Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2014 22:38 - ОТМЕНЯНЕТО НА ДВА ЗАКОНА ПРИ СМЯНАТА НА ПОСРЕДНИКА
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сестри и братя,

Представям ви прекрасен урок на Израел. Ще научите какво е станало при смъртта на Исус Христос и защо.

Приятно четене!

Винаги е добре да стоя пред вас в Божията събота!
Едно нещо, което не е ясно на света-Отец определя всичко. Но човекът не може да има взимане даване с Отец и за това трябва да има някой, който да се застъпва за човека. Това е оше от началото  И Отец винаги има посредник между себе си и хората и слуша само него. Той е този когото Отец ще чуе. Хората не разбират това. Ако го разбираха, щяха да разберат какво прави Моисей и какво прави Исус. И какво е значението му за това твърение.
Ще започнем с Галтяните и ще видим какво казва Павел. Хората мислят, че Павел е убил Закона-не е вярно. Всичко е във връзка с подчинението. И поради неподчинение на Бога-умираме и до днес. Ако бихме се подчинявали-не би имало смърт. Но понеже Адам и Ева не се подчиниха на Господ още в самото начало, смъртта стана част от творението.
Ще започнем урока от Галатяните 3 глава

1 О, несмислени галатяни, кой ви омая, вас, пред чиито очи Исус Христос е бил ясно очертан като разпнат? 
2 Това само желая да науча от вас: Чрез дела, изисквани от закона ли получихте Духа, или чрез вяра в евангелското послание? 
 
Ясно е, че сбед като тези хора за почнали да следват Господа, някой от Израел е дошъл при тях от Израел и им е казал, че трябва да правят жертвоприношения и какво ли не още.
А хората не разбират, че вярата показва делата и вярата просто означава, че вярваш в нещо, което още не виждаш. Но какво означава дела по Закона? Не ви трябват ли? Тогава можете да убивате, да крадете и да прелюбодействата. Тогава какво-ще направите ли това нещо? Защото това е Закона и делата са според закона-пазене или не.  
 
10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".

Но за какви проклетии става въпрос-Второзаконие 27 глава. И означава ли това, че Закона е проклет? Или означава, че ако го нарушим ще сме проклети? Вижте-ще видим, че Закона е свят и това, което говори Павел в Галатяните е във връзка с друг закон.

1 Тогава Моисей с Израилевите старейшини заповяда на людете, казвайки: Пазете всичките заповеди, които днес ви заповядвам.

Господ иска да пазят всичките заповеди

10 За това, слушай гласа на Господа твоя Бог и върши заповедите Му и повеленията Му, които днес ти заповядвам. 
 
Трябва да се подчините на гласа на Господа! И се отнася за всяко време. Господ не се изменя-което е казал вчера е валидно и днес. 
 
14 Тогава левитите да проговорят и с висок глас да кажат на всичките Израилеви мъже: - 
15 Проклет да е оня, който направи изваян или излеян кумир, мерзост на Господа, дело на художнически ръце, и го постави на скрито място. И всичките люде в отговор да кажат: Амин! 

Проклет да е този, който си прави бог и му се кланя.

16 Проклет, който се присмива на баща си или на майка си. И всичките люде да кажат: Амин! 

Виждате това!

17 Проклет, който премести междите на ближния си. И всичките люде да кажат: Амин! 
18 Проклет, който отбие слепия от пътя. И всичките люде да кажат: Амин! 

Отнася се и до духовна слепота. Ако насочите простият по погрешен път-ще сте проклети! Внимавайте какво правите вие, пастори!

19 Проклет, който изкриви съда на пришелеца, на сирачето и на вдовицата. И всичките люде да кажат: Амин! 

Всички хора са деца на Адам! И няма разлика.

20 Проклет, който лежи с жената на баща си; защото открива полата на баща си. И всичките люде да кажат: Амин! 
21 Проклет, който лежи с какво да е животно. И всичките люде да кажат: Амин! 
22 Проклет, който лежи със сестра си, дъщеря на баща си, или дъщеря на майка си. И всичките люде да кажат: Амин! 
23 Проклет, който лежи с тъща си. И всичките люде да кажат: Амин! 
24 Проклет, който скришно удари ближния си. И всичките люде да кажат: Амин! 
25 Проклет, който приеме подарък, за да убие невинно лице. И всичките люде да кажат: Амин! 
26 Проклет, който не потвърждава думите на тоя закон, като ги изпълнява. И всичките люде да кажат: Амин!

Да бъде! Да виждате нещо лошо с това тук? Хората не искат да разберат това-ако правиш тези неща, ще си проклет. И Исус ни освободи от тези проклетии и не като не се подчиним, но като се подчиним и пазим Закона. Даде ни шанс да се спасим като умря за нас вместо нас.
Да видим сега Галатяните 3 глава

11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";
 
Праведният ще живее чрез това в което вярва. И нека видим за кой закон става въпрос.

12 а законът не действува чрез вяра, но казва: "Който върши това, което заповядва законът, ще живее чрез него".
13 Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво";

Исус ни освободи от проклетията защото сам стана проклет заради нас. Нека видим какво казва закона-Второзаконие 21 глава. Отивате по разни църкви, но ви казват, че не трябва да правите нищо за да се спасите... Защо отивате тогава? Няма полза от вашето отиване там. Така и така не научавате нищо. И ако нарушавате Закона-Господ просто ви дава някое време за да се поправите и се застъпва за вас пред Отец. И ако не-ще се погрижи за вас в края на пътя...

22 Ако някой извърши престъпление, което заслужава смърт, и бъде умъртвен като го обесиш на дърво, 

Има грехове които са смъртни и има такива които не са.

23 да не остане тялото му през цялата нощ на дървото, но непременно да го погребеш в същия ден; защото обесеният е проклет от Бога; така да не оскверниш земята, която Господ твоят Бог ти дава в наследство.

Който е обесен на дърво е проклет пред Господа. Исус стана проклет заради нас. Знаем как Исус направи това-като беше обесен на дърво. От какво беше направен кръста?
Римляните 6 глава-нека видим кое е това, което ви е пратило на дървото! Помнете-това е писано от Павел. И трябва да разберем това. Петър ни казва, че хората четат Павел и не го разбират, но го изкривяват.

23 Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.

Заплатата на греха е смърт! Вижте как просто е. И както и да се опитате дза го обърнете-не можете да се измъкнете. И ако не се покаете-ще умрете-във втората смърт-огненото езеро. Това е много сериозно нещо.
Нека видим сега това-Галатяните 3 глава. Когато Адам и Ева съгрешиха в Едем-ние попаднахме под проклетията. И ето-смъртта дойде в нашият живот. Всичко е в порядък. И имаше само един начин да се отмени това-чрез Авраамовото семе. Господ ни казва какво да не правим. И ако го правим-отиваме против Бога.

13 Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво";
 
Когато Исус беше поставен на кръста-стана проклет заради нас. И това не ни дава право сега да нарушаваме закона.

14 така щото благословението, дадено на Авраама, да дойде чрез Христа Исуса на езичниците, за да приемем обещания Дух чрез вяра. 
15 Братя, (по човешки говоря), едно завещание, даже ако е само човешко, веднъж потвърди ли се, не се разваля, нито на него се прибавя нещо, от никого. 

Исус ни изкупи от проклетията. Но после ни заведе при Авраам-защото без вяра не става. Вижте-този договор е направен между човека и Бога.

16 А обещанията се изрекоха на Авраама и на неговия потомък. Не казва: "и на потомците", като на мнозина, но като за един: "и на твоя потомък", Който е Христос.

Аврам имаше много семена, но имаше само едно, което трябваше да вдигне проклетията от нас. Нека го видим-Битие 22 глава

1 След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме. 
2 И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа. 
 
Вижте-някои хора казват, че Авраам е имал и друг син-Исмаил. Защо Господ каза за Исак, че е единственият му син? Защото Исак е по договор! И ето-ако не сте по договор с Бог, той просто не ви вижда!  
 
9 А като стигнаха на мястото, за което Бог му беше казал, Авраам издигна там жертвеник, нареди дървата и, като върза сина си Исаака, тури го на жертвеника върху дървата. 
10 И Авраам простря ръката си та взе ножа да заколи сина си. 
11 Тогава ангел Господен му викна от небето и рече: Аврааме, Аврааме! И той рече: Ето ме. 
12 И ангелът рече: Да не вдигнеш ръката си върху момчето, нито да му сториш нещо; защото сега зная, че ти се боиш от Бога, понеже не пожали за Мене и сина си, единствения си син. 
 
Авраам щеше да убие Исак. Трябваше ангел от небето да го спре. И Господ каза-„Сега зная“... Единственият син на Авраам-защото Исак е сина по договора. Хората казват-Господ знае всичко-но вижте какво пише. Господ изпита Авраам до края.

15 Тогава втори път ангел Господен викна на Авраама от небето и рече: 
16 В Себе Си се заклевам, казва Господ, че понеже си сторил това нещо и не пожали сина си, единствения си син, 

Господ наистина е бил впечатлен от това, което Авраам направи.

17 ще те благословя премного и ще умножа и преумножа потомството ти като небесните звезди и като пясъка на морския бряг; и потомството ти ще завладее портата на неприятелите си;
 
Авраам имаше физическо семе, но също и духовно. Ние сме Авраамовото семе.

18 в твоето потомство ще се благословят всичките народи на земята, защото си послушал гласа Ми. 

И в твоето СЕМЕ всички народи на света ще бъдат благословени. Защото ти се подчини. Е как така Господ даде заповеди и Авраам се подчини за всичко, а вие ни казвате, че сега можете да правите каквото си искате? И не разбирате, че когато Господ дойде в плът не промени нищо. Чрез Исак Господ щеше да изпрати спасителят-което означава, че Авраам вярваше, че дори и да умре Исак, пак ще оживее. Това е вяра, сестри и братя.
И така-това, което каза в Галатяните-че всичките народи ще се благословят в Авраамовото семе.
Галатяните 3 глава. Днес ви четат един стих и ви казват какво те мислят... Не може да стане! За това ние четем Библията.

17 И това казвам, че завет, предварително потвърден, от Бога, не може да бъде развален от закона, станал четиристотин и тридесет години по-после, така щото да се унищожи обещанието. 

Този Закон е дошъл 430 години по-късно. И не може да отмени обещанието на Господа. Какъв закон-за Жертвоприношенията! Израел влезе в Египет като 72 души, но когато излязоха от Египет 430 години по-късно, бяха вече народ. И тогава Господ има даде закони и още един закон

18 Защото, ако наследството е чрез закона, не е вече чрез обещание; но Бог го подари на Авраама с обещание. 
19 Тогава, защо се даде закона? Прибави се с цел да се изявяват престъпленията, докле да дойде Потомъкът, на Когото биде дадено обещанието; и беше прогласен от ангели чрез един ходатай. 

Защо се даде този закон? Поради греха! Но тогава нека намерим какво е грях.
1 Йоаново 3 глава. Четете цялата Библия! Иначе няма да разберете изобщо какво става. И можете да завършите в лошата част на Царството-огненото езеро. Където ще са и Сатана и неговмите ангели и всички неправедни.
4 Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие;

Грехът е нарушаването на закона. Това е Библейската дефиниция на греха. И така-прочетохме в Галатяните 3 глава, че някакъв закон е бил добавен! Но тогава как може грехът да е нарушение на закона, ако става въпрос за същият закон, който е добавен след нарушаването на закона? Разбирате ли-става въпрос за два различни закона. И вторият е добавен поради това, че хората са нарушавали първият закон.
И този втори закон е Закона за Жертвоприношенията. И е бил установен чрез застъпник.
Нека се върнем на Галатяните 3 глава

21 Тогава, законът противен ли е на Божиите обещания? Да не бъде! Защото, ако беше даден закон, който да може да оживотвори, то наистина правдата щеше да бъде от закона. 

Дори и закона зе жертвоприношенията не е против обещанията на Господа. Но той не можеше да ни даде живот. Защото не можеше да отмени проклетията върху нас. Можете да убиете всички телета и кози по света и нищо... Вижте-има два вида смърт: духовна и физическа. И Исус трябваше да дойде за да отмени тази проклетия със смъртта си.

22 Но писанието затвори всичко под грях, та обещанието, изпълняемо чрез вяра в Исуса Христа, да се даде на тия, които вярват. 

Всички са под греха!

23 А преди да дойде вярата ние бяхме под стражата на закона, затворени до времето на вярата, която имаше да се открие. 

Когато Исус дойде, можеше вече да отмени тази проклетия. Но преди това трябваше да се убиват крави, за да не умрете вие. Спомнете си, че след първият грях, Господ направи дрехи от кожи на Адам и Ева. От къде взе кожите-някой трябваше да умре. Веднага. Защото заплатата на греха е смърт! И така-когато Исус дойде, постави краят на този закон-за жертвоприношенията.

24 Така, законът стана за нас детеводител, да ни доведе при Христа, за да се оправдаем чрез вяра. 

Какво е детеводителят-някой, който ви учи! Това е закона за жертвоприношенията. Той ви учеше какво трябва да правите за да достигнете до живота и да спрете да вършите грях. Когато вършите грях-някой трябва да умре! Вършите грях-някой трябва да умре. И този закон трябваше да ни одведе до Христос-не след него! И след смъртта на Исус не сме вече под детеводител. Защото този закон извърши своята роля.
Нека ви покажа какво стана и как трябваше да ви доведе до Христос, но не и след него-Евреите 10 глава. Господ работи за да спаси този човек, но този човек и до днес изкривява всичкото! И днес има пастори които ви казват, че Христос извърши всичкото и вие не трябва да правите нищо. Но не виждат, че Исус направи всичко, кото той трябваше да извърши. А всичко, което ние трябва да извършим-ние трябва да го извършим.

1 Защото законът, като съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини, а не самата същност на нещата, то свещениците, които непрестанно принасят всяка година същите жертви, никога не могат с тях да направят съвършени в чистота ония, които пристъпват да жертвуват. 

Закона дето съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини-но за кой закон става въпрос? Сянката не е предмета! Кръвта на телци и козли не може да направи никой съвършен! Защо:
 
4 Защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове. 
5 Затова Христос, като влиза в света, казва: - "Жертва и принос не си поискал, Но приготвил си Ми тяло; 

И причината че не може да ни направи съвършенни-защото тяхната кръв си е тяхна и не те са съгрешили на Господа. Но Исус трябваше да дойде и да умре за нас-за това Отец му приготви тяло за да дойде и да може да умре за нас. И само той е направил това.

6 Всеизгаряния и приноси за грях не Ти са угодни. 

И Господ няма удоволствие в смъртта на животните-те не са направили нищо. И даде този закон 430 години по-късно-защото Израел не се подчиняваше на Бога.
Винаги когато нарушим нещо-трябва да платим. Еремия 7 глава

21 Така казва Господ на Силите, Израилевият Бог: Притурете всеизгарянията си на жертвите си, И яжте месото и от тях. 

Но това не ви ползува

22 Защото не говорих на бащите ви, нито им дадох заповеди, За всеизгаряния и жертви В деня, когато ги изведох из Египетската земя; 

Когато Господ Исус изведе Израел от Египет не им даде закон за жертвоприношевнията. Но има даде 10 заповеди. И спря да говори.

23 Но това им заповядах като рекох: Слушайте гласа Ми, И Аз ще ви бъда Бог, И вие ще Ми бъдете люде! И ходете по всичките пътища, които ви заповядам, За да благоденствувате. 

Но искаше Израел да му се подчинят. И това е всичко, което трябваше да направим. Не искаше да избиваме животни.
Но чу ли Израел гласа на Господа? Подчини ли се-Изход 24 глава. Вижте-Господ поставя всичко на масата и ви казва да го видите и пазите. Няма нищо скришно и неуточнено. И не трябва да отивате на разни теологични училища за да разберете тези неща. Просто четете Библията. Край на историята-всичко е ясно. И ако не-ще горите вечно и някакви червеи ще ви ядат вечно. И няма да можете да умрете. За винаги! Това е много сериозен проблем.

3 Тогава Моисей дойде та каза на людете всичките думи на Господа и всичките му съдби; и всичките люде едногласно отговориха казвайки: Всичко, което е казал Господ, ще вършим. 
4 И Моисей написа всичките Господни думи; и на утринта, като стана рано, издигна олтар под планината, гдето изправи и дванадесет стълба, според дванадесетте Израилеви племена. 
5 И изпрати момци от израилтяните, та принесоха всеизгаряния и пожертвуваха Господу телци за примирителни жертви. 

Трябваше да има и кръв

6 А Моисей взе половината от кръвта и тури я в паници, а с другата половина от кръвта поръси върху олтара. 
7 После взе книгата на завета и я прочете, като слушаха людете; и те рекоха: Всичко, каквото е казал Господ, ще вършим, и ще бъдем послушни. 

Моисей го написа, каза им го и те обещаха да пазят всичко, което Господ заповяда.

8 Тогава Моисей взе кръвта и поръси с нея върху людете, като казваше: Ето кръвта на завета, който Господ направи с вас според всички тия условия.
 
Сега ето-те застанаха под кръвта. След като разбраха какво трябва да правят. Тогава Моисей запечата договора с кръв. Вижте как сериозно е това. 

12 Тогава рече Господ на Моисея: Ела горе при Мене на планината и стой там; и ще ти дам каменните плочи, закона и заповедите, които съм написал, за да ги поучаваш. 
13 И тъй Моисей стана със слугата си Исуса, и Моисей се изкачи на Божията планина. 
 
И Господ написа всичкото това на камък! Когато е написано на камък-не се изменя-никога! 
 
18 И тъй Моисей влезе всред облака и се възкачи на планината. И Моисей стоя на планината четиридесет дена и четиридесет нощи. 

Хората знаят за това-то е първият път. Но нека видим сега още-Изход 31 глаава. Хората трябва да прочетат тези неща и да се замислят-защо Господ се потруди така много за нещо, което после щеше да изхвърли? Дали Господ е отменил закона или просто вие искате да лъжете себе си?

18 И като свърши говоренето си с Моисея на Синайската планина, Господ му даде двете плочи на свидетелството, каменни плочи, написани с Божия пръст.

Господ написа на камъка това сам. А докато Моисей беше на планината за 40 дни и нощи-вижте какво направи Израел-Изход 32 глава. Ние обвиняваме всички други, но не и нас си. Но Господ знае кои са виновниците.

1 А като видяха людете, че Моисей се забави да слезе от планината, людете се събраха срещу Аарона и му казаха: Стани, направи ни богове, които да ходят пред нас; защото тоя Моисей, човекът, който ни изведе из Египетската земя, не знаем що му стана.
2 Аарон им каза: Извадете златните обеци, които са на ушите на жените ви, на синовете ви, и на дъщерите ви, и донесете ми ги. 
3 И тъй, всичките люде извадиха златните обеци, които бяха на ушите им, и донесоха ги на Аарона. 
4 А той, като ги взе от ръцете им, даде на златото образ с резец, след като направи леяно теле; и те рекоха: Тия са боговете ти, о Израилю, които те изведоха из Египетската земя. 

Вижте-те видяха какво направи Аарон и въпреки това обявиха златното теле за бог. Хората са невероятно глупави. И нищо не се е променило и до днес. Но вижте-вашето спасение е в ръцете ви-не се подавайте на глупостта!
 
7 Тогава Господ каза на Моисея: Иди, слез, защото се развратиха твоите люде, които си извел из Египетската земя. 

Господ вече не искаше дори и да приеме тези хора за негови.

10 сега, прочее, остави Ме, за да пламне гневът Ми против тях и да ги изтребя; а тебе ще направя велик народ. 

Господ искаше да избие тези хора и да остави само Моисей. Защото му трябва само един мъж за да направи народ. И не можеше да наруши договора с Авраам.

11 Тогава Моисей се помоли на Иеова своя Бог, казвайки: Господи, защо пламва гневът Ти против людете Ти, които си извел из Египетската земя с голяма сила и мощна ръка? 
12 Защо да говорят египтяните, казвайки: За зло ги изведе, за да ги измори в планините и да ги изтреби от лицето на земята? Повърни се от разпаления Си гняв, и разкай се за туй зло, което възнамеряваш против людете Си. 

Моисей говори на Господа така? Този Моисей е бил някой! При това е бил голям дипломат.

13 Спомни си за слугите Си Авраама, Исаака и Израиля, на които си се клел в Себе Си, като си им казал: Ще размножа потомството ви както небесните звезди, и тая цялата земя, за която говорих, ще дам на потомството ви, и те ще я наследят за винаги. 

И ето сега-напомни на Господа за обещанието му.

14 Тогава Господ се разкая за злото, което бе казал, че ще направи на людете Си.

И Господ вижда причината и с него можете да се разберете-докато вършите правда. И Господ е, който прави и добро и зло и знае как да ви нарани. И ето-посредника винаги е готов да умре за хората. Не стана ли това и с нашият Творец-с Исус?
Нека видим Второзаконие 9 глава. Хората не познават Господа-Исус е много опасен индивид. А ако не беше Исус да се застъпи за нас-Отец би ни изтребил всичките в секунда. А дори и Моисей се е застъпвал за хората много силно.

9 Когато се качих на планината, за да взема каменните плочи, плочите на завета, който Господ направи с вас, тогава преседях на планината четиридесет дена и четиридесет нощи, без да ям хляб или да пия вода. 
10 И Господ ми даде две каменни плочи, написани с Божия пръст; всичките думи, които Господ ви изговори на планината изсред огъня, в деня, когато се събрахте там, бяха написани на тях. 
11 (В края на четиридесетте дена и четиридесетте нощи Господ ми даде двете каменни плочи, плочите на завета). 
 
И Господ му даде 10те заповеди. И ги написа на камъка. Тези 10 заповеди-трябва да ги пазите.И ако не-не сте под договора. Ще бъдете унищожени. 
 
16 Погледнах, и, ето, бяхте съгрешили против Господа вашия Бог, бяхте си направили излеяно теле, бяхте се отклонили скоро от пътя, който Господ беше ви заповядал. 

И докато Моисей беше на планината-хората се опитаха да се самоубият...

17 Тогава взех двете плочи та ги хвърлих из двете си ръце, и ги строших пред очите ви. 

Моисей се ядоса твърде много.

18 После припаднах пред Господа, както първия път, четиридесет дена и четиридесет нощи; хляб не ядох и вода не пих поради всичкия грях, чрез който съгрешихте като извършихте зло пред Господа та Го раздразнихте. 

Моиисей донесе плочите на закона, но ги строши. После дойде в лагера, смели телето на прах и го даде на Израиляните да го изпият. И ето-Господ искаше да унищожи Израел, но Моисей се застъпи за тях. Това е работата на посредника.

19 Защото се уплаших от гнева и яростта, с които Господ се беше разгневил на вас да ви изтреби. Но и тоя път Господ ме послуша.
20 Господ много се разгневи и на Аарона, когото щеше да погуби; но аз същевременно се помолих и за Аарона. 
 
Аарон беше Първосвещеника и ето-Господ искаше да убие и него. И Моисей се застъпи и за него. И Господ слушаше само Моисей. 

23 После, когато Господ ви изпрати от Кадис-варни и рече: Вървете напред та завладейте земята, която ви давам, тогава вие не се покорихте на заповедта на Господа вашия Бог, и не Му повярвахте, нито послушахте гласа Му. 

Израел изпратиха шпиони да видят земята. И когато те се върнаха-те казаха, че там са гигантите и никой не може да се справи с тях. Защото те нямаха вяра в Бога.

24 От първия ден, откак ви познавам, вие сте били непокорни Господу. 
25 И тъй, припадах пред Господа през ония четиридесет дена и четиридесет нощи, през които бях припаднал; защото Господ възнамеряваше да ви изтреби. 

И Моисей отново трябваше да се застъпи за Израел пред Господа. Защото те постоянно нарушаваха заповедите му.

26 Молех се Господу, като казвах: Господи Иеова, не изтребвай людете Си и наследството, което си изкупил с величието Си и което си извел из Египет със силна ръка.

И ето-Господ отново послуша Моисей и не изтреби Израел. И ако не би го послушал-ние не бихме били тук сега. Но само наследниците на Моисей щяха да съществуват днес.
И тогава Господ им даде и свещениците, за да вършат определната им работа. Те именно ви представят пред Господа, но само Първосвещеника се застъпва.
Числа 3 глава. Защо хората постоянно искат да се самоубият-не мога да разбера.

1 А ето поколенията на Аарона и Моисея във времето, когато Господ говори на Моисея на Синайската планина. 
2 Ето и имената на Аароновите синове: Надав, първородният му, Авиуд, Елеазар и Итамар. 
3 Тия са имената на Аароновите синове, помазаните свещеници, които Моисей посвети, за да свещенодействуват. 

Господ даде Левитското свещенство. Но факта е, че Моисей е Първосвещеника.

4 А Надав и Авиуд умряха пред Господа, като принасяха чужд огън пред Господа в Синайската пустиня; и нямаха чада; а Елеазар и Итамар свещенодействуваха в присъствието на баща си Аарона. 

Господ веднага даде пример как трябва да му служат.

5 И Господ говори на Моисея, казвайки: 
6 Приведи Левиевото племе и представи ги пред свещеника Аарона, за да му слугуват. 
 
Тези свещеници трябваше сега да убиват животните, защото Израел постоянно съгрешаваха на Господа. И ето-Първосвещеника може да бъде само от семейството на Аарон. А едно цяло племе трябваше да слугува на Господа-Леви.
 
9 И да дадеш левитите на Аарона и на синовете му: те са дадени всецяло нему от страна на израилтяните. 

И те имаха авторитета да наказват Израиляните

10 А Аарона и синовете му да поставиш да вършат свещеническите си служби; а чужденецът, който би се приближил, да се умъртви. 

Не говорим в случая за външни хора от други народи, но за хора от Левитите които не бяха от семейството на Аарон! Никой освен тях не можеше да бъде застъпник. Но понеже Моисей беше застъпника, то семейството на Аарон трябваше да продължи тази служба.
Нека ви покажа какво казвам-Матей 23 глава. Защото наистина Аароновите потомци са продължение на службата на Моисей.

1 Тогава Исус продума на народа и на учениците Си казвайки: 
2 На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите; 
3 затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. 

Те ще ви кажат кое е правото. Защото седят на Моисеевото седалище. Но те самите не пазят закона. Но вие го пазете-защото ще ви е добре. И така-свещениците са застъпниците в онова време.
Нека видим човека, когото Исус оздрави-Матей 8 глава. Господ иска да разберете как стоят нещата.

1 А когато слезе от хълма, последваха Го големи множества. 
2 И, ето, един прокажен дойде при Него, кланяше Му се и каза: Господи, ако искаш, можеш да ме очистиш. 
3 Тогава Исус простря ръка и се допря до него и рече: Искам; бъди очистен. И на часа му се очисти проказата. 
4 И Исус му каза: гледай да не кажеш това никому; но, за свидетелство на тях, иди да се покажеш на свещеника, и принеси дара, който Моисей е заповядал. 

Отиди при свещеника и дай дара, който Моисей ти е заповядал да дадеш. Моисей беше последният посредник и те тогава действаха според това, което Моисей им беше заповядал. И понеже Моисей не можеше да живее вечно-Господ им даде свещениците за да вършат това, което Моисей им даде.
Нека видим какво трябваше да вършат тези свещеници-Левит 4 глава. Господ е поставил това за да го разберем. Свещениците са били поставени за да се застъпват за хората.

1 Господ още говори на Моисея, казвайки: 
2 Говори на израилтяните, като кажеш: Ако душа съгреши от незнание, като стори нещо, което Господ е заповядал да се не струва, - 

А вижте-от незнание! Но ако умишлено е съгрешил-няма прошка. Нито тогава-нито сега.

3 ако помазаният свещеник съгреши, така щото да се въведат людете в престъпление, тогава за греха що е сторил нека принесе Господу юнец без недостатък в принос за грях. 

Дори и свещеника не е изключен от това.

4 Нека приведе юнеца при входа на шатъра за срещане пред Господа, нека положи ръката си на главата на юнеца и нека го заколи пред Господа. 
5 Тогава помазаният свещеник да вземе от кръвта на юнеца и да я принесе при шатъра за срещане; 
6 и свещеникът да натопи пръста си в кръвта, и от кръвта да поръси пред завесата на светилището седем пъти пред Господа. 
 
Само помазаният свещеник трябва и може да направи това. Никой друг. А ако целият народ съгреши какво: 
 
13 Ако цялото общество израилтяни съгрешат от незнание, като сторят нещо, което Господ е заповядал да се не струва, та стават виновни, а това нещо се укрие от очите на обществото, 
14 когато се узнае грехът, който са сторили, тогава обществото да принесе юнец в принос за грях и да го приведе пред шатъра за срещане; 
15 и старейшините на обществото да положат ръцете си на главата на юнеца пред Господа; и да заколят юнеца пред Господа. 
16 Тогава помазаният свещеник да внесе от кръвта на юнеца в шатъра за срещане; 
17 и свещеникът като натопи пръста си в кръвта, да поръси пред завесата седем пъти пред Господа. 

И ето-ако целият народ съгреши, старейшините трябва да убият юнеца. Спомнете си, че старейшините убиха Исус... И какво прави това-ето: 
 
20 И с тоя юнец да направи така както направи с оня, който беше принос за грях; така да направи и с тоя юнец; и свещеникът да направи умилостивение за тях, и ще им се прости. 

Не можете да убиете своят юнец, но трябва да се извръши определен ритуал. Само свещеника, който е помазан. Защото той е застъпника и Господ няма да чуе никой друг. Тези помазани свещеници от рода на Аарон са продължението на службата на Моисей.
Нека видим какво стана когато Исус умря-Матей 27 глава. Вижте-ако ще служите на Господа-служете му с цялото си сила. Защото няма нищо в гроба, където отивате. За това му служете с цялата си сила. Аз разбирам какъв е залога, сестри и братя.
35 И когато Го разпнаха, разделиха си дрехите Му, като хвърлиха жребие.
 
Всичко, което пророците казаха за Исус-той го изпълни и трябваше да го изпълни. 
 
46 А около деветия час Исус извика със силен глас: Или, Или, лама савахтани? сиреч: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?
 
Плътта викаше. Но дори и това беше написано, че ще стане. И ето какво стана после: 
 
50 А Исус, като извика пак със силен глас, издъхна. 
51 И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха, 
 
Момент сега-завесата на Храма се раздра от горе до долу? Какво стана-не трябваше вече да се принасят жертви. И ако не трябваше кръв от юнци и кози, то не е нужно да има вече свещеници които да правят това. И ето-отведнъж свещенството на Леви беше прекратено и сега вече вие сте под нов застъпник-Исус. А яко някой пита-не знаем за тези 3 дни и 3 нощи, кой е бил застъпника пред Отец.
И така-два закона бяха отменени тук. Защото застъпника се смени. И нямаше никой друг освен Исус, който можеше да умре за нас. Защото нямаше праведни хора-и сега няма нито един свят, но само Исус Христос е. За това и дойде сам за да умре за нас.
Исаия 59 глава

1 Ето, ръката на Господа не се е скъсила та да не може да спаси, Нито ухото Му отъпяло та да не може да чува; 

Господ все още спасява-и днес. Но без вяра не става.

2 Но вашите беззакония са ви отлъчили от Бога ви, И вашите грехове са скрили лицето Му от вас, та не ще да чува. 

Ние сами се отдалечаваме от Господа като вършим грехове.

3 Защото ръцете ви са осквернени от кръв, И пръстите ви от беззаконие; Устните ви говорят лъжи; езикът ви мърмори нечестие. 
 
Всичко е на лице 
 
13 Станахме престъпници и неверни към Господа, И отвърнахме се да не следваме нашия Бог; Говорихме насилствено и бунтовно; Заченахме и изговорихме из сърцето си лъжливи думи. 
14 Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината падна на площада, И правотата не може да влезе, 

Огледайте се-всеки върши нещо против Бога. Крадат, прелюбодействат, убиват, мъже спят с мъже и жени с жени. Всичко върви против Бога.

15 Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя, и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие, 

И ето-днес е точно така отново. Истината е отпаднала и всички се обръщат към злото. И които не искат да вършат зло-другите се обръщат против тях.

16 Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи. 

И ето-няма посредник! Тогава какво?

17 Той се облече с правда като с броня, И тури на главата си спасение за шлем; Облече и одеждите на възмездието за дреха, И загърна се с ревността като с мантия. 

И ето-Исус трябваше сам да извърши това. 
 
20 А като Изкупител ще дойде в Сион И за ония от Якова, които се обръщат от престъпление, казва Господ.

Кой е Изкупителят-Исус! И дойде в Ерусалим. А ви казва, че щеше да дойде-чрез Писанията.
Евреите 10 глава-нямаше друг освен Исус, който можеше да дойде и да стане Посредник за нас. И това е, което стана. Исус дойде за да умре за греховете ни.

7 Тогава рекох: Ето, дойдох, (В свитъка на книгата е писано за Мене), Да изпълня Твоята воля, о Боже" -
 
Кръвта на юнци и козли не върши работа.

8 Като казва първо: "Жертви и приноси и всеизгаряния и приноси за грях не си поискал, нито Ти са угодни", (които впрочем се принасят според закона), 

Ние вече знаем кой закон-за жертвоприношенията.

9 после казва: "Ето, дойдох да изпълня волята Ти". Ще каже: Той отмахва първото, за да постанови второто. 

И дойде да извърши волята на Отец. За кой договор става въпрос-за този от Синайската планина-10те заповеди.

10 С тая воля ние сме осветени чрез принасянето на Исус Христовото тяло веднъж за винаги. 

Защо Исус трябваше да умре? Защото само чрез неговата кръв можеше да се спасим. Вижте-всичко е същото. Просто имате сега друга жертва и човешка кръв.

11 И всеки свещеник, като стои та служи всеки ден, принася много пъти същите жертви, които никога не могат да отмахнат грехове; 
12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна за винаги отдясно на Бога, 
13 та оттогава нататък чака, докле се положат враговете Му за Негово подножие. 
14 Защото с един принос Той е усъвършенствувал за винаги ония, които се освещават. 
 
Един път Исус се пожертва. Повече няма да умира за нас. И ни отърва от смъртната присъда. И това, което трябва да правите сега-да се подчините. 
 
18 А гдето има прощение за тия неща, там вече няма принос за грях. 
19 И тъй, братя, като имаме чрез кръвта на Исуса дръзновение да влезем в светилището, 
20 през новия и живия път, който Той е открил за нас през завесата, сиреч, плътта Си, 

И ето-сега вече имаме нова завеса-плътта на Исус. Повече животни няма да умират за нас.

21 и като имаме велик Свещеник над Божия дом, 
22 нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, със сърца очистени от лукава съвест и с тяло измито в чиста вода; 

И ето-сега вече ако нарушаваме закона умишлено-няма спасение за нас. И ето-трябва вече да живеем чрез вярата си. И сега вече имаме нов Посредник-Исус.
Евреите 5 глава. Има хора които ритат против Исус-това е пълна глупост. Защото само от него ви зависи сега живота.

1 Защото всеки първосвещеник, като е взет измежду човеците, се поставя да принася дарове и жертви на Бога за греховете на човеците, 
2 такъв първосвещеник, който може да състрадава с невежите и заблудилите, защото и сам той е обиколен с немощ, 
3 и затова е длъжен да принася жертва за греховете, както за людете, така и за себе си. 

И ето-онези Пръвосвещеници е трябвало да принасят жертви и за себе си.

4 А както никой не взема на себе си тая почит, освен когато бъде призван от Бога, както бе Аарон, 
5 така и Христос не присвои на Себе Си славата да стане първосвещеник, а Му я даде Оня, Който Му е казал: "Ти си Мой Син. Аз днес Те родих";
 
Исус стана Първосвещеник и също-Син на Отец-в деня на възкресението си.

6 както и на друго място казва: "Ти си свещеник до века Според чина Мелхиседеков"
9 и като се усъвършенствува, стана причина за вечно спасение за всички, които Му са послушни, 
10 наречен от Бога първосвещеник според Мелхиседековия чин. 

Нека видим за този Мелхиседек-Евреите 7 глава

1 Защото тоя Мелхиседек, салимски цар, свещеник на Всевишния Бог, Който срещна Авраама, когато се връщаше от поражението на царете и го благослови, 

Не един от свещиниците, но Свещеника на Отец.

2 комуто Авраам отдели и десетък от всичката плячка - тоя, който е първо, по значението на името му, цар на правда, а после и салимски цар, цар на мир, 
3 - без баща, без майка, без родословие, без да има или начало на дни, или край на живот, но оприличен на Божия Син, остава за винаги свещеник. 

Ако този Мелхиседек е Син на Бога и Исус също е Син на Бога и не могат да умрат-то става въпрос за една и съща личност.

4 А помислете, колко велик беше тоя човек, комуто патриарх Авраам даде и десетък от най-добрата плячка. 
 
Авраам дори е дал десятък на Мелхиседек. 
 
9 И, тъй да кажа, сам Левий, който взема десетък, даде десетък чрез Авраама; 
10 защото беше още в чреслата на баща си, когато Мелхиседек срещна Авраама. 
11 Прочее, ако би имало съвършенство чрез левитското свещенство (защото под него людете получиха закона), каква нужда е имало вече да се издигне друг свещеник, според Мелхиседековия чин, и да се не счита според Аароновия чин? 

Понеже Левитите не са били съвършенни-не е било нужно нов Първосвещеник или свещенство. Но те не са били съвършенни. За това трябва ново свещенство.

12 Защото, ако се промени свещенството, по необходимост става промяна и на закона. 

И при смяната на Първосвещеника-става промяна и на закона.

13 Понеже тоя, за когото се казва това, принадлежи на друго племе, от което никой не е служил на олтара. 
14 Защото е известно, че нашият Господ произлезе от Юдовото племе, относно което племе Моисей не каза нищо за свещеници. 

Само Левитите бяха свещеници. Но понеже Исус стана жертвата за нас-то и закона се промени. Два закона-жертвоприношенията и Левитското свещенство.

15 Това, що казваме, става още по-явно, тъй като по подобие на Мелхиседека се издига друг свещеник, 
16 Който се установи не по закон, изразен в плътска заповед, но по силата на един безконечен живот; 
17 защото за Него свидетелствува: "Ти си свещеник до века Според чина Мелхиседеков";
 
И ако ще си свещеник вечно-трябва да живееш вечно. 
 
22 толкоз на по-добър завет Исус стана поръчител. 
23 При това, поставените свещеници са били мнозина, защото смъртта им пречеше да продължават в чина си, 

Ето защо е имало много Левити за Първосвещеници-защото са умирали. Вижте-предишният папа се пенсионира и всички се чудеха. Но защо? Защото Римските католици служат според Левитското свещенство. Те не са християни. Двете не вървят заедно.

24 но Той, понеже пребъдва вечно, има свещенство, което не преминава на другиго. 

И понеже Исус не умира-той може постоянно да се застъпва за нас

25 Затова и може съвършено да спасява тия, които дохождат при Бога чрез Него, понеже всякога живее да ходатайства за тях. 

И сега се иска да му се подчиним-за да спасим себе си.
Нека видим какво стана с Исус когато вече щеше да приеме своето свещенство-Матей 26 глава

26 И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло. 
27 Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички! 
28 Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете. 

Исус не уби животно. Но им даде хляб и вино. От къде дойде това-Битие 14 глава

14 А като чу Аврам, че брат му бил пленен, изведе своите триста и осемнадесет обучени мъже, родени в неговия дом и гони неприятелите до Дан. 
15 И през нощта, той и слугите му, като се разделиха против тях, поразиха ги и ги гониха до Хова, която е от ляво на Дамаск. 
16 И възвърна всичкия имот, върна и брата си Лота с имота му, както и жените и людете. 
17 И като се върна Аврам от поражението на Ходологомора и на царете, които бяха с него, Содомският цар излезе да го посрещне в Савинската долина, (която е Царевата долина). 
18 Така и Салимският цар Мелхиседек, който беше свещеник на Всевишния Бог, изнесе хляб и вино 

Момент сега-вижте какво донесе Мелхиседек. Не донесе животно, което да убие, нали?

19 та го благослови, казвайки: Благословен да бъде Аврам от Всевишния Бог, Създател на небето и на земята; 
20 благословен и Всевишният Бог, който предаде неприятелите ти в твоята ръка. И Аврам му даде десетък от всичко. 

Авраам е знаел, кой е Мелхиседек.
Исус, когато вече щеше да вземе своето свещенство, даде им хляб и вино. Не е нищо ново-както виждате.
И ето-Исус дойде и Отец не иска да слуша никого другиго, но само него-Деянията 2 глава. За това трябва да се молите на Отец в името на Исус. Това ни казва и сам Исус да правим-Матей 6 глава.

36 И тъй, нека знае добре целият Израилев дом, че Тогова Исуса, Когото вие разпнахте, Него Бог е направил и Господ и Помазаник. 
37 Като чуха това, те, ужилени в сърцата си, рекоха на Петра и на другите апостоли: Какво да сторим, братя? 
38 А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух. 

Тези хора са разбрали какво са извършили. И ето какво им каза Петър да направят-да се покаят и да се кръстят в името на Исус. Защо? Защото сега вече Исус е Посредника! Разбирате ли сега защо трябва да ви кръщават в името на Исус? Това е името! Нито „Отец“ е име, нито „Сина“ е име, нито пък „Светият Дух“ е име! Името е Исус и той е Последника за вас.
И последното място-1 Коринтяни 10 глава

1 Защото, братя, желая да знаете, че, макар да са били бащите ни всички под облака, и всички да са минали през морето, 
2 и в облака и в морето всички да са били кръстени от Моисея, 

И всички са били кръстени от Моисей. Защо? Защото той е бил Посредника. Тоест-Господ слушаше само Моисей. И ето-сега няма нищо различно с Исус, който се застъпва за нас пред Отец.
Когато Исус стана Първосвещеника, той промени закона за Левитското свещенство, защото дойде от Юда. Съвсем просто е-нали? И за да спасите себе си-иска се пълно подчинение на Господа. А когато падаме-не умишлено разбира се-Господ Исус ще се застъпи за нас пред Отец, за да ни даде още един шанс. Защото Исус Христос е Посредника между Отец и човеците.

Благодаря ви за вниманието!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2188740
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930