Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2014 22:18 - БОЖИЯТ ДУХ В МНОГОТО СИ ФОРМИ. ТРЕТА ЧАСТ-МИСЛИТЕ НИ И ВЪЗДУХА, КОЙТО ДИШАМЕ
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Матей 5:4-10

Сестри и братя,

Представям ви трета и четвъртата част на този прекрасен урок. Ще научите неща които не сте знаели.
Приятно четене!

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота. Аз обичам да казвам това-„Божията събота“.
Господ ми показа, че трябва да направя този урок и то в четири части. Защото мнозина говорят за Светият Дух, но малцина дори разбират какво казват. Показахме ви, че духът на истината е ангел. Показахме ви също, че Божието Слово е дух и е свято. Но сега ще видим третата част първо-мислите на ума. И ще изследваме това. Хората винаги използуват Светият Дух за да прикрият много неща които не знаят, но ако ги попиташ какво е-те казват, че Светият Дух просто им дава няккаво чувство. Но това не е достатъчно-вие трябва да знаете какво става. Като пия уиски и аз получавам някакво чувство... 
Ще започнем урока от Йов 32 глава. Вижте-Господ не е сутен Бог и не се занимава с безмислени неща. Всичко си има смисъл. Тук приятелите на Йов го обвиниха, че е направил нещо против Бога, но Йов се опитваше да се защити. И там е имало и един млад човек, който също е искал да каже нещо, след като е изчакал възрастните да се изкажат.

6 Тогава вузецът Елиу, син на Варахиила, в отговор рече: - Аз съм млад, а вие много стари; Затова се посвених, и не смеех да ви явя моето мнение. 

Днес младите нямат това уважение към старите...

7 Аз рекох: Дните нека говорят, И многото години нека учат мъдрост. 
8 Но има дух в човека; Вдъхновението на Всемогъщия го вразумява. 
 
Има дух в човека и вдъхновението на Господа го вразумява. Ще видим какво е това: 
Йов 33 глава

14 Защото сигурно Бог говори веднъж и дваж, Само че човекът не внимава. 
15 В сън, в нощно видение, Когато дълбок сън напада човеците, Когато сънуват на леглата си, 
16 Тогава Той отваря ушите на човеците, И запечатва поука в тях, 

Понякога дори и не разбирате какво прави Господ. Понякога чета, чета и чета и не разбирам. Но като се събудя-разбирам го. Значи Господ ми е дал инструкциите през нощта.

17 За да отвърне човека от намерението му, И да извади гордостта из човека; 
18 Предпазва душата му от гроба, И живота му, за да не падне от меч. 

И това е, което става когато получиш инструкциите-Господ ти казва какво да направиш, за да не загинеш. Господ работи с ума ти. А ума ти-разбира се-е в тялото ти. Вижте-ако можете да управлявате ума на човека-управлявате човека. Господ е създал ума и знае това.
Нека видим Псалм 51
5 Ето родих се в нечестие, И в грях ме зачна майка ми. 

Това ви показва, че сте родени в грях. Всичко е в грях и за това Господ трябва да ни научи на праведност.

6 Ето, понеже желаеш искреност вътре в човека, Научи ме мъдрост в скришното на сърцето ми. 

За какво става въпрос-за ума ви.

7 Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; Измий ме, и ще стана по-бял от сняг. 
 
Как Господ ви очиства-като очисти греха ви. Не става въпрос за физическо явление, но за духовно.

9 Отвърни лицето Си от греховете ми. И всичките ми беззакония изличи. 
10 Сърце чисто сътвори в мене, Боже, И дух постоянен обновявай вътре в мене, 

И ако Господ очисти греха ви и ви отстрани от греха-то той е сътворил чисто сърце във вас. Вие вече мислите чисто. Господ знае-ако очисти ума ви-вие ще сте целите чисти.
Хората когато започнат да се занимават с Божието Слово стават напълно нелогични и безпричинни. Казват ви, че никой не може да го обясни... И е мистерия! Но е мистерия, защото не сте го прочели-само за това е.
Щевидим Римляните 12 глава

1 И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение. 

Дръжте се като свети хора. Не нарушавайте Закона на Господа.

2 И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено. 

Бъдете променени чрез обновяване на ума си. И тогава Господ ще ви приеме. Защото вашето поведение е такова каквото Господ иска да е. Вижте-всеки, който е роден на този свят ще живее вечно. Въпроса е обаче къде. И огненото езеро е вечно. И не е направено за Сатана за да пече там хора, но и Сатана ще се пече там. Вечно. Вижте-мъдростта ви променя, знанието ви променя. Разберете това.
Нека видим първият Цар на Израел-1 Царе 10 глава. Трябва да четете тази Бибилия за да знаете как да спасите себе си. Но вие ми казвате-закони вече няма. Това е невероятно глупаво и невярно! Как така Господ няма вече закони? И ако сте Божии служители-ще пазите всичко, което Господ иска. И нищо друго не върви.
А тук ще видим как Саул се промени когато Господ промени ума му. А до тогава беше просто овчар.

1 Тогава Самуил взе съда с миро та го изля на главата му, целуна го и каза: Не помаза ли те Господ за княз над наследството Си? 

Саул е търсел магаретата на баща си-не е и помислял да става Цар над Израел.

2 Като си заминеш днес от мене, ще намериш двама човека близо при Рахилиния гроб, във Вениаминовата земя у Селса; и те ще ти рекат: Намериха се ослиците, които ти отиде да търсиш; и, ето, баща ти престана да се грижи за ослиците, та много скърби за вас, като казва: Какво да правя за сина си? 
3 И като идеш по-нататък, от там ще дойдеш до дъба на Тавор, и там ще те посрещнат трима човека, които отиват към Бога във Ветил, от които един носи три ярета, а друг носи три хляба, а друг носи мех с вино; 
4 и те ще те поздравят и ще ти дадат два хляба, които да приемеш от ръцете им. 
5 После ще стигнеш до Божия хълм, гдето е филистимският гарнизон; и като стигнеш там, в града, ще срещнеш дружина пророци, слизащи от високото място, предшествувани от псалтир, тъпанче, свирка и китара, и те пророкуващи. 

Пророка каза всичко, което ще стане със Саул

6 Тогава ще дойде Господният Дух върху тебе, та ще пророкуваш заедно с тях, и ще се промениш в друг човек. 
 
И ти ще станеш друг човек. Не, че Саул стана някой друг, но начина му на мислене се промени. 

9 И когато обърна гърба си да си замине от Самуила, Бог му даде друго сърце; и всички ония знамения се сбъднаха в същия ден. 

Господ му даде нов ум. Сега вече Саул мислеше като Цар. И стана нов човек. И как Господ направи това-чрез информацията. Хората мислят, че Господ ще ти промени ума ей така-не работи така. Господ ще ти каже-ако го търсиш-какво трябва да направиш и ти ще станеш нов човек. Господ го прави чрез поучение. Не е в човека, но информацията, която идва до човека.
Ефесяните 4 глава

17 Прочее, това казвам и заявявам в Господа, да не се обхождате вече, както се обхождат и езичниците, по своя суетен ум, 
18 помрачени в разума, и странни на живота от Бога поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на сърцето им; 
 
Не вървете като останалите езичници, казва Павел. Защото ако тръгнете така-се отделяте от Господа. Днес ви казват, че само трябва да повярваш в Христос и ще бъдеш спасен-това е чисто игноранство.

20 Но вие не сте така познали Христа; 
21 понеже сте чули, и сте научени от Него, (както е истината в Исуса), 

Чрез разговор сте станали нови-чрез информация.

22 да съблечете, според по-предишното си поведение, стария човек, който тлее по измамителните страсти, 
23 да се обновите в духа на своя ум, 

Обновени сте чрез промяна на ума ви.

24 и да се облечете в новия човек, създаден по образа на Бога в правда и светост на истината. 

И сега вече сте нови човеци, които са според както Господ иска. Сега не нарушавате Закона! И нямате друг Бог пред вас, но само Исус Христос и Отец.

25 Затова, като отхвърлите лъжата, говорете всеки с ближния си истина; защото сме части един на друг. 

И ако нарушите умишлено закона на Господа-Господ ще се занимае с вас. Него не можете да излъжете! И ще платите за всичкото.
Нека видим Колосяните 3 глава. Понякога хората като ме видят някъде по улицата се крият, защото вършат нещо зло. Не се крийте от мене-на мене ми е все едно. Аз съм ви казал какво да не правите. А Господ ви вижда.

1 И тъй, ако сте били възкресени заедно с Христа, търсете това, което е горе, гдето седи Христос отдясно на Бога. 
2 Мислете за горното, а не за земното; 
3 защото умряхте, и животът ви е скрит с Христа в Бога. 

Вие сте били мъртви преди да намерите Исус и да се обърнете към него. И първо Божието Слово ви измива от нечистотиите. И ето-после ще се кръстите както Господ иска и ще сте чисти ако не нарушите Закона.

9 Не се лъжете един друг, понеже сте съблекли вече стария човек с делата му, 
10 и сте се облекли в новия, който се подновява в познание по образа на Този, Който го е създал; 

Вече сте нов човек-не се връщайте към старите си навици. Защото сега имате знанието-знаете какво трябва и какво не трябва да правите. Това е новият човек. И ето-ума ви е нов и вие сте нови човеци. Ако ума е на правилното място-вие сте правилните хора. Но старият човек винаги се опитва да извръши нещо грешно. Но новият ум спира старото естество. 

Ще видим Римляните 7 глава. Ако имате куче и то постоянно иска да излезе извън двора-като се опита-ще го ударите. И после пак така. И ще дойде време, когато ще отворите вратата, но кучето няма да посмее да излезе-защото вече има нов ум...  Разбирате ли това?

5 Защото, когато бяхме плътски, греховните страсти, които се възбуждаха чрез закона, действуваха във вашите телесни части, за да принасяме плод който докарва смърт; 

Но ние все още сме от плът. Но за какво става въпрос-за това, че умът ни вече е променен и ние очакваме духовното си тяло.

6 но сега, като умряхме към това, което ни държеше, освободихме се от закона; тъй щото ние служим по нов дух, а не по старата буква. 

И ако не нарушавате закона-той не е против вас.

7 Тогава що? Да речем ли, че законът е грях? Да не бъде! Но напротив, не бих познал греха освен чрез закона, защото не бих познал, че пожеланието е грях, ако законът не беше казвал: "Не пожелавай".
 
Ако махнете закона-как ще поучавате когото и да е? Ако нямате закон-никой не е грешник. Всеки може да си прави каквото си иска. Ако нямате закон-всичко върви. За това пасторите не могат да се противопоставят на хомосексуалистите. Днес те ви казват, че това си е вродено. Не е! Защото Господ унищожи Содом и Гомора-което ни показва, че не е вродено.

8 Но грехът понеже взе повод чрез заповедта, произведе в мене всякакво пожелание; защото без закон грехът е мъртъв. 
9 И аз бях жив някога без закон, но когато дойде заповедта, грехът оживя, а пък аз умрях: 

Законо ми посочва какво е грях и ми посочва греховете. И понеже Закона ми показва какво съм направил-то аз умрях. Към греха! Павел е писал тази книга-нали? Значи не е бил мъртъв.

10 намерих, че самата заповед, която бе назначена да докара живот, докара ми смърт. 
11 Защото грехът, като взе повод чрез заповедта, измами ме и ме умъртви чрез нея. 
12 Тъй щото законът е свет, и заповедта света, праведна и добра. 

Павел ви казва това-закона е свят! Трябва да прочетете това на някои пастори! Как така ще изхвърлят нещо, което е свято, добро и праведно?

13 Тогава, това ли, което е добро, стана смърт за мене? Да не бъде! Но грехът ми причинява смърт чрез това добро нещо, за да се показва, че е грях, тъй щото чрез заповедта, грехът да стане много грешен. 

Закона ми показа, че съм грешник и това, което правя-ако не спра-ще ме убие. Закона ни показва какво ще ни убие.

14 Защото знаем, че законът е духовен; а пък аз съм от плът, продаден под греха. 

Библията ни казва, че сме родени в грях. Помислете-като не знаете закона-когато видите нещо дето някой друг го притежава-вие го искате веднага...

21 И тъй, намирам тоя закон, че при мене, който желая да върша доброто, злото е близо. 

Ние всички страдаме по същият начин.

22 Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон; 
23 но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. 

Ето новият човек-сега се бори със старият. Искам най-добрата кола, много пари, най-добрата къща, много жени... И ние трябва да се борим с това. И трябва само миг, за да извършим нещо лошо. После съжаляваме, но сме го извършили.

24 Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая смърт? 

Кой ще ме избави от тялото на тази смърт? Това наше тяло се опитва да ни убие постоянно. Павел не ви казва, че ще излезете от тялото си.  Павел ви казва, че трябва да се борите със старият човек.

25 Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон. 

Борба е, сестри и братя. И ако вие не страдате-то означава, че сте с промити мозъци и сте на път към огненото езеро. Господ казва-който устои до края. Вижте-закона няма празно място! Няма нещо, което можете да заобиколите.
Римляните 8 глава

1 Сега прочее, няма никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса, [които ходят, не по плът но по Дух]. 

Които не вървят по плът, но по дух!

2 Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на греха и на смъртта. 
3 Понеже това, което бе невъзможно за закона, поради туй, че бе ослабнал чрез плътта, Бог го извърши като изпрати Сина Си в плът подобна на греховната плът и в жертва за грях, и осъди греха в плътта, 

Имате два закона. Единият е Закона за Жертвоприношенията-той не може да направи нищо добро за вас. И другият Закон не може да направи нищо добро за вас-ако го нарушавате умишлено. Но ако е умишлено-добре е да имате азбестов костюм... 

4 за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим, не по плът, но по Дух. 

Когато Исус умря-даде ни нов шанс за безсмъртие. И сега ако не нарушаваме умишлено закона-имаме шанса да се спасим и да живеем вечно. Исус ни върна възможността да ядем от Дървото на Живота.

5 Защото тия, които са плътски, копнеят за плътското; а тия, които са духовни - за духовното. 
6 Понеже копнежът на плътта значи смърт; а копнежът на Духа значи живот и мир. 

Плътта мрази Господа!

7 Защото копнежът на плътта е враждебен на Бога, понеже не се покорява на Божия закон, нито пък може; 

Пасторите ви говорят в неделя, че не трябва да пазите закона. Но това е така, защото са плътски. Плътските мразят Господа, защото не се подчиняват на Закона на Господа, нито могат. Разбирате ли това? И утре църквите ще са пълни с хора които мислят, че не трябва да пазят заповедите. Защото не четат!

8 и тия, които са плътски, не могат да угодят на Бога. 
9 Вие, обаче, не сте плътски, а духовни, ако живее във вас Божият Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов. 

Ако!!! Ако Божият Дух е във вас. И като го имате-като направите нещо глупаво-той ще ви изяде живи... Понякога като направя нещо глупаво-дори и не смея да се моля. И така сте и много от вас.

14 Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове. 

И ако не сте пълни с Божият Дух-не сте Божии. Но ако имате Божието Слово-то е Дух и носи живот-сте синове-и дъщери-на Бога! И това е, което ще ви държи в ред и ще ви донесе безсмъртие.
Нека видим Притчи 3 глава. Това е, което трябва да имате в ума си. Господ направи нов завет с Израел-същият Завет, но вече в умовете ни! Промени начина ни на мислене. И сега-ако ви се прииска да направите нещо против Господа-духът ви спира-знанието ви!

1 Сине мой, не забравяй поуката ми, И сърцето ти нека пази заповедите ми, 
2 Защото дългоденствие, години от живот И мир ще ти притурят те. 
 
Вижте това. Господ ви казва точно какво ще стане с вас ако пазите неговите закони.
 
5 Уповавай на Господа от все сърце, И не се облягай на своя разум. 

Ако следвате вашите си мисли-ще загинете

6 Във всичките си пътища признавай Него, И Той ще оправя пътеките ти. 

И ако Божието Слово е в ума ви-то ще ви спира, да не напавите нещо глупаво. Тоест-Бог ви направлява. И няма да има нужда да го четете някъде-вие вече сте го прочели и приели и сега Той ви направлява. Често сме много луди. И тогава е голяма борба. Но докато имам Божието Слово в себе си-то не ми дава да извърша глупави неща. Но всички сме така-всички които имаме Божието Слово в нас-Божият Дух.
Левит 24 глава. Ние трябва да знаем какво иска Господ-за да можем да му служим. Някои казват, че знаят какво трябва да правим, но ако Господ не го е казал-не знаят!

10 И синът на една израилтянка, на когото бащата беше египтянин, излезе между израилтяните; и синът на израилтянката и един израилтянин се караха в стана. 

Това момче е било египтянин. Защото какъвто е бащата-такъв е и сина.

11 И синът на израилтянката похули Господното Име и прокле. И доведоха го при Моисея. (А името на майка му беше Саломита, дъщеря на Даврия, от Дановото племе). 

И те не са знаели какво да го направят.

12 И туриха го под стража, догде им се обяви от Господа, какво да му сторят. 

Те трябвало да се допитат до Бога. Няма нищо общо с гняв, реванш или каквото и да било, но с това, което Господ ще каже.

13 И Господ говори на Моисея, казвайки: 
14 Изведи вън от стана онзи, който прокле; и всички, които са го чули, нека турят ръцете си на главата му, и цялото общество нека го убие с камъни. 

Господ винаги иска да имате свидетели. И ето-това е какво каза Господ. И от тогава те знаеха какво мисли Господ. Защото е записано в Книгата. Е ако не знаете какво мисли Господ-как можете да му служите и да му се подчините?
Римляните 11 глава. Всеки има мнение, но когато намерите какво казва Господ-вашето мнение няма никакво значение, защото може да ви погуби.

33 О колко дълбоко е богатството на премъдростта и знанието на Бога! Колко са непостижими Неговите съдби, и неизследими пътищата му! 

Много повече е от нашите възможности.

34 Защото, "Кой е познал ума на Господа, Или, кой Му е бил съветник?"
 
Кой е познал ума на Господа? Тогава защо се опитвате да интерпретирате какво казва Господ?

35 или, "Кой от по-напред Му е дал нещо, Та да му се отплати?"

И никой не му е дал нищо! За това-ако искате да знаете какво мисли-трябва да четете тази Книга.
Исаия 40 глава. Някои пастори се опитват да ви кажат какво мисли Господ...

13 Кой е упътил Духа Господен, Или като съветник Негов Го е научил?
 
Кой е упътил ума на Господа?

14 С кого се е съветвал Той, И кой Го е вразумил и Го е научил пътя на правосъдието, И Му е предал знание, и Му е показал пътя на разума? 

Да знаете някой човек, дето е съветвал Господ? Няма такъв!

18 И тъй, на кого ще уподобите Бога? Или какво подобие ще сравните с Него? 

Какво ще сравните с Господа? Няма човек, който да може да се съпостави на Господа. Аз не мога да разбера какво означава вечността. Защото не съм бил вечен. И кой може да разбере това?

28 Не знаеш ли? не си ли чул, Че вечният Бог Иеова, Създателят на земните краища, Не ослабва и не се уморява? Неговият разум е неизследим. 

Разума на Господа е неизследим. И Господ не се изморява. И няма начин да интерпретирате какво мисли! За това ние не интерпретираме нищо тук-ние само четем. И ако искате да знаете какво мисли-четете Божието Слово. Вижте-когато започнете да мислите като Господа-Сатана няма и шанса! Защото вие знаете Божието Слово.
2 Коринтяни 10 глава

3 Защото, ако и да живеем в плът, по плът не воюваме. 
4 Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне крепости. 

Ние вървим чрез Божието Слово.

5 Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа. 

Събаряме помисли! Целият свят върви след глупости-но Божието Слово ги удря в земята. И цялото нещо е-да съсипваме злото чрез Божието Слово и да върнем всяка мисъл към Христос. И когато всичко наоколо е лошо-вие пак ще търсите нещо добро. И ще търсите нещо позитивно в човека насреща. И няма постоянно да ги обвинявате. Господ още от Едем търси как да ни прости и да ни спаси. Но ето-трябва да се научим да мислим по Бога.
Исаия 64 глава. Господ ви показва какво идва за вас ако го следвате както той иска. А понеже не изследвате Божието Слово-не знаете изобщо какво идва за вас.

4 Защото от древността не се е чуло, До уши не е стигнало, Око не е видяло друг бог, освен Тебе. Да е извършил такива дела за ония, които го чакат.

От сътворението на света и до днес. Хората са цял живот в църкви и не знаят, че Господ твори богове?! Псалм 82-Господ стои в събранието на боговете и съди сред боговете-те си нямат и понятие какво значи. Но божиите служители знаят-1 Коринтяни 2 глава

7 но поучаваме Божията тайнствена премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди вековете да ни докарва слава. 

Ние говорим Божието Слово както е и за нас няма тайни, какво идва в света. Още от началото Господ твори богове-не човеци! Човекът е нещо временно. Спомнете си Енох-той е прототипа-ние не трябваше да умираме!

8 Никой от властниците на тоя век не я е познал; защото, ако я бяха познали, не биха разпнали Господа на славата. 
9 А според както е писано: - "Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, И на човешко сърце не е дохождало, Всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят".
 
Ние знаем. Защото сме развили ум по Бога.

10 А на нас Бог откри това чрез Духа; понеже Духът издирва всичко, даже и Божиите дълбочини. 
11 Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух. 

Как ще зная какво е в ума на този брат? Само той знае. Същото нещо е и с Бога-Словото му показва какво мисли. И ако не го каже-ние не знаем.

12 А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари; 
13 което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа, като поясняваме духовните неща на духовните човеци. 

Как става това? Чрез четене на Библията. От стих на стих-така го правим. Обясняваме нещата чрез писаното в Бибилята.

14 Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно. 

Понякога не говоря с някои хора-те са духовно мъртви. Не можеш да говориш с мъртъв човек.

15 Но духовният човек изпитва всичко; а него никой не изпитва. 
16 Защото, "Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов.

И ето сега ние сме така-имаме Христовият ум. Пазим това, което трябва. И Словото ни ръководи. И никой не може да ни измами. Спомнете си-Исус сътвори Сатана и не обратното. И Сатана не може да направи нищо на човек, който има Словото-Божият Дух. И ако ума ви е правилен-вие сте правилен.
И ПОСЛЕДНАТА ЧАСТ-ВЪЗДУХЪТ, КОЙТО ДИШАМЕ
Някой ще каже-как така въздухът е дух? Често хората говорят за Светият Дух и как са изпълнени от Светият Дух. Добре-да кажем, че са изпълнени, но това се проверява съвсем лесно само с няколко въпроса. И обикновенно те не могат да отговорят на тези въпроси или дават отговор, който веднага показва, че да-може и да са изпълнени с някакъв дух, но това изобщо не е Светият Дух.
Божият Дух има много форми. Отец е Свят и е Дух, Исус е Свят и е Дух, всичките ангели дето останаха с Отец са свети и са духове! Мислите ни са дух, имаме Духът на Истината, за който ще видим допълнително. Дори и... въздухът, който дишаме е дух. Но някой ще каже-това не може да бъде вярно! Не заедно ще видим-може ли да е вярно, вярно ли е изобщо или пък не е вярно. Мъдрите проверяват всичко и това, което не е добро-оставят го.
И така-нека видим още една от формите на Божия Дух-въздухът, който дишаме.
Ще започнем от Еклисиаст 3 глава

18 Рекох в сърцето си относно човешките чада, Че това е за да ги опита Бог, И за да видят те, че в себе си са като животни.

Интересно-нали: хората са животни. Нима можем да се съмняваме в това, което казва Господ чрез Соломон?

19 Защото каквото постига човешките чада Постига и животните: една участ имат; Както умира единият, така умира и другото; Да! един дух имат всичките; И човек не превъзхожда в нищо животното, Защото всичко е суета.

Значи както умира животното-така умира и човека-няма разлика. И животното и човека имат един дух? Но за дух ли става въпрос или за дъх? Нека видим текста в Библията на Кинг Джеймс-там четем на същото място думата „дъх”!! На английски думата е breath-ето я:

19 For that which befalleth the sons of men befalleth beasts; even one thing befalleth them: as the one dieth, so dieth the other; yea, they have all one breath; so that a man hath no preeminence above a beast: for all is vanity.

И така-намерихме, че един дъх имат и животните и човеците и едните и другите умират по същия начин и изпускат последният си дъх. Вие знаете, че на български не казваме :”Той издухна”, но казваме „Той издъхна”-изпусна дъхът си!
И какво става кагото живо същество спре да диша-нека видим това:

20 Всички отиват в едно място; Всички са от пръстта, и всички се връщат в пръстта.

Какво виждаме тук-всички са направени от пръст-и всички след като спрат да дишат се връщат обратно там-в пръстта! Напълно логично и това именно е, което Господ каза на Адам-Битие 3 глава.
Но ето още от същата глава:

21 Кой знае, че духът на човешките чада, възлиза горе, И, че духът на животното слиза долу на земята?

Вижте сега няколко неща: първото нещо е-това е въпрос! Соломон не изказва предположение, но задава въпрос. А малко по-горе ни каза, че става въпрос за дъх и че и хора и животни имат един и същи дъх-въздухът, който дишаме. Този дъх Господ вдъхна в ноздрите на човека и човекът стана жива душа-Битие 2:7. А тук пише дух... Нека да видим това същото-кой ни прави мобилни-дъхът или някакъв дух. Ще видим какво стана в Лука 8 глава-ще изследваме това.

41 И, ето, дойде един човек на име Яир, който беше началник на синагогата, и падна пред Исусовите нозе и Му се молеше да влезе в къщата му;
42 защото имаше едничка дъщеря, на около дванадесет години, и тя беше на умиране. И когато отиваше, народът Го притискаше.

Този човек молеше Исус да спаси дъщеря му. И нека видим-като внимаваме-какво точно стана.

49 Докато той още говореше, дохожда някой си от къщата на началника на синагогата и казва: Дъщеря ти умря; не затруднявай Учителя.
50 А Исус като дочу това, отговори му: Не бой се; само вярвай, и тя ще се избави.
52 И всички плачеха и го оплакваха. А Той им рече: Не плачете; защото не е умряло, а спи.
53 А те Му се присмиваха, понеже знаеха, че е умряло.
54 Но Той го хвана за ръката, и извика: Момиче, стани!
55 И върна се духът му и то на часа стана; и Той заповяда да му дадат нещо да яде.

И ето-някой ще каже: аз нали ти казах, че човекът има дух? Ето-духът на това момиче се върна и то оживя. Но дали духът се върна или се върна дъхът? Кое е това, което вдъхна Господ в ноздрите на човека, за да го направи жив-Битие 2:7? Дъх или душа? Как четете-пише дъх!! Но нека видим още по въпроса-ще видим какво стана дори с Исус когато умря на кръста-Лука 23 глава

33 И когато стигнаха на мястото наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците единия отдясно Му, а другия отляво.
44 А беше вече около шестият час, и тъмнина покриваше цялата земя до деветия час,
46 И Исус извика със силен глас и рече: Отче в Твоите ръце предавам духа Си. И това като рече, издъхна.

Какво четем тук, сестри и братя? Исус беше разпънат на кръста-това го знаете-и като мина определено време, предаде дух и „издухна”? Не пише така-нали-пише „издъхна”! Какво разбирате от това-дух ли предаде или спря да диша? Мисля отговорът е ясен. Но нека видим какво има човек в себе си-дали е дух или е дъх? Ще видим заедно Йов 27 глава

1 И Иов продължи беседата си като казваше:
2 В живота на Бога, Който е отнел правото ми, И на Всемогъщия, Който е огорчил душата ми,
3 Заклевам се, че през всичкото време, докато е дишането ми в мене, И Духът Божий в ноздрите ми,
4 Устните ми няма да изговорят неправда, Нито езикът ми ще продума измама.

Какво имаме в ноздрите си, сестри и братя? Имаме дъхът на живота! И какво казва Йов по този въпрос-че е Божият Дух! Библията е напълно ясна-никой мъртъв човек не диша и всички живи дишат! Вижте от кога-Битие 2 глава

7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

И още-Господ дава дъхът! И ако вече сте наясно-духът, защото въздухът е една от формите на Божия Дух. И ето сега вече знаете какво се върна в онова момиче и какво изпусна Исус когато умря-дъхът.
Нека видим Деянията 17 глава. Господ не е суетен Бог-всичко, което върши има абсолютен смисъл. Но хората не искат да разберат това.

24 Бог, Който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворени храмове,
25 нито Му са потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко;

Господ не се нуждае от нищо от човека. Той е дал всичкото-дори и дъхът. И което ви казва е за ваше добро. И ако все още някой се съмнява, че дъх и дух са взаимно заменяеми, ето ви още нещо-отново е от Йов, 33 глава, който вярвам никой не се съмнява, че е пророк на Бога и не говори от себе си.

1 Затова, Иове, чуй сега словото ми, И слушай всичките мои думи.

Този млад човек говори сега

2 Ето, сега отворих устата си, Езикът ми с устата ми говори.
3 Думите ми ще бъдат според правотата на сърцето ми, И устните ми ще произнесат чист разум.
4 Духът Божий ме е направил, И дишането на Всемогъщия ме оживотворява.

Ето ви същото-потвърдено от друг човек тук-той също ни казва, че дъхът на Бога-или духът на Бога-го прави да е жив. И също ви казва после, че е направен от кал!

6 Ето, и аз съм пред Бога както си ти, - И аз съм от кал образуван.

Тоест-повтаря същото, което пише в Битие 2:7! Нищо друго, нищо невероятно, но самата истина. Спрете дишането на който и да е човек за дълго време-какво ще стане? Ще умре! Това става понякога при сърдечна атака. И когато дойдат медиците-ако не е минало много време, шокират сърцето му с високо напрежение и то започва да работи отново, а в повечето от случаите те му правят изкуствено дишане. Е-проблем ли е за Бога да направи така, че мъртвият да започне да диша отново? Разбира се, че това не е проблем за Бога.
Но нека видим и 34 глава от Йов

12 Наистина Бог няма да извърши нечестие, Нито ще извърне Всемогъщият правосъдието.
Господ ще направи това, което е необходимо.

14 Ако прилепи Той сърцето Си само към Себе Си, И оттегли към Себе Си Духа Си и дишането Си,
15 То ще издъхне заедно всяка плът, И човекът ще се върне пак в пръстта.

Е-кой дава диханието, сестри и братя-кой дава въздуха, който дишаме? Бог е, който ни го дава! И ако го отнеме-какво ще стане с всичко живо? Какво четете тук-ще умре! И къде ще се върне-в пръстта! Няма да иде на небето нито дори в ада-ще се върне в пръстта!
Сега нека видим и Еклисиаст 12 глава-дали ще намерим тук нещо различно-абсолютно не!

1 И помни Създателя си в дните на младостта си, Преди да дойдат дните на злото, И стигнат годините, когато ще речеш: Нямам наслада от тях, -

Служете на Бога докато сте млади! Когато остареете и вече за нищо не ви бива-тогава ли ще търсите Бога? За какво сте му?

5 Още когато ще се боят от всичко, що е високо, И ще треперят в пътя; Когато бадемът се разцъфти, и скакалецът натегне, и всяка охота изчезне; Защото човек отива във вечния си дом, И жалеещите обикалят улиците, -
7 И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, Който го е дал.

Къде отиват мъртвите-нито в рая нито в ада-в земята! И какво става като умрат-дъхът се връща обратно при Бога! И Бог го дава на когото има нужда-дали ще е някое куче или човек. Нека видим сега какво е писал и Давид-човек, който мислеше като Бога-Псалм 104

23 Човек излиза на работата си И на труда си до вечерта.
28 Каквото им даваш те го събират; Отваряш ръката Си, и те се насищат с блага,
29 Скриеш ли лицето Си, те се смущават; Прибираш ли лъха им, те умират И връщат се в пръстта си.

Та какво става когато Бог спре дъха ни-умираме! Вижте-„лъх” и „дъх” е едно и също.
И нека сега видим какво ни казва Яков-някои от вас четат само Новият Завет. Къща не се строи от вторият етаж! Но дори и само Новият Завет ако четете внимателно, не е възможно да не прочетете и това:
Яков 2 глава
26 Защото, както тялото отделено от духа е мъртво, така и вярата отделена от дела е мъртва.

Тук виждаме всъщност две неща-но сега търсим истината за дъх или дух! И какво намерихме заедно-че дъх и дух когато става въпрос за въздуха, е едно и също! Видяхме една от формите на Божият Дух!

Благодаря ви за времето.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2194842
Постинги: 1224
Коментари: 1489
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930