Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2012 04:10 - Спасен/а? Има ли някой дето вече е спасен/а и ако не-кога ще бъдем спасени
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
1



Сестри и братя,

Много християни днес казват: от както бях спасен/а... Но дали изобщо все още някой е спасен? И какво по принцип означава човек да спаси себе си? Ще видим отговора на този бих казал най-важен въпрос чрез Библията-.защото именно тя е най-високият критерий за истината.
Нека да започнем с ІІ Послание на Петър. Ние ще представя фактите както са-правете с тях каквото искате!

3 Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели с подигравки, които ще ходят по своите собствени страсти и ще казват:
4 Къде е обещаното Му пришествие? Защото, откакто са се поминали бащите ни, всичко си стои така, както е било от началото на създанието.

Имате хора които казват това във всяко поколение. Но това не става както те си го мислят. Господ ви е дал знаци които показват неговото пришествие. Погледнете Европейският Съюз. Никой не им обръща внимание днес, но Господ ги е описал в Данаил и те са 10 пръста на краката на исполина; те са 10 рога на главата на звяра-в 13 и 17 глава на Откровението и те са и Вавилон велики и възстановената Римска Империя. И Господ ни казва, че в дните на тези царе Господ ще постави своето царство на земята. Ние сме в това време! Гледайте знаците на времената, а те са описани в Библията-последно време е, сестри и братя!

8 Но това да не бъде скрито от вас, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години и хиляда години - като един ден.

Това е голяма тайна също. Ето ви, че нито един човек не е живял повече от 1000 години. Защото Господ каза на човека, че в денят в който яде от дървото на познанието на доброто и злото, ще умре. И никой не живя след това повече от един ден. А нямаше никакво ограничение на продължителността на живота на човека от начало. Фактът е, че Господ ни беше направил да живееме вечно... Ние обаче намерихме как да умрем.

9 Господ не забавя това, което е обещал, както някои смятат това за забавяне, а дълго ни търпи; понеже не иска да погинат някои, а всички да дойдат на покаяние.

Господ ни е определил дълго време, за да се покаем и да се обърнем към него и да се спасим. Защото какво означава «всички»? И как абсолютно е «всички»? Абсолютно е! Това означава, че никой не е специялен, той просто даде поканата: който иска, нека да дойде! И ще спаси само тези които искат да бъдат спасени и вършат което Господ изисква от тях, за да достигнат до това спасение. Но ще намерим какво означава това. И дори Павел ви показва как трябва да се спасите-Римляните 10 глава-за да се спасите, трябва да вършите определени неща. Вие сте похарчили луди пари, за да получите добро образование, та да имате добра и високо платена работа. Как така тогава не трябва да отделите време за най-важното-вашето лично спасение? Защото ако спасението беше дадено само с умирането на Исус на кръста, то тогава всеки може да приеме това и веднага да тръгне да има всякакви удоволствия и всякакви грехове... И ще бъде спасен...
Римляните 10
1 Братя, моето сърдечно желание и молбата ми към Бога за Израил е те да бъдат спасени.
2 Защото свидетелствам за тях, че те имат ревност за Бога, само че не е според познаването.

И е точно така! Погледнете колко църкви има. Тези хора не отиват в тези църкви, защото някой ги кара. Те търсят как да се спасят. Проблема е само, че получават грешно съобщение.

3 Понеже, като не познаваха Божията правда и като искаха да установят своята собствена, не се покориха на Божията правда.
4 Защото Христос е краят на закона за правда на всеки, който вярва.

За кой Закон обаче става въпрос-защото християните са на погрешно становище и за това-отидете на Данаил 9 глава и ще ви каже; отидете на Послание към Евреите 10 глава и ще ви каже; отидете на Матей 26 глава и ако имате и най-малкото разбиране, ще видите, че когато се разкъса завесата на храма от горе до долу, ще видите, че законът за жертвоприношенията беше този закон, който ви държеше живи докато дойде Исус. Защото този закон беше само сянка на добрите неща, които дойдоха. Беше законът, който ви доведе до Исус-Законът за жертвоприношенията. Със смъртта на Исус Христос беше отменен този закон; беше отменено свещенничеството на Левитите-просто нямаше причина тези двете да съществуват-Исус ги отмени. Защото главното жертвоприношение беше направено-Божият Агнец-Исус Христос загина за всички хора които искат да живеят вечно.
И така, за тези които имат малко разбиране, нямаше вече закон. Кой закон? Законът за жертвоприношенията.

5 Защото Мойсей пише за правдата, която е от закона: «ако човек прави това, ще живее чрез него."

Моисей обяснява това. Хората четат това и казват, че Павел се обявява срещу това. Но как можеш да следваш някаква правда, ако не живееш чрез нея? Дори и погрешен закон да имаш, пак чрез него ще трябва да живееш. Как зная, че някой е крадец? Защото живее от крадено!

6 Но правдата от вяра говори така:

Павел цитира Моисей. Но хората мислят, че предишният стих е, който показва, че Павел ще заклейми законът-но правдата е това в което вярваме! Нищо повече и нищо по-малко. И така, ако вярваш, че ще живееш чрез закона, трябва да вярваш в този закон.

«Да не кажеш в сърцето си: Кой ще се изкачи на небето?" - тоест да свали Христос долу;
7 или: «Кой ще слезе в бездната?" - тоест да изведе Христос горе от мъртвите?
8 Но какво казва тя? Казва, че «думата е близо при теб,

За какво говори Павел тук? Той говори за думата! Казва: няма нужда някой да отива и да довежда Исус за да ни каже какво да правим. Защото думата му е на лице.

в устата ти и в сърцето ти" - тоест думата на вярата, която проповядваме.

Казва: «думата на вярата», която проповядваме. Вярата сама по себе си като дума в случая не означава много. Защото вашата правда трябва да е в това което вярвате! Законът, за който Моисей ни казва, че ще живеем чрез него.
Нека да видим това-Второзаконие 30 глава. В тази глава, братя и сестри, ще се занимаем стриктно с бъдещето. Хората които четат само Новият Завет, дори и не разбират, че в Старият Завет е описано бъдещето на толкова много места...

1 И когато дойдат върху теб всички тези слова, благословението и проклятието, които поставих пред теб, и ти ги вземеш присърце сред всичките народи, където ГОСПОД, твоят Бог, те е изгонил,
2 и се обърнеш към ГОСПОДА, своя Бог, и послушаш гласа Му с цялото си сърце и с цялата си душа, според всичко, което днес ти заповядвам - ти и синовете ти -
3 тогава ГОСПОД, твоят Бог, ще те върне от плен и ще се смили над теб и ще те събере отново от всичките народи, между които ГОСПОД, твоят Бог, те е разпръснал.

Погледнете големият ключ тука! Тогава ще ви върне от плен и ще ви събере от всичките народи... Означава, че той ще се върне! И е писано из цялата Библия, че Израел няма да се върне в земята си, докато Господ не дойде отново. Ето защо казва, че ще ви върне от всяка нация в която ви е разпръснал.

4 И ако бяха изгонените ти до краищата на небето, и оттам ГОСПОД, твоят Бог, ще те събере, и оттам ще те вземе.
5 И ГОСПОД, твоят Бог, ще те доведе в земята, която бащите ти притежаваха и ти ще я притежаваш; Той ще ти направи добро, и ще те умножи повече от бащите ти.

Ще ви върне обратно в земята която ви е дал в притежание. И не се касае за миналото! Касае се за бъдещето-когато Исус се върне отново на земята. И обърнете внимание, че има малко условие!

10 ако послушаш гласа на ГОСПОДА, своя Бог, да пазиш заповедите Му

Момент! Касае се за времето когато се върнеш в земята си! Значи отново трябва да пазят заповедите?

и наредбите Му, които са написани в тази книга на закона,

Които заповеди са написани в тази книга! Същата, която Моисей написа! Никаква нова книга!

и ако се обърнеш към ГОСПОДА, своя Бог, с цялото си сърце и с цялата си душа.
11 Понеже тази заповед, която днес ти заповядвам, не е прекалено трудна за теб, нито е далеч.
12 Не е в небето, за да кажеш: Кой ще се изкачи в небето за нас, за да ни я донесе, така че да я чуем и да я спазваме?

Единственото което Павел добави, беше Христос!

13 Не е и отвъд морето,

Павел каза: «нито Исус в гроба», но Моисей каза: «отвъд морето»-същото нещо.

за да кажеш: Кой ще премине морето за нас, за да ни я донесе, така че да я чуем и да я спазваме?
14 Но думата е много близо до теб, в устата ти и в сърцето ти, за да я спазваш.

Не е ли същото, което Павел каза? Той обаче го нарича «правда». Но първо ви каза, че Моисей ви обяснява какво е законът, казва, че който вярва в законът ще живее чрез него. И така, правдата сама по себе си не е описание; не е закон, означава просто да вярваш. И Павел ви казва какво означава да вярвате-да вярвате в законът. И така същият закон, който Моисей ви даде не е на небето; не е зад морето. Пред вас е! В тази Книга-Библията! Какъв закон е това? Божието Слово, в което трябва да вярвате.

15 Ето, днес аз поставих пред теб в този ден

Тук има голяма тайна: «аз поставих пред тебе в този ден!» Не когато Исус дойде!

живота и доброто, смъртта и злото,
16 като ти заповядвам днес да любиш ГОСПОДА, своя Бог, да ходиш в Неговите пътища и да пазиш заповедите Му,

А-ето как можеш да имаш живот! Като пазиш заповедите на Господа! И нищо не се е променило и до днес.
Винаги имам проблем с хората които казват, че законът е отменен. Защото какво лошо има в това: «не кради»; а в «не убивай»; «не прелюбодействай»? Вие казвате, че това е проблем-законът е проблем. Тогава има ли проблем, ако спя с жената на този брат? А ако го обера? Вие казвате, че е добре? Вие казвате, че можем да си правим каквото си искаме-стига само да вярваме в Исус... Но Господ ни казва, че поставя в този ден живота и смъртта, доброто и злото и ни казва да изберем живота и да живеем-чий е избора, сестри и братя-наш!

наредбите Му и правилата Му, за да живееш и да се умножаваш,

Казва: вършете това и ще живеете. И ще се умножавате.

и ГОСПОД, твоят Бог, да те благослови в земята, в която влизаш, за да я завладееш.

Каза ви да вършите това, което ви нарежда и ще ви бъде всичко добре. И ви казва още, че като ви върне от този плен, пак ще трябва да вършите същите неща, за да живеете.

19 Призовавам небесата и земята като свидетели против вас днес, че поставих пред вас живота и смъртта, благословението и проклятието. Затова, избери живота, за да живееш, ти и потомството ти,

Господ нареди на Моисей да им покаже разликата между живота и смъртта-законът! И ако пазиш законът, ще живееш; ако не го пазиш-ще умреш. И съвсем не става въпрос само за физическата смърт-както изглежда на пръв поглед. Защото тя не е най-страшното нещо дето може да ни се сручи. Втората смърт-ето това е, от което трябва да се предпазим и да не попадаме там-огненото езеро! А избора е личен!
Нека ви покажа още как Господ ви довежда при себе си.
Яков 1 глава-от 17 стих, защото тук хората мислят, че Светият Дух по някакъв мистериозен начин ги повиква. Нека да ви покажа за какво става въпрос.

17 всяко дадено добро и всеки съвършен дар е от горе и слиза от Отца на светлините, в когото няма изменение, нито сянка от промяна.
18 От Собствената Си воля ни е родил чрез словото на истината, за да бъдем един вид пръв плод на Неговите създания.

Плодът на какво? Словото на истината! Ето как ни е родил. И нека да видим, дали ни е родил и вече сме спасени, или ни е родил и трябва да вършим нещо, че да спасим себе си.
І Послание на Петър 1:3 Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Иисус Христос, който според голямата Си милост ни новороди за жива надежда чрез възкресението на Иисус Христос от мъртвите,

Как така ни новороди за жива надежда чрез възкресението на Исус? Братя и сестри, Адам и Ева извършиха самоубииство в райската градина. И Господ нареди после на човека да убива животни заради греховете си, а в 10 глава на Посланието към Евреите, ви казва, че кръв от животни не може да отнеме грехът. С други думи, всички бяха обречени вече на смърт! Но когато Исус дойде, умря на кръста, умря както умира всеки човек, проля крлъвта си-и ако застанем под нея ще спасим себе си и беше възкресен, това именно негово възкресение ни дава надеждата, че и ние ще бъдем възкресени също. Това е! И сега, тези от нас които наистина вярват в Исус Христос ,имат живата надежда, че един ден ще спасят себе си-който устои до края! Това е, което ни казва и Павел.
Римляни 8:24 Защото с тази надежда ние се спасихме;

Спасихме се как? Чрез надеждата! Първото нещо е, че той ви повиква-чрез словото си. И ви показва тази жива надежда, защото чрез словото си ви показва, че можете да живеете вечно. И ако потдържате тази надежда, това е което ще ви спаси!

но надеждата, която се вижда, не е вече надежда; защото кой се надява за това, което вижда?

С други думи, ако сте спасени вече, защо трябва да се надявате повече?... С други думи, ако имам 100 лева в джоба си, аз не се надявам, че ги имам-аз ги имам. Но ако трябва да работя цяла седмица, за да получа 100 лева, аз ще работя, защото СЕ НАДЯВАМ, че ще ми платят! И докато не съм получил 100те лева, аз ще работя. Но след като ги получа, за какво трябва повече да се надявам? Случвало ли ви се е да наемете някого за определена работа и да им платите в началото-докато още не са започнали работата? И какво става-не можете да ги видите вече... Винаги като ги потърсите, имат някакво извинение. Защо? Защото вече сте им платили!

25 Но ако се надяваме за онова, което не виждаме, тогава с търпение го чакаме.

Защото ако някой ви каже, че вече е получил спасението, то за какво трябва да чака? Но тогава, кое е това, за което се надявате?
І Послание към Солунците 5:6 И така, да не спим както другите, а да бъдем будни и трезви.

С други думи, нека да не спим като другите и де си мислим, че сме спасени и готово...

7 Защото, които спят, нощем спят и които се опиват, нощем се опиват.
8 Но ние, които сме от деня, нека бъдем трезви и нека облечем бронения нагръдник на вярата и любовта

Казва: нека ние които сме от деня да сложим бронята на вярата и любовта

и сложим за шлем надеждата на спасението.

И за шлем надеждата за спасение! Това е в което се надявате-че ще бъдете спасени! И докато се надявате в това спасение и някой ви даде правила как да достигнете до него, то вие ще спазвате тези правила. Но в деня в който загубите надеждата си да се спасите, защо трябва вече да живеете по тези правила? Може ли някой да ми каже? Същото е като да платите на някого преди да е извършил работа.
Но докато ние имаме надежда, ще правим това което трябва да правим-ще живеем по правилата. Господ ви показва това всеки ден. Всеки ден докато работите, се надявате да получите заплата. Но в деня в който не ви платят заплатата, вие преставате да се надявате. И не само губите вашата надежда, но и преставате да работите-за какво? И ако нямате нищо което трябва да постигнете, защо трябва да вършите което и да е? Но докато имате надежда за спасение, вие ще правите това което се изисква, за да постигнете това спасение. И ако Господ ви казва да пазите неговите заповеди-вие ще ги пазите-защото знаете, че ако ги пазите, ще спасите себе си! И ако ви каже да не ядете свинско, скариди и сом, и нищо нечисто, вие няма да ядете!
І Послание на Петър, 1:3 Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Иисус Христос, който според голямата Си милост ни новороди за жива надежда чрез възкресението на Иисус Христос от мъртвите,
4 за наследство нетленно и неопетнено, и което не повяхва, запазено на небесата за вас,

Не, че ще отидете и ще го получите, но казва: «Запазено на небето за вас!» И ще ви покажа кога ще го донесе при вас.

5 които с Божията сила сте пазени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последното време,

Които се пазите чрез Божията сила чрез вяра до спасението. Чрез вашата вяра! Това е което ви държи; това е, което ще ви даде наградата. Чрез Божията сила и чрез вяра. Коя вяра? Вашата вяра.
И така, вие трябва да продължавате да вярвате! Че ще достигнете до спасението. Но в денят в който решите, че сте вече спасени, за какво има повече да се надявате? Вие просто си губите времето... И вие сами сте задължени с вашето собственно спасение. Вие сте тези които могат да ви спасят! Вие сте които трябва да се спасите-вие сами. Не Исус!
Ето какво ви казва и любимият ви Павел-именно по отношение на спасението:
І Послание към Коринтяните 9:24 Не знаете ли, че тези, които тичат на игрището, всички тичат, а само един получава наградата?

Значи трябва да тичате до края!

Тичайте така, че да я получите.

Ксазва, че трябва да тичате така, че да я получите. Не казва, че ще я получите и ще седнете...

25 А всеки, който се състезава, се въздържа във всичко. Те вършат това, за да получат тленен венец, а ние - нетленен.
26 Затова, аз така тичам - не като към нещо неизвестно; така удрям - не като че бия въздуха;

Казва: аз зная защо тичам и какво върша!

27 а уморявам тялото си и го поробвам, да не би проповядвайки на
другите, аз самият да стана неодобрен.

Значи Павел трябва сам да се държи така, че да не стане отхвърлен? Павел, който проповядваше на всичките тези хора; той, който донесе благата вест на всичките тези езичници; Павел, който толкова много пострада заради благата вест-същият този Павел трябва да тича до края и то така, че да бъде на първо място?! И ако той започне да не пази закона и го отхвърли, ще бъде отхвърлен?! Да! Господ не е Господ, който ще попита: какво направи за мене вчера? Той те пита какво направи за мене напоследък? И ако не си, нищо не е пред Господа! Това е така просто!
А що се касае до това, кога ще бъдете спасени-когато дойде времето! Не когато умрете! Но когато бъдете събудени и ако заслужавате-ще бъдете спасени. Не забравяйте: нито Авраам; нито Павел; нито Моисей; нито който и да е от тези велики хора не е спасен и до сега! И те всичките умряха! Но Павел говори за Огненото Езеро-от него трябва да се спасите!
Нека видим и какво ни казва сам Исус Христос, сестри и братя-в него поне вярвате, нали?...
Иоан 15:1 Аз съм истинската лоза и Моят Отец е лозарят.

Говори за хората които живеят по Словото!

2 Всяка пръчка в Мен, която не дава плод, Той я маха;

Обърнете внимание: не казва «всяка пръчка която е отвън», но казва «всяка пръчка, която е в мене!» Той говори за тези които вече са го намерили, не говори за тези които го търсят все още. И вижте-казва, че Отец ги отрязва тези пръчки. С други думи: ако отивате при Господа и не вършите това което е право, нямате шанс!

и всяка, която дава плод, я очиства, за да дава повече плод.

И действително е така-ако не давате добри плодове, нямате шанс пред Отец! И трябва за да давате плод, трябва да ви учат как.

3 Вие сте вече чисти заради словото, което ви говорих.

Кое ви очиства? Божието Слово! И как е това? Като чуете и изпълнявате Словото, то вие вече се опитвате да не грешите! Защото знаете и разбирате това слово. То е което ви очиства! Словото е, което ви омива от греховете.

4 Стойте в Мен, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от само себе си, ако не стои на лозата,

Казва: ще давате плодове само ако стоите на лозата-Исус е лозата!

така и вие не можете, ако не стоите в Мен.

5 Аз съм лозата, вие сте пръчките; който стои в Мен и Аз - в него, той дава много плод; защото, отделени от Мен, не можете да направите нищо.

Използува думата «стои в мене» Вие трябва да стоите там! Вие не можете да направите нищо, ако не сте на лозата! Какво става с пръчката, ако е отделена от дървото? Умира! Но дървото продължава да живее!

6 Ако някой не стои в Мен, той бива изхвърлен навън като пръчка и изсъхва;

И какво ще стане? Ако ви намери където не подобава-където ви казват, че не трябва да пазите закона, той ви отрязва. Никой не може да остане жив сам!

и ги събират и ги хвърлят в огъня, и те изгарят.

Това е което ще стане с вас, ако не пазите Божието Слово. Защото ангелите ще дойдат когато дойде времето и ще ви съберат и ще изгорите, но къде ще отидете-в огненото езеро, а попадналите там ще са вечно там.

7 Ако стоите в Мен и думите Ми стоят във вас, искайте, каквото и да желаете, и ще ви бъде.
8 В това се прославя Моят Отец - да принасяте много плод; и ще бъдете Мои ученици.
9 Както Отец възлюби Мен, така и Аз възлюбих вас; стойте в Моята любов.
10 Ако пазите Моите заповеди, ще стоите в любовта Ми,

Момент! Как тогава казват някои, че законът е отпаднал? Какво ни казва Исус тука?! Тогава в чия любов сте? Ето го още веднъж!

10 Ако пазите Моите заповеди, ще стоите в любовта Ми,

Ако пазите моите заповеди! Тогава само ще бъдете в моята любов. Те четат това-пасторите-и казват: има само две заповеди! Да обичаш Господа, твоят Бог от цялото си сърце...; и да обичаш ближният както себе си. Ще ви покажа и това как е!

както и Аз опазих заповедите на Своя Отец и стоя в Неговата любов.

Значи дори и Исус трябваше да пази заповедите на Отец!

11 Това ви говорих, за да бъде Моята радост във вас, и вашата радост да бъде пълна.
12 Това е Моята заповед: да се любите един друг, както Аз ви възлюбих.

Пасторите днес казват: ето-ние не сме вече под закона на Моисей. Ние сме под законът на любовта.
Нека да ви покажа кой е този закон на любовта. Защото определено не разбирате какво означава «любов»! Нека да намерим какво е любов-Римляни 13:8 Не дължете на никого нищо освен взаимна любов; защото, който люби другиго, е изпълнил закона.

Той е направил какво? Той е изпълнил законът-който люби другиго. Нека да видим как се охарактеризира тази любов.

9 Понеже заповедите: «Не прелюбодействай; не убивай; не кради; не пожелавай";

Това не звучи ли познато? Не е ли това точно законът?

и коя да било друга заповед се обобщават в тези думи: "Да любиш ближния си както себе си."

Той ви дава някои от заповедите и после казва: и която и да е друга заповед! И се изпълнява в това: да обичаш ближният както себе си. Защо това изпълнява законът?

10 Любовта не върши зло на ближния, следователно, любовта е изпълнение на закона.

Защото любовта не върши нищо зло срещу съседа ти (ближният ти)! Защото нито ще го окрадеш; нито ще спиш с жена му; нито ще го убиеш; нищо лошо няма да му направиш. Защо? Защото го обичаш! И още: ако обичаш Господа, ще вършиш също някои неща.


Сестри и братя-никой не е спасен и няма да бъде спасен докато не дойде отново нашият Господ-Исус Христос. И ако е ясно до тук-ще ви представя и втората част-какво ще стане когато Исус Христос се завърне на тази земя за да управлява народите с желязна тояга, както е обещал.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2172916
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031