Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 21:53 - Защо има толкова мъка в този свят-кой е виновен за това
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 2249 Коментари: 0 Гласове:
1



Сестри и братя,

Както един велик български писател беше писал: "Боже, Боже, колко мъка има по този свят!"

Някои хора без да знаят какво е сътворил Бог, без да знаят какво е станало после, казват: ако имаше Бог-защо не дойде и не оправи този свят? Ако имаше Бог, защо допуска тези войни, тази мъка в целият свят? Обикновенно те не желаят да чуят обаче какво е станало и защо днес има толкова мъка по света.
Кой е този от вас, който не е изпитал разочарования и мъки през живота си? И когато нещо неприятно ни се случи, не се ли запитваме-защо все на мене?... Пророка е писал ето това: Псалм 90:10 Дните на живота ни са естествено седемдесет години Или даже, гдето има сила, осемдесет години; Но и най-добрите от тях са труд и скръб, Защото скоро прехождат и ние отлитаме.

А често става така, че най-близките ни хора-както би трябвало да бъде-ни нараняват и ефекта от тази рана като че е най-голям. И разбира се, че е така-какво ни притеснява ако някой непознат ни обиди-или не е така?...
Друго-понякога става и това-наш близък си отива от света. Мъката е голяма, понякога хората не могат да забравят лесно загубата с години. Но можем ли в такива случаи да имаме утеха? Има ли начин да бъдем утешени или това, което е станало-обида от близък човек или смъртта на близък човек е крайно нещо и никога няма да се промени, както и нашата мъка-никога няма да изчезне?

Нека поразсъждаваме заедно-защо ако Господ е създал всичко с най-доброто намерение-то всичко се е объркало така, че днес света е пред световна война-явно последната?  
Мнозина от вас са чели в Библията за Йов. Мнозина са чели и за Давид. Мнозина в края на краищата са чели и за Исус Христос.
Ще разгледаме този въпрос-за мъката човешка и ще видим какво е създал Господ и какво е станало, както и имаме ли надежда дори и когато всичко изглежда изгубено или не.

 

Първо: когато Господ създаде света, създаде го съвършен. И понеже-както вече мнозина от вас дето четете тук знаете-Бог създаде човека по свой образ и подобие и целта беше човека да премине през съответно изпитание, след което да стане както е Отец и както е Исус Христос-бог. И всичко беше прекрасно до момента в който човекът съгреши пред Бога-наруши заповед дадена от Бога да не говори със Сатана и ето резултата не закъсня-смърт. Вижте как всичко, което Бог създаде беше добро-какво означава „добро” за Бога-означава съвършенно!

 

Битие 1: 1 В начало Бог създаде небето и земята...3 И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.

4 И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.

10 И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.

12 Земята произрасти крехка трева, трева която да дава семе, според вида си, и дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе е в него; и Бог видя, че беше добро.

18 да владеят деня и нощта, и да разделят светлината от тъмнината; и Бог видя, че беше добро.

21 И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че беше добро

25 Бог създаде земните зверове според видовете им, добитъка - според видовете му, и всичко което пълзи по земята, според видовете му; и Бог видя, че беше добро.

 

Всичко, което Бог твори е добро-съвършенно! Не се налага да се поправя после!!

И ето сега-короната на творението на Бога-човека:

 

26 И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.

 

Вижте-човека е създаден оп образ и подобие на Бога-може ли да не е добро?!!

Бог създаде съвършен свят. Но как тогава целият свят се поквари и стана това, което е днес? Пък и нека не забравяме, че вече веднъж Бог съсипа света чрез вода и спаси света само поради Ной-защото само Ной се намери праваден пред Бога в целият свят. Разбирате ли сестри и братя какво означава това? Колко души са живели тогава-не знаем, но не са били малко. И от всички тях само един се намери праведен-разбирате ли какъв е критерият? Мнозина си въобразяват, че следват Бога, но си вършат каквото си пожелаят-защо лъжете себе си така жестоко? Човек може да служи на Бога само по един и един начин-както Бог изисква!!

 

27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

 

Знаете ли какво означав Бог да благослови някого? Означава, че всичко което подхване този човек ще бъде успешно! Бог благослови човека-Адам и Ева и те щяха да бъдат върха на творението на Бога. Вижте какво им каза:

 

28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.

 

Всички бяха тревопасни и никой не убиваше никого!!! Само се опитайте да си представите това-никой не поврежда никого! Никой не убива никого!

 

29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.

30 А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така.

31 И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести.

 

Всичко, което Бог създаде беше добро-съвършенно!

Но какво стана-защо грехът влезе в света и донесе смъртта? Вече знаете за дефиницията на греха-грехът е нарушаването на Закона на Бога.

И ето какво стана:

Битие 3

 

1 А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?

 

Змиите не говорят! И ако някой се опитва да ви убеждава, че това е змия тук и говори, време е да поговори с психиатър... Тук става въпрос за Сатана-който е онази старовременна змия, дявол и сатана-описан е в Откровението, както и в Езекил 28 глава. Прекрасно и съвършенно същество-докато Бог не е намерил в него несъвършенство. Вижте, сестри и братя-Бог сътвори човека и му даде свободна воля-ние можем да правим избор между добро и зло! Факта е, че някои са се обърнали да правят само зло... И такива направи и ангелите-със свободна воля. Но ангелите не са богове-те са служебни духове и служат на нас. Защо? Защото както казва Исус-ние сме много скъпи на Отец. Защото сме ъбдещи синове и дъщери на Отец-ако желаем да бъдем такива и устоим до края.

И така-Сатана-прекрасно същество-заговори на Ева, а Ева се приближи до Сатана-той е това дърво на познанието. И ето резултата:

 

2 Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем;

3 но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете

 

Жената знаеше прекрасно заповедта на Бога! Но това, което направи тук-наруши я умишлено! И вижте сега директната лъжа на Сатана-ето я:

 

4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;

 

Сатана директно се противопоставя на Бога като се опълчва на авторитета на Бог. Защото всяко нещо, което излезе от устата на Бог е съвършенно и точно-няма място за съмнение. Сатана тук точно каза, че Бог лъже... Бог предупреди човека да не говорят със Сатана и им каза, че в денят в който говорят-ще умрат. Те разбира се умряха в същият ден-защото никой не премина 1000 години! А за Бога 1000 години са един ден. Петър ви го казва това във ІІ Петрово.

Змията добави и нещо, което е истина-ето го:

 

5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.

 

И това, сестри и братя е начина по който работи Сатана-винаги-чрез измама! Малко истина и също и лъжа. И ето сега-вижте как се развиха след това нещата-защото нищо не може да се върне назад!

 

8 И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, като ходеше из градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между градинските дървета.

 

Исус дето го знаете като Христос ходеше по тази земя-беше в градината в Едем. Защото и Исус и Отец-чието име също е Исус винаги са искали да бъдат заедно с творението си!!

Но да видим последиците:

 

11 А Бог му рече: Кой ти каза, че си гол? Да не би да си ял от дървото, от което ти заповядах да не ядеш?

 

Дърветата не говорят, нито плодовете, нито пък змиите! „Кой ти каза, че си гол”? Това беше Сатана, който обясни на Ева и после тя предаде на Адам за какво служат половите им органи, както и други подробности-каза им! Да сте виждали бебе като се роди да търси веднага да се закрие, щото е голо?...

 

И Господ уби животни, за да ушие дрехи на Адам и на Ева! Някой умря поради греха!!

 

21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.

 

Но освен това Господ прокле земята и така, човека започна да живее с мъка и пот на челото-ето ви обяснението защо се мъчим цял живот! Дори и богатите имат проблеми-и дори са повече от тези на бедните... Но дори и понякога да имат добър живот-после пък ще плащат във вечността за греховете си!

 

16 На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее.

 

Сестри-виждате ли какво е нанесла върху вас майка ви Ева? Не е било така от началото-вашата бременност не е трябвало да бъде такава! Нито пък е трябвало да бъдете подчинени на мъжете си, но сте щели да бъдете едно с тях!

Но какво каза Господ на мъжа:

 

17 А на човека рече: Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си.

18 Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева

19 С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.

 

С пот и мъка ще изкарваме прехраната си! А обърнахте ли внимание на факта, че от пръстта сме взети и там ще се върнем?! Това тук убива учението ви за отиване на небето...

Но дали Господ забрави старовременната змия-Сатана-съвсем не!

 

14 Тогава рече Господ Бог на змията: Понеже си сторила това, проклета да си измежду всеки вид добитък и измежду всички полски зверове; по корема си ще се влачиш, и пръст ще ядеш през всичките дни на живота си.

 

Господ забрани на Сатана да може да ни се явява повече!! И определи участта му в огненото езеро-когато му дойде времето.

 

15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.

 

Тук Господ определи какво ще направи Сатана на Исус и после-Исус на Сатана.

 

Сестри и братя-видяхме до тук как е било и какво се е променило. Смъртта влезе в битието на човека. А не трубваше, но човека направи погрешен избор. А дали и някои от нас не правят същият погрешен избор? Господи иска всички да се покаят и да се върнат при него, но някои не искат и да чуят, заети с правенето на пари, с грижи или дори с пилеенето на пари в какви ли не суети и грехове.

 

Нека видим сега още вече и за страданието, но тук ще видим и смъртта на най-близките хора на човека. Сещате се-Йов

Йов 1:1 Имаше в земята Уз един човек на име Иов. Тоя човек бе непорочен и правдив, боеше се от Бога, и отдалечаваше се от злото.
2 И родиха му се седем сина и три дъщери.
3 А добитъкът му беше седем хиляди овце, три хиляди камили, петстотин чифта волове; и петстотин ослици; имаше и голямо множество слуги; така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток.
4 И синовете му отиваха и правеха угощения в къщата на всекиго от тях на неговия ден; и пращаха да повикат трите си сестри, за да ядат и пият с тях.
5 И когато се изреждаха дните на угощаването, Иов пращаше за чадата си та ги освещаваше, като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всички тях; защото Иов си думаше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са похулили Бога в сърцата си. Така правеше Иов постоянно.
6 А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.
7 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея.
8 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?
9 А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога?
10 Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.
11 Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице.
12 И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа.

Йов както виждате беше праведен човек, човек който вършеше всичко, което Господ е наредил и се отдалечаваше от злото. Нямаше причина Йов да пострада-нали така? А тук трябва да ви обърна внимание и на факта, че Сатана служи на Бога и не може да извърши нищо по своя воля, ако Господ не му е разрешил! Сатана може да извърши само това, което Господ му е разрешил.
И така, вижте какво стана с Йов:

 

13 И един ден, когато синовете му и дъщерите му ядяха и пиеха вино в къщата на най-стария си брат,
14 дойде вестител при Иова та рече: Като оряха воловете, и ослиците пасяха при тях,
15 савците нападнаха та ги откараха, още избиха слугите с острото на ножа; и само аз се отървах да ти известя.
16 Докато още говореше, той, дойде и друг та рече: Огън от Бога падна от небето та изгори овцете и слугите и ги погълна; и само аз се отървах да ти известя.
17 Тоя като още говореше, дойде и друг та рече: Халдейците образуваха три чети и се спуснаха върху камилите и ги откараха, още избиха слугите с острото на ножа; и само аз се отървах да ти известя.
18 Тоя като говореше още, дойде и друг та рече: Синовете ти и дъщерите ти като ядяха и пиеха вино в къщата на най-стария си брат,
19 ето, дойде силен вятър от пустинята та удари четирите ъгъла на къщата, и тя падна върху чадата ти та умряха; и само аз се отървах да ти известя.
20 Тогава Иов стана, раздра дрехата си, и обръсна главата си, и като падна на земята поклони се.
21 И рече: Гол излязох из утробата на майка си; гол ще и да се върна там. Господ даде, Господ отне; да бъде благословено Господното име.
22 Във всичко това Иов не съгреши, нито се изрази безумно спрямо Бога.

Разбирате ли какво сполетя Йов? Нека бъдем честни-кой от нас може да извърши това, което направи Йов-след като го сполетяха всички възможни беди, Йов не прокълна Бога и си остана верен нему! При това Йов не виждаше причина за това, което го сполетя. А тук искам да ви обърна внимание и на факта, че Йов прекрасно знаеше, че има Бог и както пише-молеше се постоянно на Бога! Но вижте-Йов беше праведен пред Бога! Така пише-нали?!
Но свършиха ли се страданията на Йов след това-съвсем не! Защото Сатана не спира никога-той е разрушител и е перфектен в това, което върши!

Йов 2:1 И пак един ден, като дойдоха Божиите синове, за да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана да се представи пред Господа.
2 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам-натам по нея.
3 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото. И още държи правдивостта си, при все че ти Ме подбуди против него да го погубя без причина.
4 А Сатана в отговор на Господа рече: Кожа за кожа, да! все що има човек ще го даде за живота си.
5 Но простри ръката Си сега та се допри до костите му и до месата му, и той ще Те похули в лице.
6 И Господ рече на Сатана: Ето, той е в ръката ти; само живота му опази.
7 Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа та порази Иова с лоши цирки от стъпалата на нозете му до темето му.
8 И той си взе черепка, за да се чеше с нея, и седеше в пепел.
9 Тогава жена му му рече: Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри.
10 А той й каза: Ти говориш както говори една от безумните жени. Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си.
11 А тримата приятели на Иова, като чуха за всичкото това зло, което го сполетяло, дойдоха всеки от мястото си, - теманецът Елифаз, шуахецът Валдад, наамецът Софар; защото се бяха съгласили да дойдат заедно да го съжалят и да го утешат.
12 И като подигнаха очи от далеч и го не познаха, плакаха с висок глас; и всеки раздра дрехата си, и сипаха пръст на главите си като я хвърлиха към небето.
13 И седяха при него на земята седем дни и седем нощи; и никой не му проговори дума, защото виждаха, че скръбта му беше много голяма.

Хайде-нека бъдем честни-кой може да издържи това?

Видяхме страданията на Йов, знаете за страданията човешки по света, някои от вас дори са ги видели и съвсем отблизо. Но както Йов, така и почти всички хора по света, живели когато и да е не биха искали да умрат-колкото и тежко да е положението им. Мисля, че има и такива дето искат, но когато смъртта дойде-те се борят за живота си. Това просто е поставено в нас.

Но само това, което стана с Йов ли можем да посочим? Вярвам чели сте за Давид-който съгреши двойно като регна с Витсавее и при това уби и съпруга й. И понесе наказанието си, но то беше много-много тежко. Ще пиша и по този въпрос един ден...

 

Татко наш, който си на небето, да се свети името ти, да бъде волята ти и да дойде твоята слава и твоето царство, както е на небето, така и на земята. Дай ни днес ежедневният хляб и прости ни дълговете, както и ние простихме на длъжниците си. И не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от злото; защото твоя е силата и славата и царството во веки веков! Амин! 
Слава на Бога! Слава на Бога! Слава на Бога на Израел! В името на Исус! Амин!!

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2187598
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930