Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 20:18 - Писанията и Свидетелствата-кое какво е
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1069 Коментари: 1 Гласове:
3



Сестри и братя,
Брат Стани е направил добро описание по въпорса, базирано на Библията-както винаги и както трябва да бъде. Предлагам го на вашето внимание

Относно съдържанието на Библията. А то е за съдържанието на книгите които са събрани в Библията. Днес Библията съдържа т.нар. “книги на Стария Завет” и “книги на Новия Завет”.

По мое разбиране не вcички книги съдържат САМОТО БОЖИЕ СЛОВО. Какво имам в предвид – има пророчески книги, има и свидетелски книги. В пророческите (книгите на Стария Завет от Битие до Малахя + книгата Откровение до апостол Йоан от Новия Завет) Бог дава директно Своето Слово до писателите. Често (но не винаги) се среща израза “Така каза Господ”, “говори Йехова”, “Бог говори на” и т.н. Та тези книги са наречени на много места в Новия Завет “Закона и прорците”, “Пророците” или просто “Писанията”.

Когато апостолите (които пък са наречени свидетели – т.е. свидетели на сбъднали се пророчествa) са проповядвали Добрите Новини (Евангелието) те са го проповядвали по книгите на пророците – ПИСАНИЯТА (закона и пророците), а не са го проповядвали по Евангелието от Марк например или посланието до Тимотеи.... И така до тук виждаме че имаме пророческите книги които са сигурно Божие Слово, на което можем да се уповаваме:

„И това да знаете преди всичко, че никое пророчество в Писанието не е собствено на пророка обяснение на Божията воля; защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но светите човеци са говорили движени от Светия Дух.” (2Петър 1:20-21)

А ето ги и тези “Писания” - за да не се чудим – това са стихове доказващи че се говори за книгите на Стария Завет. Вижте и стиховете от Деяния 17-та глва – Павел е проповядвал Исус по писанията, вижте какво са изследвали беряните:


Деяния 17:2
И по обичая си Павел влезе при тях, и три съботи наред разискваше с тях от писанията,

Деяния 17:11
И беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно.

Деяния 18:24
И някой си юдеин на име Аполос, роден в Александрия, човек учен и силен в писанията, дойде в Ефес.

Римляни 15:4
Защото всичко, що е било от по-напред писано, писано е било за наша поука, та чрез твърдостта и утехата от писанията да имаме надежда.

1 Коринтяни 15:3,4
Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията; че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията;

Матей 22:29
А Исус в отговор им рече: Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила.

Лука 24:32
И рекоха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?

Йоан 5:39
Вие изследвате писанията, понеже мислите, че в тях имате вечен живот, и те са, които свидетелствуват за Мене,


А сега искам да кажа и нещо за свидетелските книги в Библията – това са разкази на очевидци, както и разкази на хора не-очевидци (свидетели могат да бъдат и не-очевидци на определени събития), но съвременици изследвали на феномена Исус. Например Евангелията на Йоан и Матеи (които са апостоли) са писани от очивидци на възкресението, обаче хора като доктор Лyка сами заявяват че са изследвали неща като са разпитвали очевидци:

Лyка 1
1 Понеже мнозина предприеха да съчинят повест за съвършено потвърдените между нас събития,
2 както ни ги предадоха ония, които отначало са били очевидци и служители на евангелското слово,
3 видя се добре и на мене, който изследвах подробно всичко от началото, да ти пиша наред за това, почтени Теофиле,
4 за да познаеш достоверността на това, в което си бил поучаван.



И така – 4-те Евангелия, книгата Деяния на Апостолите както и писмата-послания до ранните църковни общности са книги на свидетели. Това не са книги на пророци на които Господ дава директно Словото (като например Мойсей, Иcая, Даниил и т.н.). Това са разкази и писма на свидетели (пак обаче напомням както писах по-горе – изключение прави пророческата книга до Йоан Откровение , вижте с какви думи започва и как завършва, твърде ясно е директно от Бог). A Можем ли да кажем например за 3-тото послание на Йоан (което съдържа само една глава от 14 стиха) че е Божие Слово, пророчество?...

Между другото в много от книгите на свидетелите има много цитати от Писанията, както и записани думи на Исус Христос когато е бил на земята. Тъй че свидетелските книги съдържат и пророчески думи, които са Божие Слово – имаме много записана пряка реч от Исус. Исус освен че е и Месията, той е и пророк (Втор 18:18 ) защото пророкува (Матеи 24-та например).

Има и изгубени свидетелски книги (а те са били много, вижте какво казва Лyка –“мнозина предприеха да съчинят повест”), един пример е “изгубеното Послание до Коринтяни” на Павел, за което той казва в т.нар. от нас “Коринтяни 1 послание” (но което най-вероятно е второ):


1 Коринтяни 5:9
9 Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,


От това разбираме че и преди е писал до Коринтяните...

Както и да е – най-важното е че нашата вяра се базира, на невероятно силното двойно свидетелство – пророчествата и свидетелствата за изпълняването им. Това е нашата непоклатима основа и уникалност на месианската вяра:

Ефесяни 2:20
20 понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като с краеъгълен камък сам Христос Исус,


Казва: апостолите и пророците. Апостолите са “свидетелствата”, а пророците са “свещените писания”. Свидетелските книги са поучителни и съдържат различни разяснения.
Апостолите са свидетели и разпространители на Евангелието:

Деяния 1:8
Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.


Въпреки всичко ние трябва да градим нашата сигурност и яснота върху Писанията (които съдържат пророчествата, както сам казва Петър в 2 Петър 1:20-21). Затова той ги нарича съвсем пряко “по-достоверни”:

"Освен това имаме по-достоверно нещо - пророческото слово, на което, добре правите, че давате внимание, като на светило, което свети на тъмно място, докле се ден развидели и зорница изгрее в сърцата ви" (2 Петър 1:19) - “We have also a more sure word of prophesy...” (King James Version)

Но ние вярващите в Исус трябва да изучаваме всичките книги в Библията – и Писанията (закона и пророците) и свидетелствата – евангелията и писмата на апостолите. Еднтото потвърждава другото, ако свидетелите не бяxа свидетелствували че Исус е възкръснал “според Писанията” как бихме имали сигурност? Затова:

Иcая 8:20
Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, Наистина няма зазоряване за тях.



Надявам се че това което предавам (защото ми бе обърнато внимание преди време) е поучително и интересно за всеки който търси истината за Исус. Амин.

Стани



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. bojiislujitel - Иcая 8:20 Нека прибягнат при з...
14.02.2011 18:17
Иcая 8:20
Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, Наистина няма зазоряване за тях.

Не е възможно, сестри и братя човек да бъде само "по Новият Завет" и да знае за какво става въпрос. Нито може човек да е само по Старият Завет и да знае какво става и защо! Всеки, който търси Бога и вечният живот трябва да е по цялата Библия-от Битие до Откровение. Иначе нищо не става-част от истината не спасява, но само цялата истина може да спаси човека!
И дори ако се погрижите да прочетете темата Трите Завета, ще намерите, че има само един Завет-от началото още!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2189129
Постинги: 1221
Коментари: 1486
Гласове: 412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930