Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 18:08 - Исус Христос-от 100 процента Бог, до 100 процента човек и отново до 100 процента Бог
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 3106 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сестри и братя,
Представям ви една вълнуваща и много важна тема, в превод от английски. Превода е направен от брат Павел. За което сърдечно му благодаря! 
Приятно четене-ще научите много важни неща! 

Исус от %100 Бог, през %100 човек, до %100 Бог.


Драги читатели,

Да направим както Божието Слово ни казва преди да коментираме тази тема. Нека загърбим всякакви доктрини, които не са подкрепени с Божието Слово, както самото то ни казва:

Второзаконие 8:3 И те смири, и като те остави да огладнееш, храни те с манна, (която беше храна непозната на тебе и непозната на бащите ти), за да те научи, че човек не живее само с хляб, но че човек живее с всяко слово, което излиза из Господните уста.

Матей 4:4 А Той в отговор каза: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста.

2 Тимотей 3: 16 Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;

Само и единствено Божието Слово е истината, и ако във вашата църква не проповядват какво казва Господ на народа Си – бягайте от там, защото само ви крадат парите, лъжат ви и ви водят към огненото езеро (съзнателно или не)!

Сега ще покажем всичко, което Библията казва по въпроса за Исус - от Бог, през човек, до Бог. Хората могат да ви кажат много неща но Божието Слово ни е дадено за поучение. Не случайно Павел ни казва да изпитваме духовете според Божието Слово. От тук трябва да взимаме доктрината си. И така – да започнем отначало:

Йоан 1: 1 В началото бе Словото; и Словото беше с Бога; и Словото бе Бог.  
2 То в начало беше у Бога.  
3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.

Значи засега виждаме, че в началото е било Словото (явно е личност, щом прави разни неща), който в началото е бил с Бог и е бил Бог, и който е участвал в направата на всичко.
Дотук е ясно.

14 И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

Дотук добре – сега имаме информация, с която можем да боравим. Значи тази личност наречена „Словото” е била Бог и от Бог става плът. Също така е сравнен с Единородния на Отца.

Лука 1:35 И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.

Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:  
17 Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.  
18 Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син.

Позволете да напомня отново какво беше казано за Словото: „... Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.”

Колосяни 1: 13 Който ни избави от властта на тъмнината и ни пресели в царството на Своя възлюбен Син.
16 понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;
17 и Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява.

Евреи 1: 1 Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците,  
2 в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете,

И за да потвърдим допълнително да видим какво казва Откровение, кой е Словото:

Откр. 19: 11 След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно.  
12 Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той;  
13 и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово.

Исус Христос=Божието Слово. Значи Йоан, буквално преведено, пише така:

Йоан 1:1 В началото бе Исус Христос; и Исус Христос беше с Бога; и Исус Христос бе Бог.  
2 Исус Христос в началото беше с Бога.  
3 Всичко това чрез Исус Христос стана; и без Исус Христос не е ставало нищо от това, което е станало.

Само допълваме, ще видите, че е точно така. Да се надяваме, че докато стигнем края няма да има и капка съмнение останала в умовете ви, че Исус е вечен.
Добре – значи засега доказахме твърдо, че Словото е Исус Христос – единородния Син на Бог, Създателя  на всичко създадено. След като вече знаем това и знаем, че Исус стана плът, нека определим каква точно плът стана Исус. Ще видим също и какво е бил Исус ПРЕДИ да стане плът.

Исая 31: 3 А египтяните са човеци, а не Бог, И конете им плът, а не дух; Та, когато Господ простре ръката Си, Тогава и оня, който помага, ще се спъне, И оня, комуто помага, ще падне, И всички заедно ще чезнат.

Виждаме Бог потвърждава, че коня е плът, не дух.

Битие 6:12 И Бог видя земята; и, ето, тя бе развратена защото всяка твар се обхождаше развратно на земята.  
13 И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мене, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.
17 И, ето, Аз ще докарам на земята потоп от вода, за да изтребя под небето всяка твар, която има в себе си жизнено дихание; всичко що се намира на земята ще измре.
19 И от всичко, от всякакъв вид твар, която живее, да вкараш в ковчега по две от всеки вид, за да опазиш живота им със себе си; мъжко и женско да бъдат.

Значи не само коня е плът. Всичко, което диша въздух на тази земя също е плът.

Битие: 21 И всяка твар, която се движеше по земята, умря, - птици, добитък, зверове, всички животни, които пълзят по земята и всеки човек.

Значи човека също се смята за плътска твар. И сега вече знаем, че плътта НЕ Е дух и НЕ Е Бог. А какъв е Бог тогава?

Йоан 4: 24 Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят.

И какво ни каза Библията за Словото? Какъв е бил преди да стане плът? „В началото бе Словото, и Словото беше с Бог, и Словото беше Бог.”

И отново – нека потвърдим още повече какъв е бил Исус в началото:

Филипяни 2: 5 Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христа Исуса;  
6 Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,  
7 но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;  
8 и, като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.

Сега успяваме да определим една видима разлика. Бог ни казва, че човека е плът и кръв, а Бог е дух. Исус е бил Бог в началото, тоест не е бил плът, нито човек. Явно, че Бог, който е духовно същество НЕ Е същото нещо като човека, плътското същество. Нека видим какви още духове има обаче. Защото има и други но не всички са богове! Само двама са Богове засега, и това са Отец и Исус, до първото възкресение.

Евреи 1: 7 И за ангелите казва: - "Който прави ангелите Си силни като ветрове, И служителите Си като огнен пламък";
14 Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?

Значи ангелите са от същата група като Бог – духовни същества - не като хората, които сме от плът. Важно е да отбележим обаче – те не са богове! Те са служебни духове! Да покажем разликата между плътското и духовното тяло:

1 Коринтяни: 35 Но някой ще рече: Как се възкресяват мъртвите? и с какво тяло ще дойдат?

Тоест „какъв вид тяло ще имат възкресените?” Да видим:

39 Всяка плът не е еднаква; но друга е плътта на човеците, а друга на животните, друга пък на птиците и друга на рибите.

Сега – ние вече знаем какво е плът от Битие 6 и 7. И тук прочетохме същото нещо – има различни видове плът. Но ВСИЧКИ тези са плътски. Да продължим:

40 Има и небесни тела и земни тела, друга е, обаче, славата на небесните, а друга на земните.


Ето – явно, че има разлика между духовно и плътско същество.

42 Така е и възкресението на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление;
43 сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила;  
44 сее се одушевено тяло, възкръсва духовно тяло. Ако има одушевено тяло, то има и духовно тяло.

Вижте сестри и братя, всеки от нас е роден от жена, живее и умира. При възкресението на мъртвите няма вече да имаме плътски тела, ще бъдем дух. Човека е роден плътски но е създаден за по-висока цел и всеки ще се превърне в духовно същество – нещо, което на никой не е понятно. От нас зависи от коя страна на Божието Царство ще бъдем обаче. Дали ще сме в добрата част и родени от Бог, сестри и братя на Исус с неограничена сила, или в огненото езеро, където ще е плач и скърцане със зъби (завинаги, защото дух не може да умре). Но да не се отклоняваме от темата, да видим причината за идването на Исус.

Евреи 2: 5 Защото не на ангели подчини той бъдещия свят, за който говорим;  
6 но някой е засвидетелствувал нейде, като е казал: "Що е човек, та да го помниш, Или човешки син, та да го посещаваш?  
7 Ти си го направил само малко по-долен от ангелите, Със слава и чест си го увенчал, И поставил си го над делата на ръцете Си;

Тук виждаме, че човека е направен малко по-долен от ангелите. Да видим дали има друг направен така като човека, по-долен от ангелите.

Фил. 2:7 но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;
8 и, като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.

Тук се оформя по-голямата картина. Дотук видяхме, че Исус (при идването Му на земята) не се ражда като дух, а напротив – точно като човек, по-долен дори от ангелите! Исус Христос (Помазан) е роден от жена! Исус е бил роден в плът и кръв както всеки един от нас. И защо трябваше да стане така? Защото Исус трябваше да умре. Понеже ние сме дотолкова оплетени в грях, че няма жертва на земята, която да може да заплати за този грях. Затова самият Създател трябваше да дойде и да умре за греховете на собственото Си творение. Невероятно! В това, братя и сестри, се изразява любовта на Бога, а не както казват на неделната седянка, че Бог ни обича каквито сме. Това е лъжа! Бог мрази всякаква форма на беззаконие и това е потвърдено от Него многократно във всяка част от Библията. За да получим наградата на Бог ние трябва да сме послушни и да пазим повеленията.

Помислете за момент. За да се опростят греховете на хората имаше нужда от съвършена жертва. Библията казва, че на земята не се намери човек достатъчно праведен за тая работа. А Бог е дух. Ангелите са духове. Може ли смъртен човек да убие духовно същество? Може ли човек да убие Бог?! Да не бъде! Духовете не умират. Затова Бог е трябвало да сътвори това място наречено „огненото езеро”, където да бъдат наказвани духовете. Дух не умира. Забележете също, че това е вторият случай в който Бог не се доверява дори на ангелите си да изпълнят дадена задача и сам се намесва – първият път беше при написването на закона на планината Синай, и сега тук – идва лично. Нека прочетем още малко и да видим как Исус преминава от плът и кръв отново в дух.

Ето Исус ПРЕДИ смъртта Му:

1 Йоан 5: 6 Това е Исус Христос, Който е дошъл чрез вода и кръв; не само чрез водата, но чрез водата и чрез кръвта;  
7 и Духът е, който свидетелствува, понеже Духът е истината.

1 Петър 4: 1 И тъй понеже Христос пострада по плът, въоръжете се и вие със същата мисъл, защото пострадалият по плът се е оставил от греха,

А сега да видим описанието Му СЛЕД смъртта Му, но ПРЕДИ да стане дух.

Лука 24: 39 Погледнете ръцете Ми и нозете Ми, че съм Аз същият; попипайте Ме и вижте, защото дух няма меса и кости, както виждате, че Аз имам.

Това е интересно – виждаме, че Исус все още има плът и кръв дори и след възкресението Си. Той със собствените Си думи ни казва, че все още не е направен духовно същество, понеже още има плътско тяло, нещо, което духовете не притежават. В този момент Исус все още не се е възнесъл на небето, което е домът на Отец.

Но когато отива на небето при Отец като наш Спасител, Той отново става Дух. Нека видим за какво се моли Исус на Отец:

Йоан 17: 5 И сега прослави Ме, Отче, у Себе Си със славата, която имах у Тебе преди създанието на света.

Исус моли да бъде възстановена славата му отпреди създаването на света? Сега спомняте ли си за „В началото бе Словото, и Словото бе с Бога, и Словото бе Бог.”? Какъв беше Исус преди създаването на света? Беше Бог!
 
Исус е Бог!

Какво е Бог? Бог=Дух.

Исус се връща във формата си на дух преди да възлезе на третото небе.

1 Коринтяни 15: 50 А това казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Божието царство, нито тленното наследява нетленното.

Исус не можеше да отиде на небето при Отец с плътското Си тяло, което Той сам със собствените Си думи ни казва да притежава в Лука 24:39. Значи в даден момент след възкресението Си, но преди влизането си на небето Отец изпълнява молбата на Исус и Му връща първоначалната слава.

Исус трябваше да премине през тази трансформация, за която всеки от нас се моли и мечтае. Исус трябваше да се „новороди”.

Духовете не са направени от същата материя като плътта. Защо е толкова важно това да се знае? Защото човек трябва да разбере, че за да могат нашите грехове да бъдат простени трябваше да се пролее кръв (Рим. 6: 23). Това е и причината за идването на Исус на Земята. Да пролее кръвта Си за опрощението на нашите грехове срещу Него – Създателя. Ако Исус беше си останал дух, то Той не би могъл да изпълни това, за което е дошъл. Как можеше Бог да умре? Нещо трябваше да умре за човешкия грях, а Бог не може да умре. Само плът и кръв умират. И Исус на земята беше точно това – плът и кръв.

Нека да обобщим:

- Исус е Бог в началото. Йоан 1:1
- Исус е роден от жена: Лука 1:35, Йоан 3:16-18
- Плът и кръв НЕ Е дух. Исая 31:3
- Бог и ангелите са духове. Йоан 4:24, Евреи 1:7, 14
- Плът и кръв е различна материя от тази на духовете. 1 Йоан 5:6, Лука 24:39
- Исус и човека са направени малко по-долу от ангелите. Евреи 2:7,9
- Исус прие образа на човек с цел да умре/ Евреи 2:9
- Исус поиска от Отец да бъде както е бил в началото. Йоан 17:5
- Исус се роди с духовно тяло преди влизането си на небето. 1 Кор. 15:45-46, 50
- Бог е дух. Йоан 4:24
- Сега Исус е Бог, духовното същество, което е бил в началото. Йоан 1:1

Сега. За тези, които твърдят, че Мария не е родила Исус Христос %100 човек, понеже винаги има и такива, нека видим това:

1 Йоан 4: 2 По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога;  
3 а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е вече в света.

2 Йоан 1: 7 Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист.

Исус е бил сто-процентов човек по време на пребиваването си на земята!

Исус Христос - %100 Бог, през %100 плътски човек, до %100 Бог – отново!


Слава на Бога в името на Исус. Амин!




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. blogerka - Човек
24.02.2013 19:49
сам си избира пътят-на доброто или на злото и сам си носи кръста.
цитирай
2. stefanianicky - Bog e liubov
25.02.2013 00:46
Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име! да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето така и на земята; Дай ни днес ежедневния хляб; и прости ни дълговете, както и ние простихме на нашите длъжници; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия, [защото царството е Твое, и силата и славата, до вековете. Амин].
цитирай
3. bojiislujitel - Този урок беше представен от брат ...
02.03.2013 03:18
Този урок беше представен от брат Рей, който също е Израилянин и беше преведен от брат Павел по моя молба.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172800
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031