Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 04:46 - Кой или какво е Сатана-внимавайте за духовете
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 3605 Коментари: 0 Гласове:
3



Сестри и братя,

Представям ви урок, който ще ви даде представа, кой е Сатана и каква е властта му. Благодаря на брат Павел за труда, който е положил за да преведе урока.

Здравейте, превода на статията "What or Who is Satan - Spiritual awareness or rather beware of the spirits" е готов. За тези, които се интересеват оригинала се намира тук:
http://theisraelofgod.com/Text%20Lessons/What%20or%20Who%20is%20Satan.pdf

Помислете върху това за момент. Каква е работата на Сатана? Какво прави той, освен едно? Той е разрушител и неговата мисия е да ни разруши добри или лоши. Човек не може да влезе в битка с него без защитата на Господ. Не може да се бие с този дух сам, или с който и да е дух като цяло. Преди всичко Сатана и подчинените му са невидими. Ако тези зли духовни същества можеха да се появяват пред хората по всяко време, човек не би имал шанс да се сдобие с вечния живот. Но те могат да се появят само когато имат разрешение. Те са с повече мъдрост от човек, по-силни от вол, по-зорки от орел, и по-страшни от лъв, не се уморяват, не спят. Как може да се бориш срещу такъв враг? Можем но не сами. Единствения начин е да се скриеш зад шефа им, а кой е шефа на Сатана? Вечноживеещият БОГ. Ако Господ го прати срещу вас нямате шанс – затова се молете да не го направи! Но Сатана ще атакува само, ако Господ издаде заповед и разрешение. Който се нарича Божии служител и прави каквото книгата казва стои далече от волни грехове. Господ няма причина да праща зли духове срещу такъв човек.

Ефесяни 6:10 Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество.

Бъдете силни в Неговата сила и Неговото могъщество. И как успяваш да
усвоиш сила, която не е твоя?

11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

Ако се облечем в Божията броня ще бъдем защитени. Когато брат или сестра спори върху Библията те са обзети от битката, но не срещу личността на опонента. С какво се борят? Нека видим.

12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

Не се биеш с плът и кръв а със зъл дух. За да разкараш тоя зъл дух от лицето си трябва да показваш книгата и тя ще пробие дупки в цялата тази измамна доктрина. Това, което трябва да направим сега е да видим частите на Божията броня. Уверете се, че внимавате за да разберете кои точно части от нея са ви нужни. Ще видим, че ако нямаш цялото съоръжение е като да я нямаш въобще. Ще видим също, че ако човек я има цялата тя може да бъде ползвана и като оръжие. Най-силното оръжие в цялото Сътворение. Нека видим за какво става дума.

Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите. Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник, и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира. А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия; вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; (Ефесяни 6:13-17)

Трябва да имаме цялата броня, а не само част от нея. Истината, правдата, мира, вярата, спасението на главата, а Божието Слово е меча! Оръжието на противника е лоша доктрина, която е навсякъде около нас при всички положения. Вярата и убедеността в Бога защитава всеки от враговете му. Как? Като ходим в правдата, което значи да следваме заповедите и ще сме в мир. Не само мир но ако издържим до края ще се сдобием със спасение. Както видяхме имаме и оръжие, не само щит. Мечът на духа, който е Божието Слово. Това Слово, казано в истина и правота ще победи всеки враг. Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето. (Евреи 4:12)

Сега след като видяхме как да се защитим нека видим срещу какво и как тези духове действат.

И видях звяр, който излизаше от морето, и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, и на главите му богохулни имена. И звярът, който видях приличаше на леопард, и краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв; и змеят даде нему силата си, престола си и голяма власт. (Откровение 13:1-2)

Този звяр не е Сатана. Този е символ на цялата езическа династия. От Навуходоносор (Вавилонския цар) до десетте нации, които образуват Европейската Икономическа Общност и събират сила дори в този момент. Забележете откъде звяра взима силата си. Змеят, който е дявола дава сила на тази политическа система. Прочетете 12-та глава на Откровение и ще разберете, че змея е Сатана.

И голямо знамение се яви на небето, - жена, облечена със слънцето, с луната под нозете й и на главата й корона от дванадесет звезди. (Откровение 12:1)

Тази жена е Израел, истинският Израел, това може да се намери в Битие 37:9-10.

Тя бе непразна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди. И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони. И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята; и змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото й щом роди. (Откр. 12:2-4)

Забележете какво се казва. „И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони.” В 13-та глава се казва, че змея (или дракон) дава сила на звяра. Това значи, че Сатана, който е змея управлява езическата династия или с други думи дава силата си на звяра. В Даниил 9:26 можете да прочетете как децата на един принц унищожават Йерусалим. Сатана е принца и езичниците са децата. Езичниците (нехристияните) сриват Йерусалим през 70 г. сл. Хр. предвождани от римския генерал Тит. Вижте отново какво пише по-горе и ще разберете, че Сатана работи здраво. „И змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото й щом роди.”. Това е цялата работа на Сатана – унищожение. Детето тук е Исус; помните ли как, когато Той се роди ангел каза на Йосиф да бягат в Египет, защото цар Ирод иска да го убие? Самият Сатана не стои там, той се опита да убие Исус чрез ръката на Ирод. Ирод не е имал представа, че Сатана стои зад това, той се безпокоял за трона си. Това е една добра причина да се научи човек да изпитва духовете. Как ги изпитва? С Божието Слово. Например – Матей 19:18 „Казва Му: Кои? Исус рече: Тия: Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай.” - и така какво направи Ирод? Опит за убийство.

Сега да видим как точно изглежда Сатана.

Видях, и, ето, вихрушка идеше от север, голям облак и пламнал огън, а около него сияние; и отсред него се виждаше нещо на глед като светъл метал, от средата на огъня. Отсред него се виждаше и подобие на четири живи същества. И това беше изгледът им: те имаха човешко подобие. Всяко от тях имаше четири лица, всяко имаше и четири крила. Нозете им бяха прави нозе; и стъпалото на нозете им беше подобно на стъпало на телешка нога; и изпущаха искри като повърхността на лъскава мед. И имаха човешки ръце под крилата си на четирите си страни; и на четирите лицата и крилата бяха така: крилата им се съединяваха едно с друго; не се обръщаха като вървяха; всяко вървеше направо пред себе си. (Езекиил 1:4-9)

Тези създания имат четири лица, четири крила, крака като на теле. Защо няма нужда да се обръщат? Защото имат четири лица и могат да гледат на север, юг, изток и запад в същото време. Затова вървят направо без да се обръщат като ходят. Какви са тези същества?

Това е живото същество, което видях под Израилевия Бог, при реката Ховар; и познах, че бяха херувими. Всеки имаше четири лица, и всеки четири крила; и подобие на човешки ръце се виждаше под крилата им. (Езекиил 10:20-21)

Сатана херувим ли е?

Пак Господното слово дойде към мене и рече: Сине човешки, речи на тирския княз: Така казва Господ Иеова: Понеже се е надигнало сърцето ти, и ти си рекъл: Аз съм бог, седя на Божието седалище всред моретата; а пък ти си човек, а не бог, ако и да си поставил сърцето си като, че е Божие сърце; (ето, ти си по-мъдър от Даниила; никаква тайна не се укрива от тебе; с мъдростта и разума си ти си придобил богатство за себе си, и придобил си злато и сребро в съкровищниците си; (Езекиил 28:1-4)

Забележете, че това не е обикновен човек. По-мъдър от Даниил? Тирския княз е от Тир, не е от Израел, как може да знае повече от Даниил, когато става въпрос за Божието Слово? Израеляни са оракулите на Господ, и чрез тях се предава съобщението. Но запомнете, че Сатана е бог за езичниците, които не са под обединение с Израел. Този за когото се говори е Сатана; Сатана е по-мъдър от Даниил. Вижте:

Сине човешки, дигни плач за тирския цар, и кажи му: Така казва Господ Иеова: Ти си печат на съвършенство, пълен си с мъдрост и съвършен по хубост. Ти бе в Божията градина, в Едем; ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни: със сард, топаз, диамант, хрисолит, оникс, яспис, сапфир, антракт, смарагд и със злато; направата на тъпанчетата и на свирките ти е била приготвена за тебе в деня, когато си бил създаден. (Езекиил 28:12-13)

Спомняте ли си нещо за тирски княз в Едем? Аз си спомням за Адам и Ева и змията, която е наречена също дявол и Сатана. Нека видим кой е това.

Ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свет хълм; ти ходеше всред огнените камъни. Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе. (Езекиил 28:14-15)

Сега виждаме, че това не е човек, а ангел херувим. В някои случаи Господ нарича ангелите хора. Но изглежда този херувим – Сатана, имал някакъв авторитет. Той дори е бил на Божията планина, докато не сгрешил. Трябва да обърнем специално внимание на това. Какво станало след като Сатана сгрешил срещу Господ?

От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!
(Езекиил 28:16)

Какво стана, когато се възгордя? Сгреши и го изхвърлиха. Когато Бог ни благослови със знание, мъдрост и разбиране трябва да внимаваме да не се възгордеем и да не забравяме чии благословии са това и откъде идват. Те са на Бога, не наши.

Трябва да се запитаме един въпрос. Кога Господ изхвърли Сатана и къде го изхвърли? Помните ли Откровение 12:4? „И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята”. Ангелите са наричани също звезди. Забелязваме, че се казва земята, не ада или нещо друго. Да Сатана падна на земята, изтупа праха от себе си заедно с другите зли духове и въздига ада точно тук оттогава насам. Ето я битката.

И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели; обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето. И свален биде големият змей, оная старовременна змия която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него. (Откровение 12:7-9)

Без значение колко е силен дявола, Господ има някой по-силен. Сега вече знаете, че Сатана и всички останали нечисти духове са на земята. Вижте какво казват другите ангели след тази битка.

И чух силен глас на небесата, който казваше: Сега дойде спасението, силата и царството на нашия Бог и властта на Неговия Христос; защото се свали клеветникът на нашите братя, който ги клевети денем и нощем пред нашия Бог. А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелстване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смъртта. Затова, веселете се, небеса и вие, които живеете в тях. Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време. (Откровение 12:10-13)

Вижте колко щастливи са ангелите, когато Сатана е изхвърлен от небето. Но вижте как ни предупреждават нас: Но горко на жителите на земята и морето! Защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време. „Горко” е точната дума. Имаме си врагове около нас и не можем дори да ги видим. … Една трета от неизброим брой ангели. Те са духовни същества и не спят, нито се уморяват и са били тук преди динозаврите. Господ ще спаси Неговите хора, по същия начин по който ги спаси от Египет, само че в по-голям мащаб. Този път ще ги спаси от целия свят. Тогава излязоха от Египет с армията на Фараона по петите им. Забележете сходството долу.

И като видя змеят, че биде свален на земята, той почна да преследва жената, която бе родила мъжкото дете. И дадоха се на жената двете крила на голям орел, за да отлети на мястото си в пустинята, там гдето я хранят за време и времена и половин време, скрита от лицето на змея. И змеят изпусна след жената из устата си вода като река, за да направи да я завлече реката. (Откровение 12:13-15)

Мъжкото дете разбира се е Исус. Жената представлява Израел физически и духовно. След като Господ изведе Израел от Египет Той им каза: Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си. (Изход 19:4) В Откровение имаме същото нещо – „И дадоха се на жената двете крила на голям орел”. Това е символизъм; знаем, че Израел са били в пустинята. Този път след като знака даден в Матей 24:15-16 мине трябва всеки да си намери начин за придвижване. На същото място където Израел беше преди там трябва да бъдете в уговореното време: не преди, не след. И когато тези, които пазят закона и стигнат там не трябва да се тревожат за храна и вода. Затова се казва: „за да отлети на мястото си в пустинята, там гдето я хранят за време и времена и половин време”. Това ще е в периода на великата скръб, която ще бъде 3.5 години. Време 1 + времена (мн.ч.) 2 + Ѕ време = 3 Ѕ години. Водата символизира армия; няма коя друга да е освен на Европейския Съюз. Но тя няма да е от полза. Ангелите ще са в управление върху тези, които успеят. Ако не успеете каквото и да правите не приемайте белега на звяра. Сега да видим как града на Сатана ще бъде повален.

Ще употребиш това иносказание против вавилонския цар, като речеш: Как престана насилникът! престана скубачът на злато!(англ. златният град) (Исая 14:4)

Скубачът на злато, или на английски златния - този град е Рим; това е седалището на Сатана (Ватиканското градче). Сатана използва Папството да заблуди целия свят. Всичко, което хората вярват да е свещено излиза от Рим не от Библията.

Как си паднал от небето, ти Деннице (утринна звезда, Lucifer), сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите; А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния. Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова. (Исая 14:12-15)

В латинските и английските Библии пише Луцифер, което значи носител на светлината или носител на знание. Ангелът Гавраил изпълнява тази работа в момента. Но забележете какво казва Господ „Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите.” Някой от нас да е виждал Сатана или Луцифер както го показват тук? Не! Този дух работи чрез хора. Сатана и армията му са навсякъде. Те виждат всичко, което правите и чуват всичко, което казвате. Ако не служите на истинския живеещ Бог, то чисто и просто служите на Сатана – няма средно положение! Господ казва – ако Ме обичаш пази заповедите Ми! А ако не ги пазите сте слуга на Сатана. И ще го придружите в огненото езеро.

Вижте какво казва Господ на апостолите си в книгата на Лука. Това подкрепя каквото току-що четохме в Исая.

След това Господ определи други седемдесет души, и ги изпрати по двама пред Себе Си във всеки град и място гдето сам Той щеше да отиде. (Лука 10:1)

Господ изпрати 70 ученика във всеки град преди Той сам да отиде. Ако имате Божията броня ще можете да правите същото, което и Израеляните. Ако искате да се отървете от зъл дух просто му почете книгата. Но внимавайте за да не избяга преди да сте свършили. Тези зли духове са навсякъде около нас. Те манипулират умовете дори и на тези, които имат протекция в някои случаи. Но ако не носите бронята въобще сте отворена книга за тях. Пробвайте този малък тест да видите какво ще стане. Пробвайте да кажете на някой така наречен Християнин „трябва да спазваме закона”. Вижте какво се случва - имате сериозен спор налице. Запомнете, че не се борим срещу плът и кръв. Нашата война е срещу тези зли духове зад сцената. И друго нещо – трябва да им показвате Библията, иначе са празни приказки. Сега да видим какво казват учениците.

И седемдесетте се върнаха с радост, и казаха: Господи, в Твоето име и бесовете се покоряват на нас. (Лука 10:17)

Пише „И бесовете ни се покоряват в Твоето име”. Бесовете ни се покоряват в името на Исус, не в наше име. Помните ли Ефесяни 6-та глава, където четохме „10 Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество.”. Това е Божията сила, не нашата. И сега какъв е отговора на Господ към учениците?

А Той им рече: Видях Сатана паднал от небето като светкавица. Ето, давам ви власт да настъпвате на змии, и на скорпиони, и власт над цялата сила на врага; и нищо няма да ви повреди. Обаче, недейте се радва на това, че духовете ви се покоряват; а радвайте се, че имената ви са написани на небесата. (Лука 10:18-20)

Помним какво каза Господ чрез Исая - „Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите;
Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова.” Той казва същото нещо тук – „Видях Сатана паднал от небето като светкавица.” Също така казва, че Той ни дава сила срещу скорпионите и змиите. Той не говори за скорпиони и змии буквално, а за зли духовни сили . Като хванеш едно от тях и ще видиш какво ще стане – ще те ухапят. Ако обаче човек сложи тази броня името му ще бъде написано на небето.

Сега нека обобщим всичко казано до момента преди да продължим. В началото разбрахме как да се браним срещу злите духове. Разбрахме също, че Сатана и подчинените му работят чрез хора и са изгонени от небето точно тук – на земята. Разбрахме как изглежда Сатана и какъв тип ангел е той. Той също е ползван символично като цялата езическа част на човечеството. Сега нека видим какво ограничение поставя Господ на Сатана и ангелите му, че да не може човек да ги види.

Защото, ако Бог не пощади и ангели, когато съгрешиха, но ги хвърли в мрака на най-дълбоките ровове, и ги предаде да бъдат вардени за съд; (II Петър 2:4)

Повечето хора четат това и казват, „Виждаш ли, виждаш ли, казах ти, че злите ангели са в пъкъла.” Вижте обаче последната част на изречението „за да бъдат вардени за съд”, тоест ако те чакат за съд може ли да са в ада? В този случай „ад” стои за земята. Вече прочетохме на няколко места, че Сатана и ангелите му са изгонени на земята. Сега вижте че пише „в мрака на най-дълбоките ровове”, това означава само, че са невидими. Ако можеха да се появят пред вас блестящи като слънцето и ви кажат какво си мислите какво ще стане? Ще паднете по лице и ще кажете „Бог ми проговори”. За щастие те могат да се появяват само с разрешение, защото ако можеха да го правят, когато са готови, нямаше да имаме шанс да се спасим. Да видим дали каквото каза Петър, че след като Исус е умрял отишъл и проповядвал на мъртвите хора, нека видим това дали е истина.

Защото и Христос един път пострада за греховете, Праведният за неправедните, за да ни приведе при Бога, бидейки умъртвен по плът, а оживотворен по дух; (I Петър 3:1image

Духа, който го съживи беше Отец. И сега внимание в следващия стих:

19. с който отиде да проповядва на духовете в тъмницата.

Каква е тая тъмница, какъв е този затвор? Току що прочетохме за този затвор, където Господ отиде да проповядва. Да го видим пак:

Защото, ако Бог не пощади и ангели, когато съгрешиха, но ги хвърли в мрака на най-дълбоките ровове, и ги предаде да бъдат вардени за съд; (II Петър 2:4)

Но това не е затвора, който си представяме с врати и решетки. Това са оковите на мрака с други думи. Сега да видим времето по което Господ проповядваше на тези духове в тъмницата:

С който отиде да проповядва на духовете в тъмницата, които едно време бяха непокорни, когато Божието дълготърпение ги чакаше в Ноевите дни, докато се правеше ковчега, в който малцина, тоест, осем души, се избавиха чрез вода. (II Петър 3:19-20)

Това е било отдавна, по времето на Ной, когато Отец и Исус били още равни. Нека видим дали ангелите са духове, които могат да потвърдят това, да видим и какви са задълженията им.

А когато пък въвежда Първородния във вселената, казва: - "И поклонете се Нему, всички Божии ангели". И за ангелите казва: - "Който прави ангелите Си силни ветрове, И служителите Си като огнен пламък"; (Евреи 1:6-7)

Виждате ли? Ангелите са силни ветрове – духове. Сега да видим каква е целта им:

А кому от ангелите е рекъл някога: - "Седи отдясно Ми Докле положа враговете ти за твое подножие"? Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение? (Евреи 1:13-14)

Ангелите са подчинени духове, служители пращани да служат на тези, които трябва да са наследници на спасението. Светите ангели ще видят, че приемате Божията дума и ще ви защитят в проблемни времена. Злите ангели са тук да ви изпробват, да вземат думата, която сте научили или с други думи да ви унищожат. Ако нямате думите на Господ нямате нищо. Всичко в този свят ще изчезне но идващият е завинаги. Да видим какво казва Давид и как можем да победим врага.

Давидов псалом. Бори се, Господи, с ония, които се борят с мене; Воювай против ония, които воюват против мене. Вземи оръжие и щит, И стани да ми помагаш. (35:1)

Оставете на Господ да се справи. Ние не сме от категорията на това, което стои зад сцената. Духовете са навсякъде около нас, и ако нямаме защитата, която Господ дава сме много лесен противник. Забележете следващите няколко стиха на псалма.

Нека се посрамят и се опозорят Ония, които искат да погубят душата ми; Нека се върнат назад и се смутят Ония, които ми мислят зло. Нека бъдат като плява пред вятъра, И ангел Господен да ги гони. Нека бъде пътят им тъмен и плъзгав, И ангел Господен да ги гони. (Псалм 35:4-6)

Оставете Божия ангел да ги гони. Това е защитата, която Бог ни предлага. Свят ангел също толкова силен колкото и злия дух, който се опитва да навреди чрез други зли хора. Запомнете, че ангелите са служебни духове за наследниците на спасението. Сега да отидем в Царе и да видим каква е наградата за нечестив човек.

След това, Авимелех, Еровааловият син, отиде в Сихем при братята на майка си, та говори на тях и на цялото семейство на бащиния дом на майка си, като рече: Кажете, моля, на всеослушание пред всичките сихемски мъже; Кое е по-добре за вас, да владеят над вас всичките Ероваалови синове, седемдесет мъже, или да владее над вас един мъж? Помнете още, че аз съм ваша кост и ваша плът. Братята, прочее, на майка му изказаха всички тия думи за него на всеослушание пред всичките сихемски мъже; и сърцата им склониха към Авимелеха, защото рекоха: Той ни е брат. И дадоха му седемдесет сребърници от капището на Ваалверита; и с тях Авимелех нае едни никакви и развалени мъже, които вървяха подир него. И, като отиде в бащиния си дом в Офра, изкла върху един камък братята си Еровааловите синове, седемдесет души; само че най-младият Ероваалов син, Иотам, оцеля, защото се скри. Тогава всичките сихемски мъже и целият дом Милов се събраха, и отивайки, поставиха Авимелеха цар, близо при дъба на гарнизона, който бе в Сихем. А когато се извести това на Иотама, той отиде и застана на върха на хълма Гаризин, и като издигна гласа си, извика и каза им: Послушайте ме, сихемски мъже, за да ви послуша и Бог. (Съдии 9:1-7)

Забележете какво направи: „И, като отиде в бащиния си дом в Офра, изкла върху един камък братята си Еровааловите синове, седемдесет души.” Убил седемдесет от братята си един по един на същия камък. Вижте какво му казва брат му Иотам.

(защото баща ми воюва за вас и тури в опасност живота си та ви избави от ръката на Мадиама; а днес сте въстанали против бащиния ми дом, и сте изклали върху един камък синовете му, седемдесет мъже, и сте поставили Авимелеха, син на слугинята му, цар на сихемските мъже, защото ви е брат), - ако, прочее, днес сте постъпили вярно и справедливо с Ероваала и дома му, то радвайте се на Авимелеха, па нека се радва и той на вас! Но ако не, нека излезе огън из Авимелеха и изпояде сихемските мъже и Миловия дом; и нека излезе огън из сихемските мъже и из Миловия дом и изпояде Авимелеха! Тогава Иотам се спусна и побягна, и като отиде във Вир, живееше там, поради страха от брата си Авимелеха. И Авимелех началствува над Израиля три години. А Бог прати злобен дух между Авимелеха и сихемските мъже, та сихемските мъже измениха на Авимелеха (Съдии 9:17-24)

Виждате ли заплатата за действието на Авимелех? Господ прати зъл дух между него и сихемските мъже. И мъжете предали Авимелех. Господ го прати, той не отиде по собствено желание. Има заповед и я изпълнява. Сега да видим наградата на един зъл човек.

Но Авимелех, като стигна до кулата, би се против нея, и се приближи до вратата на кулата, за да я изгори с огън. Тогава една жена хвърли един горен воденичен камък на Авимелеховата глава та му строши черепа. И той бърже извика към момъка, оръженосеца си, и му каза: Изтегли меча си та ме убий, за да не рекат за мене: Жена го уби. И момъкът му го прободе, та умря. И Израилевите мъже, като видяха, че Авимелех умря, разотидоха се, всеки на мястото си. Така Бог въздаде на Авимелеха злодеянието, което стори на баща си, като уби седемдесетте си братя. Тоже Бог въздаде на главите на сихемските мъже всичките им злодеяния; и дойде на тях проклетията, произнесена от Иотама Еровааловия син. (Съдии 9:52-57)

Забележете – Бог въздаде злодеянието на Авимелех. Господ ли уби Авимелех? Или злия дух за който се говореше преди? Пише жена му е счупила черепа с воденичен камък. Виждаме ли духа да убива? Не! Това има предвид Петър под тъмницата на най-дълбокия ров, където са пазени за съд. Те са тук на земята, но това е просто метафора за това, че са в тъмното и не се виждат. Този дух изпратен от Бог изпълни заповедта да убие Авимелех и той го направи чрез човешка ръка. Никъде не се казва, че ангелът го убива. В този случай виждаме как злия дух ползва човек за да изпълни заповедта. Сега нека видим един друг случай, в който Исус дава заповед и злите духове правят точно както им е казано. Но този път не работят чрез хора. Нека видим как този път злите духове ползват природните сили.

Не си спомняха силата на ръката Му В деня, когато ги избави от противника, Как показа в Египет знаменията Си, И чудесата на полето Танис, И превърна вадите им в кръв, И потоците им, та не можаха да пият; Как прати върху тях рояци мухи, които ги изпоядоха, И жаби, които ги изпогубиха, И предаде произведенията им на гъсеници, И трудовете им на скакалци; Как порази с град лозята им, И със светкавици черниците им, И предаде на град добитъка им, И стадата им на мълнии; Как изля върху тях пламенния Си гняв, Негодуване, ярост и неволя, - Нашествие на ангелите на злощастието. (Псалм 78:42-49)

Тези стихове трябва да си ви накарали да треперите. Това е една от причините, поради които трябва да се страхуваме от Бога. Той дава заповеди на тези сили и те ги изпълняват да последната буква. Те могат да ползват дори природните сили! Сестри и братя, не трябва да се тревожим защо Господ прави определени неща, защото Той си има причини. Най-важното, за което трябва да се тревожим, е да стоим в Добрата му страна. Запомнете, че ние сме Негово творение. Той може да направи каквото поиска. И дори Исус да е изключително опасен Той е любящ Бог. Той ни е дал и наръчник за действие, който е Библията. Има го издаден на всеки език под слънцето. Няма извинение, което да ни дава правото да игнорираме думата Му. Имаме инструкции как да станем част от Божието семейство. Много хора не осъзнават, че Господ се размножава! Всичко, което трябва да правим е да следваме плана, който ни е показал и по този начин да стоим в Неговото милосърдие. Нищо не е лесно, но трябва да продължим да следваме Бога ден след ден. Естествено е да се спъваме и падаме, защото е много тежко да се бориш с тази плът. Когато паднете обаче станете и продължете напред. Сега нека продължим. Обърнете сериозно внимание на следващите стихове, Йоан ни предупреждава.

Ако някой види брата си, че извърши несмъртен грях, нека се моли, и Бог ще му даде живот, сиреч, на ония, които съгрешават несмъртно. Има смъртен грях; не казвам за него да се помоли.
(I Йоаново 5:16)

Ако видите брат или сестра да нарушава закона на Господ вие трябва да ги поправите и дори да се молите за опрощаването им. Но ако продължи да го нарушава, след като са били информирани и се чувстват комфортно извършвайки го, ще съгрешат смъртно. И дори ще отидат там, където никой не иска. На него или нея им е дадена истината и те продължават да го правят. Нека видим пример за това. Ще прочетем за цар Саул – първия цар на Израел. Господ му дава известен брой заповеди чрез пророка Самуил. Саул продължи да прави каквото му се струваше за добре, вместо да послуша Господ. Този грях води до физическа смърт.

Тогава Господ каза на Самуила: До кога ще плачеш за Саула, тъй като Аз съм го отхвърлил да не царува над Израиля? Напълни рога си с миро та иди; Аз те изпращам при витлеемеца Есей; защото Си промислих цар измежду неговите синове. (I Самуил 16:1, в някои Библии на български 1 Царе)

Господ пита Самуил защо плаче, след като е отхвърлил Саул за цар. Саул просто прекрачил границата и Господ го отхвърлил от Себе Си. Но Самуил обичал Саул и се опитвал да го върне обратно в Божията благодат. За това Петър казва, че „има смъртен грях; не казвам за него да се моли”. Саул е трябвало да спре да се моли за Самуил, виждайки че престъпва заповедите. Това се случва и днес. Всички имаме някой, когото обичаме от сърце. И правим същото като Самуил. Плачем за тях но, ако продължат след като им е казано няколко пъти, Господ може да се обърне срещу нас. Нека видим какво се случва, ако прекалим.

Тогава Самуил взе рога с мирото та го помаза всред братята му; и Господният Дух дойде със сила на Давида от същия ден и после. Тогава Самуил стана та си отиде в Рама. А Господният Дух беше се оттеглил от Саула, и зъл дух от Господа го смущаваше. И така, слугите на Саула му рекоха: Ето сега, зъл дух от Бога те смущава; затова нека заповяда господарят ни на слугите си, които са пред тебе, да потърсят човек, който знае да свири с арфа; и когато злият дух от Бога е на тебе, той ще свири с ръката си, и ще ти стане добре. И Саул каза на слугите си: Намерете ми човек, който свири добре, и доведете го при мене. (I Самуил 16:13-17, или I Царе)

Какво стана след като Саул продължи да нарушава закона? Божият дух се оттегли от него и зъл дух от Господа го смущаваше. Господ накара зъл дух да влезе в Саул и духът го управляваше докато Саул не беше убит в битка. Да се надяваме, че това никога няма да се случи с нас. За това ето съвета на главния апостол на Господ – Петър.

И тъй, смирете се под мощната ръка на Бога, за да ви възвиси своевременно; и всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас. (I Петрово 5:6-7)

Така че, когато ви ударят проблемите се уповавайте на Бог. Той е единствения, който може да ви защити, и както се оказва – единствения, който може да ви нарани. Нямаме избор освен да се подчиним. Има и огнено езеро за нарушителите на закона. Какво трябва да бъдем, докато ходим в тази плът?

Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне. Съпротивете се нему, стоейки твърди във вярата, като знаете, че същите страдания се понасят и от братята ви в света. (I Петър 5:8-9)

Трябва да сме нащрек и единствения начин е да спазваме закона през цялото време. За всяко решение да отсъждаме заради закона. Ако започнем да се чувстваме глупави и искаме да направим нещо противно на закона трябва да удържаме твърдо във вяра. Ако успеем в това Господ няма да праща съгледвачи за нарушаването на закона. Но ако се обърнем към истината и правдата, тогава ще бъдем изпитани. И е по-добре Господ да ни понабие тук и сега отколкото после. Ако ни плаща после тогава може да сме в огненото езеро. Запомнете – стойте в закона и проблемите ще отминат. Ако продължим да сме с Него след като е бил по-груб с нас ще ни вземе за синове и дъщери. Нека видим един главен пример на човек, който е поставен в изпитание и е издържал срещу Сатана. Вижте какво казва Павел.

Защото Господ наказва този, когото люби, И бие всеки син, когото приема", Ако търпите наказание, Бог се обхожда с вас като със синове; защото кой е тоя син, когото баща му не наказва? Но ако сте без наказание, на което всички са били определени да участвуват, тогава сте незаконно родени, а не синове. (Евреи 12:6-image

След като сме установили това, нека видим случая на пророка Йов, за когото Господ казва, че е перфектен и праведен човек. Защо позволи на Сатана да унищожи имота му? Запомнете стиховете от Евреи, братя и сестри. Да видим сега кой наказва Йов, дали е Господ или Сатана.

А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана. И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея. После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото? А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога? Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята. Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице. И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа. (Йов 1:6-12)

Кой прави тези неща на Йов? Не е лично Господ, Той има Сатана за тази работа. „Простри ръка и се допри до всичко, което има.” Кой простира ръка, Господ ли? Не! Той използва Сатана да изпита Йов. Обърнете внимание на думите „Ето, в твоята ръка е всичко, което има; само на него да не туриш ръка”. Виждате ли, Господ дава заповед и ангелите я изпълняват.

Ангелът на Господа се опълчва около ония, които Му се боят, И ги избавя. (Псалм 34:7)

Господ каза, че Йов се страхува от Него, нали? Какво е страх? Страх от Господа е начало на мъдростта; Но безумните презират мъдростта и поуката. (Притчи 1:7) Ако имате някакво знание за Господа думата страх значи СТРАХ! Досега трябва да сте видели от този урок, че има защо да се страхуваш от Господ. Той управлява всичко. Ако се страхувате от Него сте толкова мъдри, колкото Йов. Прочетете книгата Йов, този брат е Божии син в пълния смисъл на думата.

И рече Господ: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито; но Аз се молих за тебе, да не отслабне твоята вяра; и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си. (Лука 22:31-32)

Бог казва „Аз се молих за тебе, да не отслабне твоята вяра”. Нещо познато? Защо трябва да вярваш? Защото щита на вярата може да отблъсне и всички атаки на злите. Също така този стих ни показва, че трябва да се молим на Отец за защита, когато около нас дойде нечестивец. Молете се на Бог, и Той може и да ви защити. Ако сте направили нещо срещу закона, признайте си вината и Му се молете за милост, когато праща ангелите Си да събират дългове от вас. Пазете заповедите каквото и да се случва. След като бурята утихне, а вие сте продължили по правия път ще дойде мир в ума ви. Нека видим какво казва Яков за изпитанията.

Блажен онзи човек, който издържа изпитня; защото, като бъде одобрен, ще приеме за венец живота, който Господ е обещал на ония, които Го любят. (Яков 1:12)

”Блажен този, който издържа изпитня.” (на английски – изкушение) Ако издържите ще получите короната на живота, т.е. вечния живот. Но ето, че има условие – „Господ е обещал на ония, които Го любят”. Венеца е обещан на онези, които Го обичат. Това емоция ли е или условие в случая? Да видим какво казва Господ за любовта към Него. Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди. (Йоан 14:15) Ако обичате Господа ще пазите заповедите Му. Ако ли не – значи не Го обичате – ясно и просто! По тази логика – ако Го обичате и пазите заповедите Му няма да прати ангел срещу вас. Да продължим с Яков.

Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава, защото Бог се не изкушава от зло, и Той никого не изкушава. А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст; и тогава страстта зачева и ражда грях, а грехът, като се развие напълно ражда смърт. (Яков 1:13-15)

Господ не ни изкушава – Той праща зли духове да го правят. Доказахме това чрез този урок. Но чия е вината за изкушението, на злия дух ли е? Не! Както казва Яков „който се изкушава се залъгва по собствената си страст.” И когато дадем път на това да се случи се зачева грях и после когато греха е извършен се ражда смърт. Тук Яков говори за втората смърт. Нека видим 1 Царе (в някои Библии първите две книги царе трябва да се казват Самуил - има само две книги Царе в тези Библии са 3 и 4.) за да разберем как грехът може да доведе и до физическа смърт. Ще видим също как зъл дух се появява на сцената и става причината за тази смърт. Във време, в което царството е разделено на две нации – Юда и Израел. Израел е във война със Сирия.

И минаха се три години без война между Сирия и Израиля. А в третата година, когато Юдовият цар Иосафат слезе при Израилевия цар, рече Израилевият цар на слугите си: Знаете ли, че Рамот-галаад е наш; а ние немарим да си го вземем от ръката на сирийския цар? Рече и на Иосафата: Дохождаш ли с мене на бой в Рамот-галаад? И Иосафат каза на Израилевия цар: Аз съм както си ти, моите люде както твоите люде, моите коне както твоите коне. (I Царе 22:1-4)

Ахав – царя на Израел – опитва да се сбие с Йосафат. Но вижте – Йосафат взима мъдро решение.

Иосафат каза още на Израилевия цар: Моля, допитайте се сега до Господното слово. Тогава Израилевият цар събра пророците си, около четиристотин мъже, та им каза: Да ида ли на бой против Рамот-галаад, или да не ида? А те казаха: Възлез и Господ ще го предаде в ръката на царя. (I Царе 22:5-7)

Йосафат знаеше, че тези са лъжливи пророци и попита Ахав дали няма някой истински божии пророк. Вижте какво казва царя на Израел.

И Израилевият цар рече на Иосафата: Има още един човек, Михей, син на Емла, чрез когото можем да се допитаме до Господа; но аз го мразя, защото не пророкува добро за мене, но зло. А Иосафат каза: Нека не говори така царят. Тогава Израилевият цар повика един скопец и рече: Доведи скоро Михея син на Емла. А Израилевият цар и Юдовият цар Иосафат седяха, всеки на престола си, облечени в одеждите си, на открито място при входа на самарийската порта; и всичките пророци пророкуваха пред тях. (I Царе 22:8-10)

Внимавайте много братя и сестри – някой може да казва, че е пророк или да слага титли пред името си но това далеч не значи, че са такива, за каквито се представят. Наблюдавайте внимателно какво се случва.

А пратеникът, който отиде да повика Михея, му говори казвайки: Ето сега, думите на пророците, като из едни уста са добри за царя; моля, и твоята дума да бъде като думата на един от тях, и ти говори доброто. А Михей рече: В името на живия Господ заявявам, че каквото ми рече Господ, това ще говоря. И тъй, дойде при царя. И царят му каза: Михее, да идем ли на бой в Рамот-галаад, или да не идем? А той му отговори: Възлез и ще имаш добър успех; защото Господ ще го предаде в ръката на царя. А царят му каза: Колко пъти ще те заклевам да ми не говориш друго освен истината в Господното име! (I Царе 22:13-16)

Пратеникът казва на Михей какво да каже. Михей (бидейки истински пророк на Бога) се изразява ясно и знае какво да каже. Той казва: „каквото ми каже Господ това ще говоря”. Това е същото и днес. Тези, които се наричат Божии служители, говорят Божието слово, а не каквото чувстват. Ахаб знаеше, че Михей не е сериозен, когато му казва, че ще успеят. Какво става после?

А той рече: Видях целия Израил пръснат по планините, като овци, които нямат овчар; и Господ рече: Тия нямат господар; нека се върнат всеки у дома си с мир. Тогава Израилевият цар каза на Иосафата: Не рекох ли ти, че не ще прорече добро за мене, но зло? А Михей рече: Чуй, прочее, Господното слово. Видях Господа седящ на престола Си, и цялото небесно множество стоящо около него отдясно и отляво. И Господ рече: Кой ще примами Ахаава, за да отиде и да падне в Рамот-галаад? И един каза едно, а друг каза друго. Сетне излезе един дух та застана пред Господа и рече: Аз ще го примамя. И Господ му рече: Как? А той каза: Ще изляза и ще бъда лъжлив дух в устата на всичките му пророци. И Господ рече: Примамвай го, още и ще сполучиш; излез, стори така. Сега, прочее, ето, Господ е турил лъжлив дух в устата на всички тия твои пророци; обаче Господ е говорил зло за тебе. (I Царе 22:17-23)

Кой излъга пророците, които Ахав повика? Беше зъл дух пратен от Господ. Както виждате Господ дава заповеди и ангелите ги изпълняват. Да видим как се изпълнява пророчеството.

А един човек стреля без да мери, и удари Израилевия цар между ставите на бронята му; за това той рече на колесничаря си: Обърни ръката си та ме изведи из сражението, защото съм тежко ранен. И в оня ден сражението се усили; а царят биде подкрепен в колесницата си срещу сирийците, но привечер умря; и кръвта течеше от раната в дъното на колесницата. (I Царе 22:34-35)

Това, че точно този човек прободе Ахав със стрелата си не е случайност. Помните ли какво каза Яков, че греха води до смърт? Нека видим откъде идва този дух и кой е му е началник.

Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. (Йоан 8:44)

Сатана има ли съдружници? Виждаме, че той не се вкарва в съдружие със зъл човек. Той иска да унищожи всичко – и добро и лошо! Да изследваме това за момент. Ето какво казва Павел за лъжливите пророци.

Дано бихте потърпели малко моето безумие; да! потърпете ме, защото ревнувам за вас с божествена ревност, понеже ви сгодих с един мъж, да ви представя като чиста девица на Христа. Но боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа. Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите. (II Коринтяни 11:1-4)

Какво има предвид под „проповядва друг Исус”? Той ни предупреждава. Предупреждението е - ако проповедника ви не преподава каквото пише в Библията, то чисто и просто ви преподава друг Исус, или лъжлив Исус с други думи. Например, ако служител каже, че заповедите били забити на кръста, той ви преподава друг Исус.

Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли. И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел; тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им. (II Коринтяни 11:13-15)

Как ще знаете какви са делата им? Ако не е по писанията не е по Бог. Нека отидем до II Коринтяни 10 глава и да привършваме.

Защото, ако и да живеем в плът, по плът не воюваме. Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне крепости. Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа. (II Коринтяни 10:3-5)

„Събаряме помисли и всичко, което се издига против познанието за Бога”. Помисли – точно така – въображение! Масата хора си мислят, че Господ е шега. Защото нямат истинско знание за Него. Ако голямата част от нас знаеха нещата щяха да са различни. Хората си мислят, че не е до подчинение. Фантазират си, че не трябва да се вършат дела. Помислили са си, че всичко, което трябва да правим е да вярваме в Исус и ще влезем в Божието Царство. Говорят лъжи в лицемерие. Съвестта им е като изгладена с гореща ютия и се е изпарила. Давайки храна на изкушаващи духове, доктрини и дяволи. Но дори и без да знаят, че тези духове се възползват от тях. Защо Господ позволява това? Защото те не приемат любовта към истината, че могат да бъдат спасени. И поради тази причина Господ трябва да им прати силна заблуда, че трябва да вярват в лъжа: за да може да са проклети тези, които избират да не вярват в истината, а са изпитвали удоволствие в неправдата. Вместо да обръщат внимание на четене на призива и учението на Библията те вярват на всичко но не и на истината. Запомнете, че само ако ОБИЧАТЕ Господ – тогава пазите заповедите Му. Затова запомнете, сестри и братя – сложете си цялата Божия броня, за да можете да издържите срещу напъните на дявола. Защото не се борим срещу плът и кръв, а срещу тъмни сили – началниците на тъмнината на този свят. Затова въоръжете се, за да можете да устоите злия ден и след всичко да стоите прави. Пазете кръста си опасани с Божието слово, и сложете нагръдника на правдата; и краката ви обути с готовността за разпространението на мир; и над всичко щита на вярата, който ще заглуши всички стрели на злите. И шлема на главата ви да е спасението, и меча на Духа, който е Словото Божие – това ви е оръжието.

Мир на всички, които се страхуват от Бога и пазят заповедите Му. В името на Исус Христос. Амин.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2171948
Постинги: 1214
Коментари: 1482
Гласове: 410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031