, за да се сработи стопанството. Просто, защото всички сте свободни не означава, че трябва да спрете да работите. Всъщност тъй като работите вече за себе си, очаквам да работите дори по-здраво от когато и да е било, но с гордостта и на насладата, че работите за себе си. Естествено все още трябва да има правила. Ако всеки прави каквото му хрумне стопанството няма да произведе нищо, експеримента ще се провали и всички ще гладуваме. Трябва да сте благодарни на г-н Гущеров, че се съгласи да остани и да даде своите познания и умения на това начинание. И се доверявам на всички ви, че ще допринесете чрез своята роля, за да потръгнат нещата. Няколко от вас са избрани за длъжността надзиратели, за да се справят с различни аспекти от работата, да подсигурят, че всеки върши поставената му работа, да подсигурат спазването на правилата и т.н. Останалите от вас могат да се отправят към полетата, за да започнат първия си работен ден като свободни хора.
Ден Трети.
На следващата сутрин г-н Змийски имал строго изражение на лицето, докато започвал срещата. Имам неприятно задължение днес, казал той, вчера Цанко беше задържан с част от продукцията, която произвел, вероятно за да я продаде за своя лична изгода. Това е против правилата. Това е кражба! Затова Цанко трябва да бъде наказан. Двама мъже завързали Цанко на кола за биене на камшик. Не изпитвам наслада от това, продължил г-н Змийски, но трябва да разберете, ако не поддържаме ред, ако нямаме правила, които всички да следваме,  стопанството ще се провали и всички ще страдаме. Камшика се забил в гърба на Цанко. Но ако всички се напънем за всеобщото благо всички ще преуспеем. Да си освободен не означава, че трябва да си егоистичен и алчен. Всеки от нас трябва да следва дадените му задължения и да се подчинява на правилата и тогава всички ще се облагодетелстваме и всеки от вас ще получи достоен дял от печалбите. Младежът с име Самуил пристъпил напред: Но ако вие и г-н Гущеров определяте правилата и ни налагате ако не се подчиним, къде е разликата с това, което беше по-рано? Как може да говориш така? Попитал г-н Змийски. Аз съм шокиран! Преди бяхте роби, а сега сте свободни! Нещата все още имат нужда от ръководство и организация от най-квалифицираните за това. Те знаеш ли как се ръководи стопанство, Самуил? Ами....не, отговори той, но ако свободни защо нямаме думата в определянето на правилата и как работят нещата? Изненадан съм от твоята неблагодорност, отговорил г-н Змийски, никой от вас не знае как работи стопанството така, че не сте в състояние да вземете решения за това как се правят нещата тук. Изглежда, че не оценявате всичко, което г-н Гущеров ви осигурява, от защита срещу всички външни заплахи, от които си нямате представа, тези които могат да дойдат тук, да ви заловят и поробят ако я нямаше закрилата на г-н Гущеров, до подсигуряване на всички за храна, подслон, оръдия за производство, грижа за болни и наранени и т.н. Нямаше да има стопанство, без продукция за произдство и без земя за отглеждане на реколтата, ако не беше той. Трябва да сте благодарни, че той е направил възможно комфорта, който имате сега. Живота ви щеше да е много по-лош ако не беше той. Въпреки това като свободни и равни участници в това начинание от сега нататък на всяка среща всеки работник ще има по две минути да задава въпроси или да повдига предложения или оплаквания. С това всички работници изглеждали задоволени и се отправили отново към полетата да заработват продукцията.
Ден Четвърти.
Имам голяма новина за вас, казал г-н Змийски в началото на всекидневната среща, братовчед на г-н Гущеров е тук не само за да види как вървят нещата с нашия проект. Решено е от сега нататък вие да определяте кой ще ръководи стопанството. Естествено тази работа не може да бъде извършена от всеки. На всеки три месеца ще имаме спициална среща на която всички работници ще гласуват за това дали мислим, че г-н Гущеров би трябвало да ръководи стопанството или неговия братовчед г-н Крокодилов би трябвало да ръководи. Това означава, че вие сте оставени да контролирани нещата, защото вие ще решавате кой ще управлява нещата от ваше име. Ако не ви харесва управлението сега имате власт да го промените. Изумени и доволни работниците се отправили отново към полето да добиват продукцията. Минали дни, месеци, година, и стопанството продължило да функционира както преди. Понякога г-н Гущеров управлявал, понякога г-н Крокодилов управлявал, но всекидневния ред останал същия. Работниците работили тежко, много часове всеки ден и все още имали много малко в замяна. Всеки ден срещата започвала с тяхното вълнение от мотото на стопанство Гущерови: Ние работим заедно като свободни хора, за всеобщото благо, отдавайки почит на стопанство Гущерови, което се бори за благоденствие, свобода и справедливост за всички.Един ден г-н Змийски съобщил: Самуил поиска да каже няколко думи тази сутрин. Каквото и да мислят останалите от нас за неговите идеи и възгледи, всички тук сме свободни и това означава, че на всички ни е позволено да казваме това което мислим. Така, че Самуил имаш две минути.... започвай. Самуил пристъпил плахо напред. Бях развълнуван, когато всичко това започна той поклащайки се нервно, гледайки г-н Змийски и г-н Гущеров, но не виждате ли какво се случи тук? Нищо не е променено, всички сме все още роби. Дочули се викове на несъгласие от тълпата. Те ни заповядват какво да правим и ни налагат ако не го правим. Те все още определят всички правила и ни наказват ако не се подчиняваме. Позволяват ни да поставяме предложения и оплаквания за нещата но всъщност никога не променят нещо. Оставят ни да избираме между г-н Гущеров и г-н Крокодилов, но каква е разликата?! Ситуацията остава непроменена. Ние правим цялата работа и те вземат колко си поискат и решават колко да вземем ние. Те живеят в охолство, забогатели от продукцията, която произвеждаме. Ние вършим цялата работа и трябва да строим нашите домове, да отглеждаме храната си и да се грижим за себе си. Оставят ни само толкова, колко да не се бунтуваме или избягаме. Това не е свобода! Ние сме все още роби! Те само промениха думите, които използват, но нищо друго не се е променило. Казват, че всички сме свободни и равни, но не сме! Те командват, а ние се подчиняваме. Това не е свобода, това не е равенство. Те казват, че сме свободни да си тръгнем, но това означава само, че сме свободни да бъдем роби на някой друг! Защо трябва да работим или да се подчиняваме на правилата? Не сме се съгласявали с това. Те направиха ситстемата и ни я наложиха насилствено. Те ни контролират и ни обират и го наричат свобода. Те са ви заблудили да си мислите, че ако имате възможност да избирате за кой господар да работите е същото като да бъдете свободни. Не е! Отворете очите си! Ако запазите това, което сте произвели го наричат кражба. Когато те вземат това, което сте произвели го наричат споделяне и честно разпределение. Не можете ли да видите, че всичко това е....Времето ти изтече Самуил, казал г-н Змийски и посочил на надзирателите да сграбчат Самуил и да го завържат за кола за наказания. Съжалявам Самуил, но ти наруши правилата. Има правила против това да убеждаваш другите да не работят и да нарушават законите. Само нарани всички ни с твоето недоволство, оплакване и неподчинение. Камшика изсвистял и Самуил паднал на земята. Без правила, без ред, всичко ще бъде загубено! Без закон ще настъпи хаос! Не можем просто да се държим като диви животни, всеки правейки каквото си иска. Всички трябва да следваме плана и да изпълняваме дълга си, за напредъка на всички. Тези които не го правят трябва да бъдат наказани. Камшика пак изсвистял и кръвта потекла обилно от гърба на Самуил. Самуиле, ти си този, който краде от другите! Когато не изпълняваш назначената ти работа, оставяш повече работа за другите. Когато не се подчиняваш на правилата ти си този, който застрашава бъдещето на всички други тук. Ти си крадеца, ти си престъпника! Ти си този, който се опитва да разруши подредбата, която ни предпазва и просперира. С всяко шибане на камшика, другите работници възкликвали все по-силно, крещейки проклятия по Самуил. Разглезен и егоистичен ти се оплакваш от всичко. Говорейки все едно ти си подтиснат, но ти си този който разваля нещата! Ти си този който ни спира да бъдем това, което можем да бъдем. Твоята ненаситност и твоя протест наранява всички ни. Всички те играят по правилата, казал г-н Змийски, сочейки другите, какво те кара да мислиш, че ти не трябва?! Мислиш, че си над закона? Чували се викове на съгласие, докато камшика се забивал отново. Трябва да поддържаме реда, казал г-н Змийски, за да направим това стопанство славно, за да направим така, че всички да сме щастливи и да успеем, за да имаме обществото, което желаем, трябва да има правила! Всички трябва до допринесем със своя дял за това велико начинание. Не можем да допуснем действия и подбуди, които се опитват да подкопаят удивителните неща, които заедно като свободни хора постигаме. Г-н Гущеров се усмихвал и потупал г-н Змийски по гърба. Тълпата се радвала толкова шумно, че никой не забелязал, че Самуил е умрял.... 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 912741
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930