Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 01:34 - ДЕЦАТА НА ЗАВЕТА
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Псалм 119:104-108

Сестри и братя,

Представям ви прекрасен урок на Израел. Както винаги, ще научите много важни неща.
Приятно четене!

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота. Аз винаги обичам да казвам това-"Божията събота"!
Искам само да ви кажа нещо преди урока: ние не трябва да имаме проблем с никой от празниците които някоя държава празнува-стига да не са против Бога. Не пише в Библията да не празнуваме денят на майката-нали? Не пише да не празнуваме Денят на Благодарността-нали? Ние тук няма да сме фанатици, но свещеници на Господа. Няма ли нещо писано против тези празници в Библията-можем да ги празнуваме.
А сега да видим урока. Господ е Господ на Договор. И ако не сте в Договор с Бога-Той не ви познава и вие не можете да му служите. Хората казват, че Господ ви обича без условие-това е най-голямата лъжа, която казват хората.
Ще започнем урока от Битие 9 глава-ще се занимаваме със Словото както е и нищо друго! Не е нужно да си измисляме нищо-само ще четем. Библията сама обяснява себе си. И вие сте тук за вестта, не за вестоносеца!

1 В това време Бог благослови Ноя и синовете му, като им каза: Плодете се, размножавайте се и напълнете земята.    

Същата заповед, която Господ даде на Адам и Ева. И те трябваше да населят земята отново, защото преди тях е имало на земята други същества.

8 После Бог говори на Ноя и на синовете му с него, казвайки:    

9 Вижте, Аз поставям завета Си с вас и с потомството ви подир вас;    

Първото нещо-Господ представи Завета си.

10 и с всичко живо, що е с вас, - птиците, добитъкът и всичките земни животни, които са с вас, да! с всяко земно животно от всичко, което е излязло от ковчега.    

И направи договор с животните също.

11 Поставям завета Си с вас, че няма да се изтреби вече никоя твар от водите на потопа, нито ще настане вече потоп да опустоши земята.    

12 Бог рече още: Ето белегът на завета, който Аз поставям до вечни поколения между Мене и вас и всичко живо, което е с вас:    

Господ обеща, че никога няма да съсипе земята вече чрез вода.

13 поставям дъгата Си в облака, и тя ще бъде белег на завет между Мене и земята.    

И винаги когато вали-има дъга и като я видите, разбирате, че Господ я е поставил и си спомня чрез нея за Договора си. И дъжда спира. Колкото и да има наводнения по света-няма потоп. Господ е Господ на Договори. И дори и да не можете да му дадете нищо-Той ви казва, какво иска от вас.

16 Дъгата ще бъде в облака; и ще я гледам, за да си напомням всегдашния завет между Бога и всичко живо от всяка твар, което е на земята.    

И ето-Господ ще си спомни вечният завет дето направи със съществата на тази земя. И ето-Господ постави дъгата си по времето на Ной и дори и днес се явява.
Да видим Битие 16 глава. Господ продължи Договора и ето-всичко е показано.

1 А Сарайя, жената на Аврама, не му раждаше деца; но, като имаше слугиня, египтянка, на име Агар.    
2 Сарайя рече на Аврама: Виж сега, Господ не ми дава да раждам; моля ти се влез при слугинята ми; може би ще придобия чадо, чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарайя.    

Сарайя не попита Господа за да й даде дете, но се обърна към Авраам. Агар е майка на Исмаил от когото са дошли Арабите.И те са диви хора.Исмаил е против всички хора и всички хора са против него. Господ знае какво говори.

3 И тъй, след като Аврам беше преживял десет години в Ханаанската земя, Сарайя Аврамовата жена, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврама да му бъде жена.    
4 И той влезе при Агар и тя зачна; и като видя че зачна, господарката й стана презряна в очите й.    

И ето сега-Сарайя се разгневи на Агар.

5 Тогава Сарайя рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачна, аз станах презряна в очите й. Господ нека съди между мене и тебе.    

Сарайя започна да се отнася зле с Агар. Но ние не търсим сега това, но Договора.

6 А Аврам рече на Сарайя: Ето, слугинята ти е в ръката ти; стори с нея, както ти се вижда угодно. Прочее, Сарайя се отнасяше зле с нея, така щото тя побягна от лицето й.    

Сарайя искаше Агар да се махне от там.

11 После ангелът Господен й каза: Ето ти си зачнала, и ще родиш син; да го наименуваш Исмаил, защото Господ чу скръбта ти.    
16 А Аврам беше на осемдесет и шест години когато Агар му роди Исмаила.    

Това е първият син на Авраам, но този е син по плът, а не по обещание. Искам да запомните това.
Битие 17 глава

1 Когато Аврам беше на деветдесет и девет години, Господ се яви на Аврама и му рече: Аз съм Всемогъщият; ходи пред Мене и бъди непорочен.    
2 И ще направя завета си между Мене и тебе и ще те умножа твърде много.    

Господ не спомена нищо за Исмаил.

3 Тогава Аврам падна на лицето си; и Бог му говореше, казвайки:    
4 Ето, Моят завет е с тебе; и ти ще станеш отец на множество народи.    

Договора е с Авраам. И той е баща на много народи, но също и баща на вярващите.

5 Не ще се именуваш вече Аврам, но името ти ще бъде Авраам; защото те направих отец на множество народи.    

Името Авраам означава "много"

9 Бог още каза на Авраама: Пази ти завета Ми, ти и потомците ти след тебе, през всичките си поколения.    
10 Ето Моят завет, който трябва да пазите между Мене и вас и потомците ти след тебе: всеки между вас от мъжки пол да се обрязва.    

Сега Господ иска нещо от човека. Защото и човека има задължения. Всяко мъжко дете трябва да се обрязва-това е абсолютно-нали?

11 Да обрязвате краекожието на плътта си; и това ще бъде знак на завета между Мене и вас.    

Това е печата на този Договор. И Господ каза така да бъде във всяко поколение. И Господ не забравя нищо, и не се изменя.

12 Всяко мъжко дете между вас във всичките ви поколения, като стане на осем дни трябва да се обрязва, както роденото у дома ти, така и онова, което не е от твоето потомство, купено с пари от някой чужденец.    

Не само тези родени в дома на Авраам, но всички които са купени за пари-за цена! Но никой не обръща внимание на този факт. Ще видим обаче за какво говори Господ тук.

13 Непременно трябва да се обрязва и роденият у дома ти и купеният с парите ти; и Моят завет в плътта ви, ще бъде вечен завет.    

Трябва!!! да бъде обрязан. Това е много силна заповед! "Непременно" и "трябва" е двойна заповед! Много силна!

14 А необрязаният от мъжки пол, чието краекожие на плътта не е обрязано, тоя човек, да се погуби измежду людете си, защото е нарушил завета Ми.    

И ето-аз не мога да кръщавам човек, който не се е обрязал, защото е нарушил този зает и Господ ще го отстани от живота. Хората се сърдят като им кажа, че Павел е допуснал грешка като е говорил с апостолите и те са решили езичниците да не се обрязват. Вижте какво казва Господ! При това-цената в случая е кръвта на Исус! Не знаете ли, че сте изкупени от греха за цена?
Ето ви факта-Деянията 20 глава. И вие трябва да разберете това! Нямате ли разбиране-можете да цитирате цялата Бибиля на изуст-нищо не е!

28 Внимавайте на себе си и на цялото стадо, в което Светият Дух ви е поставил епископи, да пасете църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв.

Как ви е изкупил-чрез своята кръв! И вие ми казвате, че не трябва да се обрежете, братя? И ако сте вярващи-сте част от дома на Авраам и ТРЯБВА да се обрежете. Защото сте купени за цена. И няма значение от кой народ сте!
Нека видим Изход 12 глава

1 Тогава Господ говори на Моисея и Аарона в Египетската земя, казвайки:    
2 Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината.    

Знаем, кой е този месец.

3 Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом.    

Господ се занимава с времето. Числа. Които можете да видите независимо, къде сте по света. На 10 ден всеки трябва да си вземе агне.

6 И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец; тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер.    

И трява да го държите до 14 ден. И да го убиете вечерта. Дните по Господа започват със залеза на слънцето. Слънцето заязва на 13 ден и започва 14 ден-тогава убиват агнето.

7 После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат.    
8 През същата нощ нека ядат месото, печено на огън; с безквасен хляб и с горчиви треви да го ядат.    

Господ каза да си вземат агне според дома.И не са яли. А защо кръвта?

12 Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова.    

И кръвта е печата в случая-както обрязването е печат също. Виждаме тук и вярата. Те повярваха на Бога и за това са сложили кръвта по вратите. Вярата не е започнала в Матей. Винаги е така. Без вяра няма спасение.

13 И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.    
14 Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате.

И Господ го нарича Празник? Два пъти го каза. Пасхата е Празник-според Библията. Нали? Ако вярвате в Господа-Пасхата е Празник! И след Пасхата идат 7 дена на Безквасните Хлябове. Знаете ли какво е кваса-греха. И като грехът вече ви е отминал на Пасхата-трябва да сте останалите 7 дена да сте без грях. Ясно е, нали? 7 дена Господ е дал на човека да е в това тяло от плът и кръв.

43 И Господ рече на Моисея и Аарона: Ето законът за пасхата: никой чужденец да не яде от нея;    

Това е Закона за Пасхата!

44 обаче всеки роб купен с пари да яде от нея тогава, когато се обреже.    

Виждате какво казва Господ.Записано е. Ако някой иска да яде Пасхата-трябва да е обрязан.

48 И ако би някой чужденец да живее като пришелец между тебе и да иска да пази пасхата Господу, нека се обрежат всичките му мъжки, и тогава нека пристъпи да я пази; той ще бъде като туземец. Но никой необрязан не бива да яде от нея.    
49 Един закон ще има за туземеца и за чужденеца, който е пришелец между вас.    

И който иска да пази Пасхата-трябва да е обрязан. Адам и Ева са бащата и майката на всички хора. И никой, който не е обрязан-не може да яде от Пасхата!
Нека видим 1 Коринтяни 5 глава. Нека ви покажа, кой е Агнето!

7 Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, - тъй като сте безквасни; защото и нашата пасха, Христос, биде заклан [за нас].

Христос е нашата Пасха! И вие ако искате да участвате с Христос във вечният живот-какво трябва да направите? Вие казвате, че сте християнин-трябва да се обрежете. И не е само за Юдеите. Прочетохме Библията! И кръвта ви очиства! За това ви казва в Евреите 10 глава, че кръв от козли и овни не може да ви очисти!! За това Исус трябваше да дойде и да умре за нас-за да ни даде шанс. Евреите 1, 9 глава-без кръв не се очиства грях! Затова Господ ви казва да натрупвате знание, но най-вече разбиране! И ако нямате разбиране-как ще спасите себе си!
Бите 17 глава

15 После Бог каза на Авраама: Не наричай вече Сарайя жена си Сарайя; но Сара да бъде името й.    
16 Аз ще я благословя, още и син ще ти дам от нея; да! ще я благословя, и тя ще стане майка на народи; царе на племена ще произлязат от нея.    
17 Тогава Авраам падна на лицето си и се засмя, и рече в сърцето си: На стогодишен човек ли ще се роди дете? И Сара, която има деветдесет години, ще роди ли?    

Господ трябваше да покаже нещо на Авраам, за да укрепи вярата му. Как Господ направи човека от пръст? Няма нищо невъзможно за Господа.

18 И рече Авраам на Бога; Исмаил да е жив пред Тебе.    
19 Но Бог каза: Не, а жена ти Сара ще ти роди син, и ще го наречеш Исаак; и с него ще утвърдя завета Си за вечен завет, който ще бъде и за потомството му след него.    
20 И за Исмаила те послушах. Ето, благослових го, и ще го наплодя и преумножа; дванадесет племеначалници ще се родят от него, и ще го направя велик народ.    

Господ обеща нещо и за Исмаил. 12 народа дойдоха от него.

21 Но завета Си ще утвърдя с Исаака, когото Сара ще ти роди до година по това време.    

Но Завета ми ще бъде с Исаак! И тогава Исаак не е бил дори и роден.
Нека видим Битие 21глава-сега вече Исаак е роден.

1 И Господ посети Сара според както беше рекъл; и Господ стори на Сара както бе казал.    
2 Защото Сара зачна и роди син на Авраама в старините му, в определения му от Бога срок.    

И ето факта.

3 И Авраам наименува сина, който му се роди, когото Сара му роди, Исаак.    
4 И на осмия ден Авраам обряза сина си Исаака, според както Бог му беше заповядал.    

Авраам знае завета!

5 А Авраам беше на сто години, когато се роди син му Исаак.    

Авраам е бил на 100 години тогава. Нека видим този Завет-Битие 22 глава. Господ ще провери Авраам. Защото първият път Авраам не повярва-когато Господ му каза, че ще има син.

1 След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме.    
2 И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.    
Защо Господ каза, че Исаак е единственият син на Авраам? Защото Исаак е част от този Завет. Исмаил не е част от Завета.

9 А като стигнаха на мястото, за което Бог му беше казал, Авраам издигна там жертвеник, нареди дървата и, като върза сина си Исаака, тури го на жертвеника върху дървата.    
10 И Авраам простря ръката си та взе ножа да заколи сина си.    
11 Тогава ангел Господен му викна от небето и рече: Аврааме, Аврааме! И той рече: Ето ме.    
12 И ангелът рече: Да не вдигнеш ръката си върху момчето, нито да му сториш нещо; защото сега зная, че ти се боиш от Бога, понеже не пожали за Мене и сина си, единствения си син.    

Сега Господ каза, че знае, че Авраам му се бои. Четем заедно-не е нужно да спекулираме! Това каза Господ.

15 Тогава втори път ангел Господен викна на Авраама от небето и рече:    
16 В Себе Си се заклевам, казва Господ, че понеже си сторил това нещо и не пожали сина си, единствения си син,    

Отново каза-единственият ти син!

17 ще те благословя премного и ще умножа и преумножа потомството ти като небесните звезди и като пясъка на морския бряг; и потомството ти ще завладее портата на неприятелите си;
18 в твоето потомство ще се благословят всичките народи на земята, защото си послушал гласа Ми.    

И ето сега-спомена и за духовната страна на този Договор. Защото думата е "семе"-единствено число! Това е правилният превод.
Битие 25 глава. Не разбирам, че дори и наши Израиляни мислят, че само Израел ще бъде благословен. Явно някои не мислят-изобщо.

7 И числото на годините на живота на Авраама, колкото живя, беше сто седемдесет и пет години.    
8 И Авраам издъхна, като умря в честита старост, стар и сит от дни; и прибра се при людете си.    
9 А синовете му Исаак и Исмаил го погребаха в пещерата Махпелах, в нивата на Ефрона, син на Саара, хетееца, която е срещу Мамврий,    

Исмаил и Исаак са били също живи по това време.

10 нивата, която Авраам купи от хетейците; там беше погребан Авраам, също и жена му Сара.    
11 А подир смъртта на Авраама, Бог благослови сина му Исаака; а Исаак живееше при Вир-лахай-рои.    

Господ благослови сега Исаак. Нека видим какво стана-Битие 26 глава

1 И настана глад по земята, освен първия глад, който беше в Авраамовите дни, та Исаак отиде в Герар, при филистимския цар Авимелех,    
2 защото Господ беше му се явил и рекъл: Не слизай в Египет; живей в земята, за която ще ти кажа;    
3 остани в тая земя и Аз ще бъда с тебе и ще те благословя, защото на тебе и на потомството ти ще дам всички тия земи, в утвърждение на клетвата, с която се заклех на баща ти Авраама;    
4 и ще умножа потомството ти като небесните звезди, и ще дам на потомството ти всички тия земи; и в твоето потомство ще се благославят всичките народи на земята;
 
Звучи познато-нали? Господ каза същото и на Авраам.

5 понеже Авраам послуша гласа Ми, и опази заръчването Ми, заповедите Ми, повеленията Ми и законите Ми.    

Защото твоят баща-Авраам вършеше всичко, което му казах.
Ще видим Битие 25 глава

19 Ето и потомството на Авраамовия син Исаак; Авраам роди Исаака,    
20 а Исаак беше на четиридесет години, когато взе за жена Ревека, дъщеря на сириеца Ватуил от Падан-арам, и сестра на сириеца Лавана.    
21 И молеше се Исаак на Господа за жена си, защото беше бездетна; Господ го послуша и жена му Ревека зачна.    
22 А децата се блъскаха едно друго вътре в нея; и тя рече: Ако е така, защо да живея? И отиде да се допита до Господа.    

Ревека е имала близнаци и още от корема й те са се борили един против друг.

23 А Господ й рече: - Два народа са в утробата ти, И две племена ще се разделят от корема ти; Едното племе ще бъде по-силно от другото племе; И по-големият ще слугува на по-малкия.
 
Дори и по цвят се различават. Вас ви наричат "нигро" а тях-Юдеи...

24 И когато се изпълни времето й да роди, ето, близнета имаше в утробата й.    
25 Първият излезе червен, цял космат, като кожена дреха; и наименуваха го Исав.    
26 После излезе брат му, държейки с ръката си петата на Исава; затова се нарече Яков. А Исаак беше на шестдесет години когато тя ги роди.    

Цялото нещо е-двама различни човека са излезли от Ревека. И Господ ги раздели още от началото. Така е и до днес.
Нека видим какво направи Господ със Завета-Битие 28 глава

1 Тогава Исаак повика Якова, и, като го благослови, поръча му, казвайки: Да не вземеш жена от ханаанските дъщери.

Яков е трябвало да бяга поради гнева на брат си-Исав.

2 Стани, иди в Падан-арам, в дома на майчиния ти баща Ватуил, и от там вземи жена, от дъщерите на вуйчо ти Лавана.

И той е отишъл. И да видим какво е станало.

10 Яков, прочее, излезе от Вирсавее и отиде към Харан.    
11 И, като стигна на едно място, пренощува там, защото слънцето беше залязло; и взе от мястото един камък та го тури за възглавница, и легна да спи на това място.    
12 И сънува, и ето стълба изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.    

Чували сте за стълбата на Яков-ето от къде е взето.

13 И Господ стоеше над нея, и каза: Аз съм Господ, Бог на баща ти Авраама, и Бог на Исаака; земята на която лежиш ще дам на тебе и на потомството ти.    

Същото, което каза и на Исаак.

14 Твоето потомство ще бъде многочислено, като земния пясък; ти ще се разшириш към запад и към изток, към север и към юг; и чрез тебе и чрез твоето потомство ще се благословят всички племена на земята.    

Същият Завет сега даде и на Яков. А Яков после отиде в Египет. И по-късно дойде време, когато в Египет дойде нов Фараон и ето-той направи народа Израел роби. В Египет влязоха 70 души-Битие 46 глава. А от там излязоха около 2.5 милина и когато Господ ги изведе от Египет, направи ги народ в пустинята.
Но първо Господ трябва да осинови Яков-Битие 35 глава

9 И Бог пак се яви на Якова, след завръщането му от Падан-арам, и го благослови.    
10 Каза му Бог: Името ти наистина е Яков; но не ще се именуваш вече Яков, но Израил ще ти бъде името. И наименува го Израил.    

Това е част от Завета. И когато Господ казва, че Израел цапа името на Господа-това е точно така. Защото Израел е името на Господа.
Изход 19 глава

1 Три месеца подир излизането на израилтяните из Египетската земя, на същия ден дойдоха в Синайската пустиня.
2 Като се дигнаха от Рафидим дойдоха в Синайската пустиня и разположиха стан в пустинята, гдето и Израил разпъна шатрите си срещу планината.    
3 И като се възкачи Моисей при Бога, Господ го повика от планината и рече: Така да кажеш на Якововия дом и да известиш на потомците на Израиля:    
4 Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си.    
5 Сега, прочее, ако наистина ще слушате гласа Ми и ще пазите завета Ми, то повече от всичките племена вие ще бъдете Мое собствено притежание, защото Мой е целият свят;    

Ако пазите Завета ми! Тогава ще сте притежание на Господа! И вижте още:

6 и вие още Ми бъдете царство свещеници и свет народ. Тия са думите, които трябва да кажеш на израилтяните.    

Ако искате да знаете, сестри и братя, за какво ви е избрал Господ-ето защо! Вие сте свещениците на Господа и трябва да учите останалите синове на Адам на "Така казва Господ"!
    
10 Господ рече още на Моисея: Иди при людете, освети ги днес и утре, и нека изперат дрехите си;    
11 и нека бъдат готови за третия ден, защото на третия ден Господ ще слезе на Синайската планина пред очите на всичките люде.    
16 А сутринта на третия ден имаше гръмове и светкавици, и гъст облак на планината, и много силен тръбен глас; и всичките люде, които бяха в стана, потрепераха.    
17 Тогава Моисей изведе людете из стана, за да посрещнат Бога; и застанаха под планината.    

И Израел се срещна с Господа. И Той е говорил на целият народ.

18 А Синайската планина беше цяла в дим, защото Господ слезе в огън на нея; и димът и се дигаше, като дим от пещ, и цялата планина се тресеше силно.    
19 И когато тръбният глас се усилваше Моисей говори, и Бог му отговори с глас.

Моисей говореше и Господ му отговори. И Господ му даде 10 заповеди.
Изход 20 глава

1 Тогава Бог изговори всички тия думи, като каза:    

Господ даде Закона-който е Завета! Не Моисей!

2 Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството.    
3 Да нямаш други богове освен Мене.    

Да видим какво стана след като им даде заповедите.

18 И всичките люде гледаха гърмежите, светкавиците, гласа на тръбата и димящата планина; и, като видяха, людете се оттеглиха и застанаха надалеч.    

Те избягаха защото не можеха да понесат това.

19 И рекоха на Моисея: Ти говори на нас, и ние ще слушаме; а Бог да не ни говори, за да не умрем.    
20 Но Моисей рече на людете: Не бойте се; Бог дойде да ви опита, и за да има всред вас страх от Него, та да не съгрешавате.

Господ ги опита и им показа-да не нарушават това, което Той заповядва.
Изход 24 глава. Вижте-ние четем Бибилята заедно. И няма с какво друго да се занимаваме освен с това.

1 Рече още на Моисея: Възкачете се към Господа, ти и Аарон, Надав и Авиуд, и седемдесет от Израилевите старейшини, и поклонете се от далеч;    

Госопд иска те да го видят. Той е много близък с Израел-те са неговите свещеници.

2 само Моисей ще се приближи при Господа, а те не ще се приближат, нито ще се възкачат людете с него.    
3 Тогава Моисей дойде та каза на людете всичките думи на Господа и всичките му съдби; и всичките люде едногласно отговориха казвайки: Всичко, което е казал Господ, ще вършим.    
4 И Моисей написа всичките Господни думи; и на утринта, като стана рано, издигна олтар под планината, гдето изправи и дванадесет стълба, според дванадесетте Израилеви племена.    
5 И изпрати момци от израилтяните, та принесоха всеизгаряния и пожертвуваха Господу телци за примирителни жертви.    
6 А Моисей взе половината от кръвта и тури я в паници, а с другата половина от кръвта поръси върху олтара.    
7 После взе книгата на завета и я прочете, като слушаха людете; и те рекоха: Всичко, каквото е казал Господ, ще вършим, и ще бъдем послушни.    

Те обещаха да вършат всичко, което Господ заповяда. И ето какво направи Моисей:

8 Тогава Моисей взе кръвта и поръси с нея върху людете, като казваше: Ето кръвта на завета, който Господ направи с вас според всички тия условия.

Сега вече Моисей запечата Дговора. Те разбираха в какво се обричат! За това ние не кръщаваме никой, който не е на над 20 години-защото те трябва да знаят какво правят.

12 Тогава рече Господ на Моисея: Ела горе при Мене на планината и стой там; и ще ти дам каменните плочи, закона и заповедите, които съм написал, за да ги поучаваш.    

И Моисей отиде да получи плочите.

18 И тъй Моисей влезе всред облака и се възкачи на планината. И Моисей стоя на планината четиридесет дена и четиридесет нощи.    

И когато Моисей дойде от планината, видя Израел, че вече бяха нарушили Завета. И Аарон-Първосвещеника-им направи златно теле.И сигурно са били две телета, защото те казаха: "Това са боговете които ви изведоха от Египет"...
Моисей се разгневи и строши първите две плочи. И какво стана после-Изход 34 глава

1 След това Господ каза на Моисея: Издялай си две каменни плочи, като първите; и ще напиша на тия плочи думите, които бяха на първите плочи, които ти строши.    

И Господ каза, че ще постави същите заповеди на плочите. Господ не се изменя.

4 И така, Моисей издяла две каменни плочи, като първите; и на утринта, като стана рано, изкачи се на Синайската планина, както му заповяда Господ, и взе в ръцете си двете каменни плочи.    

5 И Господ слезе в облака, застана там до него, и прогласи Господното Име.    

Господ дойде и отново написа същото

10 И Господ му каза: Ето, Аз правя завет; пред всичките твои люде ще извърша чудеса такива, каквито не са ставали нито в един народ по целия свят; и всичките люде, между които си ти, ще видят Господното работене; защото това, което Аз ще сторя с вас, е страшно.    

11 Пази това, което ти заповядвам днес. Ето Аз изгонвам пред тебе аморееца, ханаанеца, хетееца, ферезееца, евееца и евусееца;    
12 но внимавай да не направиш договор с жителите на земята, гдето отиваш, да не би да стане примка между вас.    

Господ предупреди Израел да нямат взимане-даване с тези народи.

13 Но жертвениците им да събориш, стълбовете им да строшиш и ашерите им да изсечеш;    

И те трябваше да разрушат идолите им.

27 Тогава Господ рече на Моисея: Напиши си тия думи; защото според тия думи направих Аз завет с тебе и с Израиля.    

Господ направи Договор-Завет-с Израел. Кои са тези думи:

28 И Моисей стоя там с Господа четиридесет дена и четиридесет нощи без да яде хляб, или да пие вода. И Господ написа на плочите думите на завета, Десетте Заповеди.    

Ето ви какво е Завета! 10 заповеди! Хората не знаят това днес. Това ви показва, колко неинформиран е света днес. Господ ги изговори, после ги написа, после ги написа отново, после Моисей ги записа на книга. И Израел каза отново и отново, че ще ги пазят. И вие ми казвате, че Господ е елиминирал 10 заповеди? Дори Господ лично дойде и даде тези заповеди-не повери това дори и на ангел.
Нека видим обаче какво направи Израел-Съдии 1 глава

28 А Израил, когато стана силен наложи на ханаанците данък, без да ги изгони съвсем.    

И ето-Израел не се подчини на Господа и остави тези народи там.

29 Нито Ефрем изгони ханаанците, които живееха в Гезер; но ханаанците живееха в Гезер помежду им.    
30 Завулон тоже не изгони жителите на Китрон, нито жителите на Наалол; но ханаанците живееха между тях и бяха обложени с данък.    

Тези народи плащаха данък и Израел ги остави да живеят. но Господ заповяда да ги изтребят! Защото щяха да инфектират Израел. И това и стана. И вижте сега какво стана: Съдии 2 глава

1 И ангел Господен дойде от Галгал у Бохим та каза: Изведох ви из Египет и доведох ви в земята, за която бях се клел на бащите ви, като рекох: Няма да наруша завета Си с вас до века.    

Ангела говори все едно,че е Господ-той носи съобщение от Господа и говори от името на Господа! Дори и когато Исус се възнесе на небето-прати ангел, който говореше неговите думи!

2 Вие да не направите договор с жителите на тая земя, а да съсипете олтарите им; но вие не послушахте гласа Ми. Защо сторихте това?    

Защо не послушахте гласа на Господа?

3 За това и Аз рекох: Няма да ги изгоня от пред вас; но те ще се намират между ребрата ви, и боговете им ще ви бъдат примка.    

И ето-понеже направихте това-тези народи ще ви станат примка. И това стана!

4 И когато ангелът Господен изговори тия думи на всички израилтяни, людете плакаха с висок глас.    

Ние сме много добри в това. Първо вършим глупости-после плачем с глас.

11 И израилтяните сториха зло пред Господа, като се поклониха на ваалимите,    

Господ ни предупреди да не правим това. Но ето-това направихме.

12 и оставиха Господа Бога на бащите си, Който ги беше извел из Египетската земя, та последваха други богове, от боговете на племената, които бяха около тях, и, като им се поклониха, разгневиха Господа.    

Ние би трявало да сме учителите, но ни се иска винаги да сме ученици...

13 Те оставиха Господа та служиха на Ваала и на астартите.    
Тези хора казаха на Господа, че ще следват всичко, което той им заповяда.

20 От това гневът на Господа пламна против Израиля, и Той каза: Понеже тоя народ престъпи завета Ми, който съм заповядал на бащите им, и не послушаха гласа Ми,    
21 то и Аз няма да изгоня вече от пред тях ни един от народите, които Исус остави, когато умря,    

Вижте какво стана с нас! Понеже нарушихме Завета! Господ направи този Договор с нас в пустинята. За това Господ направи нов Завет с нас-Евреите 8 глава

7 Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.    
8 А напротив, когато порицава израилтяните, казва: "Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще сключа с Израилевия дом и с Юдовия дом нов завет;    

Проблема беше с Израел и ето-Господ направи нов Завет с нас. Пак с нас-винаги е с нас.

9 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им В деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа из Египетската земя; Защото те не устояха в завета Ми, И Аз ги оставих, казва Господ.    
10 Защото, ето заветът, който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в ума им И ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат мои люде;    

И ето и Новият Завет-същият Стар, но вече записан в главите ни. И сега вече-вместо да пишем законите на всякъде, да носим кутийки на главите си със Звета вътре-10 заповеди, сега вече е в съзнанието ни.Трябва да разбирате това.

13 А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване.    

И Старият Завет е изчезнал-вие вече не записвате 10 заповеди на всякъде, не ги носите по себе си. Вече е записан в съзнанието ви.
Римляните 9 глава. Давидим какво казва апостол Павел.

1 Казвам истината в Христа, не лъжа, и съвестта ми свидетелствува с мене в Светия Дух,    
2 че имам голяма скръб и непрестанна мъка в сърцето си.    
3 Защото бих желал сам аз да съм анатема от Христа, заради моите братя, моите по плът роднини;    

Павел е Израилянин.

4 които са израилтяни, на които принадлежат осиновението на славата, заветите и даването на закона, богослужението и обещанията;    

Господ осинови Яков и Израел е името на Господа. И даде само на Израел и Завет и Закон и всичко-дори и обещанията. Е какво остава?

5 чиито са и отците, и от които се роди по плът Христос, Който е над всички Бог, благословен до века. Амин.    

Дори и Исус трябваше да дойде като Израилянин и да пази същият Завет. И ако не сте родени в Израел-народа-трябва да направите същото, както и Израел.
Да видим Ефесяните 2 глава-Господ е Бог на всички хора. но има протокол, по който работи.

11 Затова помнете, че вие, някога езичници по плът, наричани необрязани от тия, които се наричат обрязани с обрязване на плътта, което се извършва с ръце,    
12 в онова време бяхте отделени от Христа, странни на Израилевото гражданство и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда и без Бога на света.    

Докато не познавахте Христос-нямахте нищо общо с Бога. Защото Бог направи договор с Израел именно. И нямахте никаква надежда. Защото не познавахте Бога.

13 А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.    

Какво запечата Договора? Кръвта!

14 Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше,    

И сега ако всички пазят 10 заповеди-никой няма да върши нищо зло на никого.

18 защото чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.    

Чрез едно и също учение-Божието Слово-имаме достъп до Отец.

19 Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство;    

Защото сте изкупени чрез кръвта.

20 понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус,    

И не можете да сте Новозаветни или Старозаветни! Защото Господ е Бог на всички времена.И така-като станете част от Израел, ставате част от същият Завет.
Исаия 56 глава

1 Така казва Господ: Пазете правосъдие и вършете правда, Защото скоро ще дойде спасението от Мене, И правдата Ми скоро ще се открие.    
2 Блажен оня човек, който прави това, И оня човешки син, който се държи за него, Който пази съботата да я не оскверни, И въздържа ръката си да не стори никакво зло.    
3 А чужденецът, който се е прилепил към Господа да не говори Като каже: Господ съвсем ще ме отдели от людете Си; Нито да каже скопецът: Ето, аз съм сухо дърво.    

И ако който и да е човек от който и да е народ, пази същото, което и Израел трябва-ще е Израел.

6 Също и чужденците, които се прилепват към Господа, За да Му служат, да обичат името на Господа, И да бъдат Негови слуги, - Всеки от тях, който пази съботата да я не оскверни, И държи завета Ми, -    

Съботата-не неделята!

7 И тях ще доведа в светия Си хълм, И ще ги зарадвам в Моя молитвен дом; Всеизгарянията им и жертвите им ще Ми бъдат благоугодни на олтара Ми, Защото домът Ми ще се нарече Молитвен дом на всичките племена.
 
За всички хора! Господ каза на Авраам, че в неговото семе всичките народи ще се благославят?! Това Господ каза от самото начало. И не се изменя.

8 Господ Иеова, Който събира изгонените на Израиля ето що казва: Ще му събера още и други Освен своите му, които вече са събрани.    

Господ ще събере Израел и ето-тук говори Отец, че ще добави и другите праведници.
Да видим Галатяните 3 глава

7 Тогава познайте, че тия, които упражняват вяра, те са Авраамови чада;    

Ако имате вяра-то вие сте от дома на Авраам.

8 и писанието, като предвидя, че Бог чрез вяра щеше да оправдае езичниците, изяви предварително благовестието на Авраама, казвайки: "В тебе ще се благославят всичките народи".
 
Прочетохме това-нали?

15 Братя, (по човешки говоря), едно завещание, даже ако е само човешко, веднъж потвърди ли се, не се разваля, нито на него се прибавя нещо, от никого.    

Авраам умря, но Завета беше потвърден отново с тези след него.

16 А обещанията се изрекоха на Авраама и на неговия потомък. Не казва: "и на потомците", като на мнозина, но като за един: "и на твоя потомък", Който е Христос.
 
Исус дойде и извърши това, което Отец му заповяда-да спаси творението.

26 Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.   27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.    

Защо трябва са кръстите в Христос-защото така ставате едно с него.

28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.    
29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.    

Значи трябва да сте Христови и тогава сте Авраамово потомство. Господ обеща на Авраам само и на никой друг! Прочетохме истината както е. И няма значение кой сте-дори и ако сте от Израел. Не сте ли Христови-не сте Авраамови.
Деянията 3 глава

19 Затова покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви, та да дойдат освежителни времена от лицето на Господа,    

Покайте се и се променете!

20 и Той да ви изпрати определения за вас Христа Исуса,    
22 Защото Моисей е казал: "Господ Бог ще ви въздигне от братята ви пророк, както въздигна мене; Него слушайте във всичко, каквото би ви рекъл;    

Моисей е бил прототипа на Исус.

23 и всяка душа, която не би послушала тоя Пророк, ще бъде изтребена из людете".
24 И всичките пророци от Самуила и насетне, колцината са говорили, и те са известили за тия дни.    

Всичките пророци са говорили как Исус ще дойде и ще направи умилостивение за греховете ни.

25 Вие сте потомци на пророците, и наследници на завета, който Бог направи с бащите ви, когато каза на Авраама: "В твоя потомък ще се благославят всички земни племена".
 
Това е Завета, който Господ направи с Авраам-който ще ни спаси. Не този с Израел. Защото в Исус всички народи ще бъдат благословени. И ако ритате против Исус-нямате и шанса. Дори и ако сте Израиляни.

26 Бог, като възкреси Служителя Си, първо до вас Го изпрати, за да ви благослови, като отвръща всеки от вас от нечестието ви.    

И тогава Отец ще ни благослови. Дори и когато Господ се завърне и събере народа си Израел от всичките държави, пак ще ни учи на Словото в пустинята за 3.5 години. Господ не се изменя никога.
Езекил 20 глава

30 Затова, кажи на Израилевия дом: Така казва Господ Иеова: Като се осквернявате по примера на бащите си, и блудствувате с мерзостите им,    

Да-ние се каняме на всеки пагански бог на планетата....
    
32 И онова, което размишлявате, никак няма да се сбъдне, дето казвате: Ще станем като народите, като племената на другите страни; ще служим на дървета и на камъни.    
33 Заклевам се в живота Си, казва Господ Иеова, непременно с мощна ръка, с издигната мишца, и с излеяна ярост ще царувам над вас.    

И Господ ще царува над нас.

34 Като ви изведа измежду племената, и ви събера от страните, в които сте разпръснати с мощна ръка, с издигната мишца, и с излеяна ярост,    
35 ще ви заведа в пустинята на заточение между племената, и там ще се съдя с вас лице с лице.    

И ще ви събера от всички държави и ще ви върна в пустинята и ще се съдя с вас там.

36 Както се съдих с бащите ви в пустинята на Египетската земя, така ще се съдя с вас, казва Господ Иеова.    
37 Ще ви прекарам под жезъла, и ще ви заведа във връзките на завета.    
38 И ще изчистя отсред вас бунтовниците и ония, които вършат престъпления против Мене; ще ги извадя из земята, гдето пришелствуват; но те няма да влязат в Израилевата земя; и ще познаете, че Аз съм Господ.    

И ще изчистя изсред вас бунтовниците! Какво стана с бунтовниците дето не искаха да влязат в земята-измряха в пустинята... И ако не сте под Завета-ще сте както Исмаил-Господ не ви познава!
И последно-Матей 7 глава. Внимавайте какво четете!

21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.    
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?    
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.    

Господ ще каже това на тези които не пазят заповедите му-не ви познавам! Не познава тези които говорят лъжи. Не познава тези дето са по църквите цял живот, но не пазят Закона! И ще ги прати в огненото езеро. Грехът е нарушаването на Закона!
Съвсем просто е-нали?

Благодаря ви за вниманието!





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172323
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031