Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 04:35 - До какво води липсата на знание
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
2



Липса на знаниe и до какво води това

"Слушай словото на Господа, вие израилтяни: Защото Господ има спор с жителите на земята, защото там няма истина, нито милост, нито знание за Бога по земята." (Осия 4:1)

Поради тази липса на знания, човек е на ръба на унищожението, заради прегрешението си против Бога. Способността да мислим и да разпознава доброто от злото, е единственото нещо, което разделя човек от животните. Човек е взел този дар от Бога за даденост, и е избрал злото над доброто.

Нека да разгледаме чрез Библията, и да видим, какво се е случило с човека, поради неговата липса на познаване на Божието слово. В този урок, ние ще се докоснем до някои важни въпроси, за да разберем връзката на Бога с човека, както и задължението на човека към Бога. Ние ще обърнем внимание на народа Израел за да видим с каква цел те се превърнаха в избрания народ на Бога. Ще започнем нашето търсене чрез писанията в (Битие 25:19-26) с раждането на Яков, който е баща на децата на Израел.
Исаак (син на Авраам) имаше двама сина и те бяха близнаци. По-възрастният имаше име Исав, който е бил определен от Бога да служи на по-младият, чието име е Яков. Също така, ние виждаме, когато тези момчета стават два народа, и са два вида хора. (Разумно е да видим, че момчетата са близнаци, но не идентични). (Продължаваме в Битие 32:28) Ще видим, където името на Яков е променено на Израел, като по този начин потомството му след него са израилтяните. Дванадесет синове са се родили на Израел (Битие 35:22-26) Рувим, Симеон, Левий, Юда, Исахар, Завулон, Йосиф, Бенджамин, Дан, Нефталим, Гад и Асир, като по този начин имаме дванадесетте племена на Израел, чието семе е избран народ на Бога.

"Слушайте това слово, че Господ е говорил против вас, Чада на Израиля, против целия род, които Аз изведох от Египетската земя и само вас познах от всичките народи на земята: Затова аз ще ви накажа за всичките ви беззакония. " (Амос 3:1-2)

С каква цел Господ е избрал народа Израел? (Изход 19: 1-6) Нека да погледнем в 5-ти и 6-ти стих; 5 Сега, прочее, ако наистина ще слушате гласа Ми и ще пазите завета Ми, то повече от всичките племена вие ще бъдете Мое собствено притежание, защото Мой е целият свят; 6 и вие още Ми бъдете царство свещеници и свет народ. Тия са думите, които трябва да кажеш на израилтяните. 
 
Какъв е заветът, който Господ направи с народа си? (Второзаконие 29: 10-15)
10 Днес вие всички стоите пред Господа вашия Бог, - началниците на племената ви, старейшините ви, надзирателите ви, всичките Израилеви мъже,
11 чадата ви, жените и чужденецът, който е всред стана ти, от дървосечеца ти до водоносеца ти, -
12 за да встъпиш в завета на Господа твоя Бог и в клетвата, която Господ твоят Бог прави днес с тебе,
13 за да те утвърди днес за Свои люде, и Той да ти бъде Бог, според както ти е рекъл и както се е клел на бащите ти, на Авраама, на Исаака и на Якова.
14 И аз не правя тоя завет и тая клетва само с вас,
15 но както с ония, които днес стоят тук с нас пред Господа нашия Бог, така и с ония, които днес не са тук с нас;

Какъв е законът, който хората на Бог трябва да се спазват? (Изход 20: 1-23) Десетте Божи заповеди, Бог слезе от небето и говори заповедите Му лице в лице с народа си.
Дали този закон е само за Израел или е и за всички хора по света? (Левит 24: 22) "22 Един закон да имате, както за чужденеца така и за туземеца; защото Аз съм Господ вашият Бог."

Как може човек, който не е от потеклото на Израел, да стане причастник на завета на Бога? (Ефесяни 2:11-22) Нека видим от 11 до 13-ти стихове. 11 Затова помнете, че вие, някога езичници по плът, наричани необрязани от тия, които се наричат обрязани с обрязване на плътта, което се извършва с ръце, 12 в онова време бяхте отделени от Христа, странни на Израилевото гражданство и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда и без Бога на света. 13 А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.

Какви престъпления са извършили хората, за да се отвърне Господ от тях? (Съдии 2:11-13) "И израилтяните сториха зло в очите на Господа, и служиха на Ba"-а-Лим: 12 И те оставиха Господа Бога на бащите си, който ги изведе от земята на Египет, и последваха други богове, боговете на хората, които са около тях и се поклониха на тях, и провокираха Господния гняв. 13 И те оставиха Господа, и служеха на Ваал и Иштар.
Какво се случи с хората на Бога поради техните прегрешения? (Съдии 2:14-15) "И гневът на Господа пламна против Израиля, и Той ги предаде в ръцете на грабители, които ги ограбиха, и Той ги предаде в ръцете на околните им неприятели, така че те не биха могли вече да устоят пред неприятелите си 15 Където и да излизаха, ръката на Господа беше против тях за зло, както Господ беше говорил, и според както Господ им се беше клел;: И те изпаднаха в голямо утеснение ". 
Нека разгледаме (Осия 4:6-7) 6 Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействуваш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада. 7 Колкото повече се умножиха, толкова повече Ми съгрешаваха! Ще обърна славата им в безчестие.

Как може хората на Бога да коригират своите прегрешения? (Осия 5:15) "Аз ще отида и ще се върна на мястото си, докато признаят грешката си и потърсят лицето Ми: В скръбта си ще ме търсят ревностно."
Също така (Деяния 2:36-40) 36 И тъй, нека знае добре целият Израилев дом, че Тогова Исуса, Когото вие разпнахте, Него Бог е направил и Господ и Помазаник. 37 Като чуха това, те, ужилени в сърцата си, рекоха на Петра и на другите апостоли: Какво да сторим, братя? 38 А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух. 39 Защото на вас е обещанието и на чадата ви, и на всички далечни, колкото Господ, нашият Бог, ще призове при себе Си. 40 И с много други думи заявяваше и ги увещаваше, казвайки: Избавете се от това извратено поколение.
Как могат хората да спасят себе си? (Деяния 4:10-12) "Да е знайно на всички вас и на всички хора на Израел, че от името на Исус Христос от Назарет, Когото вие разпнахте, Когото Бог възкреси от мъртвите, дори и от него тоя човек стои пред вас здрав 11 Това е камък, който вие зидарите презряхте и който стана глава на ъгъла 12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.

Защо е създаден човека? (Еклисиаст 12:13) 13 Нека чуем краят на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, Понеже това е всичко за човека; 14 Защото, относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло.
Също така (Второзаконие 10:12-17) 12 А сега, Израилю, какво иска от тебе Господ твоят Бог, освен да се боиш от Господа твоя Бог, да ходиш във всичките Му пътища, да Го любиш и да слугуваш на Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа, 13 та да пазиш заповедите на Господа и повеленията Му, които днес ти заповядвам за твое добро? 14 Ето, небето на небесата, земята и всичко що е на нея принадлежи на Господа твоя Бог, 15 обаче само бащите ти предпочете Господ и ги възлюби, и измежду всичките племена избра вас, потомството им по тях, както виждате днес. 16 Обрежете, прочее, краекожието на сърцето си и не бивайте вече коравовратни. 17 Защото Иеова вашият Бог е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар; 
Откъде идва истинското знание? (1 Йоан 2:21-27): "Пиша ви не защото не знаете истината, но защото вие я знаете, и че никаква лъжа не е от истината. 22 Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос, Той е Антихрист, който се отрича от Отца и от Сина 23 Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца. 24 А колкото за вас, онова, което сте чули отначало, нека остане у вас. Ако остане у вас това, което сте чули отначало, то и вие ще пребъдете в Сина и в Отца. 25 И обещанието, което Той ни даде е това - вечен живот. 26 Пиша ви това поради тия, които желаят да ви заблудят; 27 а колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас, и нямате нужда да ви учи някой; затова, както Неговото помазание ви учи за всичко, и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите.

Също така прочетете (1 Коринтяни 2:1-16), нека просто да погледнем няколко стиха в тази глава: 5 за да бъде вярването ви основано не на човешка мъдрост, а на Божията сила. 6 Обаче, ние поучаваме мъдрост между съвършените, ала не мъдрост от тоя век, нито от властниците на тоя век, които преминават; 7 но поучаваме Божията тайнствена премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди вековете да ни докарва слава. 8 Никой от властниците на тоя век не я е познал; защото, ако я бяха познали, не биха разпнали Господа на славата.

Хората са изкривили Божието Слово и са го стъпкали под краката си, за да оправдаят своите си дела. Това, което е зло, го наричат добро, и това, което е добро, го наричат зло. Писанието ни предупреждава, че това ще се случи и ни казва: "Горко на ония, които правят това." Заповедите са били изменени от човеци, а така също и времена, и закони. Човекът е изкривил Божието слово за да обоснове своите плътски желания, и да издигне себе си. Внимавайте на писанията, (II Коринтяни 13:5) 5 Изпитвайте себе си, дали сте във вярата; опитвайте себе си. Или за себе си не познавате ли че Христос е във вас, освен ако сте порицани? Също така (Ефесяни 4:4-6) 4 Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на званието ви: 5 един Господ, една вяра, едно кръщение, 6 един Бог и Отец на всички, Който е над всички, чрез всички и във всички.
Последно, погледнете (Яков 2:19) "вярваш, че има само един Бог, добре правиш:. И бесовете вярват, и треперят"
Исус ни даде тази покана (Матея 11:28-30) "Дойдете при Мене всички вие, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя 29 Вземете Моето иго върху си, и научете се от мене, защото Аз съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си 30 Защото Моето иго е благо, и Моето бреме е леко ".

Благодат и мир към всички, които вярват и служат на Христос. В името на Исус, Aмин.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2187652
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930