Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2017 20:30 - Ролята на дърветата
Автор: ozelenyavanedvor Категория: Други   
Прочетен: 488 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.08.2017 02:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човекът се изолира от природата с всеки изминал ден. Бързата урбанизация на градовете доведе до намаляне на озеленените площи и отчужди хората от природата. Дърветата изчезват все по-бързо от нашата околна среда. Само си представете какви ще бъдат нашите улици и квартали без дървета!?

Дърветата имат различни екологични ползи: абсорбират шума, намаляват замърсяването и регулират температурите в градовете. Те са икономически ефективен начин за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на замърсяването. Дърветата поглъщат въглероден диоксид, който се отделя във въздуха от автомобилите и заводите. Едно дърво произвежда почти 3/4 от кислорода, който е нужен на един човек. Дърветата намалят и оттичането на дъждовната вода, което спестява разходи за дренаж и канализация.

Дърветата намаляват разходите за отопление и охлаждане в градовете. Районите с малко растителност могат да достигат температури до 7 градуса по-високи от тези покрити с дървета. Това води до значително по-високи разходи за енергия за охлаждане на жилищата. Дървета засадени на правилните места могат да намалят разходите за отопление и охлаждане с до 12% и да намалят общото потребление на електроенергия.

Шумът е често пренебрегван проблем. Прекомерният или нежелан шум има отрицателни физични и психологични последствия за човека. Шумът може да дойде от много различни източници, но най-вече от пътищата и магистралите. Дърветата могат да играят важна роля за заглушаване на нежелания шум, тъй като звуковите вълни се поглъщат от листата и клоните на дървото.

Дърветата помагат да се поддържат ниски нива на въглероден двуокис, като по този начин се намалява парниковият ефект.

Не на последно място, дърветата осигуряват място за гнездене на птици. Те осигуряват труднодостъпни от хищниците места за птиците, което спомага за тяхното размножаване.



Гласувай:
3




1. tres1 - ...Шумът е често пренебрегван проблем.
14.08.2017 21:16
Шума като цяло е неизбежен, както тръните в райграса. Нои са факторите които благоприятстват развитието му - 1. Неграмотност 2. Арогантна простащина и 3. Липаса на контрол. В района България /защото такава държава вече е спомен от старите книжки и кинолинти/ цари потресаваща неграмотност на всички нива в административното управление. За това пък арогантната простащина с нескриван възторг демонстрира своята безнаказаност, тероризирайки останалите хора с различни видове и децибели шум. Колкото до контрола - трябва някой да го създаде, а поради липса на грамотност това няма как да стане. И така изходите от това положение са два - 1. Да се хванат за оръжието и да решават въпроса на место. 2. Да си набавят тапи за ушите и да се надяват всичко полека-лека да утихне.
Да ама НЕ и в двата случая няма как да се мине без досадно много жертви!
Иначе залесяването е добра идея, но да започне от там където вече е обезлесено, но кой и колко ще трявба да плати трябва предварително да се уточни. Това, което ни остава е да се надяваме на повече Г Р А М О Т Н О С Т и ако не знаем какво представлява тя - да поизучим опита на останалите европейци, където държавността не е изчезнала.
цитирай
2. barin - Ролята на дърветата е голяма: дават ...
15.08.2017 06:09
Ролята на дърветата е голяма: дават кислород, необходим на хората за дишане, пречистват въздуха, намаляват шума, в градовете с по-малко дървета е по-шумно( обикновено по-новите и по-големите), дават сянка и прохлада през лятото, овощните дават плодове.....Затова трябва да се пазят, не растат за година-две, а някои дори много бавно.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ozelenyavanedvor
Категория: Хоби
Прочетен: 4350
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031