Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2012 00:33 - Седемдесетте Седмици на Даниил
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1306 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.12.2012 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сестри и братя,
Днес ще видим и някои числа, защото е много важно да сте наясно с този урок. Твърде много пъти хората интерпретират Библията. Ние сме с намерение да ви покажем, че Библията е абсолютна и няма нищо, което трябва да се интерпретира в нея: всичко, което Господ е казал чрез устата на пророците си е станало точно както го е казал.
Седемдесетте седмици на Даниил са дошли от седемдесетте години описани от Еремия-това е пророчество, което се отнася до Израел, до Юдеите и за Исус.
Ще започнем от 9 глава на Даниил, която е изключително много изкривена в ученията на църквите днес. Хората отиват на тази 9 глава и се опитват да покажат чрез нея Антихриста и 7 години велика скръб. Това е едно от най-големите неразбирателства от началото на създанието. Тази 9 глава на Даниил няма нищо общо с Антихриста; няма нищо общо с 7 години велика скръб-факта е, че няма такова нещо като 7 години велика скръб. Но езичниците са изкривили изключително много тази 9 глава на Даниил.
Ще ви покажем, че се говори за времето от последният цар, който Израел е имал-най-последният, до идването на Месията. И за хората които не разбират Исус като Месията, сега е времето да го разберат. Защото пророчествата говорят за него и кога щеше да дойде и Той дойде точно тогава.
Днес ще четем Библията, а също ще четем и малко история-защото всяко нещо, което Господ е казал-можете да го намерите в историята. Вие ще се изненадате, защото ще намерите, че ние се занимаваме твърде много и с човешката история. Ние не правим разни предположения тук-ние не сме от тези, дето кават: “аз вярвам, че...”! Ние се занимаваме с: “Аз зная”! Рано или късно, вие ще трябва да узнаете...
И като започнем от 9 глава на Даниил, ще видите и още нещо: че пророците са чели какво са писали другите пророци. И ако внимавате ще видите, че дори и апостолите цитираха пророците. Павел е цитирал пророците-защото ги е чел съвсем сериозно. Той ви дава да разберете, че използува думите им както са били написани.
Даниил 9, стих 1-Даниил четеше книгата на Еремия и намери нещо там, което не беше ясно на пръв поглед-там имаше повече от това, което изглеждаше на пръв поглед. Ето защо, когато не можете да разберете нещо от Библията-паднете на колене и се молете на Господа за да ви даде разбиране.

1 В първата година на Дарий, сина на Асуир, от рода на мидяните, който се възцари над царството на халдейците,
2 в първата година от царуването му аз, Даниил, разбрах от книгите броя на годините, за които беше ГОСПОДНОТО слово към пророк Еремия, че ще се изпълнят седемдесет години за запустението на Ерусалим.

Това означава точно което е написано. Ерусалим беше разрушен при последният цар, който Израел е имал когато и да е. Но от това време-от Седекия, който беше последният ни цар до връщането на Израел за да възстановят Ерусалим са 70 години-точно 70 години. Но Даниил разбра, че се касае за много по-голям период от време от тези 70 години.
Ние ще видим Еремия 25 глава, за да разберем какво четеше Даниил за тези 70 години. И не остава място дори да интерпретираме.
Еремия 25 глава

1 Словото, което беше към Еремия за целия юдов народ в четвъртата година на юдовия цар Йоаким, сина на Йосия, която беше първата година на вавилонския цар Навуходоносор,

Ако хората интерпретират тази 9 глава на Даниил-че говори за Антихриста и след това дойдат на тази 25 глава на Еремия и видят, какво четеше Даниил и какви изводи си направи, те биха знаели, че няма нищо общо с Антихриста и с 7 години велика скръб. Защото това пророчество само казва, какво ще стане с Ерусалим.

2 което пророк Еремия изговори на целия юдов народ и на всичките ерусалимски жители, като каза:
3 От тринадесетата година на юдовия цар Йосия, сина на Амон, до този ден, тези двадесет и три години, словото на ГОСПОДА идваше към мен; и аз ви говорих, като ставах рано и говорех, но вие не слушахте.
4 И ГОСПОД изпращаше до вас всичките Си слуги, пророците, като ставаше рано и ги изпращаше, но не слушахте и не приклонихте ушите си да слушате.

Говори за 13 години от царуването на Йосия-последният цар, който Господ харесваше. Защото Господ не харесваше никой от следващите царе на Израел, след него. Те бяха до един зли. Аз мога да ви прочета, че те мразеха Господа и Той също ги мразеше. Той ги нарича зли и неправедни и ги премахна. Но от това време Еремия казва, че е говорил на Израел и пророците са ставали рано и са им говорели, но Израел не е искал да слуша. Тогава идва драмата...

5 И казваха: Върнете се сега всеки от злия си път и от злите си дела, и ще владеете земята, която ГОСПОД даде на вас и на бащите ви за вечни векове!

Господ отхвърли хората които обичаше-защото те вършеха зли неща и нарушаваха закона Му. Как си мислите, че и вие можете да вършите злини и да оцелеете. Не ме интересува кои сте: ако нарушавате Божият закон-Господ ще ви свали долу-точно така просто е. Вие не можете да се спасите по никакъв начин от Бога и съвсем не сте важни за него-спомнете си, че Господ щеше да убие Моисей защото забрави да обреже синът си. Та кои мислите, че сте вие?

6 И не ходете след други богове, за да им служите и да им се покланяте, и не Ме разгневявайте с делото на ръцете си, и няма да ви сторя зло.

Най-голямото нещо е било и е, че Израел винаги е бил след другите богове.

7 Но вие не Ме послушахте, заявява ГОСПОД, като Ме разгневявахте с делото на ръцете си за свое зло.

Това е нещо, което хората не разбират. Те мислят, че Господ обича всички, но вижте: Той казва, че ако не престанете да вървите срещу Него, то това ще бъде срещу вас самите.

8 Затова така казва ГОСПОД на Войнствата: Затова че не послушахте думите Ми,
9 ето, Аз изпращам и ще взема всичките северни племена, заявява ГОСПОД, и изпращам до слугата си Навуходоносор, вавилонския цар, и ще ги доведа против тази земя

Излиза, че Навохудоносор е Божии слуга? Точно така-всеки, който Господ реши да използува е негов слуга, за да свърши определена работа.

... и против нейните жители, и против всички тези народи наоколо; ще изпълня над тях проклятието и ще ги направя за смайване и за подсвиркване, и вечни опустошения.
10 И ще погубя сред тях гласа на веселието и гласа на радостта, гласа на младоженеца и гласа на невястата, шума на мелниците и светлината на светилника.
11 И цялата тази земя ще бъде пустош и ужас. И тези народи ще робуват на вавилонския цар седемдесет години.

Не само, че ще ви премахна от земята ви, но още ще служат на Навохудоносор за 70 години. И е станало точно така. Еремия обаче казва още нещо тука, за което Даниил е видял, че е повече от това, което изглежда на пръв поглед.

12 И когато се изпълнят седемдесет години, Аз ще накажа вавилонския цар и онзи народ, заявява ГОСПОД, за беззаконието им, и халдейската земя, и ще я обърна във вечна пустиня.
13 И ще докарам върху онази земя всички Свои думи, които говорих против нея, всичко писано в тази книга, което Еремия пророкува против всичките народи.

Внука на Навохудоносор-Валтасар направи угощение и всички пиеха от Светите съдове от Божият храм, които Навохудоносор си присвои, след като разруши храма. И всички там пиеха от тези съдове и хвалеха техните си богове-направени от желязо и мед, от дърво и злато. Тогава Господ изпрати ангел, който показа само ръката си и написа на стената определни думи. И те казваха, че той е претеглен и се е намерил недостатъчно тежък на везните и че царството се отнема от него и се дава на други. В същата нощ, царят беше убит и Дарии взе царството. Вавилонското царство не беше унищожено от някоя нация или при война. Дарии-мидянинът наследи царството, като уби царят му-Валтасар.

14 Защото много народи и велики царе ще поробят и тях; и Аз ще им отплатя според деянията им и според делото на ръцете им.

Това е важно: много нации ще поробят Вавилон и те ще им робуват. Братя и сестри-никоя нация не е поробила Вавилон! Вавилон не е паднал както Империята на Мидяните и Персите, която беше свалена от Александър Велики. Валтасар беше убит от Дарии и този взе царството.
Нека сега да видим ІІ Летописи 36 глава и ще ви покажем свършека на това, което наричахме нация и царство Израел. Господ е написал всичко това и ако някой търси и не може да разбере, то не е нещо, което не може да се разбере. То просто е нещо, което трябва да намерите. Соломон казва, че мъдрите проповедници правят точно това-търсят истината. Защото Господ е разпръснал всичко из Библията. Ще се занимаем с последните трима царе които Израел е имал когато и да е. Господ ги свали и за това е писано също в пророчествата. Защото Господ казва, че ще свали; ще свали и ще свали, и от тогава няма да има цар докато не дойде Исус.

ІІ Летописи 36
5 Йоаким беше на двадесет и пет години, когато се възцари, и царува единадесет години в Ерусалим. Той върши зло пред ГОСПОДА, своя Бог.

За това Господ мразеше този цар. Последният добър цар, който беше с Бога, беше Йосия. Йосия обаче направи клетва която не трябваше да прави и дори Египтяните и Господ го предупредиха да не прави това, но той все пак го направи. Тогава Господ го уби. Тогава хората поставиха някой друг и Египетският цар дойде и го смени, и го кръсти Йоаким.

6 И вавилонският цар Навуходоносор се изкачи против него и го върза с бронзови окови, за да го отведе във Вавилон.
7 Навуходоносор отнесе във Вавилон и от вещите на ГОСПОДНИЯ дом и ги сложи в храма си във Вавилон.
8 А останалите дела на Йоаким и гнусотиите, които извърши, и това, което се намери в него, ето, записани са в Книгата на израилевите и юдовите царе. А вместо него се възцари синът му Йоахин.

Ето защо Господ го мразеше. А вие мислехте, че Господ не мрази никого?...

9 Йоахин беше на осемнадесет години, когато се възцари, и царува три месеца и десет дни в Ерусалим. Той върши зло пред ГОСПОДА.
10 И следващата пролет цар Навуходоносор изпрати да го доведат във Вавилон заедно с избраните вещи на ГОСПОДНИЯ дом. И направи Седекия, брата на баща му, цар над Юда и Ерусалим.

За втори път Навохудоносор свали цар на Израел

11 Седекия беше на двадесет и една години, когато се възцари, и царува единадесет години в Ерусалим.
12 Той върши зло пред ГОСПОДА, своя Бог; не се смири пред пророк Еремия, който му говореше от устата на ГОСПОДА.
13 И освен това той въстана против цар Навуходоносор, който го беше заклел в Бога.

Не каза ли Еремия, че е пророкувал на тези хора от 14 година на Йосия? Ставайки рано и пророкувайки им. Точно тука четем, че тези царе не са се смирили пред него-а той е пророкувал Божийте думи.

... И закорави врата си и упорстваше в сърцето си да не се обърне към ГОСПОДА, Израилевия Бог.

Вижте: Навохудоносор беше заклел този цар в Бога на Израел! И Седекия се беше заклел в Бога, че няма да възстава против Навохудоносор. Те бяха сключили договор. Ние ще намерим, че този договор беше нарушен точно от Бога. По причина, че Седекия се надигна против Бога.

14 А и всичките началници на свещениците и народът преумножиха престъпленията си според всичките гнусотии на народите и оскверниха дома на ГОСПОДА, който Той беше осветил в Ерусалим.

Всички престъпиха закона на Бога и вървях срещу Него-всички-дори и свещенниците! Било е фестивал на греха...

17 И Той доведе срещу тях халдейския цар, който изби младежите им с меч в дома на светилището им; не пожали нито юноша, нито девица, нито старец, нито белокос - всички предаде в ръката му.

Навохудоносор не е пожалил никого. Той е казал на военначалниците си: всичко, което не избиете-доведете във Вавилон. Той хванал и Седекия и избил децата му-всичките-пред очите му и после наредил да ослепят Седекия така, че последното нещо което Седекия видял с очите си било избиването на децата му. Господ направи това защото Седекия вършеше само зло пред Господа.

20 А оцелелите от меча отведе във Вавилон и те станаха роби на него и на синовете му, докато дойде на власт персийското царство,

За колко време те са робували на Вавилонският цар-докато е дошло Персийското царство.

21 за да се изпълни ГОСПОДНОТО слово чрез устата на Еремия, докато земята се наслади на съботите си. Защото през цялото време на запустението си тя пазеше събота, докато се изпълниха седемдесет години.

Еремия им каза: ако не изправите пътищата си и не се смирите, Господ ще унищожи Еусалим и Ерусалим ще бъде в руини за 70 години. И точно това се е случило. Но тази част, дето много нации ще дойдат срещу Вавилон не се е случила все още. Дарий е взел царството и според което виждам в Библията, Кир не е направил на Дарий нищо. Те са водили всичките битки с различни народи, но Кир идва след Дарий и започва Персийската Империя. Точно за това се нарича Мидо-Персийска Империя. Но Империята е била същата.
Значи след като Навохудоносор разруши Ерусалим, страната е била в руини за 70 години. Но Даниил прочете същото пророчество и видя, че нещо липсва тука. Той не видя всички тези нации идващи срещу Вавилон и повалящи го. Това което видя в неговите дни бяха тези царе които бяха описани от Еремия. Даниил ги видя всичките: той беше във Вавилон когато Навохудоносор владееше; видя когато Дарий владееше; видя дори и Кир. И разбра, че нещо, което е писано от Еремия, не е видно. Тогава се помоли на Господ да му даде да да разбере това, което не беше ясно за него.
И така, нека сега се върнем на Даниил 9 глава,

3 И обърнах лицето си към Господа, Бога, за да Го потърся в молитва и молби, с пост и вретище, и пепел.
20 И докато още говорех и се молех, и изповядвах своя грях и греха на народа си Израил, и принасях молбата си пред ГОСПОДА, своя Бог, за светия хълм на своя Бог,
21 докато още говорех в молитвата, мъжът Гавриил, когото бях видял във видението в началото, се докосна до мен, когато бях напълно изтощен#или: летейки бързо стигна до мен#, около часа на вечерния принос.
22 И ми даде да разбера и говори с мен, и каза: Данииле, сега излязох, за да те науча да разбираш.

Това е всичко за което става въпрос тука. Когато Даниил започна да се моли, Гавриил дойде, за да го информира. Това е което духовете трябва да вършат-да ви информират, да ви образоват-да ви дадат познание и разбиране. Не става въпрос за емоции...

23 Когато ти започна да се молиш, излезе слово и аз дойдох да ти кажа, защото ти си възлюбен; затова обърни внимание на словото и разбери видението.
24 Седемдесет седмици са определени за народа ти

Чакайте малко! Ние току що прочетохме нещо, което е изменено. Даниил знаеше, че всичко, което прочете в Езекиил, е повече от това, което се виждаше на пръв поглед. За какви 70 седмици става въпрос сега? За 70 седмици от години.

... и за светия ти град за свършване на престъплението и за слагане на край на греховете,

Обърнете внимание какво четете!

... и за правене на умилостивение за беззаконието, и за въвеждане на вечна правда, за запечатване на видение и пророчество, и за помазване на Пресветият.

Това е което Исус каза на хората: че ще умре и ще възкръсне, но дори и апостолите не можеха да го разберат. Защото пророците писаха за това-че Исус ще умре. В тази 9 глава на Даниил пише за него. Пише, че ще изпълни пророчеството-ще запечата пророчеството. И ще умилостиви беззаконието-като умре на кръста.
Нека намерим за какъв край на греха се говори тука.
Посланието към Евреите 9 глава. Тук се говори за Исус, който стана Първосвещенник. Но спомнете си това: човекът съгрешава-животно трябва да умре и винаги е било така. Адам и Ева съгрешиха в Едемската градина-Господ трябваше да им направи дрехи от кожи-от къде мислите, че взе кожите?
Когато човекът съгреши, животно трябваше да умре-грехът донася смърт.
Левитите принасяха в жертви животни, за да не бъдат убити грешниците. Но тази кръв никога не можеше да отмени греха. Сега обаче идва някой, който може да отмени греха чрез своята кръв.
Послание към Евреите 9

11 Но понеже Христос дойде като Първосвещеник на бъдещите добрини през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, тоест не от настоящото творение, и не чрез кръвта на козли и на телета, а чрез Собствената Си кръв,
12 Той влезе веднъж завинаги в Светилището и придоби за нас вечно изкупление.

Вижте, Исус дойде и той стана съвъшеният Първосвещеник-защото Той знаеше какво правеше. Първосвещеникът влизаше веднъж в годината в Светая Светих-в денят на Умилостивението и поръсваше с кръв Умилостивилището и ковчега. Веднъж в годината! И това трябваше да оневини греховете на целият народ, което всъщност символизира същото и за целият свят. Когато Ису дойде той влезе в Святото място също, но не чрез кръвта на кози и волове, а чрез своята собственна кръв. И седна от дясната страна на Отец.

24 Защото Христос не влезе в светилище, направено от човешки ръце, което е образ на истинското, а в самите небеса, за да се яви сега пред Божието лице заради нас;

Първосвещениците влизаха в Святото място, но което беше направено от хора. Когато Исус дойде, той умря и се върна обратно в рая-където е истинското Свято Място. За да бъде в присъствието на Бога и да се застъпва за нас.

25 и не за да принася Себе Си много пъти, както първосвещеникът влиза в светилището всяка година с чужда кръв,
26 защото тогава Той трябваше да е страдал много пъти от създаването на света; но сега се яви веднъж в края на вековете, за да отстрани греха, като принесе Себе Си в жертва.

Хората все още грешат, но преди да дойде Исус, никой дори и нямаше шанс да се спаси. Сега, като дойде Исус и умря за нашите грехове, вече имаме начин да се спасим-чрез Него!

27 И както на хората е определено веднъж да умрат, а след това - съд,
28 така и Христос беше принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина,

Исус беше принесен в жертва за да носи греховете на мнозина. Когато свещеникът поставяше ръката на козела, така символично прехвърляше греховете на всичките хора върху козела (а той пък беше символът на Исус, който щеше да понесе греховете на хората. Бел.пр.), който трябваше след това да бъде пуснат в пустинята, което пък от своя страна е символ на рая той символизираше идването на Исус и смъртта му за всички хора.
Дали този козел беше извършил някакъв грях? Дали Исус извърши някакъв грях? Това е съвсем ясно-до толкова, че и слепец може да го види!

... и ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на онези, които Го очакват.

Сега вече разбрахме какво означава това, че Исус ще понесе нашите грехове. И не, че няма повече да вършим грях, но ако не вършите грях по волята си, то няма да бъде срещу вас. Но ако грешите съзнателно, то вече нямате никаква жертва, която може да ви спаси от последиците на вашия грях. Дори Исус вече не може да ви спаси-защото той ви даде възможност да изберете.
Нека сега се върнем на Даниил 9 глава

25 И така, знай и разбирай: От излизането на словото да се възстанови и съгради Ерусалим до Помазаника, Княза, ще бъдат седем седмици и шестдесет и две седмици; и ще бъде възстановен и съграден, с улици и окоп, и то в размирни времена.

Господ току що ни даде нещо, за което трябва да помислим и видим какво е.

От заповедтта да се възстанови Ерусалим до идването на Месията са 69 седмици.

Сега вече ние не се занимаваме с 70 години. Ние имаме 69 седмици по 7 дена на седмица-483 години. До кога-до Месията-Исус. И какво означава Месия-означава Помазан. Нека да разследваме малко това-Ездра 7 глава. Защото това са неща които не можете да заобиколите... Можете да си интерпретирате колкото си искате, можете да вярвате в каквото си искате, но фактите са факти.
Първото нещо което трябва да определим е, кога беше дадена заповедта да се построи Ерусалим. Заповедтта е била дадена от Кир. После е била отменена-от местните хора. После заповедтта е била дадена от Дарии и е била отменена отново-от Артаксеркс. И същият Артаксеркс я е постановил отново, след като е разследвал в записите на царството и е видял, че царете преди него са заповядали да се възстанови този град-Ерусалим.
Ще видим Ездра 7 глава и ще видим, че последната заповед, която е била дедна да се построи Ерусалим е била по времето на Ездра.
Ездра 7 глава, стих 1

1 И след тези събития, при царуването на персийския цар Артаксеркс, Ездра, синът на Сарая, син на Азария, син на Хелкия,
6 този Ездра се изкачи от Вавилон. Той беше книжник, вещ в закона на Мойсей, който ГОСПОД, Израилевият Бог, беше дал. И царят му даде всичко, което поиска, понеже ръката на ГОСПОДА, неговия Бог, беше над него.

Когато първият път Кир изпрати хората, Яшуа и Зоровавел отидоха и започнаха да строят. Но местните хора се надигнаха против тях и те спряха да строят Ерусалим. После пророк Хагай и Захария дойдоха и пророкуваха срещу Израел, те започнаха отново да строят града. Тогава местните хора написаха още писма до царя и Артаксеркс спря строежа. Но по-късно Артаксеркс нареди да се потърси в записите и намери, че тази заповед беше дошла от Кир на първо място и нареди всички да оставят Израиляните за да построят града.

7 И някои от израилевите синове и от свещениците и левитите, и певците, и вратарите, и нетинимите се изкачиха в Ерусалим в седмата година на цар Артаксеркс.

Важно е да обърнем внимание в коя година стана това-в седмата година.

8 Ездра стигна в Ерусалим в петия месец от седмата година на царя.
9 Защото на първия ден от първия месец той започна изкачването от Вавилон и на първия ден от петия месец стигна в Ерусалим, понеже добрата ръка на неговия Бог беше над него.
10 Защото Ездра беше насочил сърцето си да изучава закона на ГОСПОДА и да го върши, и да учи в Израил наредби и правила.
11 А ето препис от писмото, което цар Артаксеркс даде на свещеник Ездра, книжника, книжника вещ в думите на ГОСПОДНИТЕ заповеди и наредбите му за Израил:

Езра започна от първият ден на тази година и на шестият месец беше в Ерусалим. И трябваше да има царско писмо, защото тези местни хора не се спираха. Те мразеха Израел и се опитваха по всякакъв начин да спрат Израел да строи.

12 Артаксеркс, цар на царете, до свещеник Ездра, книжника вещ в закона на небесния Бог: съвършен мир. И така:
13 Издавам заповед: всеки в царството ми, който е от израилевия народ и от свещениците и левитите, който би пожелал да отиде в Ерусалим, може да отиде с теб;
14 тъй като ти си изпратен от царя и от седемте му съветници да изследваш за Юда и Ерусалим според закона на твоя Бог, който е в ръката ти,

Това беше наредено от господарите на Персия.

21 И от мен, цар Артаксеркс, се издаде заповед до всичките ковчежници отвъд реката: всичко, което би поискал от вас свещеник Ездра, книжникът вещ в закона на небесния Бог, да се дава веднага,

И не само, че царят даде заповед на Езра да се построи Ерусалим, но също нареди и на тези които искаха да спрат Израел веднага да дадат при поискване всичко, което Израиляните биха поискали. Царят ги постави на мястото им.
И така, по времето когато се даде тази заповед, до Месията са 69 седмици. Ние ще намерим кога е управлявал Артаксеркс. Ще сметнем и малко числа. Каза, че са 69 седмици до времето на Месията. Трябва да умножите 69 по 7-толкова са дните в една седмица. И става 483 години-от времето в което е дадена заповедта за построяването на Ерусалим до времето когато Исус е дошъл и когато е бил помазан. Защото Исус не се е родил Помазан! И вижте какво ни казва: до като дойде Месията. Не ни казва Исус-обърнете внимание на думите. Защото Исус по-късно стана Помазан. С други думи, пророчеството е от изграждането на Ерусалим до времето когато Исус става Помазаният.
Ще прочетем от Гролиер Енциклопедия за Артаксеркс.

Артаксеркс І-от 465 до 424 ВС-вторият син на Ксеркс І е бил поставен на трона от убиеца на баща му-Артобанас, който е искал да убие също и по-големият му брат. През 464 година обаче, Артаксеркс убива Артобанас и заповядва връщането на Юдеите в Палестина като потдържа мисията на Ездра и Неемия да възстановят Ерусалим. (Извинете ме за превода на имената-не съм запознат твърде много с тях. Можете да потърсите енциклопедията на Гролиер и да проверите всичко за Артаксеркс сами.)
Ние знаем, че това което прочетохме в Библията съвпада с това което пише в енциклопедията. Сега обаче знаем от кога е започнал да царува Артаксеркс. Започнал е през 465 година. Нека да сметнем някои неща. Ездра ни казва, че е било през 7 година от управлението на Артаксеркс-кога значи е дадена заповедта? През 458 година. (Не забравяйте че се касае за годините преди Исус и те намаляват! Ето защо изваждаме 7 години от 465та година.) Значи, трябва да започнем от 458 година и да достигнем до Месията. Не забравяйте, че като се приключат тези 458 години, ще бъдем в 1 година В.С. И като извадим от 483-(годините за които говори Гавриил-от построяването на Ерусалим до Месията) тези 458 години получава се разлика от 25 години. Това означава, че от 1 година преди новата ера и прибавим тези 25 години, отиваме на 25 година от новият век. Защото ако трябва да сме внимателни с тези 25 години и къде отиват те-те отиват в новата ера.
Нека сега да ви покажа нещо. Ние ще напишем нещо тука. Това е линия и започваме да пишем от ляво на дясно по тази линия числата от 1 до 25, но преди това трябва да видим и кога е роден Исус. 
Това в края на линията е разделящата линия между новата ера и старата ера-новият век и старият век. (Между БС и АД) Ние трябва да намерим кога е бил роден Исус. В много документи пише, че Исус е бил роден през 4 година от старата ера-БС. Но аз не съм съгласен с тези документи-знаете ли защо? Заради Ирод-царят. Когато намерите кога е починал Ирод, това ще ви даде кога Исус е бил роден.
Ще прочетем малко история-книгата се казва «Великите хора на Библията» Както винаги казвам: не може да си пастир и да си мързелив-трябва да се образоваш сам и то сериозно.

Ирод Велики-бил е владетел на Палестина. Не е бил истински Юдеин, но е бил Едомит. Бил е покръстен. (И не само той, но тези, които наричат себе си Юдеи днес-и те са Едомити-покръстени от Макавей. Но това е друг урок) Неговите прародители са били на сила покръстени на Юдеи 130 години преди това. Ирод е владеел за дълго, като умира през 4 година преди новата ера-4 В.С.

Та кога умря Ирод-през 4 В.С.

Тука продължават да четат от историята. Ирод убива дори и брат си, и жена си, както и майката на жена си, защото вярвал, че те кроят заговор против него. Точно преди смъртта си заповядва да убият и трима от собствените си синове-поради слуха, че те искат трона му. Лесно можем да си представим как този човек е наредил избиването на всички бебета от две години и на долу във Витлеем поради не кой знае каква причина, но слуха, че във Витлеем се е родил царят на Юдеите.
Виждате каква е природата на този Ирод, който е избил толкова хора, включително и всички мъжки деца от две години и на долу във Витлеем-той е бил просто луд.
И това означава, че когато Ирод умира през 4 година преди новата ера, а също знаем, че преди смърта си точно е наредил да се избият бебетата във Витлеем (според Писанията-Библията)-които са били на две и по-малко години, то излиза, че Исус е бил роден около 6 година В.С.

Когато се преминава от БС на АД няма година 0! Краят на година първа-или 1 преди новата ера е началото на година първа-или 1 на следващата ера. Сега, нека да нарисуваме на линията но този път на другата страна числата от две до шест-не забравяйте, че започнахме числата на линията от 1 година от новата ера-В.С. И като броите от 6 В.С. и на татък, ще бъде 6, 5, 4, 3, 2, 1, 2, 3, 4, 5, и т.н.

Значи, през 6 година преди новата ера Исус е бил роден.

Нека сега да видим, кога Исус е започнал да проповядва. Ще започнем от Лука 3 глава. Това са факти-ето защо трябва да се чете и да се изследва.
Лука 3 глава 

21 И когато се кръсти целият народ и когато и Иисус се кръсти и се молеше, небето се отвори
22 и Светият Дух слезе върху Него в телесен образ като гълъб, и един глас дойде от небето, който казваше: Ти си Моят възлюбен Син; в Теб благоволих.

Кой можеше да помаже Исус на земята-никой! Исус се кръсти и Отец го помаза, след което изпрати ангела си, за да потвърди това. В друг урок мога да ви покажа, че този гълъб беше ангел от Бога. В този момент Исус започна службата си.

23 А Самият Иисус беше на около тридесет години, когато започна да поучава,

Това е достатъчно-видяхме, че Исус е бил на около 30 години. Нека сега да започнем да броим. Ще започнем от 6, но не забравяйте, че между 6 и 5 е една година! И така: 1, 2, 3, 4,... и така до края на линията има 30, което съвпада с тази 25 година в края на линията, която нарисувахме-с числата. Получава се, че Исус е бил на около 30 години и в същност това е била годината 25 от новата ера-или АД. Всеки сам може да направи тези сметки и както знаете-числата не могат да лъжат. Това е което видяхте и това е, което е.
Но защо Исус трябваше да бъде на 30 години, за да започне да проповядва? Защото такъв е законът.
Ето Закона по този въпрос-Числа 4 глава,

1 И ГОСПОД говори на Мойсей и Аарон и каза:
2 Преброй синовете на Каат измежду синовете на Леви, по родовете им, по бащините им домове,
3 от тридесет години и нагоре до петдесет години, всички, които влизат в отряда, за да вършат работата в шатъра за срещане.

Значи, за да изпълнявате тази работа, трябва да сте между 30 и 50 години.

22 Преброй също и синовете на Гирсон по бащините им домове, по родовете им,
23 от тридесет години и нагоре до петдесет години да ги преброиш - всички, които влизат в отряда, за да вършат службата на шатъра за срещане.
29 Преброй и синовете на Мерарий по родовете им, по бащините им домове,
30 от тридесет години и нагоре до петдесет години да ги преброиш - всички, които влизат в отряда, за да вършат службата на шатъра за срещане.
46 Всички преброени, които Мойсей и Аарон и израилевите първенци преброиха от левитите, по родовете им и по бащините им домове,
47 от тридесет години и нагоре до петдесет години, всички, които влизаха да вършат службата на слугуването и службата на носенето в шатъра за срещане,

Това което видяхте е, че Исус не можеше да започне да проповядва преди да е станал на 30 години-защо? Защото това е законът! Ето защо Исус трябваше да чака да стане на 30 години.
Нека сега се върнем обратно на Даниил 9 глава. Вижте колко неща е писал Даниил-неща, които много хора не виждат.

26 И след шестдесет и две седмици Помазаникът ще бъде отмахнат, но не поради себе си.

Хората казват: но какво стана с тези 69 седмици? Братя и сестри, когато разследвате този въпрос, ще видите, че строежът на Ерусалим и храмът започваше и спираше; започваше и спираше.
Нека да отидем на Исаия 53 глава

1 Кой е повярвал на известието ни? И на кого се е открила мишцата ГОСПОДНА?

Никой-все още всички ритат срещу Исус!

2 Защото израсна пред Него като издънка и като корен от суха земя. Нямаше вид, нито великолепие, че да погледнем на Него, нито изглед, че да Го харесаме –

Не е бил някой, който да привилича погледа.

3 презрян и отхвърлен от хората, човек на скърби и свикнал с печал#или: болест; и двете думи могат да са и физически, и душевни страдания#. И като някой, от когото отвръщат лице, беше презрян и не Го счетохме за нищо.
4 А Той всъщност понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари. А ние Го счетохме за наказан, поразен от Бога и унижен.
5 Но Той беше прободен заради нашите престъпления,

Заради нашите грехове!

... беше съсипан заради нашите беззакония;

Заради нашите беззакония

... върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние бяхме изцелени.
6 Всички ние блуждаехме като овце, отбихме се всеки в своя собствен път - и ГОСПОД направи да Го постигне беззаконието на всички ни.

Няма никой на тази земя, който да е невинен-от 15 години и на горе. И всички са грешни, но чрез Исус ние можем да се спасим. Той понесе нашите грехове.

10 Но ГОСПОД благоволи Той да бъде съкрушен, остави Го да страда#или: и да бъде прободен#. Когато направи душата Си жертва за вина, ще види потомство, ще продължи дните Си и ГОСПОДНОТО благоволение ще благоуспее в ръката Му.

Показва ви, че ще бъде убит и ще бъде възкресен и ще управлява като безсмъртен. Но това е друг урок... Нека да видим кой е това по име-І Послание на Петър 2 глава

20 Защото каква похвала, ако понасяте търпеливо, когато ви бият за престъпленията ви? Но когато вършите добро и страдате, ако понасяте търпеливо, това е благодат пред Бога.

Ако сте вършили нещо лошо-не е ли правилно наказанието ви? Но ако страдате без да имате вина-това е благодат пред Бога.

21 Защото за това сте призовани; понеже и Христос пострада за вас, като ви остави пример, за да следвате по Неговите стъпки;

Трябва да вървим според примера на Исус, който не съгреши в нищо.

22 който грях не е сторил, нито се е намерило лукавство в устата Му;
23 който, когато Го хулеха, с хула не отвръщаше; когато страдаше, не заплашваше, а предаваше делото Си на Този, който съди справедливо;
24 който Сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, така че ние, като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; чрез чиито рани вие оздравяхте.

Не прочетохме ли същото в Исаия 53 глава-Петър просто ви показва кой е той. Защото Исус пострада за нашите грехове; Исус беше отрязан-но не поради свой грях.
Нека да отидем на Даниил 9 глава и да прочетем втората част на 26 стих.

... И народът на идващия княз ще разруши града и светилището; и краят му ще бъде чрез наводнение; и до края: война, определени опустошения.

Това е мястото, според което някои се опитват да доказват, че се говори за Антихриста. Но тука не се говори за Антихриста, но за неговите хора-кои са те? Римляните! Кой е принцът-Сатана-дяволът. Той е наречен Веелзевул-принцът на дяволите. За неговите хора става въпрос тука.
Нека да ви покажа какво казвам. Нека да видим как изглежда възстановената Римска Империя. Ще четем от Откровението 13 глава. Всичко е тука-само трябва да четете тази Книга. Няма причина да сте игноранти и да не спасите себе си. Но ако решите да сте игноранти-вие ще страдате.
Ще започнем от 13 глава

1 И видях звяр, който излизаше от морето и имаше седем глави и десет рога; и на роговете му - десет корони; и на главите му - богохулни имена.

Какво означават тези седем глави и десет рога? Тука имате описанието на цялата династия на езичниците: имате Навохудоносор-Вавилон. Това е една глава; имате Мидо-Персииската Империя-това е втората глава; после имате Гръцката Империя-Александър обаче умря млад и неговите четирима генерала си разделиха тогавашният свят-шест глави и имате Римската Империя-седмата глава. Днес имате ЕС-десет нации които са в ядрото на ЕС. Те са описани в Даниил и те са тези десет рога. Тези десет нации са също и десетте пръста на краката на исполина от 2 глава на Даниил и те са десет владетеля.
И така, това са империите от Навохудоносор до ЕС. И когато те дойдат в силата си, Господ ще ги свали от върха.

2 И звярът, който видях, приличаше на леопард

Това е Гръцката Империя

... и краката му бяха като крака на мечка,

Това е Мидо-Персииската Империя

... устата му - като уста на лъв;

Това е Вавилонската Империя. И има десет рога, които представляват Римската Империя

... и змеят му даде силата си, престола си и голяма власт.

От къде получи властта и престола-от Сатана. Сатана искаше да погълне и Исус. Нека видим как изглежда Сатана-12 глава на Откровението

1 И голямо знамение се яви на небето: жена, облечена със слънцето, с луната под краката й, и на главата й - корона от дванадесет звезди.

Това представлява Израел, но това е друг урок.

2 Тя беше бременна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди.
3 И друго знамение се яви на небето: и ето, голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главата му - седем корони.

Тази жена-Израел трябваше да роди Исус-Исус дойде от Израел. Хората не знаят, че Исус е бил Юдеин... Но ето, че се появи и Сатана-вижте как изглежда-седем глави и десет рога. Братя и сестри, Сатана е херувим! Знаете ли как изглежда херувим? Той има четири лица, кравешки крака и шест крила с очи на всякъде по тях. Ако Сатана изглежда така-с четири лица, с шест крила и кравешки крака, то кой е този описан в 3 стих? Сатана! Но той не стои тука лично-той не може да се яви лично-защото още от Едемската градина Господ му каза, че ще се влачи по корема си.
Сатана работи чрез хора. Не се ли опита Ирод да убие Исус?

4 И опашката му повлече третата част от небесните звезди и ги хвърли на земята. И змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да погълне детето й, щом роди.

Този същият дракон свали третата част от звездите на небето-ще ви покажем за какво става въпрос.

5 И тя роди син, мъжко дете, което щеше да пасе всичките народи с желязна тояга. И детето й беше грабнато и занесено при Бога и при Неговия престол.

Не четохме ли всичко това вече в Старият Завет? Става въпрос за Исус. Той ще управлява народите с желязна тояга. Не четохме ли в Евреите, че Исус ще отиде на Свято място дето не е направено с ръце? Но отива в Свято място за да бъде в присъствието на Господ. Там е Той сега-и се застъпва за нас. Той ще дойде да управлява после, но сега е Първосвещенникът.

6 И жената побягна в пустинята, където имаше място, приготвено от Бога, за да я хранят там хиляда двеста и шестдесет дни.
7 И стана война на небето: Михаил и неговите ангели воюваха против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели,
8 но те не надвиха и не се намери място за тях на небето.
9 И беше хвърлен големият змей, старовременната змия,

Сега вече знаем, кой е този змей-който даде цялата си власт на звяра; знаем също и коя беше змията в Едемската градина. Това са неговите титли

... наричан дявол и Сатана, който мами целия свят; хвърлен беше на земята и ангелите му бяха хвърлени заедно с него.

Сега знаем, кой е Принцът-Сатана. Кои са неговите хора? Рим беше по онова време. И нека да видим още веднъж кои са тези хора на Сатана-Лука 19 глава.
Ще започнем от думите на Исус

41 И като се приближи и видя града, плака за него и каза:
42 Да беше знаел ти, да, и ти, поне в този (твой) ден това, което служи за мира ти! Но сега това е скрито от очите ти.
43 Защото ще дойдат върху теб дни, когато твоите неприятели ще издигнат окопи около теб, ще те обсадят, ще те притеснят отвред

Защото ти не слуша пророците; дори не послуша и мене, това е което ще се случи с тебе.

44 и ще сравнят със земята и теб, и децата ти в теб, и няма да оставят в теб камък върху камък; защото ти не позна времето, когато беше посетен.

Това бъдещето ли е? Не-това се е случило. Римският генерал Тит разруши Ерусалим през 70 година.
Нека да прочетем от «Атлас на Библията», страница 201 и 202. Това са исторически факти и са се случили точно както Исус ги каза, че ще се случат.

Революция срещу Рим
През 68 година римският главнокомандуващ започнал кампания за изолирането на Ерусалим (обсадата). Заговорът и самоубииството на Императора Нерон довело операциите срещу Юдея до временно преустановяване, докато Веспасиян се отправил към Рим за да вземе властта. Евентуално той става император. Напускайки Ерусалим през 70 година, той оставя синът си Тит, който бил добър военначалник, да оглави кампанията срещу Ерусалим.
Стените на храма, както и горният и долен град били най-големите препятствия за римската армия. Тит решил да приложи тактиката на обсадата и така да ги принуди чрез глад да се предадат. Известно количество храна била тайно внасяна в града по времето на обсадата, но сега Римляните обградили напълно Ерусалим със стена направена от земя и други материяли-около 5 мили дълга.

От къде мислите, че са взели земята? Изкопали са окоп около града-точно както Исус каза! И никой вече не можеше да влезе или излезе от града.
От тогава всеки, който успееше да излезе от града е бил хващан и разпъван на кръст. По някога дневните екзекуции са достигали 500.
Хората говорят за Исус на кръста, но това е било нормалното наказание използувано от Римляните. Вижте колко хора са разпъвали дневно.

Кръстовете не са били празни никога... Вътре в града гладът и болестите причинили смъртта на много хора. Телата на умрелите изпълвали улиците и били складирани в къщите. Хиляди трупове били изхвърляни през стените в долината долу. Оцелелите направили последно усилие да запазят града, като се укрепили в двореца на Ирод. И когато Римляните успели да завладеят града, те намерили само трупове. Царският дворец и горната част на града били подпалени. Ерусалим бил град на мъртвите.

Това е което каза Исус. Те го изгорили напълно-през 70 година-но Исус го каза. Хората не разбират, че Езра и Неемия трябваше да построят Ерусалим отново, за да има къде да дойде Исус, но след като Исус извърши своето, Ерусалим нямаше да съществува вече. Еремия каза, че няма да съществува. Пророчествата не се променят!
Нека сега да се върнем на Даниил 9 глава. Сега ще се занимаем с първата половина на 27 стих.

27 И той ще потвърди завет с мнозина за една седмица,

Нека да видим за какво става въпрпос-Римляните 15 глава. Хората четат този стих и казват, че Антихриста ще направи завет и в средата на седмицата ще наруши този завет. Но Книгата ви казва, че ЩЕ ПОТВЪРДИ ЗАВЕТ. Знаете ли какво означава «потвърждение»? Означава да потвърдиш нещо, което вече е казано преди.
Римляни 15 глава

8 И аз казвам, че Иисус Христос стана Служител на обрязаните заради Божията истина, за да утвърди обещанията, дадени на бащите,

Исус дойде за да потвърди. Някой ще каже: тука се казва обещания, а не завет... Е добре-ако искате да намерим и детайлите, ще намерим и детайлите. Нека да видим Галатяните 3 глава, от 8 стих

8 И Писанието, като предвидя, че Бог щеше да оправдае езичниците чрез вяра, предварително изяви благовестието на Авраам, казвайки: «В теб ще се благославят всичките народи.»

Господ направи завет с Авраам. Първото нещо, което каза на Авраам беше, че неговото потомство ще е като морският пясък. Но после му каза още, за неговият потомък-който е Исус, казвайки, че в него ще се благославят всичките народи-този е с който се занимаваме днес.

15 Братя - по човешки говоря - ако едно завещание#на гръцки същата дума като завет# е потвърдено, дори и да е само човешко, никой не може да го развали, нито да му прибави нещо.

Тука се говори за завет между Бога и човек. Дори и ако беше завет между хора-не може да се измени.

16 А обещанията се изрекоха на Авраам и на неговия потомък. Не казва: «и на потомците», като за мнозина, а като за един: «и на твоя потомък#букв.: семе, ед.ч.#", който е Христос.
17 И това казвам, че завет, предварително потвърден от Бога, не може да бъде развален от закона, появил се четиристотин и тридесет години по-късно, така че обещанието да бъде унищожено.

Казва:завета, който беше потвърден от Бога в Исус и който не се изменя, не можеше да бъде променен от законът, който е законът за жертвоприношенията, който дойде 430 години по-късно. И обещанието беше потвърдено чрез кого-чрез Исус. Ето защо ангелът каза на Даниил, че «Той ще потвърди завета с мнозина в една седмица». Кой е този тогава, който потвърди завета-според това, което току що прочетохме? Исус!
Нека сега се върнем на Даниил 9 глава и видим втората половина на 27 стих. 

... а в половината на седмицата ще прекрати жертвата и приноса;

В средата на седмицата той ще прекрати жертвоприношението и приноса.

Не само, че ще прекрати жертвоприношението, но ще предизвика и унищожението на Ерусалим. Защо Антихриста щеше да разруши Ерусалим? Защото те не слушаха Господа. Даниил казва, че ще се случи в средата на седмицата. Тука имате две неща: в средата на седмицата и също-в средата на службата си. Но нека да ви покажа какво стана ,когато убиха Исус. Колко години ги учи Исус-3.5. Нека да видим какво стана, като умря-Матеи 27 глава

50 А Иисус, като извика пак със силен глас, предаде дух.
51 И ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,

Какво стана, след като се раздра завесата в храма? Завърши жертвоприношението. Няма да четем сега Левит за да ви покажа, какво вършеше Първосвещенникът и как пръскаше кръвта на жертвите на завесата. Но сега вече няма завеса-няма и нужда някой да убива животни за греховете на хората; няма нужда и от левитите да вършат това нещо-то е отменено.
Нека потвърдим това чрез Евреите 10 глава. Тука именно е обяснено за жертвоприношенията.

1 Защото законът, съдържайки в себе си само сянката на бъдещите добрини, а не самия образ на нещата, не може никога чрез едни и същи жертви, които непрекъснато се принасят, година след година, да направи съвършени онези, които пристъпват да жертват.

Това е законът, който додйде 430 години по-късно-законът за жертвоприношенията.

Нека да видим защо този закон не можеше да донесе добрите неща.

4 защото не е възможно кръвта от юнци и от козли да отстрани греховете.

Ето защо не можеше да направи никого перфектен. Защото кръвта от юнци и козли не може да направи грешника да няма грехове. (В друг урок се обяснява, че този закон имаше целта само да забави смъртта на грешника. Бел.пр.)

5 Затова Христос, като влиза в света, казва: «Жертва и принос не си поискал, но приготвил си Ми тяло;

Защото тези жертви не можеха да премахнат греховете на хората, но Исус можеше. Трябваше обаче да има човешко тяло-защо?

10 според която воля ние сме осветени чрез принасянето на тялото на Иисус Христос веднъж завинаги.

Ето защо Исус трябваше да има тяло-за да може да бъде принесен в жертва за всички нас. Не прочетохме ли това в Исаия 53 глава, че Исус получи тяло за да бъде принесен заради греховете ни? Исаия говореше точно за това.

11 И всеки свещеник, като стои и служи всеки ден, принася много пъти едни и същи жертви, които никога не могат да отмахнат греховете;
12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна завинаги отдясно на Бога;

Не прочетохме ли, че Исус влезе в Святото място, което не е направено с ръка? Не прочетохме ли, че ще се роди мъжко дете, което Сатана ще се опита да убие, но ще бъде отнесено при Бога? Всичките пророци и апостоли говорят същото нещо!

18 А където има прощение за тези неща, там няма вече принос за грях.

Вече няма принос за грях-това е законът, който беше прикован на кръста! Сега вече няма жертви за греховете ни. Какво става сега, ако продължаваме да грешим!

26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме приели познаването на истината, не остава вече никаква жертва за грехове,

Ако грешиме самоволно, вече няма какво да ни спаси.

27 а едно страшно очакване на съда и на едно огнено негодувание, което ще изпояде противниците.

Това е огненото езеро-то ще изпояде противниците.
Нека да видим Даниил 9 глава, 27 стих отново-от там от където прекъснахме.

... и на крилото на мерзостите идва един запустител, докато решеното унищожение се излее върху запустителя.

И ще направи да запустее-Ерусалим. Това казва и Еремия в 25 глава.
Нека да видим Матеи 24 глава

1 И когато Иисус излезе от храма и си отиваше, учениците Му се приближиха да Му покажат сградите на храма.
2 А Той им каза: Не виждате ли всичко това? Истина ви казвам: няма да остане тук камък върху камък, който да не бъде сринат.

И това го прочетохме-Тит го направи това.
И така, разгледахме тези 70 седмици на Даниил и намерихме за какво става въпрос.

Благодаря ви за времето.

Както вече знаете, следва да се обърнем към Ерусалим и да се помолим:

Отче наш, който си на небесата, да се свети твоето име; да дойде твоето царство; да бъде твоята воля, както на небето, така и на земята; дай ни днес ежедневният хляб; и прости ни дълговете както и ние простихме на нашите длъжници; и не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от лукавия (защото царството е твое, и силата, и славата, до вековете. Амин.)

Слава на Господ; Слава на Господ; Слава на Господ в името на Исус Христос!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172450
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031