Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 22:58 - ПРОРОК КАТО МОИСЕЙ
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сестри и братя,
Представям ви прекрасен урок на Израел.
Приятно четене!

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота!
Днес ще видим, че ако християните разбираха Моисей, не биха се очудвали за Исус и защо е дошъл.
Израел винаги е имал проблем с Господа. Не е случайно, че всички от 20 години и нагоре дето излязоха от Египет-измряха в пустинята. Израел убиваше пророците и апостолите, и Израел предаде Исус на Рим за да го убият. Но ако Израел разбираше, кой е Моисей, те щяха да знаят, че Исус ще дойде и дойде. Защото Моисей е прототипа на Исус.
Ще започнем урока от Второзаконие 18 глава. Господ ви дава толкова много информация, че човек наистина трябва да е сляп и глух за да не види и чуе!
Преди години се опитвах с всички сили да обясня на мои братя-Израиляни-кой е Исус. Но разбрах, че те не желаят да чуят и ги оставих. А тук ще видим, как Израел се уплашиха от Господа и те не искаха той да им говори, но искаха да слушат Моисей.
15 Господ твоят Бог ще ти въздигне отсред тебе, от братята ти, пророк както е въздигнал мене; него слушайте,
 
Господ ще издигне пророк изсред братята им. Той ще е Израилянин и ще дойде от Израел.

16 според всичко, което ти просеше от Господа своя Бог при Хорив, в деня, когато се събрахте, като казваше ти: Да не чуя вече гласа на Господа моя Бог и да не видя вече тоя голям огън, за да не умра. 

И това е според както те поискаха. Те не искаха да чуят Господа за да не умрат, но искаха Моисей да им говори.

17 Тогава Господ ми каза: Добро е това, което рекоха. 
18 Аз ще им въздигна отсред братята им пророк, както съм въздигнал тебе, и ще туря думите Си в устата му; и той ще им говори всичко, което Аз му заповядвам. 

Този пророк ще дойде от Израел и Отец ще сложи своите си думи в устата му. Исус винаги говореше това, което Отец му казваше.

19 А който не послуша думите Ми, които той ще говори в Мое Име, Аз ще искам ответ от него. 

После ще видим какво означава това-да иска ответ от него.
Нека изследваме това нещо и ще ви покажа, че когато Моисей каза-пророк като него-наистина говореше както е. И никой не е дошъл да е бил както Моисей. Изход 1 глава

7 А потомците на Израиля се наплодиха и размножиха, увеличиха се и толкова много се засилиха, щото земята се изпълни от тях. 

В Египет влязоха 70 души. Но Израел се размножава твърде бързо-това е характерно за нас. И ето-земята се изпълнила с тях-Египет.

8 Тогава се възцари над Египет нов цар, който не познаваше Иосифа. 
9 И той рече на людете си: Вижте, тия люде, израилтяните са по-много и по-силни от нас; 
10 елате, да постъпим разумно спрямо тях, за да се не размножават, да не би, в случай на война, да се съединят и те с неприятелите ни, да воюват против нас и да си отидат от земята. 

Трябва да направим нещо с тези хора-те са твърде много.

11 Затова поставиха над тях настойници, които да ги измъчват с тежък труд; и те съзидаха на Фараона Питом и Рамесий, градове за житници. 

Сега знаете кои са построили тези градове и пирамидите.

12 Но колкото повече ги измъчваха, толкова повече те се размножаваха и се разширяваха, така че египтяните се отвращаваха от израилтяните. 
 
Но колкото повече ги притискаха-толкова повече деца се раждаха. Защото им оставаше само една утеха-жените им... 

15 При това, египетският цар заръча на еврейските баби, (от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: 
16 Когато бабувате на еврейките и видите, че раждат, ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее. 

Така се убива цялата нация. Защото като убиеш мъжете-народа изчезва. Защото поколението е по бащата. И така-Фараон заповяда на бабите да убиват мъжките бебета.

17 Но бабите се бояха от Бога, та не правеха каквото им заръча египетският цар, а оставяха живи мъжките деца. 

Но ето-бабите не са послушали.

22 Тогава Фараон заръча на всичките си люде, като каза: Всеки син, който се роди на евреите, хвърляйте го в Нил, а всяка дъщеря оставяйте жива. 

И когато Фараон е дал тази заповед-Изралияните вече не са могли да укриват бебетата си. И ако се е раждало момче-хвърляли са го в Нил.
Изход 2 глава

1 В това време отиде някой си човек от Левиевия дом та взе за жена една от Левиевите жени. 
2 И жената зачна и роди син; и като видя, че беше красиво дете, кри го за три месеца. 
3 Но понеже не можеше вече да го крие, взе му рогозен ковчежец и намаза го със смола и катран, тури детето в него и го положи в тръстиката при брега на реката. 

Жената не е могла да го укрива повече. Защото всички са наблюдавали. И тя е направила най-доброто, което е могла.

4 А сестра му стоеше отдалеч, за да види какво ще му се случи. 
5 И Фараоновата дъщеря слезе да се окъпе в реката, а слугините й ходеха по брега на реката; и когато съгледа ковчежеца в тръстиката, тя прати слугинята си да го донесе. 
6 Като го отвори, видя детето, и, ето, малкото плачеше; и пожали го и каза: От еврейските деца е това. 

Господ прати Моисей точно в къщата на Фараон.

7 Тогава сестра му рече на Фараоновата дъщеря: Да отида ли да ти повикам доилка от еврейките, за да ти дои детето? 
8 И Фараоновата дъщеря й рече: Иди. И тъй, момичето отиде та повика майката на детето. 

Вижте-Господ направи така, че Моисей да остане жив и да стане внук на Фараон. И нека ви кажа и това-Египтяните и Израиляните са със същият цвят. При това-Моисей е знаел, кой е той-от майка си.

9 И Фараоновата дъщеря й рече: Вземи това дете та ми го отдой, и аз ще ти заплатя. И жената взе детето и го доеше. 

Не само, че майка му го спаси, но дори и го откърми.

10 А когато порасна детето, донесе го на Фараоновата дъщеря, и то стана неин син. И наименува го Моисей: Понеже, каза тя, извлякох го от водата. 

Фараоновата дъщеря му даде името. И вижте-в неговото поколение, Моисей е единственият, който е останал от Израел. Вижте сега-ако Фараон е тъмен-кафява кожа, а Израел са бели хора-то какво мислите щеше да каже Фараон на дъщеря си? Ти какво си пушила?... Но ето-оригиналните Египтяни и ние изглеждаме по един и същи начин.
А сега-ще видим, че когато Моисей каза, че Господ ще издигне пророк както него-наистина каза точната истина-Матей 2 глава.

1 А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. 
2 И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним. 

Преди 70 година когато Израел е бил разпръснат по света, всички са знаели, че Исус трябва да е Царят на Юдея? И когато първите последователи на Христос са били наречени Християни, сред тях не е имало нито един от друг народ, но всичките са били Израиляни! И така-мъдреците прекрасно са знаели, че Исус е Царят на Израел.

3 Като чу това цар Ирод, смути се, и цял Ерусалим с него. 

Ирод е бил ужасен! Той е убивал всеки-дори и синовете си-ако е мислел, че искат да му вземат престола. И за това е искал да убие Исус.

7 Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. 
8 И като ги изпрати във Витлеем, каза им: Идете, разпитайте внимателно за детето; и като го намерите, известете ми, за да ида и аз да му се поклоня. 

Последното, което е искал да направи изобщо е било да се поклони на Исус... Защото е искал да го убие. 
 
11 И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария, паднаха и му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове, - злато, ливан и смирна. 
12 А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха през друг път в своята страна. 

Господ ги предупреди-за да защити бебето.

13 А след отиването им, ето, ангел от Господа се явява насъне на Иосифа и казва: Стани, вземи детето и майка му, и бягай в Египет, и остани там докато ти река, защото Ирод ще потърси детето за да го погуби. 

Какво трябваше да направят-да идат в Египет. Защо? Защо не в Италия? Или някъде по Европа? Защото Ирод е бил поставен от Римляните. И всичко, което би трябвало да направи е било да иска от Цезар да прати това семейство при него. Но в Египет са чернокожи и родителите и бебето са чернокожи. И така-те могат да се укрият в Египет, но не и сред бели хора.

14 И тъй, той стана, взе детето и майка му през нощта и отиде в Египет, 
15 гдето остана до Иродовата смърт; за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: "От Египет повиках Сина Си".
16 Тогава Ирод, като видя, че беше подигран от мъдреците, разяри се твърде много, и прати да погубят всичките мъжки младенци във Витлеем и във всичките му околности, от две години и по-долу, според времето, което внимателно бе изучил от мъдреците. 

Римляните са го поставили защото е бил брутален, но не е бил много умен. Защото му е трябвало две години за да намери, че Исус не е вече в Юдея. И за това е избил тези бебета. И вижте паралела-точно както във времето на Моисей-всички мъжки бебета са били избити. И ето-всички мъжки бебета по времето на Исус са били избити. Моисей се е укрил в къщата на Фараона. Исус се укри в Египет. Всичко е така.
Изход 2 глава. Моисей вече е пораснал.

11 А във времето когато Моисей порасна, излезе при братята си и гледаше теглилата им. И видя някой си египтянин, че биеше един евреин, един от братята му; 
12 и като поразгледа насам натам и видя, че няма никой, уби египтянина и го скри в пясъка. 

Моисей е знаел, че е Израилянин. Но проблема е, че ние не можем да държим тайна...

13 Излезе и на другия ден, и ето, двама евреи се спречкаха; и каза на обидника: Защо биеш другаря си? 
14 А той рече: Кой те постави началник и съдия над нас? Искаш ли и мене да убиеш, както уби египтянина? Тогава Моисей се уплаши и си каза: Явно е, че това нещо стана известно.
 
Моисей е разбрал, че Израел не може да държи тайна.

15 А като чу това Фараон, търсеше случай да убие Моисея; но Моисей побягна от Фараоновото лице и се засели в Мадиамската земя. И седна до един кладенец. 

От кого е чул Фараона за това убийство? От Израиляните.

16 А Мадиамският жрец имаше седем дъщери, които дойдоха и наляха вода и напълниха коритата, за да напоят бащините си овци. 
17 Но овчарите дойдоха и ги изпъдиха; а Моисей стана та им помогна, и напои овците им. 
18 И като дойдоха при баща си Рагуила, той им рече: Как дойдохте днес толкова скоро? 
19 А те казаха: Един египтянин ни избави от ръцете на овчарите, при това и вода ни наля та напои овците. 

Те не казаха Юдеин-нито Израилянин, но Египтянин. Не Израилянин в Египетски дрехи. Внимавайте какво четете!

21 И Моисей склони да живее при човека, който и даде на Моисея дъщеря си Сепфора за жена. 

И ето какво е станало после:
 
25 И Бог погледна на израилтяните, и Бог разбра положението им. 

А понеже не четете Библията-не знаете нито кои сте, нито какво трябва да правите, нито какво е станало с вас.
Изход 3 глава.

1 А Моисей пасеше овците на тъста си Иотора, мадиамския жрец; и като докара овците в задната страна на пустинята, дойде на Божията планина Хорив. 
2 И ангел Господен му се яви в огнен пламък изсред една къпина; и Моисей погледна, и ето къпината гореше в огън, а къпината не изгаряше. 
3 И Моисей си рече: Да свърна и да прегледам това велико явление, защо къпината не изгаря. 

Господ искаше да привлече вниманието му. И за това прати ангел там. Нищо чудно-така беше и на Петдесетницата-Деянията 2 глава.

4 А като видя Господ, че свърна да прегледа, Бог го извика изсред къпината и рече: Моисее, Моисее! И той каза: Ето ме. 

Господ го повика-а в къпината беше ангел. Защото Бог винаги работи чрез ангелите си. Те предават каквото има да каже.

5 И рече: Да се не приближиш тука; изуй обущата от нозете си, защото мястото, на което стоиш, е света земя.
 
И сега Господ ще му каже какво се иска от него.

10 Ела, прочее, сега, и ще те изпратя при Фараона, за да изведеш людете Ми израилтяните из Египет. 

Моисей е бил там за 40 години. И сега трябва да се върне в Египет. Моисей е искал да се отърве от тази задача, но не е могъл.
Изход 4 глава

10 А Моисей рече Господу: Моля ти се, Господи, аз не съм красноречив, нито до сега, нито откак си почнал да говориш на слугата си, а мъчно говоря и съм тежкоезичен. 

Представете си това. Моисей е бил бавен на говорене.

14 И гневът Господен пламна против Моисея, и рече: Нямаш ли брат левиецът Аарон? Зная, че той може да говори добре. А и, ето, той излиза да те посрещне и, когато те види ще се зарадва сърдечно. 
15 Ти говори нему и тури думите в устата му; и Аз ще бъда с твоите уста и с неговите уста, и ще ви науча що трябва да правите. 

И ето-Господ ще слага думи в ума на Моисей и той ще ги предава на Аарон.

19 А в Мадиам Господ рече на Моисея: Иди, върни се в Египет, защото измряха всички ония, които искаха живота ти. 

И ето-Моисей ще се върне в Египет. Но нека сега видим Исус-какво стана с него-Матей 2 глава. Когато четете Книгата, не е нужно да правите аргументи-просто четете.

19 А като умря Ирод, ето ангел от Господа се явява насъне на Иосифа в Египет и казва: 
20 Стани, вземи детето и майка му, и иди в Израилевата земя; защото измряха ония, които искаха живота на детето. 

Напомня ли ви това нещо? Точно както ангела каза на Моисей да се върне в Египет, защото всички които искаха да го убият са мъртви. Ето-същото е и тук. Не е случайно. Защото иска да знаете-точно както Моисей-така е и Исус. Има някои „пророци“ дето казват, че те са Исус... Питам ги-от Египет ли си дошъл? И колко бебета от твоето поколение са избити?
Изход 7 глава

1 Тогава Господ рече на Моисея: Ето, поставих те бог на Фараона; и брат ти Аарон ще ти бъде пророк. 
2 Ти ще казваш всичко, което ти заповядвам, а брат ти Аарон ще говори на Фараона да пусне израилтяните из земята си. 
3 Но Аз ще закоравя Фараоновото сърце, и ще умножа знаменията Си и чудесата Си в Египетската земя. 

Господ ще закорави сърцето на Фараон.

4 Но понеже Фараон не ще ви послуша, Аз ще положа ръката Си на Египет, и с велики съдби ще изведа войнства, людете Си, израилтяните из Египетската земя. 

Господ ще закорави сърцето на Фараон, защото Фараон постъпваше много зле с Изариляните. Така работи Господ. И ако вие му се противите-това ще стане и с вас-ще вървите към погибел и дори няма и да знаете това. Фараон би трябвало след всичките язви да разбере, че се опитва да воюва с Господа. Но не-той не разбираше това, защото Господ закорави сърцето му.

5 И египтяните ще познаят, че Аз съм Господ, когато дигна ръката Си против Египет, и изведа израилтяните изсред тях. 
14 След това Господ рече на Моисея: Сърцето на Фараона се закорави до толкова, щото той отказва да пусне людете. 
15 Иди утре при Фараона; ето той излиза да отиде при водата; а ти застани при брега на реката, за да го срещнеш, и вземи в ръката си жезъла, който се беше превърнал на змия. 
16 И кажи му: Господ, Бог на евреите, ме изпрати при тебе, и казва: Пусни людете Ми, за да Ми послужат в пустинята; но, ето, до сега ти не послуша. 

Но Фараон не искаше да ги пусне, защото Господ закорави сърцето му. И ето-идва унищожението на Египет.

17 Така казва Господ: От това ще познаеш, че Аз съм Господ; ето, с жезъла, който е в ръката ми, ще ударя върху водата, която е в реката, и тя ще се превърне на кръв. 
 
И какво стана?
 
20 И Моисей и Аарон сториха според както Господ заповяда; и Аарон, като дигна жезъла, удари речната вода пред Фараона и пред слугите му; и всичката речна вода се превърна на кръв. 

Вижте това-Господ превърна водата на кръв. Чрез Моисей. Това беше първата язва.

22 Но и египетските магьосници с баянията си сториха същото; затова, сърцето на Фараона се закорави, и той не ги послуша, според както беше казал Господ.

Първата язва-Господ обърна водата на кръв. Означава нещо. Но ето-Господ отново закорави сърцето на Фараон, защото искаше да му плати за това, което направи. Вижте-проверете себе си, защото в края на пътя Господ ще ви плати за всичко.
Изход 8 глава

1 Тогава Господ рече на Моисея: Влез при Фараона и кажи му: Така казва Господ, Пусни людете Ми, за да Ми послужат. 
2 Но ако откажеш да ги пуснеш, ето, Аз ще поразя всичките ти предели с жаби. 
3 Реката ще кипне с жаби, които като излизат ще наскачат в къщата ти, в спалнята ти, по леглото ти, в къщата на слугите ти, върху людете ти, в пещите ти и по нощвите ти. 

Представете си това. Би било достатъчно за мене, за да разбера, че трябва да спра да воювам с Господа. 
 
6 И Аарон простря ръката си над египетските води и възлязоха жабите и покриха Египетската земя. 

Втората язва-жаби. Някои хора се плашат от жабите.
 
8 Тогава Фараон повика Моисея и Аарона и рече: Помолете се Господу да махне жабите от мене и от людете ми; и ще пусна людете ви, за да пожертвуват Господу. 

Помолете Господа да махне жабите и ще ви пусна. А жабите са били на всякъде. Но Господ закорави сърцето му. Разберете-Господ ще ви върне за делата. Не бъдете глупави!

13 И Господ стори според както викна Моисей; жабите измряха от къщите, от дворовете и от нивите. 
14 И събираха ги на купове: и земята се усмърдя. 

Вижте това-Господ ги уби изведнъж.

15 А Фараон, като видя, че му дойде облекчение, закорави сърцето си и не ги послуша, според както Господ беше говорил. 

Виждате това-нали? Господ закорави отново сърцето му.

16 След това Господ каза на Моисея: Речи на Аарона: Простри жезъла си та удари земната пръст, за да се превърне на въшки в цялата Египетска земя. 
17 И сториха така; Аарон простря ръката си с жезъла си и удари земната пръст, и явиха се по човеците и по животните; всичката земна пръст се превърна на въшки из цялата Египетска земя. 

Не можеш да избягаш. Всичко наоколо е прах и по тебе също има-всичко се превърна във въшки. Третата язва-въшки. Защо това? Защото Фараон постъпваше много зле с Изариляните.

18 И магьосниците работеха да вършат същото с баянията си, за да произведат въшки, но не можаха; а въшките бяха по човеците и по животните. 
19 Тогава рекоха магьосниците на Фараона: Божий пръст е това. Но сърцето на Фараона се закорави, и той не ги послуша, според както Господ беше говорил. 

Магьосниците разбраха, че Господ работи тук. Но Фараон не послуша.

20 После Господ рече на Моисея: Стани утре рано та застани пред Фараона (ето, той излиза да отиде при водата), и кажи му: Така казва Господ: Пусни людете Ми, за да Ми послужат. 
21 Защото, ако не пуснеш людете Ми, ето, ще изпратя рояци мухи върху тебе, върху слугите ти, върху людете ти и в къщите ти; тъй щото къщите на египтяните и земята, на която живеят, ще се пълнят с рояци мухи. 

Това е нещо ужасно. Господ знае как да докара тези неща.

22 Но в оня ден Аз ще отделя Гесенската земя, в която живеят людете Ми, щото да няма там рояци мухи, за да познаеш, че Аз съм Господ всред земята. 

Господ тук ще отдели неговите хора от Египтяните. И Израел е бил отделен.

23 Аз ще поставя преграда между Своите люде и твоите люде; утре ще стане това знамение. 
24 И Господ стори така; навлязоха мъчителни рояци мухи във Фараоновата къща и в къщите на слугите му и в цялата Египетска земя; земята се развали от рояците мухи. 

На всякъде само мухи. Но вижте-тази язва е първата при която Израел не пострада от нея.

25 Тогава Фараон повика Моисея и Аарона и рече: Идете, принесете жертва на вашия Бог в тая земя. 
 
Израел трябваше да излезе от тази земя. 
 
30 И тъй, Моисей излезе отпред Фараона и помоли се Господу. 
31 И Господ стори според както Моисей се молеше; той махна рояците мухи от Фараона, от слугите му и от людете му; не остана ни една. 
32 Но Фараон и тоя път закорави сърцето си и не пусна людете. 

И ето-Господ отново закорави сърцето на Фараон.
Изход 9 глава

1 Тогава Господ рече на Моисея: Влез у Фараона и кажи му: Така казва Господ, Бог на евреите, Пусни людете Ми, за да ми послужат. 
2 Защото, ако откажеш да ги пуснеш, и ако още ги държиш, 
3 ето, Господната ръка ще падне на добитъка ти, който е по полето, на конете, на ослите, на камилите, на говедата и на овците, с твърде тежък мор. 
4 И Господ ще постави преграда между Израилевия добитък и египетския добитък; от всичкия добитък на израилтяните нищо няма да умре. 

И ето-ако Фараон не пусне хората-Господ ще унищожи добитъка му, но нищо няма да се случи на добитъка на Израел.

5 И Господ определи срок, като рече: Утре Господ ще стори това на земята. 
6 На другия ден Господ стори това; всичкият египетски добитък измря, а от добитъка на израилтяните нищо не умря. 

Това е втората язва, която Господ направи само на Египет.И нито една крава на Израел не умря.

7 И Фараон прати да видят, и, ето, от добитъка на израилтяните нищо не беше умряло. Но сърцето на Фараона бе упорито, и той не пусна людете. 

Фараон се е ядосал много и не е пуснал хората. Виждаме, че Господ е изкривил ума му.

8 Тогава Господ каза на Моисея и Аарона: Напълнете шепите си с пепел от пещ и нека я пръсне Моисей към небето пред Фараона; 
9 и пепелта ще стане прах по цялата Египетска земя, и ще причини на човеците и на животните възпаление с гнойни цирки, по цялата Египетска земя. 
10 И като взеха пепел от пещ и застанаха пред Фараона, Моисей я пръсна към небето; и стана възпаление с гнойни цирки на човеците и на животните. 

Това е било нещо ужасно. Това е третата язва, която Господ е направил на Египет, но нищо на Израел.

11 И магьосниците не можаха да стоят пред Моисея поради възпалението; защото възпалението беше на магьосниците, както и на всичките египтяни. 
12 Но Господ закорави сърцето на Фараона, та не ги послуша, според както Господ беше говорил на Моисея. 

И ето-пак не искаше да гу пусне.

18 Ето, утре около тоя час ще наваля много тежък град, небивал в Египет, откак се е основал, дори до днес. 
19 Сега, прочее, прати да приберат скоро добитъка ти и всичко що имаш по полето; защото града ще падне на всеки човек и всяко животно, що се намери на полето и не се прибере в къщи; и те ще измрат. 

И ето-дори и Египтяните са се усетили.

20 Прочее, който от Фараоновите слуги се убоя от това, което Господ каза, прибра бързо в къщи слугите си и добитъка си; 
21 а който не даде внимание на казаното от Господа, остави слугите си и добитъка си по полето. 
22 Тогава Господ каза на Моисея: Простри ръката си към небето, за да удари град по цялата Египетска земя, по човеците, по животните и по всяка трева на полето из цялата Египетска земя. 
23 И Моисей простря жезъла си към небето и Господ прати гръм и град, и огън се спущаше по земята; Господ наваля град по Египетската земя. 

И това стана само с Египтяните, но не с Израел.

25 В цялата Египетска земя градът изби всичко що имаше по полето, и човек и животно; градът очука и всичката трева по полето и изпочупи всичките дървета по полето. 

Господ работи да унищожи Египет. Това беше четвъртата язва, която не удари Израел.

35 Сърцето на Фараона се закорави, и той не пусна израилтяните, според както Господ бе говорил чрез Моисея. 

Господ наистина е развратил ума на Фараон. Не е възможно иначе да разберем, защо Фараон се противеше на Господа.
Изход 10 глава. Вижте-ако знаете какво е направил Господ в миналото-ще знаете какво ще направи и в бъдещето.

3 Тогава Моисей и Аарон влязоха при Фараона и му рекоха: Така говори Господ, Бог на евреите: До кога ще отказваш да се смириш пред Мене? Пусни людете Ми, за да Ми послужат. 
4 Защото, ако откажеш да пуснеш людете Ми, ето, утре ще докарам скакалци в пределите ти; 

Каквото и зелено да имате-скакалците ще го съсипят.

12 Тогава Господ рече на Моисея: Простри ръката си над Египетската земя, за да покрият скакалците Египетската земя и да изпоядат всичката трева на земята, всичко което оцеля от града. 

Господ каза, че ще изчисти всичко от Египет.

13 И Моисей простря жезъла си над Египетската земя; и Господ направи да духа източен вятър на земята през целия оня ден и цялата нощ, и на заранта източният вятър докара скакалците. 
15 Защото покриха лицето на цялата земя, така че земята почерня; и изпоядоха всичката трева на земята и всичките плодове на дърветата, които бяха оцелели от града; и по цялата Египетска земя не остана нищо зелено, било дърво или трева на полето. 

Но те не пипнаха земята в която беше Израел. Това е петата язва от която Израел не пострада.

20 Но Господ закорави сърцето на Фараона, и той не пусна израилтяните. 

И все още Фараон не поиска да пусне народа.

21 Тогава рече Господ на Моисея: Простри ръката си към небето, за да настане тъмнина по Египетската земя, тъмнина, която може да се пипа. 
22 И Моисей простря ръката си към небето; и настана гъста тъмнина по цялата Египетска земя за три дена. 
23 Хората не се виждаха един друг, и за три дена никой не се помести от мястото си; но в жилищата на всичките израилтяни беше светло. 

Така тъмно е било, че те не са могли да се поместят дори. За три дена. И ето-и тази язва не удари Израел. Това е шестата язва, която не се отрази на Израел.

24 Тогава Фараон повика Моисея и рече: Идете, послужете на Иеова; само овците ви и говедата ви нека останат; а челядите ви нека отидат с вас. 
25 Но Моисей каза: Обаче, ти трябва да допуснеш в ръцете ни и жертви и всеизгаряния, за да пожертвуваме на Господа нашия Бог; 
26 тъй че и добитъкът ни ще дойде с нас; не ще остане надире ни копито, защото от добитъка трябва да вземем, за да пожертвуваме на Господа нашия Бог; и догдето не пристигнем там, ние не знаем с какво трябва да послужим Господу. 

И нищо нямаше да остане след Израел в Египет.

27 Но Господ закорави сърцето на Фараона, и той не склони да ги пусне. 
28 Тогава Фараон рече на Моисея: Махни се от мене; пази се да не видиш вече лицето ми, защото в деня, когато видиш лицето ми, ще умреш. 

Моисей е ядосал Фараон наистина много.

29 А Моисей каза: Добре си рекъл; не ще видя вече лицето ти. 

Някой ще умре... Моисей е знаел какво става. Господ нанесе шест язви в които Израел изобщо не пострада. До сега видяхме 9 язви, но са били общо 10. Нека видим и последната-Изход 12 глава

1 Тогава Господ говори на Моисея и Аарона в Египетската земя, казвайки: 
2 Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината. 
3 Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом. 

Това е когато Господ е въвел Пасхата. Първо Господ е отделил Израел от Египет, но сега ще провери вярата им.
 
5 Агнето или ярето ви нека бъде без недостатък, едногодишно мъжко; от овците или от козите да го вземете. 

Господ проверява вярата на Израел. Защото според вярата си ще се спасим.

6 И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец; тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер. 
7 После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат. 

Това агне представя Исус и кръвта-кръвта на Исус.

8 През същата нощ нека ядат месото, печено на огън; с безквасен хляб и с горчиви треви да го ядат. 
12 Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова. 
13 И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва. 

Защо Господ ще убие първородните на Египет? Защото Египтяните избиха първородните на Израел. И ето-който е поставил кръвта-било Израел или Египтянин-Господ няма да унищожи първородното в тази къща. Но Египтяните не поставиха кръв. Вижте-Господ им каза това и то се отнася до всички хора. Ако вярвате в Бога-ще правите това, което Той заповядва. Независимо дали сте Израиляни или от някой друг народ. И това показва вярата ви. За това и обрязването си е все още в сила! Защото е дадено на всеки, който вярва в Господа и всеки мъж трябва да се обреже.

29 И по среднощ Господ порази всяко първородно в Египетската земя, от първородния на Фараона, който седеше на престола си, до първородния на пленника, който бе в затвора, както и всяко първородно от добитък. 

И Господ изби първородните. Това е седмата язва, която удари само Египет. И е десетата язва.

30 И Фараон стана през нощта, той и всичките му слуги, и всичките египтяни; и нададе се голям писък в Египет, защото нямаше къща без мъртвец. 
31 И повика Моисея и Аарона още през нощта та рече: Станете и вие и израилтяните, излезте изсред людете ми и идете, послужете на Иеова, както рекохте; 
32 подкарайте и овците си и стадата си, както рекохте, та идете; па благословете и мене. 

Сега вече Господ му върна разума. 

51 И тъй, в същия оня ден Господ изведе израилтяните из Египетската земя според устроените им войнства. 

И в същата нощ Господ изведе Израел от Египет. И къде ги отведе чрез Моисей-Изход 15 глава. Вижте-всичко е от значение. И трябва да четете Бибилята постоянно-отново и отново. Защото винаги ще научите по нещо ново.

22 Тогава Моисей дигна израилтяните от Червеното Море и излязоха към пустинята Сур; и като вървяха три дена в пустинята не намириха вода.

Господ раздели Червеното море и Израел премина. Но ние искаме да видим, дали има същото нещо когато Исус дойде и завземе света.
Откровението 6 глава. Хората не четат и за това не знаят какво става. Почти никой пък не чете Откровението-дори и пасторите.

1 И видях, когато Агнето отвори един от седемте печата, и чух едно от четирите живи същества да казва като с глас от гръм: Дойди [и виж]! 

Това са четирите конника от Откровението. Но тук са и ЕС и папата.

2 И видях, и ето бял кон; и яздещият на него имаше лък; и даде му се корона и той излезе побеждаващ и да победи. 
3 И когато отвори втория печат, чух второто живо същество да казва: Дойди [и виж]! 
4 и излезе друг кон, червен; и на яздещия на него се даде да вдигне мира от земята, тъй щото човеците да се избият един друг; и даде му се голяма сабя. 

И ето-когато дойде този конник-войни. Първата язва над света.

5 И когато отвори третия печат, чух третото живо същество да казва: Дойди [и виж]! И видях, и ето черен кон, и яздещият на него имаше везни в ръката си. 
6 И чух нещо като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай. 

Това е глад. Това е втората язва.

7 И когато отвори четвъртия печат, чух гласа на четвъртото живо същество, което казваше: Дойди [и виж]! 
8 И видях, и ето блед кон и името на яздещия на него беше смърт, и адът вървеше подире му; и даде им се власт над четвъртата част от земята да умъртвят с меч, с глад, с мор и със земните зверове. 

И му даде власт да избие когото иска по волята си. Това е третата язва-ако нямате пари и нямате белега-няма да ядете.

12 И видях, когато отвори шестия печат, че стана голям трус: слънцето почерня като козиняво вретище, и цялата луна стана като кръв; 
13 небесните звезди паднаха на земята, като когато смоковница, разклащана от силен вятър, мята неузрелите си смокини; 

Това е краят на великата скръб

14 небето биде преместено като свитък, когато се свива; и всички планини и острови се вдигнаха от местата си. 
15 И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините; 
16 и казват на планините и на скалите: Паднете върху нас и скрийте ни от лицето на седящия на престола и от гнева на Агнето; 

Тогава чак те ще разберат-Господ е съвсем реален. И те ще го видят и ще видят и Отец. Явно ги виждат, защото търсят как да се скрият.

17 Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои? 

И никой не може да устои. И който и наистина да вярва в Бога на Израел-те ще се спасят. Но другите ще страдат за 3.5 години. И ето-идва времето да запечата служителите си.
Откровението 7 глава

1 След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво. 

Тези четири ветрища са народите на земята.

2 И видях друг ангел да се издига от изток, у когото беше печата на живия Бог; и той извика с висок глас към четирите ангела, на които бе дадено да повредят земята и морето и каза: 
3 Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог. 

Не повреждайте нищо, докато не запечатаме служителите си. Същото както стана в Египет-отдели своите си от другите.

4 И чух числото на подпечатаните, сто и четиридесет и четири хиляди подпечатани от всичките племена на израилтяните: 

Тези 144 хиляди са Израиляни! И от никой друг народ!

9 След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си, 

А много хора ще сужат на Господа. От всички народи. Знаете ли, че от целият свят ми пращат И-мейли и пари, и съобщения? Защото те са намерили истината, която ние проповядваме-не е наша, но е Божията. И ето-тук виждаме, че ще има много хора които дори не могат да бъдат преброени които ще спасят себе си. Защото по времето на великата скръб те ще се обърнат към Господа.

13 Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли? 
14 И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето. 

Те са повярвали в Господа и са се умили в кръвта му. Тоест-те са преминали през Голямата скръб и са се обърнали към Господа. И ето-Господ е запечатал совите служители. И сега вече ще докара язвите на земята. Но неговите хора няма да страдат. Те са отделени от другите.
Откровението 8 глава

1 И когато отвори седмия печат, настана мълчание на небето около за половин час. 
2 И видях, че на седемте ангела, които стояха пред Бога, се дадоха седем тръби. 

Тромпетите обявяват проблеми. Седем!

6 И седемте ангела, които държаха седемте тръби, се приготвиха да затръбят. 

И ето-те са готови да обявят разрушенията. Ще ги видим-Откровението 15 глава

1 И видях на небето друго знамение голямо и чудно: седем ангела, които държаха седем язви, които са последните, защото с тях се изчерпва Божият гняв. 

Седем ангела носят седем язви. И ето-Господ ще се разплати със света-както се разплати и с Египет.

2 И видях нещо като стъклено море, размесено с огън, и че тия, които бяха победили звяра и образа му и числото на името му, стояха при стъкленото море, държейки Божии арфи. 

Това е след великата скръб. Защото тези хора са пеминали през нея.

6 и седемте ангела, които държаха седемте язви, излязоха от храма, облечени в чисти и светли ленени дрехи и препасани през гърдите със златни пояси. 
7 И едно от четирите живи същества даде на седемте ангела седем златни чаши, пълни с гнева на Бога, Който живее до вечни векове. 

С други думи-тези ангели ще наранят земята.
Откровението 16 глава

1 И чух из храма силен глас, който казваше на седемте ангела: Идете та излейте на земята седемте чаши на Божия гняв. 
2 И първият отиде та изля чашата си на земята; и появи се лоша и люта рана на ония човеци, които носеха белега на звяра и които се покланяха на неговия образ. 

Първият причини люти рани на човеците.

3 Вторият ангел изля чашата си в морето; и то стана кръв като на мъртвец, и всяка жива твар в морето умря. 

И ето-моретата се обърнаха на кръв.

4 Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори; и водата им стана кръв. 

И ето сега какво стана-водата стана кръв.

8 Четвъртият ангел изля чашата си върху слънцето, на което се позволи да гори човеците с огън. 

След като слънцето стана черно-ето сега Господ го накара да гори човеците с огън. А Господ ще защити совите си и те няма да усетят това. Защото те са запечатани от Господа вече. Отделени са от другите.

9 А като се опекоха човеците от голяма жега, похулиха името на Бога, Който има власт над тия язви, и не се покаяха да Му отдадат слава. 
10 Петият ангел изля чашата си върху престола на звяра; и царството му потъмня, и човеците хапеха езиците си от болки, 

И ето каква е петата язва. Но те не се покаяха.

12 Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток. 

Идва войната в Армагедон. И ето-Русия и съюзниците им ще дойдат от север и изток. Което е писано-писано е и ще се изпълни.

17 И седмият ангел изля чашата си върху въздуха; и из храма излезе силен глас от престола и каза: Сбъдна се. 

И ето ви седмата язва. И е свършено. Няма да има повече язви след тази. И Господ ще вземе земята, след като я съсипа. Точно както съсипа и Египет. Така направи с Египет-така ще направи и със земята. И като отдели своите служители-ще нанесе седемте язви. И всичките ще са обявени от тромпети.
Нека видим тези тромпети-Откровението 11 глава

15 И като затръби седмият ангел, станаха силни гласове на небесата, които казваха: Световното царство стана царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува до вечни векове.

Човекът няма вече да управлява света. Това е след седмият тромпет. Но междувременно Израел като хора все още не са събрани и отведени в земята си. Но след седмият тромпет това ще стане.
Лука 21 глава-ще ви покажем кога Израел ще бъде върнат в земята си. Господ е поставил всичко в Библията и ето-всичко е ясно.Моисей го направи в Египет-Исус ще го направи в целият свят.

20 А когато видите Ерусалим, че е заобиколен от войски, това да знаете, че е наближило запустяването му. 

Това е когато Рим е обкръжил Ерусалим. 68 година. И през 70 година се е изпълнило.
И Израиляните ще падат от ножа и които оцелеят-ще бъдат роби по народите.

24 Те ще паднат под острието на ножа, и ще бъдат откарани в плен по всичките народи; и Ерусалим ще бъде тъпкан от народите, докле се изпълнят времената на езичниците. 

И ето-белите хора ще управляват Ерусалим. И докато Господ не се завърне-Израел ще бъде откаран по народите. И ето сега какво ще направи Господ в края на времето от управлението на човека над земята.

25 И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните. 

Това ще стане преди Исус да се завърне.

26 Човеците ще примират от страх и от очакване онова, което ще постигне вселената, защото небесните сили ще се разклатят. 

Това е великата скръб.

27 И тогава ще видят Човешкия Син идещ в облак със сила и голяма слава. 
28 А когато почне да става това, изправете се и подигнете главите си, защото изкуплението ви наближава. 

Значи още никой не ни е събрал? Ние още не сме изкупени? НЕ! Вижте-ако сте в земята-то вече сте изкупени-нали? Но не сте в земята все още.
Матей 24 глава

27 Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. 

Точно както виждате светкавицата на небето-така и ще видите Господа идещ от небето.

29 А веднага след скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят.
 
Виждате ли ключа тук? Господ винаги ви показва тези неща.

30 Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава. 

И те ще заплачат, защото ще разберат, как са се борили против Господа.

31 Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия. 

И тогава чак Господ ще ни събере от всички държави дето ни е разпръснал и ще ни върне в земята ни. Ние сме избраните на Господа-Израел. А до тогава-ние нямаме земята си. Други я имат за сега.
Исаия 27 глава. Ако знаете миналото си и грешките които сте направили-няма да ги правите и в бъдеще. Но ние имаме проблем-никой не иска да чете нашата история.
12 В оня ден Господ ще отърси плода Си, От стремителния Ефрат до египетския поток; И вие ще се съберете един по един, о чада на Израиля. 

Господ няма да остави нито един Израилянин, когото да не доведе отново в земята. Както беше и в Египет-не остави нито един там.

13 И в оня ден ще затръби голяма тръба; И загиващите в Асирийската земя И изгонените, които са в Египетската земя, Ще се кланят Господу в светия хълм в Ерусалим. 

Кога ще стане това-след седмият тромпет. Тогава ще знаете, че времето на изкуплението ви е близо.
Исаия 11 глава-кога ще стане това:

10 И в оня ден, към Иесевия корен, - Който ще стои като знаме на племената, - Към него ще прибягват племената; И неговото местоуспокоение ще бъде славно.
 
Исус е от Есей-Давид се роди на Есей.

11 И в оня ден Господ пак втори път Ще възвърне с ръката Си останалите от людете Си, Които ще останат от Асирия, от Египет, От Патрос, от Етиопия, от Елам, От Сенаар, от Емат и от морските острови. 

А кой е пъвият път-чрез Моисей от Египет. И сега ще бъде вторият път. И няма значение, кой казва, че е някой, но ние знаем, кой е кой! И тези тук народи до един са чернокожи народи. Емат е Сирия-арабите. И ако се обявите за Израиляни в някои от тези народи-ще ви убият. В Етиопия имаме Израиляни-наричат ги „странници“-Фелосяни е думата. И островите са Америка, Канада и островите, както и Южна Америка...

12 И ще издигне знаме за народите, И ще събере изгонените на Израиля, И ще събере в едно разпръснатите на Юда, От четирите ъгъла на земята. 

Всеки, който чете Библията знае, че ние сме пръснати по четирите ъгъла на земята.

13 И Ефремовата завист ще се махне, И притеснителите в Юда ще се отсекат! Ефрем няма да завижда на Юда, И Юда няма да притеснява Ефрема; 
15 И Господ ще наложи запрещението Си върху залива на Египетското море; И чрез изсушителния Си вятър ще помаха с ръката Си върху Ефрата, И ще го раздели на седем потока, Та ще направи да го минават с обуща. 

Може би това ще е реката Йордан. Но за сега няма пресъхнала река.

16 И ще има друм из Асирия за останалите от людете Му, Които ще оцелеят, Както имаше за Израиля В деня, когато възлезе от Египетската земя.

Точно както Господ изведе Израел от Египет. Същото нещо. Но вие не искате и да знаете.
Езакил 20 глава

32 И онова, което размишлявате, никак няма да се сбъдне, дето казвате: Ще станем като народите, като племената на другите страни; ще служим на дървета и на камъни.
33 Заклевам се в живота Си, казва Господ Иеова, непременно с мощна ръка, с издигната мишца, и с излеяна ярост ще царувам над вас. 

Господ ще ни бие докато приемем водачеството му.

34 Като ви изведа измежду племената, и ви събера от страните, в които сте разпръснати с мощна ръка, с издигната мишца, и с излеяна ярост, 

И ще ни изведе от където и да ни е разпръснал.

35 ще ви заведа в пустинята и там ще се съдя с вас лице с лице. 

И ще ни заведе в пустинята.

36 Както се съдих с бащите ви в пустинята на Египетската земя, така ще се съдя с вас, казва Господ Иеова. 

Защото трябва първо да ни даде инструкциите, как да му служим.

37 Ще ви прекарам под жезъла, и ще ви заведа във връзките на завета. 

И ще ни върне в договора.

38 И ще изчистя отсред вас бунтовниците и ония, които вършат престъпления против Мене; ще ги извадя из земята, гдето пришелствуват; но те няма да влязат в Израилевата земя; и ще познаете, че Аз съм Господ. 

И ще ви доведа от всичките страни и няма да оставя нито един от вас някъде. Всички ще ви заведа в пустинята. Но тези които се противят портив Господа-ще бъде както във времето на Моисей. Всички от 20 години и нагоре измряха в пустинята. И така ще е и с Израел когато се противят на Господа-всеки от Израел.
Деянията 7 глава. Това е сериозен бизнес, сестри и братя-много сериозен. А ние сме били в толкова много робства, че вече наистина не знаем кои сме. Време е да научим!

35 Този Моисей, когото бяха отказали да приемат, като му рекоха: Кой те постави началник и съдия? него Бог, чрез ръката на ангела, който му се яви в къпината, прати и за началник и за избавител.

Същият Моисей на когото казаха-кой те е направил началник и съдия? Те го отхвърлиха, но Господ го направи водач на Израел. И така направиха и с Исус. 
Деянията 4 глава. Аз нямам религия. Имам подчинение на Господа.

8 Тогава Петър, изпълнен със Светия Дух, им рече: Началници народни и старейшини, 
9 ако ни изпитвате днес за едно благодеяние сторено на немощен човек, чрез какво биде той изцелен, 

И тогава не искаха да чуят за Исус-и днес е същото.
10 да знаете всички вие и всичките Израилеви люде, че чрез името на Исуса Христа Назарянина, Когото вие разпнахте, Когото Бог възкреси от мъртвите, чрез това име тоя човек стои пред вас здрав. 
11 Той е камъкът, който вие зидарите презряхте, който стана глава на ъгъла.
 
Исус е Камъка!

12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим. 

И без Исус няма спасение. Те отхвърлиха Моисей-но Моисей ги изведе от робството. Те отхвърлиха Исус-но Исус е спасителят. И така-Моисей е прототипа на Исус.
Деянията 3 глава

19 Затова покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви, та да дойдат освежителни времена от лицето на Господа, 
20 и Той да ви изпрати определения за вас Христа Исуса, 
21 Когото трябва да приемат небесата до времето, когато ще се възстанови всичко, за което е говорил Бог от века чрез устата на светите Си пророци. 

И Отец ще изпрати Исус за да възстанови всичкото. И Бог е говорил това чрез пророците.

22 Защото Моисей е казал: "Господ Бог ще ви въздигне от братята ви пророк, както въздигна мене; Него слушайте във всичко, каквото би ви рекъл; 

Моисей каза, че това ще стане. И ако не го слушате-ето какво ще стане с вас:

23 и всяка душа, която не би послушала тоя Пророк, ще бъде изтребена из людете".

И ето-ако не слушаме Исус-ще идем в огненото езеро.
Моисей е прототипа на Исус. Когато Моисей се роди-едно поколение умря. Когато Исус се роди-едно поколение беще избито. Моисей се укри в къщата на Фараона. Исус се укри в Египет.


Благодаря ви за вниманието!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2187379
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930