Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 23:29 - За Израел по времето на зенита им
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1166 Коментари: 0 Гласове:
1



Сестри и братя,

Представям ви данни за това, какво е било богатството на Израел и на Соломон-когато Израел е бил в зенита си. Това са невероятни неща, но са така.
Израел са влезли като гости в Египет-Фараон ги е поканил да живеят в страната и им е дал най-плодородната земя-Гошен. Но за около 400 години Израел са били роби в Египет и след като Господ съсипа Египет чрез язвите, като уби всяко първородно-човек и животно, като започна от първородният на Фараона, Бог изведе народа си, първородният си син, от Египет и им каза при това да поискат от Египтяните злато и сребро.
И така-от роби, нямащи нищо, Израел излезе от Египет с голямо богатство.
Нека видим някои от тези неща.
Бог поиска от Моисей да каже на людете да дадат-доброволно и всеки колкото би пожелал-злато и сребро, бронз и кожи и всичко добро, с което да построят Шатъра за срещане с Бога.
Ставаше въпрос за доброволни дарения за Бога-и вижте какво събраха Израиляните за Бога...
Изход 25:
1 Тогава Господ говори на Моисея казвайки:
2 Кажи на израилтяните да Ми съберат принос; от всеки човек, който на радо сърце би дал, ще приемете приноса за Мене.


Става въпрос за непринудително даванае, но даване от сърце! При нас-Израел-никога никой не минава по времето на службата за да събира пари. Това е между всеки член на Църквата и Бога!!

3 И ето какъв принос ще приемете от тях; злато, сребро и мед,
4 синьо, мораво, червено, висон, и козина,
5 червенобоядисани овнешки кожи и язовски кожи, ситимово дърво,
6 масло за осветление, и аромати за мирото за помазване и за благоуханното кадене,
7 оникси, и камъни за влагане на ефода и на нагръдника.
8 И да Ми направят светилище, за да обитавам между тях.
9 По всичко, което ти показвам - образа на скинията и образа на всичките й принадлежности, - така да я направите.

И всичко, което хората донасяха на Бога беше част от това, което Бог им даде когато ги изведе от Египет.

Нека видим сега Изход 26: 1 При това, да направиш скинията от десет завеси от препреден висон, и от синя, морава и червена материя; на тях да навезеш изкусно изработени херувими.
От както Исус идгони Адам и Ева от райската градина, от тогава винаги където и дса се явява с него са херувими.

30 Да издигнеш скинията според образеца й, който ти бе показан на планината.
31 И да направиш завеса от синьо, мораво, червено и препреден висон, и да навезеш на нея изкусно изработени херувими.
32 И да я окачиш със златни куки на четири обковани със злато стълба от ситимово дърво, които да стоят на четири сребърни подложки.
33 Под куките да окачиш завесата; и да внесеш там, отвътре завесата, ковчега с плочите на свидетелството, така щото завесата да ви отделя светото място от пресветото.
34 И да положиш умилостивилището върху ковчега с плочите на свидетелството в пресветото място.
35 А трапезата да положиш отвън завесата, и светилникът срещу трапезата към южната страна на скинията; а трапезата да положиш към северната страна.

Сега ще видим малко история-„Съкровищата на Божият Дом”-около 16 години стара книга.
Казва, че тази шатра е била построена от свободни дарения. Матриялите са дадени в Изход 35 и 38 глава, като са сумирани в 38 глава
Общото количество злато е било един тон!
Среброто е било 3.75 тона
Бронз-2.5 тона.

В днешни цени златото е: 49709022.89 долара цента за тон!
Среброто е: 917534.19 долара за тон!
Днес ще струва над 52 милиона за да се построи този Шатър!!!
Златото и среброто са със стойност:
Лампата направена от чисто злато е била един талант-100 паунда!
Тази лампа днес ще е над 2.5 милиона долара!

Но защо Господ е избрал Израел-ето отговора:
Второзаконие 4:
1 Сега слушай, Израилю, повеленията и съдбите, които ви уча да вършите, за да живеете, и да влезете и наследите земята, която ви дава Господ Бог на бащите ви.
2 Да не притурите нещо на думите, които ви заповядвам, нито да отнемате от тях, за да пазите заповедите на Господа вашия Бог, които ви заповядвам.
3 Очите ви са видели що направи Господ, поради Ваалфегора; защото Господ вашият Бог изтреби изсред вас всичките човеци, които се поведоха по Ваалфегора.
4 А вие, които сте се привързали при Господа вашия Бог, всички сте живи днес.
5 Ето, аз ви научих повеления и съдби, според както Господ моят Бог ми заповяда, за да вършите според тях в земята, в която влизате да я наследите.
6 И тъй, пазете и вършете ги; защото това е мъдростта ви и благоразумието ви пред очите на племената, които, като чуят за всички тия повеления, ще рекат: Ето, мъдри и разумни люде са тия на тоя велик народ.
7 Защото кой народ е толкова велик щото да има бог тъй близо при себе си, колкото е Иеова нашият Бог близо при нас всеки път, когато Го призоваваме?
8 Или кой народ е толкова велик щото да има такива справедливи повеления и съдби, какъвто е целият тоя закон, който излагам пред вас днес?
9 Само внимавай на себе си и пази добре душата си, да не би да забравиш делата, които очите ти са видели, и да не би да се изгубят от сърцето ти, през всичките дни на живота ти; но предавай ги на чадата си и на внуците си;
10 предавай им за деня, в който ти застана пред Господа твоя Бог на Хорив, когато Господ ми каза: Събери Ми людете, и ще ги направя да чуят думите Ми, за да се научат да се боят от Мене през всичкото време догдето живеят на земята, и те да учат чадата си на това.

Израел трябваше да пази всичко, което Господ им заповяда и трябваше да учат света на всичко това!! Защото както Господ казва в Изход 19 глава, избра Израел за свои свещеници и за царство от свещеници и те се съгласиха да пазят всичко, което Господ заповяда.
А след смъртта на Исус Навиевият, Израел са имали 15 съдии за да ги управляват, но след това са поискали от Бог да им постави Цар.

И тези неща са представени в Деянията на апостолите 13:
17 Бог на тоя Израилски народ избра бащите ни и издигна народа, когато престояваха в Египетската земя, и с издигната мишца ги изведе из нея.
18 И за около четиридесет години ги води и храни в пустинята.
19 И като изтреби седем народа в Ханаанската земя, раздели им тяхната земя да им бъде наследство за около четиристотин и петдесет години.

За тези 450 години Израел е бил управляван от 15 съдии.


20 След това им дава съдии до пророка Самуила.
21 После поискаха цар; и Бог им даде Саула, Кисовия син, мъж от Вениаминовото племе, за четиридесет години.
22 И него като отмахна, издигна им за цар Давида, за когото свидетелствува, казвайки, "Намерих Давида, Иесеевия син, човек според сърцето Ми, който ще изпълни всичката Ми воля".
23 От неговото потомство Бог, според обещанието Си, въздигна на Израиля Спасител, Исуса,

И нека видим сега за Цар Соломон-3 Царе 3:

5 А в Гаваон Господ се яви на Соломона на сън през нощта; и рече Бог: Искай какво да ти дам. 6
А Соломон каза: Ти показа голяма милост към слугата Си баща ми Давида, понеже той ходи пред Тебе във вярност, в правда и в сърдечна правота с Тебе; и Ти си запазил за него тая голяма милост, че си му дал син да седи на престола му, както е днес.
7 И сега, Господи Боже мой, Ти си направил слугата Си цар вместо баща ми Давида; а аз съм малко момче; не зная как да се обхождам.
8 И слугата Ти е всред Твоите люде които Ти си избрал, люде много, които поради множеството си не могат да се изброят, нито да се пресметнат.
9 Дай, прочее, на слугата Си разумно сърце, за да съди людете Ти, за да различава между добро и зло; защото кой може да съди тоя Твой голям народ;

Вижте какво си поиска Соломон. И вижте какво каза Господ на Соломон

10 И тия думи бяха угодни Господу, понеже Соломон поиска това нещо.
11 И Бог му каза: Понеже ти поиска това нещо, и не поиска за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие,
12 ето, сторих според както си казал; ето, дадох ти мъдро и разумно сърце, така щото преди тебе не е имало подобен на тебе, нито подир тебе ще се издигне подобен на тебе.

Няма по-мъдър от Соломон и не е имало! И той е от народа Израел!!!

13 А при това ти дадох каквото не си поискал - и богатство и слава, така щото между царете не ще има подобен на тебе през всичките ти дни.
14 И ако ходиш в Моите пътища, и пазиш повеленията Ми и заповедите Ми, както ходи баща ти Давид, тогава ще продължа дните ти.

Освен това, Соломон е бил най-богатият Цар тогава, но и за днешно време е ако не най-богатият, то един от най-богатите. Но вижте още-Бог му каза ако остане с Бога, ще му удължи живота. Имаме условие тук-нали така? Е, Соломон не опази това...
3 Царе 4: 1 Цар Соломон, прочее, царуваше над целия Израил;
29 И Бог даде на Соломона твърде много мъдрост и разум, и душевен простор, като крайморския пясък.
30 Така Соломоновата мъдрост надмина мъдростта на всичките източни жители и цялата египетска мъдрост;
31 защото беше по-мъдър от всичките човеци, - от езраеца Етан, и от Емана, Халкола и Дарда, синовете на Маола; и името му се прочу между всичките околни народи.
34 И от всичките народи, и от всичките царе на света, които бяха чули за мъдростта на Соломона, дохождаха да слушат неговата мъдрост.

Всички Царе на света отиваха да чуят мъдростта на Соломон-която му даде Господ!
А Соломон реши да построи Храма за Бога.
2 Хроники 3:
1 Тогава Соломон почна да строи Господния дом в Ерусалим на хълма Мория, гдето се яви Господ на баща му Давида, на мястото, което Давид беше приготвил на гумното на евусеца Орна.
2 Той почна да строи на втория ден от втория месец на четвъртата година от възцаряването си.

След като Храма е построен, Царицата на Шива идва да провери мъдростта на Самуил.

3 Царе 10:
1 И Савската царица, като чу, че Соломон се прочува като служител на Господното име, дойде да го опита с мъчни за нея въпроси.
2 Дойде в Ерусалим с една твърде голяма свита, с камили натоварени с аромати, и с твърде много злато и скъпоценни камъни; и като дойде при Соломона, говори с него за всичко що имаше на сърцето си.

Царицата е отишла за да научи това, което я е вълнувало. И Соломон е отговорил на всичките й въпроси!

3 И Соломон отговори на всичките й въпроси; нямаше нищо скрито за царя, което не можа да й обясни.
4 А като видя Савската царица всичката мъдрост на Соломона, и къщата която бе построил,
5 ястията на трапезата му, седенето на слугите му, и прислужването на служителите му, и облеклото им, и виночерпците му, и нагорнището, с което отиваше в Господния дом, не остана дух в нея.
6 И рече на царя: Верен беше слухът, който чух в земята си, за твоето състояние и за мъдростта ти.
7 Аз не вярвах думите, докато не дойдох и не видях с очите си; но, ето, нито половината не ми е била казана; мъдростта ти и благоденствието ти надминават слуха, който бях чула.
8 Честити мъжете ти, честити тия твои слуги, които стоят всякога пред тебе та слушат мъдростта ти.
9 Да бъде благословен Господ твоят Бог, Който има благоволение към тебе да те постави на Израилевия престол. Понеже Господ е възлюбил Израиля за винаги, затова те е поставил цар, за да раздаваш правосъдие и да вършиш правда.
10 И тя даде на царя сто и двадесет таланта злато, и твърде много аромати и скъпоценни камъни; не дойде вече такова изобилие от аромати, каквото ония, които Савската царица даде на Соломона.

Сега-нека видим от същата книга-„Съкровищата на Храма”, какво е събрал Давид за Храма и също, колко е струвало всичко за храма, както и какво е получавал на година Соломон, и какви подаръци е получавал от Царе и Царици за да чуят мъдростта му.

Знае се, че всичките съдове от Шатрата за срещане  са били донесени от Давид в Ерусалим. Плановете за Храма са на Давид!
100000 таланта злато и един милион таланта сребро.
Давид е дал също и 3000 таланта злато от своето както и сребро.

Златото е било 3750 тона!
Среброто е било 37500 тона!
Всичко, което е било похарчено е било 56 милиарда долара преди 16 години.
Светая Светих е била покрита с 600 таланта злато. Равнявало се е на около 1 милиард долара в днешните цени.
Дохода на Соломон на година-666 таланта злато. Това е по днешни цени над 1 милиард долара!!
Соломон е направил 200 златни щита всеки от тях по 300 шекела злато.
Трона на Соломон е бил от слонова кост и е бил позлатен.
Царицата на Шива е донесла на Соломон 120 таланта злато. Това е било 54 милиона долара преди 16 години-по тогавашните цени... Само за да се допита до Соломон,

Според днешните цени, златото е било: 3750 тона-186408835830.00 долара за да се произведе същата Храм. 186 милиарда!!!
Среброто-34407532261.86 милиарда...

Общо днес ще струва: 220816386098.88
220 милиарда долара за да се построи храма днес-да бъде същият!!

Днешната заплата на Соломон 1 милиард и 22 милиона долара...

Шива е платила над 298254137.33 долара!! Над 298 милиона!!

Сестри и братя, това е бил народа Израел в зенита си и ако бяха останали с Бога, така щяха да са и до днес!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2195515
Постинги: 1224
Коментари: 1489
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930