Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2015 18:18 - ЩИТА НА ВЯРАТА
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1025 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.12.2015 18:52


2 Летописи 7:12-16

Сестри и братя,

Представям ви прекрасен урок на Израел. Ще ви покаже, какво е вярата и как се придобива вяра в Бога. Приятно четене! Прекрасно е да стоя пред вас в Божията събота! Добре е да стоя пред вас в съботата на Господа-винаги е добре. Съботата ни е дадена от Бога и ако ще служим на Бога-трябва да я пазим. Това е заповед-не е препоръка. Понякога ние просто губим вярата си. Виждал съм много често хора които са били с нас и после са ни напуснали. И съм ги наблюдавал-те губят всичкото и често-и те се изгубват. Това е липса на вяра. Вижте-Бог ни е дал тази Библия и ако ние нямаме вяра в Бога-не бихме я изучавали изобщо-защо да я изучаваме ако не вярваме, че има Господ? Но за да развиете вярата във вас, трябва ви търпение и познание на Библията. И ако говорите днес с хора наричащи себе си християни, ще откриете, че тяхната вяра често се основава на... нищо. Те просто не познават Библията и поради това-вярата им не е в Бога от Библията. Когато се занимавате с Божието Слово, не мислете, че ще е лесно-не е! Но ако държите вярата си както Йов, то последните ви дни ще са по-добри от първите. И ако вярвате в Бога на Израел-Той винаги ще направи необходимото за вас. Може да не е както вие си го мислите, но ще е добро. Господ е Бог на всичките народи. И Отец го изпрати да свърши тази работа. Още от Едем. Хората мислят, че Исус е започнал с Мария-Исус дойде чрез Мария. Вие сами трябва да спасите себеси-но се започва с вяра в Бога. Иначе няма да му служите и да му се подчините.
Ще започнем урока от Евреите 11 глава

1 А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат.

Ние се надяваме, че ще спасим себе си-още не сме се спасили и никой още не е спасен. И ако изследвате миналото-ще знаете какво ще направи Бог в бъдещето. Ние сме тук защото се надявам на спасението!

2 Защото поради нея за старовременните добре се свидетелствуваше.

Спасили ли са се старовременните-не още! Те просто са придобили добър рапорт.

3 С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.

Ние не сме били там когато Господ е казал "Да бъде". Чрез вяра ние разбираме, какво е направил Господ. Ние не сме били тогава там. Но нашата вяра ни показва, че е така.

4 С вяра Авел принесе Богу жертва по-добра от Каиновата, чрез която за него се засвидетелствува, че е праведен, понеже Бог свидетелствува за даровете му; и чрез тая вяра той и след смъртта си още говори.

Как така Авел даде по-добрра жертва на Бога? Защото повярва в Бога. Ако не вярваше-просто щеше да представи на Бога нещо си. Но той избра най-доброто за Бога.

5 С вяра Енох бе преселен, за да не види смърт, и не се намираше, защото Бог го пресели; понеже преди неговото преселване беше засвидетелствувано за него, че е бил угоден на Бога.

Енох беше преведен и е духовно същество, ходещо по земята. Не е на небето-Бог казва ясно, че никой не е отишъл на небето. Енох може да е около вас и вие няма да знаете това. Господ ви дава просто пример, как би могло да бъде. Точно както когато направи Израел Свещеници-те трябваше да бъдат за пример на народите и тях да следват народите. И те трябваше да носят информацията, но отпаднаха-временно. А как Енох стана угоден на Бога-като пазеше заповедите му!

6 А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. Ако не вярвате в някого-не можете да му угодите. Някои проповядват, че вярата е нещо, което идва през вратата. Няма такова нещо! Нека видим Галатяните 3 глава-тази глава хората използуват за да убият Закона на Бога. Но тя няма нищо общо със Законите на Бога. Вижте сестри и братя-всичко се основава на вярата. Вие работите с вярата, че ще ви платят. И ако не ви платят, ще работите ли? Всеки вярва в нещо! Вие вярвате, че утре слънцето ще изгрее отново от изток и това и очаквате

1 О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат?

Това няма нищо общо със Закона.

2 Това само желая да науча от вас: Чрез дела, изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез вяра в евангелското послание?

Вярата сама по себе си не може да говори! А след като Исус дойде отпадна Закона за Жертвоприношенията. Те не получиха тази вяра чрез убиване на животни.

6 както с Авраама, който повярва в Бога, и му се вмени за правда? 7 Тогава познайте, че тия, които упражняват вяра, те са Авраамови чада; Авраам вярваше на Бога. И всеки, който вярва в Бога и му се подчинява е дете на Авраам. 8 и писанието, като предвидя, че Бог чрез вяра щеше да оправдае езичниците, изяви предварително благовестието на Авраама, казвайки: "В тебе ще се благославят всичките народи".

И това е голяма тайна. Господ ще благослови всички народи чрез Божието Слово чрез Авраам. И всички сме дошли от Адам и Ева. И ако вярвате в Божето Слово-сте духовно дете на Авраам.

10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".

Ако Исус не беше дошъл и умрял за нас, никой не би могъл да спаси себе си. Защото само неговата кръв ни спасява-ако вярваме в него. Само един е Светият Израилев-втори няма такъв!

11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";

Ясно е, че праведният ще живее чрез вяра. Никой не може да спаси себе си иначе. А явно е, че тези Галятяни са решили да убиват отново животни.

19 Тогава, защо се даде закона? Прибави се с цел да се изявяват престъпленията, докле да дойде Потомъкът, на Когото биде дадено обещанието; и беше прогласен от ангели чрез един ходатай.

Кой Закон е бил добавен поради престъплението? Каква е Библейската дефиниция на греха-грехът е нарушаването на Закона. 1 Йоаново 3:4. Е-ако този Закон е бил добавен, поради греха, то как 10те заповеди могат да бъдат грях? Сами виждате, че Павел ви говори за един друг Закон-добавен поради престъпленията на Израел. Кой е този Закон-Закона за Жертвоприношенията. Защото ако не би бил добавен от Господ, то Господ трябваше да избие целият Израел. Същият Павел ви обяснява това в Евреите. А ясно казва-праведният ще живее чрез вяра!

20 Но ходатаят не ходатайствува за един; а Бог, Който дава обещание, е един. 21 Тогава, законът противен ли е на Божиите обещания? Да не бъде! Защото, ако беше даден закон, който да може да оживотвори, то наистина правдата щеше да бъде от закона.

Закона за Жертвоприношенията не може да ви даде живот. Господ замести вас с животните за да не ви убие. И това разбира се е удар по джоба. Но ако няма кой да ви замести-трябва да убие вас.

22 Но писанието затвори всичко под грях, та обещанието, изпълняемо чрез вяра в Исуса Христа, да се даде на тия, които вярват.

Господ е Бог на всички хора. И никой на тази земя не е преминал без грях. Затова Господ трябваше да дойде и да умре за нас. Но трябва да вярвате-иначе не ви ползва. И ако правите това, което Той иска-греховете ви са покрити. И така-и днес трябва да пазим 10 заповеди. Иначе не е възможно да има грях-ако няма тези 10 заповеди.
Нека видим Римляните 3 глава. Вижте-не се лъжете-Бог понякога разрешава дори и неговите служители да бъдат обесени, разрязани на парчета, изгорени и какво ли не. Но те са имали вярата и ще живеят вечно!

28 И така, ние заключаваме, че човек се оправдава чрез вяра, без делата на закона. А-а, какво означава това? 31 Тогава, чрез вяра разваляме ли закона? Да не бъде! Но утвърждаваме закона.

Как ние утвърждаваме Закона-като го пазим! Ние трябва да разбираме Закона. Хората си нямат понятие изобщо какво четат в тази Библия. Малцина дори разбират, че Бога с който сме си имали работа винаги е бил Исус Христос. Малцина разбират, че трябва да пазят Закона, че трябва да пазят Диетичният Закон. Всичко ви е дал именно Исус. И какво-ще дойде после в Новият Завет и ще отмени всичко? Вие просто лъжете себе си. Господ не работи така-което е дал в началото-винаги е валидно. Вярата е много добро нещо и тя не отменя Закона, но ви кара да го пазите. Ако вярвате в Господа-няма да нарушите неговият закон. А без вяра няма да стане.
Нека видим Ефесяните 6 глава-вярата ви ще ви спаси. Защото винаги ще се яви някой, който ще иска да ви обърка-това не са хората които ви говорят да не пазите Закона на Бога-това са нечистите духове които стоят зад тях иработят чрез тях. А това тук-в Ефесяните-трябва да го разберете.

11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

Трябва да сте готови за Сатана. Той винаги ще се опита да ви опита. А ако вярвате в Господа-това ще ви даде бронята. Защото ще вършите това, което Господ иска.

12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

Не говори за президента или губернатора, но за дявола. Мнозина днес не знаят нищо от Библията, но ви казват, кое как било? Когато започнете да ги учите на истината-ще намерите, че мнозина искат да ви отделят от нея-а те знаят или не, работят за Сатана. И само цялата броня от Господа ще ви спаси.

13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.

Трябва ви броня за да можете да устоите! Но ако не знаете нищо-нямате никаква броня-как ще устоите?

14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник, 15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.

И винаги трябва да сте готови да правите мир

16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;

Вярата е щита! Без нея не можете да спасите себе си. Когато Сатана ви прати всичките си служители против вас-вие можете да се борите с тях. Някой ще ви каже-нека да откраднем-вие знаете, че не трябва да крадете! Някой ще ви препоръча жената на някой брат-вие знаете, че не трябва да прелюбодействате. Ако устоите във вярата-ще станете богове. Ако не-пак ще живеете вечно-в огненото езеро. Трябва да вземете щита на вярата-той ще ви предпази!

17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; Божието Слово!

И ако оставите то да ви води-вие имате меча на духа. Ще ви отдели от всяка глупост-дории от вас самите когато искате да направите нещо глупаво. Ще си кажете-бих ли искал това да стане с мене-и няма да го направите на другите. Оставете това на Господа-той ще се разправи като дойде времето. Нека видим 1 Солунци 5 глава

5 Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня: не сме от нощта, нито от тъмнината.

Ние имаме разбирането! Ние знаем какво е грях и не го вършим.

8 а ние, като сме от деня, нека бъдем трезвени и нека облечем за бронен нагръдник вяра и любов и да турим за шлем надеждата за спасение.

Хората мислят, че когато си пълен с Духа трябва да бъдеш глупав. Напротив-трябва да знаеш какво е и какво да питаш и говориш! Стига с тази глупост, сестри и братя! И ние сме трезвени-с надеждата за спасение! Някои казват, че са спасени-не е вярно! И това ми показва, колко ви е разбирането. Аз имам вяра в Бога, защото вярвам, че ще ме направи както е той. За това именно вярвам в него и следвам каквото Той иска.
Нека видим 2 Тимотей 4 глава. Всеки слуша когато имаш какво да кажеш.

1 Заръчвам ти пред Бога и пред Христа Исуса, Който ще съди живите и мъртвите, и пред вид на явлението Му и царуването му:

Хората не обръщат внимание-чак когато Господ дойде, тогава ще съди! И не е от значение колко сте стари-когато решите да се обърнете към Бога с цялото си сърце и промените ума си-Той ще ви прости и ще ви приеме.

2 проповядвай словото, настоявай на време и без време, изобличавай, порицавай, увещавай, с голямо търпение и непрестанно поучаване.

Не говори каквото ти мислиш, но говори Божието Слово. И трябва да правиш това, което казва Павел-да изобличаваш, да порицаваш и да поучаваш постоянно.

3 Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти, Павел казва на Тимотей, че ще дойде това време-е, дошло е. Днес ви казват, че Бог обича всички-ами тогава мога да бъда каквото си искам-той ме обича

4 и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните.

И те са се обърнали към басните: Сатана е в земята и пече някого с вила-това е басня. Мъртвите не са мъртви и са в небето-това е басня. Исус се е родил на 25 декември-това е басня. Исус ви казва, че вече няма Закон-това е басня. Великдена-това е басня. Можете да ядете всичко-това е басня. Праведните ще ходят на небето-това е басня. И нищо не можете да прочетете от това в което вярвате в Библията

5 Но ти бъди разбран във всичко, понеси страдание, извърши делото на благовестител, изпълнявай службата си. 6 Защото аз вече ставам принос, и времето на отиването ми настава.

Павел не ви казва, че вече е убит-нали? Той ви казва, че е извършил това, което е трябвало

7 Аз се подвизах в доброто войнствуване, попрището свърших, вярата опазих;

Той е упазил вярата! И това наистина е битка. И за да победите-трябва да носите щита на вярата. Иначе Сатана ще ви победи и дори и няма да знаете какво е станало с вас

8 отсега нататък се пази за мене венецът (правдата), който Господ, праведният Съдия, ще ми въздаде в оня ден; и не само на мене, но и на всички, които са обикнали Неговото явление.

Момент-защо Павел ни казва това? Току що Павел уби отиването на небето след като умре. Уби вярата ви, че ще вървите на небето. Е кой иска да ви подведе, че като умрете ще идете на небето? Какво ви казва Павел-че ще получи наградата когато деня дойде! При явлението на Исус! Вие трябва да вярвате в тези неща. И щом повярвате-дори и домашните ви ще се обърнат против вас. Те ще ви кажат, че сте влезли в секта или култ. И да-мнозина не издържат на такова изпитание.
1 Петрово 1 глава

3 Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който според голямата Си милост ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исуса Христа от мъртвите,

За това има аргумент между тези дето наричат себе си Юдеи и езичниците, кой е убил Исус. Адам го уби. И ние не сме имали надежда преди Исус да умре и да бъде възкресен от Отец.

4 за наследство нетленно, неоскверняемо, и което не повяхва, запазено на небесата за вас, 5 които с Божията сила сте вардени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последно време.

Това е запазено за вас-ако сте държани в истината чрез вяра. Чия вяра-вашата вяра! И ако сте повярвали в Бога и следвате Бога както Той иска-в последният ден ще получите наградата-когато дойде последният ден

9 като получавате следствието на вярата си, спасението на душите си. И това ваше тяло ще бъде променено както е на Исус.

Това е краят на вашата вяра-тя ще ви доведе до наградата. Вие ще сте спасени! И ще бъдете богове. Но е на базата на вашата вяра. Стойте с Господа и няма да умрете. Исус каза нещо, на което хората не обръщат внимание-Лука 7 глава. Но хората не обичат да слушат

36 И един от фарисеите Го покани да яде с него; и Той влезе във фарисеевата къща и седна на трапезата. 37 И, ето, една жена от града, която беше грешница, като разбра, че седи на трапезата във фарисеевата къща, донесе алабастрен съд с миро.

Тя е била голяма грешница и е разбирала това. И действието й показва, че се е покаяла

38 И като застана отзад при нозете Му и плачеше, почна да облива нозете Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, целуваше нозете Му, и мажеше ги с мирото. 39 А като видя това фарисеят, който Го бе поканил, думаше в себе си, казвайки: Тоя ако беше пророк, щеше да знае коя и каква е жената, която се допира до Него, че е грешница.

Този фарисей се съмняваше, че Исус е този, който казва, че е. А Исус знаеше какво мисли

40 А Исус в отговор му рече: Симоне, имам нещо да ти кажа. А той рече: Учителю, кажи.

Фарисеят се отрече-все едно не бе помислил това за Исус

41 Някой си заемодавец имаше двама длъжника; единият дължеше петстотин динари, а другият петдесет. 42 И понеже нямаха с какво да му платят, той прости и на двамата. И тъй, кой от тях ще го обикне повече? 43 В отговор Симон рече: Мисля, че оня, комуто е простил повечето. А той му рече: Право си отсъдил.

Този фарисей отговори правилно

44 И като се обърна към жената, рече на Симона: Видиш ли тая жена? Влязох в къщата ти, и ти вода за нозете Ми не даде; а тя със сълзи обля нозете Ми, и с косата си ги изтри. 45 Ти целувка ми не даде; а тя, откак съм влязъл не е престанала да целува нозете Ми. 46 Ти с масло не помаза главата Ми; а тя с миро помаза нозете Ми. 47 Затова ти казвам: Прощават й се многото грехове; (защото тя обикна много); а комуто малко се прощава той малко обича. 48 И рече й: Прощават ти се греховете.

Тази жена се покая и вече беше готова да живее праведно. Не е случайно, че Господ съсипа Ерихон, но спаси само проститутката-защото тя се покая! Това е събощение за всички нас, сестри и братя. Разбирате ли какво стана?

50 И рече на жената: Твоята вяра те спаси; иди си с мир.

Кое спаси тази жена-вярата й! Тя не се усъмни, кой е Исус дето е Христос. Тя знаеше, че това е ключа към нейното спасение и нейното поведение показа на Господ, че тя беше разбрала това. Това е, което ще ви спаси-вярата ви! Каквото и да е срещу вас-ако вярвате в Бога-ще ви спаси!
Нека видим пример-2 Летописи 20 глава. Няма значение колко зле е положението-ако имате вяра-Бог ще ви спаси.

1 След това моавците и амонците, и с тях някои от маонците дойдоха да воюват против Иосафата.

Йосафат е бил праведен Цар. Но не е знаел, дали може да се справи с тези хора.

2 Тогава някои дойдоха та известиха на Иосафата, като рекоха: Голямо множество иде против тебе изотвъд Соленото море, от Сирия; и ето ги в Асасон-тамар, (който е Енгади). 3 А Иосафат се уплаши, и предаде се да търси Господа, и прогласи пост по целия Юда.

Това е била огромна армия-от три народа. Царят е знаел, че не може да ги победи. И вижте какво е направил

4 И юдейците се събраха за да искат помощ от Господа; дори от всичките Юдови градове дойдоха да търсят Господа.

Целият народ е дошъл да търси Бога.

13 А целият Юда стоеше пред Господа с челядите си, жените си и чадата си. 14 Тогава всред събранието дойде Господният Дух на левитина Яазиил, Захариевия син, (а Захария бе син на Венаия, син на Елила, син на Матания), от Асафовите потомци; и рече: Господ е дал съобщение чрез този човек 15 Слушайте, целий Юдо, вие ерусалимски жители, и ти царю Иосафате; така казва Господ на вас: Не бойте се, нито да се уплашите от това голямо множество; защото боят не е ваш, но Божий.

Когато всичко изглежда невъзможно-ако имате вярата в Бога-Бог ще ви избави. Битката е негова-не е ваша!

17 Не ще да е потребно вие да се биете в тоя бой; Няма да е нужно да изстреляте и една стрела поставете се, застанете, и вижте със себе си извършеното от Господа избавление, Юдо и Ерусалиме; не бойте се, нито да се уплашите; утре излезте против тях, защото Господ е с вас. Само вярвайте и ще видите мощта на Бога.

Понякога ние също трябва да стигнем до същият извод.

20 И тъй, на сутринта станаха рано, та излязоха към пустинята Текуе; а когато бяха излезли, Иосафат застана та рече: Слушайте ме, Юдо и вие ерусалимски жители; вярвайте в Господа вашия Бог, и ще се утвърдите; вярвайте пророците Му, и ще имате добър успех.

Вярвайте и ще успеете! Вярвайте в Бога!

21 Тогава, като се съветва с людете, нареди някои от тях да пеят Господу и да хвалят великолепието на Неговата светост като излизат пред войската казвайки: Славословете Господа, защото милостта Му е до века. 22 И когато почнаха да пеят и да хвалят, Господ постави засади против амонците и моавците, и против ония от хълмистата страна Сиир, които бяха дошли против Юда; и те бидоха поразени. 23 Защото амонците и моавците станаха против жителите на хълма Сиир за да ги изтребят и заличат; и като довършиха жителите на Сиир, Сиир е Едом-или Исав те си помогнаха взаимно да се изтребят. 24 А Юда, като стигна до стражарската кула на пустинята, погледна към множеството и, ето, те бяха мъртви тела паднали на земята, и никой не беше се избавил.

Защото Израел повярва в Бога! Вярата им ги избави. Често пъти Бог ви проверява за да види вярата ви. И ако упазите вярата си до края-Той ще ви спаси. Но ако не-ще отпаднете. Зависи си само от вас-Лука 22 глава

28 А вие сте ония, които устояхте с Мене в Моите изпитни. 29 Затова, както Моят Отец завещава царство на Мене, а Аз завещавам на вас, 30 да ядете и да пиете на трапезата Ми в Моето царство; и ще седнете на престола да съдите дванадесетте Израилеви племена.

Ако следвате Исус, по времето на Милениума, вие ще управлявате тази земя за 1000 години. И ще бъдете променени и ще сте богове. Но трябва да вярвате.

31 [И рече Господ]: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито; 32 но Аз се молих за тебе, да не ослабне твоята вяра; и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си.

Момент сега-Исус каза на Петър, че е негов човек. И какво сега-моли се за Петър щото неговата вяра да се укрепи! Разберете това-вие сте отговорни за вашата вяра-дори и Господ не може да ви накара да вярвате. И като имате разбирането и започнете да говорите на хората как са нещата-Сатана ще дойде срещу вас.
Нека видим Числа 13 глава и какво става когато вярата ви отпадне и вие не вярвате в Бога вече. Вижте-винаги е спрямо вярата. Господ им беше обещал земята. Но за да провери вярата им-каза им да пратят съгледвачи.

1 И Господ говори на Моисея, казвайки: 2 Изпрати мъже, за да съгледат Ханаанската земя, която Аз давам на израилтяните; да изпратите по един мъж от всяко племе на бащите им, и всички да са от първенците между тях.

Бог искаше съгледвачите да са от най-големите хора, от първенците. Те са водачи

3 И тъй, според Божието повеление Моисей ги изпрати от Фаранската пустиня; всичките мъже бяха главни между израилтяните.

Водачите са това

25 А на края на четиридесетте дена те се върнаха от съгледването на земята. 26 И отивайки дойдоха при Моисея, при Аарона и при цялото общество израилтяни във Фаранската пустиня, в Кадис; и дадоха отчет на тях и на цялото общество, и показаха им плода на земята.

Те са показали какво представлява земята. Но са говорили, че не могат да се справят с хората живеещи там.

30 Но Халев успокояваше людете пред Моисея, като казваше: Да вървим напред незабавно и да я завладеем, защото можем да я превземем. 31 А мъжете, които бяха отишли заедно с него, рекоха: Не можем да излезем против ония люде, защото са по-силни от нас. 32 И зле представяха пред израилтяните земята, която бяха съгледали, казвайки: Земята, която обходихме, за да я съгледаме, е земя, която изпояжда жителите си; и всичките люде, които видяхме в нея, са превисоки мъже.

Ние не можем да победим тези хора...

33 Там видяхме исполините, Енаковите синове, от исполинския род; и пред тях нам се виждаше, че сме като скакалци; такива се виждахме и на тях.

Господ съсипа Египет, води тези хора в пустинята и съсипа много народи пред тях. И те се уплашиха от тези гиганти? Нека видим какво стана после-Числа 14 глава

1 Тогава цялото общество извика с висок глас, и людете плакаха през оная нощ. 4 И рекоха си един на друг: Да си поставим началник и да се върнем в Египет.

Египет беше робство! И те искаха да се върнат в робството?

11 И Господ рече на Моисея: До кога ще Ме презират тия люде? и до кога няма да Ме вярват, въпреки всичките знамения, които съм извършил посред тях?

Колко още тези хора няма да вярват в Бога? Знаете какво направи Господ за тях. Е не можеш да направиш нищо за човек, който няма вяра.

27 До кога ще търпя това нечестиво общество, което роптае против Мене? Чух роптанията на израилтяните, с които роптаят против Мене. 28 Кажи им: Заклевам се в живота Си, казва Господ, навярно ще направя на вас така, както вие говорихте в ушите Ми; 29 труповете ви ще паднат в тая пустиня; и от преброените между вас, колкото сте на брой от двадесет години и нагоре, които сте роптали против Мене, 30 ни един не ще влезе в земята, за която се клех да ви заселя в нея, освен Халева Ефониевият син и Исуса Навиевият син.

Много хора не разбират, че не всички дошли от Египет-20 години и нагоре-не влязоха в земята поради непокорството си

33 И децата ви ще скитат по пустинята четиридесет години, и ще теглят поради вашите блудствувания, докато се изпоядат труповете ви в пустинята. 34 Според числото на дните, през които съгледахте земята, четиридесет дена, всеки ден за една година, четиридесет години ще теглите поради беззаконията си, и ще познаете какво значи Аз да съм неблагоразположен. 34 Според числото на дните, през които съгледахте земята, четиридесет дена, всеки ден за една година, четиридесет години ще теглите поради беззаконията си, и ще познаете какво значи Аз да съм неблагоразположен.

И това се изпълни.
Нека видим Евреите 3 глава. Вижте-ако не вярвате в Бога-Сатана знае това и е въпрос на време само докато не ви съсипе. Не лъжете себе си-битката е съвсем реална. Сатана обикаля като ревящ лъв и щом види, че нямате вяра-свършено е с вас.

7 Затова, както казва Светият Дух: - "Днес, ако чуете гласа му, 8 Не закоравявайте сърцата си както в преогорчението, Както в деня на изкушението в пустинята,

В деня когато чуете гласа на Бога-не се обръщайте на друга страна

9 Гдето бащите ви Ме изкусиха, изпитаха Ме. И видяха делата Ми четиридесет години.

Ако не вярваш в Бога-разбира се, че няма да вършиш това, което Той ти казва

10 Затова, възнегодувах против това поколение. И рекох: Всякога се заблуждават със сърцата си, Те не са познали Моите пътища; 11 Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка".

Хората не повярваха в Бога. И тази почивка е Милениума.

12 Внимавайте братя, да не би да има в някого от вас нечестиво, невярващо сърце, което да отстъпи от живия Бог;

Внимавайте сега-ако не вярвате, и вие ще сте така като тези хора. Повечето християни днес не знаят, че има повече от едно възкресение.

18 На кои още се закле, че няма да влязат в Неговата почивка? Не на ония ли, които бяха непокорни? 19 И тъй виждаме, че поради неверието си те не можаха да влязат.

Те нямаха вяра и за това не изпълниха това, което трябваше да изпълнят. Без вяра не можете да направите нищо.
Нека видим Евреите 4 глава

1 И тъй, понеже ни остава обещание да влезем в Неговата почивка, нека се боим да не би да се открие, че някой от вас не е достигнал до нея.

Нека внимаваме да не отпаднем от истинската вяра!

2 Защото на нас се донесе едно благовестие, както и на тях; но словото, което те чуха, не ги ползува, понеже не се съедини чрез вяра в ония, които го чуха.

Те не повярваха-нямаха вяра. И същото Слово е ваидно и днес-Божието Сово

3 Затова ние, повярвалите, влизаме в тая почивка; както рече Бог: - "Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка"; ако и да са били свършени делата Му още при основаването на света. 4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела";

Господ казва краят от самото начало. Ние имаме 6000 години и следват 1000 години-общо 7 дена-за да оправим делата си.

4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела";

Означава всичко е приключено. Но Господ още работи-нали?

8 Защото, ако Исус беше им дал почивка, Бог не би говорил след това за друг ден.

Исус пише тук. Именно Исус Христос, сестри и братя.

9 Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка.

Нека видим за какво говори:

11 Затова нека се постараем да влезем в тая почивка, за да не падне някой в това, да дава същия пример на неверие.

Кое е това, което може да ви отреже от Царството-липсата на вяра. Вярата е, която ще ви спаси. И вярата е, която понеже я нямаха, отпаднаха от Божието обещание за земята им. И ако следваме Господа както той иска-ще ъдем изменени и ще влезем в неговата почивка и ще сме управници. Но първо трябва да повярваме.
Нека видим Матей 14 глава. Вярата е пълна увереност в Бога!

22 И на часа Исус накара учениците да влязат в ладията и да отидат преди Него на отвъдната страна, докле разпусне народа. 25 А в четвъртата стража на нощта Той дойде към тях, като вървеше по езерото. 26 И учениците, като Го видяха да ходи по езерото, смутиха се и думаха, че е призрак, и от страх извикаха. 27 А Исус веднага им проговори, казвайки: Дерзайте! Аз съм; не бойте се. 28 И Петър в отговор Му рече: Господи, ако си Ти, кажи ми да дойда при Тебе по водата. 29 А Той рече: Дойди. И Петър слезе от ладията и ходеше по водата да иде при Исуса.

Петър ходеше по водата. Но какво стана после?

30 Но като виждаше вятъра [силен], уплаши се и, като потъваше, извика, казвайки: Господи избави ме! 31 И Исус веднага простря ръка, хвана го, и му рече: Маловерецо, защо се усъмни?

Вижте силата на вярата! Петър вървеше-не беше илюзия. Но когато вярата му, че може да направи това изчезна, той започна да потъва. Вижте как важна е вярата. Няма нищо невъзможно за този, който има вяра. Но ако нямаш вяра-нищо не е възможно.
Нека видим Деянията на апостолите 14 глава. Господ е писал всичко това за да ни е пример. Врявайте в тези неща!

8 А в Листра седеше някой си човек немощен в нозете си, куц от рождението си, който никога не бе ходил. 9 Той слушаше Павла като говореше; а Павел, като се взря в него и видя че има вяра да бъде изцелен,

Павел разбра, че този човек има вяра!

10 рече със силен глас: Стани на нозете си. И той скочи и ходеше.

Човек, дето никога не е ходил-вижте какво направи вярата. Този човек изобщо не се усъмни.
Нека видим Матей 9 глава

27 И когато Исус си отиваше оттам, подир Него вървяха двама слепи, които викаха, казвайки: Смили се за нас, Сине Давидов! 28 И като влезе в къщи, слепите се приближиха до Него; и Исус им каза: Вярвате ли че мога да сторя това? Казват Му: Вярваме, Господи.

Вижте-те вярваха, че Исус може да направи това чудо!

29 Тогава Той се допря до очите им, и рече: Нека ви бъде според вярата ви.

Според вярата им! Нищо не става без вяра

30 И очите им се отвориха. А Исус им заръча строго, като каза: Внимавайте никой да не знае това.

Всичко е във връзка с вярата. Не може да служите на Бога ако не вярвате, че съществува. И ако имате вярата-Той винаги ще ви избави.
Нека видим Числа 21 глава. За това вярата е наречена щит. А понякога е нужно просто да седнем и да изчакаме ситуацията да се промени-да видим какво ще е после.

5 И людете говориха против Бога и против Моисея, казвайки: Защо ни изведохте из Египет да измрем в пустинята? защото няма ни хляб ни вода, и душата ни се отвращава от тоя никакъв хляб.

А това беше мана от небето

6 За това Господ изпрати между людете горителни змии, които хапеха людете, та измряха много люде от Израиля. 7 Тогава людете дойдоха при Моисея и казаха: Съгрешихме за гдето говорихме против Господа и против тебе; помоли се Господу да махне змиите от нас. И Моисей се помоли за людете.

Хората разбраха, че съ съгрешили портив Бога

8 И Господ рече на Моисея: Направи си една горителна змия, и тури я на висока върлина; и всеки ухапан, като погледне на нея, ще остане жив.

Вижте какво каза Господ-ако хората имат вяра в мене-те ще спасят себе си.

9 И тъй, Моисей направи медна змия и я тури на най-високата върлина; и когато змия ухапеше някого, той, като погледнеше на медната змия, оставаше жив.

Вижте-така работи вярата! Как иначе мислите, че змия от бронз на прът ще ви спаси? А тези дето не вярваха в Бога-те не гледаха змията и умираха. Вярата е вашият щит. И като повярвате в Бога-всички се обръщат срещу вас. Защото Сатана ги кара да правят това. Нека ви покажа как Авраам беше изпитан-Битие 22 глава. Сега ще видим, какво означава човек да има вяра

1 След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме. 2 И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.

„Единственият син”-а какво за Исмаил? Вижте-Бог се занимава само с този на Завета

9 А като стигнаха на мястото, за което Бог му беше казал, Авраам издигна там жертвеник, нареди дървата и, като върза сина си Исаака, тури го на жертвеника върху дървата. 10 И Авраам простря ръката си та взе ножа да заколи сина си. 11 Тогава ангел Господен му викна от небето и рече: Аврааме, Аврааме! И той рече: Ето ме. 12 И ангелът рече: Да не вдигнеш ръката си върху момчето, нито да му сториш нещо; защото сега зная, че ти се боиш от Бога, понеже не пожали за Мене и сина си, единствения си син. Господ казва чрез ангела-сега зная.

Не е нужно да спекулираме по този въпрос.
Нека видим Евреите 11 глава и да видим, как Авраам стана баща на вярващите

17 С вяра Авраам, когато го изпитваше Бог, принесе Исаака жертва, да! оня, който беше получил обещанията принасяше единородния си син, - 18 оня, комуто беше казано: "По Исаака ще се наименува твоето потомство", 19 като разсъди, че Бог може да възкресява и от мъртвите, - отгдето по един начин на възкресение го и получи назад.

Авраам знаеше, че Бог може да възкреси Исаак. Защото Бог обеща, че от Исаак ще се родят много хора и Бог не може да лъже. Това е вяра.
Нека видим Яков 2 глава. Хората нямат вяра-мислят, че това или онова е невъзможно. Но най-голямата награда за вярата е това, че ще станем богове. И трябва да разбирате това. То ще ви даде сили да имате вяра. И каквото и трябва да правите-ако имате вяра-ще достигнете до това да станете бог.

14 Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси?

Вярата ви се показва от делата ви.

17 Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва. 18 Но ще рече някой: Ти имаш вяра, а пък аз имам дела; ако можеш, покажи ми вярата си без дела, и аз ще ти покажа вярата си от моите дела.

Делата ви ще покажат в какво вярвате

21 Авраам, нашият отец, не оправда ли се чрез дела като принесе сина си Исаака на жертвеника?

Точно така-делата на Авраам показаха вярата му. Хората казват, че имат вяра, но не вършат нищо

22 Ти виждаш, че вярата действуваше заедно с делата му, и че от делата се усъвършенствува вярата;

Вярата е пълна увереност в нещо, което още не го виждаме. Без вяра-нищо не става.

23 и изпълни се писанието, което казва: "Авраам повярва в Бога; и това му се вмени за правда"; и се нарече Божий приятел. 24 Виждате, че чрез дела се оправдава човек, а не само чрез вяра. Делата му показаха, че вярва в Господа 26 Защото, както тялото отделено от духа е мъртво, така и вярата отделена от дела е мъртва.

И ако нямате дела то вашата вяра не съществува
Нека видим Исус Навиев 10 глава

7 И тъй, Исус се качи от Галгал, той и всичките военни люде с него, и всичките силни и храбри мъже. 8 И Господ каза на Исуса: Да се не убоиш от тях, защото ги предадох в ръката ти; никой от тях няма да устои пред тебе.

Господ каза на Исус, да не се безпокои-а Исус имаше вяра.

9 Исус, прочее, дойде върху тях внезапно, като беше се качвал цяла нощ от Галгал. 10 И Господ ги смути пред Израиля; и Исус ги порази с голямо поражение в Гаваон, и гони ги из нагорнището, по което се отива за Веторон, и поразяваше ги до Азика и до Макида. 11 А като бягаха от Израиля и бяха в надолнището при Веторон, Господ хвърляше на тях големи камъни от небето до Азика, та измряха; умрелите от камъните на градушката бяха по-много от ония, които израилтяните убиха с нож.

Господ беше с Израел и никой не можеше да устои пред Израел.

12 Тогава говори Исус Господу, в деня когато Господ предаде аморейците на израилтяните, като рече пред очите на Израиля: Застани, слънце, над Гаваон, И ти, луно, над долината Еалон.

Исус каза дори и на слънцето и на луната да не се мърдат-защото искаше да се разправи напълно с враговете си. Това е вяра!

13 И слънцето застана и луната се спря, Догдето мъздовъздадоха людете на неприятелите си. Това не е ли записано в Книгата на Праведния? Слънцето застана всред небето, и не побърза да дойде почти цял ден.

Вижте какво става когато имате вяра! Разбирате ли това? Вярата! Ако имате вяра-нищо няма да ви спре да извършите тези чудеса

14 Такъв ден не е имало ни по-напред ни после, щото така да послуша Господ човешки глас; защото Господ воюваше за Израиля,

Вижте това-Господ послуша Исус Навиевият и той можеше да избие тези които трябваше да избие. Това прави вярата! Нека видим Изход 12 глава. Вижте-вярата е от самото начало. Ако Адам и Ева вярваха в Бога-и до сега никой не би умирал.

1 Тогава Господ говори на Моисея и Аарона в Египетската земя, казвайки: 2 Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината. 3 Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом.

Господ искаше Израел да има вяра-в този, който може да спаси цялото творение-Исус.

5 Агнето или ярето ви нека бъде без недостатък, едногодишно мъжко; от овците или от козите да го вземете. 6 И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец; тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер.

Има специялен ден до който да го държите и специялен ден когато ще го убиете.

7 После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат.

Тази кръв ви спасява-ето защо:

12 Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова. 13 И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.

Кръвта ще ви бъде за белег-точно както е и обрязването. Вярата ви! И няма значение от кой народ сте! Тази кръв, това агне-представят Исус Христос и какво щеше да извърши за хората. И сега-под кръвта на Исус само можем да спасим себе си. И всеки, който отрича Пасхата-отрича своето собствено спасение. И ако не сте под кръвта на Агнето-вие не можете да спасите себе си-ама каквото и да си въобразявате. А какво щеше да стане ако хората не повярваха на Моисей и не поставиха кръвта на вратите? Щяха да умрат. Кое ги спаси-вярата им!
Нека видим 1 Йоаново 5 глава

1 Всеки, който вярва, че Исус е Христос, е роден от Бога; и всеки, който люби Родителя, люби и родения от Него. 2 По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди

Това е Новият Завет-същото нещо-да пазим заповедите на Бога.

3 защото ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки. 4 Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.

Нашата вяра! Ако имаме вяра, можем да разрешим всеки проблем. Но трябва да вярваме.

4 Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.

Победата, която е над света става само чрез нашата вяра. Вярвай в Бога-имаш щита на вярата. Каквото и да дойде срещу тебе-ще се справиш, защото вярваш в Бога!

Благодаря ви за вниманието!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172484
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031