Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2010 18:28 - Коледата ли-има ли я в Библията
Автор: bojiislujitel Категория: Други   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
0



Здравейте сестри и братя,

Ето ви една статия за Коледата. Това както ще видите са фактите. Вие можете да не ги приемате, но те си остават факти.

Коледата: Трябва ли да бъде празнувана или не? Вие решете!

Нека сезонът да бъде весел. Мир на земята и доброта между хората. Това казват във връзка с Коледата, денят в който Исус Христос се е родил; но дали се е родил на този ден? Това наистина би могло да бъде описание на Коледата. Празници като този са ставали всред не-християните векове преди Исус Христос да бъде роден! Исус не е бил причината за тези празници, нито пък пророците от Старият Завет или апостолите от Новият Завет са ги пазили. Ние ще изследваме Коледата и ще видим, дали фактически е от Господ или е паганска. Трябва ли да се празнува или да се отхвърли?

Мир на земята и доброта между хората. Защо? Защото по това време храним и приютяваме бедните-в деня, който наричаме Коледа? Не би ли трябвало да се грижим за тях през всичките дни на годината?

Дали този празник е свързан с рождената дата на Христос?

Коледата (декември 25)-мислят, че на този ден се е родил Исус Христос. Фактът е, че Исус дори не е бил роден през зимата. Когато Исус беше роден е “имало овчари на полето, пазещи стадата.” (Лука 2:8). Това никога не е могло да стане в Юдея през декември. Овчарите винаги са докарвали стадата от планините и полетата не по-късно от октомври, за да ги предпазят от студа и дъждовният сезон, който следва. Обърнете внимание какво пише в Песен напесните 2:11 и Езра 10:9, 13, че зимата е дъждовен сезон и стадата обикновенно няма да са навън през този сезон. “ Древен обичай на Юдеите от тези дни е било да изпратят овцете по полетата и пустините около Пасхата (ранната пролет) и да ги върнат обратно в къщи с появата на първите дъждове”-казва Коментарът на Адам Кларк (5 книга, страница 370, Ню Йорк издателство) И продължава: “През времето през което те са били на вън, овчарите са ги пазели ден и нощ. Когато... първият дъжд започва през месец Марчесван, който отговаря на част от нашият октомври и ноември (започва някъде през октомври), намираме, че овцете са били държани на вън през цялото лято. И тъй като тези овчари все още не са завели стадата в къщи, съвсем логичен е аргументът, че октомври още не е бил започнал и, че Исус Христос не ебил роден през декември-25-когато никакви стада не е имало по полетата; нито пък е могло той да бъде роден след септември, тъй като стадата са били на полето през нощта. Поради това, да се празнува рожденната дата на Исус на 25 декември не звучи логично. Всяка енциклопедия ще ви каже, че Христос не е бил роден на 25 декември. Точната рожденна дата на Исус е напълно неизвестна, както всички авторитети приемат-а според Словото, неговата рожденна дата най-вероятно е била през ранната есен, вероятно през септември-точно шест месеца след Пасхата. Тези данни могат да се намерят също и в католическата енциклопедия от 1967 година.

Някои ще кажат, че няма значение кога е бил роден Исус. “Аз просто празнувам неговото раждане.” Други ще кажат, че “Исус е причината за сезона”. Наиситна, това ли е случаят? Ако Исус е причината за сезона, защо Той не ни е казал нищо кога да празнуваме неговото раждане? Ние казваме, че обичаме Исус толкова много, но защо не пазиме неговата смърт както Той ни заповяда? Лука 22:19 “19 И взе хляб и като благодари, разчупи го, даде им и каза: Това е Моето тяло, което за вас се дава; това правете за Мое възпоменание.»
Исус ни е заповядал да пазиме Пасхата-не Великдена, който е също езически празник с диви сексуални оргии. Исус ни е наредил да пазим Светите Празници дадени ни в Левит 23 глава, но ние ги игнорираме и пазим традиции които нямат нищо общо с Исус.
Матей 15:1-9

15:1 Тогава при Иисус дойдоха фарисеи и книжници от Ерусалим и казаха:
2 Защо Твоите ученици престъпват преданието на старейшините#правила извън Мойсеевия закон, които са определяли начина на живот до най-малките подробности#, понеже не си мият ръцете, когато ядат хляб?
3 А Той в отговор им каза: Защо и вие заради вашето предание престъпвате Божията заповед?
4 Защото Бог заповяда: ?Почитай баща си и майка си"; и: ?Който злослови баща или майка, непременно да се умъртви."
5 Но вие казвате: Който каже на баща си или майка си: Това моето, с което би могъл да си помогнеш, е подарено на Бога, -
6 той да не дава на баща си (или майка си). Така, заради вашето предание, вие осуетихте Божията заповед.
7 Лицемери! Добре е пророкувал Исая за вас, като е казал:
8 ?Този народ (се приближава при Мен с устата си и) Ме почита с устните си, но сърцето им се намира далеч от Мен.
9 Но напразно Ме почитат, като преподават за поучение човешки заповеди."

От къде е дошла Коледата?

World Scope Encyclopedia (1960, 3 книга) казва: “ Коледата, фестивал пазен от Християнската Църква. Не съществува подобно знание за раждането на Исус Христос и пазенето на този ден не е било прието до някое време след създаването на първите църкви. 25ят ден на декември е бил препоръчан от Юлий 1-бишоп на Рим от 337 до 352 година, като най-вероятният ден за отбелязването на раждането на Исус Христос. Денят в края на краищата е бил избарн на 25 декември, така че да бъде възможно всички нации да пазят “отминаването на най-краткият ден на годината”. Краят на месец декември е бил от голямо значение за северното полукълбо. Дните са били къси; нощите дълги. Слънцето е в най-ниската си точка. Поради това са празнували специялни фестивали и празници на благодарност и окуражаване поради издигането на слънцето. Когато през зимното слънцестоене през късният декември дните започват да се удължават отново е имало велики празници продължаващи до началото на януари. Причината е била, че умаляващото слънце-светлината на света-е било родено отново и започва да придобива сила.
Още повече, новопокръстените хора намирали за удобно да имат добър заместител на техният празник на слънцето”.
Рождената дата на Исус е била определена да бъде на 25 декември, поради това, че на този ден, след като слънцето започва да се завръща по северното небе, езичниците празнуващи Митра (Персииски бог на слънцето) празнуват dies natalis Solis Invicti (Рождената дата на невидимото слънце). Историческата книга Pictorial History of the Italian People твърди, че “Свети Грегори бил отхвърлен от Грико-Римската цивилизация и парадоксално бил също човекът, който повече от всички други допринесъл за усвояването на езическите-пагански празници в италиянското християнство. Чрез това усвояване, всяко езичество враждебно на християнството било усвоено.”

Простият факт е, че все повече и повече хора от Западната Римска Империя се покръствали на християни и донасяли с тях любимите си обичай. “Езическият зимен фестивал-празник-на Сатурналия и Брумалия са имали твърде дълбоки корени в обичаите на тези хора, за да бъдат отблъснати на страни от Християнското влияние... Езическият празник със своите вълнения и веселие е бил така популярен, че Християните приемали извинението за празнуването му, с малки изменения. Християните от Месопотамия обвинили техните събратя в идолопоклонство, поради това, че се покланяли на слънцето-което е езичество-и приемали това за християнски празник. Но този празник набирал сили и станал така популярен, че дори и протестантската революция от 16 век не е била в състояние да го отмени...” (The New Shaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge, Volume III, article “Christmas”.)
Вие виждате посещението на църквите днес. Те постоянно привличат членове от други църкви и тези хора често донасят някои от обичаите си от предишните църкви в новите. Ако внимателно проучите, ще видите, че много Римо-Католически църкви днес празнуват по традиция Лент. Исторически, Лент не е бил празнуван от Протестантските църкви.

Има още и материял за празника “Куанза” и описание на този празник, но няма да ви го превеждам, освен ако някой предяви желание да научи и за този езически празник. Празнува се от някои от чернокожите в САЩ и е въведен от Д-р Маулана Каренга през 1966 година.

Левит 23:34-41
34 Говори на израилевите синове и кажи: От петнадесетия ден на този седми месец да пазите за седем дни ГОСПОДНИЯ празник на колибите.
35 На първия ден да има свято събрание и да не вършите никаква работа.
36 Седем дни да принасяте по една жертва чрез огън на ГОСПОДА, а на осмия ден да имате свято събрание и да принесете жертва чрез огън на ГОСПОДА; това е тържествено събрание, и да не вършите никаква работа.
37 Това са ГОСПОДНИТЕ празници, които да провъзгласявате като свети събрания, за да принасяте жертва чрез огън на ГОСПОДА, всеизгаряне, хлебен принос, жертва и възлияния, всяко на определения му ден,
38 освен ГОСПОДНИТЕ съботи и освен даровете ви, и освен всичките ви обреци, и освен всичките доброволни приноси, които давате на ГОСПОДА.
39 А на петнадесетия ден от седмия месец, когато ще сте прибрали произведенията на земята, да празнувате ГОСПОДНИЯ празник седем дни; първият ден да бъде почивка и осмият ден - почивка.
40 И на първия ден да си вземете плод от хубави дървета, палмови клони, клони от широколистни дървета и речни върби, и седем дни да се веселите пред ГОСПОДА, своя Бог.
41 Да празнувате този празник на ГОСПОДА седем дни в годината; това да бъде вечна наредба в поколенията ви; в седмия месец да го празнувате.

Това обяснение от Библията е представено тук именно във връзка с този празник-Куанза, защото според него, те празнуват първите плодове. Но тука виждате какво ни казва Библията по въпроса.

Проверете историческите източници: ще видите, че обичайте свързани с Коледата са били празнувани около 2000 години преди раждането на Исус Христос.

Но ако ние имаме този празник от Римо-Католиците, а те са го взели от езичниците, от къде са го взели езичниците? Кога, къде и каква е била истинската същност на този празник?
Започнал е от древният Вавилон-от Нимрод. Нимрод, внук на Хам, син на Ной построил Вавилонската кула. Нимрод се оженил за собствената си майка, чието име било Семирамис. След смърта на Нимрод, Семирамис твърди, че елха е израснала напълно през нощта от мъртво дърво, което символизира започването на нов живот за мъртвият Нимрод. На всяка годишнина на това превъпълъщение, тя твърдяла, че Нимрод ще посети това дърво през нощта и ще остави подаръци на него. 25 декември е рожденият ден на Нимрод. Това е истината за появата на коледното дърво. Чрез нейните действия, Семирамис става “Небесната Кралица” и Нимрод, под различни имена, става “божий син на небето”. През вековете, чрез това идолослужение, Нимрод също придобива и титлата Месия-фалшив, син на Ваал-богът-Слънце. В тази фалшива Вавилонска система, “Майка с Дете” се разпространява по целият свят. Имената са различни в различните страни и езици. В Египет е било Аисис и Озирис; в Азия-Сибел и Деоуис; в езическият Рим-Фортуна и Юпитер. Дори в Гърция, Китай, Япония, Тибет могат да се намерят подобия на Мадоната, много преди раждането на Исус Христос.
Господ на Израел ни дава пример за поклонение на “Небесната Кралица” в Еремия.

Еремия 7:18 Синовете събират дърва и бащите кладат огъня, а жените месят тестото, за да правят пити на небесната царица и да правят възлияния на други богове, за да Ме оскърбяват.

Тук става въпрос наистина и за козунаците... Именно-защото думата е "кръстосани хлябове"!

Митове във връзка с Исус

Лука
2:1 А в онези дни излезе заповед от император Август да се направи преброяване на целия свят.
2 Това беше първото преброяване, откакто Квириний управляваше Сирия.
3 И всички отиваха да се записват, всеки в своя град.
4 Тръгна и Йосиф от Галилея, от град Назарет, за да отиде в Юдея, в града на Давид, който се нарича Витлеем, защото беше от дома и рода на Давид,
5 и да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше бременна.
6 И когато бяха там, се навършиха дните й да роди!!!.
7 И роди първородния си Син, пови Го и Го положи в ясли, защото в гостилницата нямаше място за тях.

Матей
2:1 А когато се роди Иисус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод!!!, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.
2 И казаха: Къде е родилият се Цар на юдеите? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.
3 Като чу това, цар Ирод!!! се смути, и цял Ерусалим с него.
4 Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше!!! къде трябваше да се роди Христос.
5 А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка:
6 ?И ти, Витлееме, земьо юдова, никак не си най-малък между юдовите началства, защото от теб ще произлезе Вожд, който ще пасе Моя народ Израил."
7 Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата!!!!.
8 И като ги изпрати във Витлеем, каза: Идете, разпитайте внимателно за Детето; и като Го намерите, известете ми, за да отида и аз да Му се поклоня.
9 А те, като изслушаха царя, си тръгнаха; и ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, където беше Детето.
10 А като видяха звездата, се зарадваха с много голяма радост.
11 И като влязоха в къщата!!!, видяха Детето!!! с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, Му принесоха дарове - злато, тамян и смирна.

Библията не ни дава точна дата за рожденият ден на Исус. Дори Ирод, Царят на Юдея не е знаел денят в който се е родил Исус. Как знаеме това? Мъдреците намерили “детето”, а не “бебето” в къщата (а не в яслите!).
Достатъчно с тази приказка...

Нека да погледнем на някои от абсурдните неща които хората са прикрепили към денят в който се е родил Исус Христос-Божият Син, нашият Спасител. Санта Клаус (Дядо Мраз...), Оле Свети Николас-дебел старец, живеещ на северният полюс, има работилница с елфи (малки хора...) и се вози на шейна теглена от летящи елени. Той доставя подаръци на всички добри деца по земята около Коледа, като започва от полунощ и приключва на сутринта. Влизайки в къщите като приземява шейната си на покривите и се спуска през комините заедно със своя чувал с играчки на гърба. След като вече е в къщата, той поставя играчките около коледното дърво, яде сладки и пие мляко които са оставени за него, преди да отиде вследващата къща, като по някога остава за известно време, за да получи целувка от мама...
Но според историческите материяли, Свети Никола, който те казват, че е Санта Клаус, или Оле Свети Николай по-късно, е бил бишоп на Мира от 4 век-намира се в Мала Азия-на югозападната страна на Средиземно море. На голямо разстояние от Северният Полюс! И още, според Уебстер Студент Диктионари (Речник за студенти на Уебстер) дефиницията за “Ник” е “Дяволът” или обикновенно “Старият Ник”
Но и друго: възможно ли е да се пътува около света за по-малко от 24 часа, спирайке във всяка къща? Елените не летят! Коледата е през зимата, така че има огън в камините и печките... Какво мислите, ще се случи с дебел човек, опитваще се да влезе в къща през комин, с торба играчки на гърба и с горящ огън в камината? Освен това, би трябвало да е рожденият ден на Исус: защо трябва да си купуваме едни на други подаръци и какво даваме на Него? И това е ден пълен с пиене, в резултат на което се напиват. Ден пълен с много изневери и прелюбодейства. Ден пълен с лъжи, обречени на него... И какво общо може да има елхата, звънците, коледните играчки по нея и Исус?

Модерното коледно дърво лесно може да се проследи до Германия през 7 век. Не само, че тези вечно зелени дървета са били зелени през цялата година, но те също и са раждали плодове през най-мъртвият сезон.

Много от нашите сегашни Коледни традиции и символи имат исторически корени в древните езически церемонии-на Келтите или Друидите, или Римските; или пък Северните. Церемониите на Друидите са били базирани на осмична година: четри части са били на слънцето; четири са били на луната. Празника на Юл е бил на 22 декември-денят на зимното слънцестоене. Юл е един от 8те празници на езичниците.
Римските и Нормандските завоеватели на Ирландия са имали влияние върху значението на Юл. Юл и в Римското езичество и в Нормандските традиции е било началото на новата година. Юл идва от норвежката дума означаваща “ колело” Коледният венец е символ на годишното колело. Олтарите на Юл през времето на езичеството показват влиянието на Ирландия и Друидите с техните свети борови и червеникави (храсти-отровни) покрития. Ритуалите на Юл узаконяват рождението, изискват връщането на бога-слънце и молят годишното колело да се завърти отново. Самата дума “Друид” означава мъдрец от дъба или “Някой, който има познание за дъба”. Обичаят за палене на Юл факла е древна практика на друидите. И това е факла от дърво свързано с бога...

Статията продължава и дава описание на всичките елементи на Коледата както се празнува на запад, както и от къде водят началото си. До един тези елементи са много древни и са езически-пагански.

Думата Свят-а (Holly Christmas) е била използумана по традиция за повече от 2000 години. Тя води началото си от Римската Империя, където се е употребявала за Сатурн-бога на слънцето.
........

Защо не можем да намерим думата “Коледа” в Библията? Защо не е описано в Библията, Исус или апостолите да празнуват рожденият му ден? Библията ни казва да помниме смъртта му (което е на Пасхата); но не казва нищо относно празнуването на рожденият му ден. Не ни казва дори, кога е бил роден.
Нека да видим защо!
Еремия 10:1-15

10:1 Слушайте словото, което ГОСПОД говори за вас, доме израилев!
2 Така казва ГОСПОД: Не се учете на пътя на народите и не се плашете от небесните знамения, защото народите се плашат от тях.
3 Защото наредбите на народите са суета; защото е дърво, което отсичат от гората, изделие на ръцете на дърводелеца, издялано с брадва.
4 Украсяват го със сребро и злато, закрепват го с гвоздеи и чукове, за да не се клати.
5 Като плашило в бостан са и не говорят; трябва да се носят, защото не могат да ходят. Не бойте се от тях, защото не вършат зло, а да направят добро също не могат.
6 Няма никой като Теб, ГОСПОДИ! Велик си Ти и велико е Името Ти в сила.
7 Кой не би се боял от Теб, Царю на народите, защото на Теб подобава това, защото сред всички мъдри на народите и във всичките им царства няма никой като Теб.
8 А те до един са глупави и безумни; учението на нищожните идоли е дърво.
9 Сребро изковано на плочи се донася от Тарсис и злато от Уфаз, изделие на майстор и на ръцете на златаря; синьо и мораво за облеклото им, изделие на изкусни хора са всички.
10 Но ГОСПОД е истинският Бог, Той е живият Бог и вечният Цар. От Неговия гняв земята се тресе и народите няма да устоят на негодуванието Му.
11 Така им кажете: Боговете, които не са направили небето и земята, ще изчезнат от земята и изпод това небе.
12 Той направи земята със силата Си, утвърди света с мъдростта Си и разпростря небесата с разума Си.
13 Когато издава гласа Си, има много води в небесата и издига пари от края на земята, прави светкавици за дъжд и изважда вятър от съкровищниците Си.
14 Всеки човек е глупав, без знание; всеки златар се посрамва от кумира, защото изляното му е лъжа и в него няма дишане.
15 Суета са те, дело на заблуда, във времето на наказанието си ще погинат.

И както ни казва Исаия в 1:18
18 Елате сега да разискваме, казва ГОСПОД...

И след като прочетете всичко това и надявам се направите изследвания по въпроса сами, запитайте се: «Коледата-трябва ли да се празнува или трябва да се отхвърли?»
Вие решете!

Превода направих с малки съкращения, които не изменят смисъла днес: 26 декември 2004-12-26




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojiislujitel
Категория: Други
Прочетен: 2164505
Постинги: 1211
Коментари: 1482
Гласове: 409
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031